Det här är troligtvis Sveriges yngsta skomakeri. Mano Skoservice som har ett riktigt bra läge centralt på Östermalm i Stockholm slog upp dörrarna strax innan årsskiftet, och är således bara drygt fyra månader gammalt. Bakom satsningen ligger Jasmin Malkic, en bekanting för de som besöker Bäckmans Skoservice ett stenkast bort, som nu alltså provar sina egna vingar. Förutom Skomakeriet är man också först i Sverige med skor från den spännande spanska tillverkaren Andrés Sendra, sålda under egna varumärket Mano.

 

Jasmin Malkic i sitt egna skomakeri, Mano Skoservice.

Jasmin Malkic i sitt egna skomakeri, Mano Skoservice.

 

Jasmin Malkic, 33, är född och uppvuxen i Montenegro, det lilla landet i östra Europa. I hans familj hade det sedan lång tid tillbaka funnits skomakare, och det var även hans pappa. Redan som 12-åring började Jasmin som lärling hos sin pappa, och visade snabbt att han hade färdighet för hantverket. Under tonårstiden pågick krig för fullt i regionen, men även då fanns det hela tiden ett behov för folk att gå till skomakaren. Till slut tvingades Jasmin dock lämna sitt hemland till följd av kriget, och hamnade i Sverige och Stockholm. Det här var för 14 år sedan, och ganska snabbt hamnade han hos Bäckmans Skoservice, där han fortsatt att utvecklas som skomakare. I höstas slutade han så hos Bäckmans, och en intensiv period inför öppningen av sitt egna skomakeri började.

Mano Skoservice ligger på Riddargatan, en tvärgata till gågatan Nybrogatan, strax bakom Dramaten. Lokalen var tidigare en barnskobutik, tillhörande designskobutiken Marzio som ligger granne, och det är också Marzio som Jasmin samarbetar med och som valde att bygga om butiken till skomakeri. Jasmin har själv designat inredningen för att utnyttja utrymmet så bra som möjligt. Själva butiksdelen rymmer ett välfyllt skyltfönster och en hel vägg med skor, kantad av en hylla med skovårdsprodukter. Uppför en halvtrappa ligger själva skomakeriet, som fortfarande är väldigt rent och fräscht och utan den röra som de flesta skomakerier brukar inhysa.
Jasmin visar nöjt upp maskinparken, som trots den ganska begränsade tiden han haft är i princip komplett.
– Allra nöjdast är jag med den gamla avlapparen. Den är i fantastiskt fint skick och jag fick den till ett jättebra pris. Var en gammal änka som hade den stående i sitt förråd, kvar sedan hennes bortgångne man. Till och med instruktionsboken är med, säger han.

 

Hyllan med skor från Andrés Sendra Shoemaker, ett trevligt tillskott på den svenska kvalitetsskomarknaden.

Hyllan med skor från Andrés Sendra Shoemaker, ett trevligt tillskott på den svenska kvalitetsskomarknaden.

Klassiska varianten med ett par skor i genomskärning.

Klassiska varianten med ett par skor i genomskärning.

Emmy går sedan några veckor som lärling hos Jasmin, och hoppas lära sig mycket här.

Emmy Hansen går sedan några veckor som lärling hos Jasmin, och hoppas lära sig mycket här.

 

Vid dragskåpet står lärlingen Emmy Hansen och limmar på nya gummislitsulor på ett antal skor. Hon hara bara varit på plats i tre veckor. Emmy går andra terminen på yrkeshögskolan Hantverksakademin, första terminen tillbringade hon på träskofabriken Johansson & Son i Barkarby, men när hon fick chansen att komma till Mano Skoservice tvekade hon inte en sekund.
– Det är väldigt inspirerande att gå som lärling hos någon som håller den nivå som Jasmin gör, säger hon.
Inom kort hoppas man få förstärkning av ytterligare en person på skomakeriet. För det behövs, trycket har varit betydligt större än väntat och så här i backspegeln önskar Jasmin att han väntat ett par veckor till med öppningen för att hinna fixa klart allt i skomakeriet.
– Nu är det en del saker som inte blivit gjorda, och det stör mig lite. Hade ju tänkt att det skulle finnas tid att fixa det under lite lugnare stunder så här inledningsvis, men det har verkligen varit full fart från början.

I skyltfönstret ligger ett före- och efter-par, där den ena skon har en helt nedsliten sula med hål in i korken, medan efter-exemplet har en läcker svart sula med svag fiddle waist. Jasmin berättar att han tar cirka 1600 för en helomsulning med fiddle waist (inklusive skoblock), vilket bara är 150-200 kronor mer än utan. Vill man ha ritsnedlagd sula blir det ytterligare ett litet pristillägg, men då får man verkligen ett par riktigt snygga sulor som är betydligt roligare än hur en skomakaromsulning generellt brukar se ut.
Att Jasmin håller hög nivå på hantverket har han bland annat visat på den internationella skomakarmässan i tyska Weissbaden, där han vann förstapris för en omsulning.
– Det är så klart alltid roligt när man får ett sånt erkännande. Väldigt många duktiga skomakare från hela världen deltar i tävlingarna där, så konkurrensen är tuff, säger han.

 

Priser som Jasmin Malkic tagit hem i skomakartävlingen i Weissbaden, Tyskland.

Priser som Jasmin Malkic tagit hem i skomakartävlingen i Weissbaden, Tyskland.

Gammal, riktigt fin avlapssömmaskin.

Gammal, riktigt fin avlapssömmaskin.

Att instruktionsboken fanns med är sådant som får skomakare som Jasmin att spinna som en katt av förnöjdsamhet.

Att instruktionsboken fanns med är sådant som får skomakare som Jasmin att spinna som en katt av förnöjdsamhet.

 

Nu till det som i mina ögon kanske är allra roligast med Mano Skoservice, och det är den vågade satsningen på att ta hit ett helt nytt skomärke till Sverige. Det är den spanska tillverkare Andrés Sendra Shoemaker (som man kan läsa om i det här outsiders-inlägget), som gör skor från budgetsegmentet upp till mellanprisnivån. Jasmin köper in skorna under det egna märket Mano, och väljer i vissa fall Andrés Sendras egna modeller men i många fall modifieras de efter egna önskemål. Andrés Sendra är nytt som märke, men de har en lång historia bakom sig. Det är anrika Sendra Boots, grundat 1913, från Spaniens motsvarighet till Northampton, Almansa, som till hundraårsjubileet valde att satsa på en egen linje med klassiska skor. Man har dock tillverkat skor åt en del andra märken sedan tidigare, bland annat franska Septíeme Largeur, en märke känt för sina prisvärda skor i det övre budgetsegmentet.
Och det är precis där man hittar Manos skor från Andrés Sendra. De kostar från 2850 kronor, är Goodyear-randsydda, och ett första intryck är att det är bra skor för pengarna. Inte minst med väldigt fina sulor, i vissa fall ritsnedlagda, med träpliggad midja och fiddle waist. Jag har nu ett par Mano-skor hemma som kommer att recenseras lite senare här på bloggen. Kul är också att Mano valt att ta in ett stort antal olika modeller, förhoppningsvis premierar sig modet.
– Visst hade man kunnat ta in något betydligt mer etablerat och veta att man skulle sälja stabilt av dem. Men det kändes inte särskilt inspirerande, det här är naturligtvis lite mer vågat, men förhoppningsvis kan svenskarna ta till sig det här märket också. Med tanke på att intresset för kvalitetsskor hela tiden växer känns det som att det finns bra förutsättningar i alla fall, säger Jasmin Malkic.

 

Antalet jobb i skomakeriet tog fart betydligt snabbare än vad Jasmin väntat sig.

Antalet jobb i skomakeriet tog fart betydligt snabbare än vad Jasmin väntat sig.

En överblick över skomakeriet.

En överblick över skomakeriet.

Standardhalsvulningar.

Standardhalsvulningar.

Här ett lite mer raffinerat arbete, en helsulning med fiddle waist. Överst ser ni hur skorna såg ut innan.

Här ett lite mer raffinerat arbete, en helsulning med fiddle waist. Överst ser ni hur skorna såg ut innan.

Närbild på midjan.

Närbild på midjan.

Mano skor, tillverkade då av Andrés Sendra, i skyltfönstret.

Mano skor, tillverkade då av Andrés Sendra, i skyltfönstret.

Snygg, brun hög chelseaboot.

Snygg, brun hög chelseaboot.

En radda double monks, i flera spännande nyanser.

En radda double monks, i flera spännande nyanser.

Träpliggad midja, fiddle waist och ritsnedlagd sula, på en sko för under 3000 kronor.

Träpliggad midja, fiddle waist och ritsnedlagd sula, på en sko för under 3000 kronor.

De här sulorna är också riktigt läckra. Här är själva midjan bara limmad (med dagens lim är hållfastheten inga problem) vilket gör att man kan göra den riktigt smalt skuren.

De här sulorna är också riktigt läckra. Här är själva midjan bara limmad (med dagens lim är hållfastheten inga problem) vilket gör att man kan göra den riktigt smalt skuren. Fint med den nätta klacken också, vilket ger en elegant sko.

Wholecut i brun mocka.

Wholecut i brun mocka.

Skoblock, sko, sula.

Skoblock, sko, sula.

Mano har också en hel del lätta loafers i olika varianter, från en italiensk tillverkare.

Mano har också en hel del lätta loafers i olika varianter, som tillverkas i Italien.

Arbetsbord i skomakeriet.

Arbetsbord i skomakeriet.

En durksymaskin, som står i de bättre skomakerierna i Sverige och möjliggör omsulning av durksydda skor.

En durksymaskin, som står i de bättre skomakerierna i Sverige och möjliggör omsulning av durksydda skor.

Till sist en bild på den sko från Mano som jag kommer recensera här på bloggen senare. En plain cap toe oxford i riktigt mörk burgundy, nästintill oxblodsfärgad, på en läst med klassiskt rund tå.

Till sist en bild på den sko från Mano som jag kommer recensera här på bloggen senare. En plain cap toe oxford i riktigt mörk burgundy, nästintill oxblodsfärgad, på en läst med klassiskt rund tå.

 

Skomakerier som besökts tidigare i den här serien är Hojs i BoråsSkomakeri Framåt i Stockholm och Larssons Skomakeri i GöteborgBäckmans Skoservice i StockholmDavidsons Skomakeri i Uppsala och Södermalms Skomakeri & Nyckelservice i Stockholm.