Så kallat veganläder håller snabbt på att bli ett populärt alternativ till vanliga läder från djur. Vad man dock måste vara medveten om är att veganskt läder i de flesta fall är ett syntetiskt material av plast som inte andas bra, inte alls är biologiskt nedbrytbart och kan vara mycket mer skadligt för miljön än traditionellt djurläder. Lär dig allt om veganläder och andra typer av konstläder i den här artikeln, och hur det kan jämföras med naturligt djurläder.

 

Veganläder, konstläder, syntetiskt läder, artitificellt äder, läderimitation, pleather, faux leather, PU-läder, vinylläder – allt är samma sak, olika typer av artificiella läder som i de flesta fall är tillverkade av plast. Många människor i världen strävar efter en mer hållbar livsstil, vilket självklart är mycket positivt. En del i detta är att leta efter veganska produkter, vilket i vissa fall kan ha en positiv klimateffekt, men i vissa fall är det tvärtom. Veganskt läder är ett tydligt exempel på det senare. För 10-20 år sedan såldes samma typ av läder som syntetiskt läder och användes främst till billigare skor och produkter, de flesta undvek det främst på grund av bristen på andningsförmåga vilket gjorde dessa skor mycket varmare och obekväma att bära. Endast starka märken som kunde sälja på varumärket använde det även i dyrare skor, till exempel sportmärken som Adidas och Nike, och även i barnskor var det vanligt eftersom barn inte klagar så mycket på varma skor, de bär bara det som föräldrarna sätter på deras fötter. Anledningen till att märkena gillade att använda syntetiskt läder var en enda sak – priset. Syntetiskt läder är mycket billigare än äkta läder, särskilt jämfört med äkta djurläder av god kvalitet. Och det var så det uppfattades, som ett billigt alternativ.

Steg för att göra syntetiskt polyuretanläder:
1. En bas av tyg
2. På denna appliceras en polyuretanbeläggning
3. Därefter läggs en färgbeläggning till
4. Slutligen en strukturerad yta. Bild: Wikipedia

Så trädde vi in det föregående decenniet och en ökande medvetenhet om klimatförändringar och vår miljöpåverkan dyker upp, särskilt under de senaste åren. Den globala uppvärmningen ses äntligen som ett verkligt problem av många runt om i världen, och ett sätt att minska miljöpåverkan är att äta mindre eller inget kött. Veganmärkta produkter har därför blivit förknippade med hållbarhet, och producenterna av dessa produkter följde snabbt med. Den ökande efterfrågan på veganskt läder har redan påverkat djurläderindustrin, läs mer i den här artikeln, och kommer sannolikt att fortsätta att göra det. Nu finns det många fall där det är ett faktum att veganska produkter är mer hållbara än djurbaserade alternativ, men som sagt finns det också många fall där de inte är det. Men genom att marknadsföra saker och ting på ett visst sätt luras många människor att tro något annat.

Den nya veganläderversionen av sneakern Adidas Superstar II. Lustigt nog är det samma syntetiska plastbaserade läder som de flesta versioner av Superstar II har tillverkats av i årtionden. Bild: Cisalfa Sport

Veganska läderskor, tillverkade av syntetiskt plastläder. Bild: Nemanti

Konstläder är inget nytt. En av de första typerna utvecklades i Tyskland i början av 1900-talet och kallades Presstoff. Det var faktiskt en mycket mijljävänlig produkt, tillverkad av speciellt skiktad, komprimerad pappersmassa. Den kunde inte användas till skor eftersom flex och fukt förstörde den, men den var populär för andra produkter. Ett annat tidigt konstläder var Rexine, som var tyg täckt av cellulosanitrat, vilket hade den stora nackdelen att det var mycket lättantändligt. Dessa tidiga typer ersattes snart av billigare, enklare tillverkade plastbaserade konstläder. I mitten av 1900-talet tog plasten över världen, och det fanns få områden där människan inte kunde hitta en plats att använda den på.

Gammalt pistolhölster av Prestoff-läder. Bild: Wikipedia

PVC- eller PU-baserat läder är billigt och lätt att tillverka. De kan vara relativt slitstarka, men andas i allmänhet inte alls, utan är helt täta. Bild: BZ Leather

Sedan dess har ett antal olika typer av artificiellt läder med olika typer av plastöverdrag utvecklats. Kan inte gå igenom alla olika typer här, men en mycket vanlig typ är där en bas av polyester är täckt med polyuretan, PU. En annan typ har syntetisk eller naturlig textil som bas som är täckt med polyvinylklorid, PVC. Det finns en rad problem med dessa typer av läder, även om de är veganska och inte kommer från djur är de i många fall mycket sämre för miljön. Det mesta av den plast som används för syntetiska veganläder idag har, som de flesta plaster, molekyler som härrör från petroleum, råolja, vilket är mycket skadligt i många avseenden för miljön. Och även i de fall det är förnybar plast tar det hundratals år för naturen att bryta ner den. Dessutom används i många av de syntetiska läder som måste vara smidiga mjukgörare som ftalater eller andra farliga ämnen, vilket kan vara farligt både för människor och för naturen. Exempelvis rankar Greenpeace PVC som den mest miljöskadliga plast som finns.

Många återförsäljare av produkter som marknadsförs som veganläder döljer det faktum att de faktiskt är mer skadliga för miljön än naturligt äkta läder, vilket är mycket problematiskt, särskilt eftersom många som söker veganska alternativ gör det för att skona miljön. Om du är ute efter veganska alternativ måste du se till att du får bra produkter. När det gäller konstläder finns det alternativ som är bättre, och några riktigt bra, till exempel material som tillverkats av ananas, svamp, bananer osv. Dessa står dock bara för en bråkdel av allt konstläder som används idag, och tyvärr använder flera av dem fortfarande olika plaster och/eller petroleumbaserade ämnen, men förhoppningsvis kommer dessa att fortsätta att utvecklas och ersätta mer av plastlädret. Som jag också har skrivit om tidigare i den här artikeln, finns det biofabricerade läder som odlas i laboratorier som håller på att utvecklas också, vilket kommer att ha alla de fantastiska egenskaperna hos naturläder men ändå mycket miljövänligt och utan att några djur är inblandade.

Läder som är tillverkat av fibrer från ananasblad, kallat Pinatex, som är en av de vanligare nya typerna av veganläder. Tyvärr måste det blandas med termoplast och petroleumbaserade ämnen, vilket innebär att det inte är biologiskt nedbrytbart och inte ett särskilt hållbarhet alternativ, även om det marknadsförs som sådant. Bild: ReFlow Project

Ett antal olika typer av svampbaserat läder håller för närvarande på att utvecklas, och det är ett av de helt ekologiska, biologiskt nedbrytbara veganska läderalternativ som verkar ha störst chans att bli ett mycket miljövänligt veganalternativ. Bild: CNN

För det är egenskaperna som fortfarande gör äkta läder till ett alternativ som är svårt att slå, och som är en stor anledning till att i princip inget konstläder har kommit i närheten av naturläder i popularitet (trots att äkta läder som sagt är dyrare än konstläder, annars är låga priser alltid en viktig drivkraft för alla branscher). Äkta läder är (eller kan åtminstone vara) vackert, andningsbart, flexibelt, följsamt, hållbart, utvecklar en vacker patina, kan återupplivas från ett fruktansvärt skick till att se nästan nytt ut, och så vidare. Konstläder har lyckats få in en del av dessa egenskaper, men inte alla och inte i samma utsträckning.

Betyder detta att äkta naturläder är ”A OK” i alla avseenden jämfört med konstgjorda syntetiska veganalternativ? Inte alls. Det finns en egen uppsättning problem här. Dålig djurhållning och den miljöpåverkan som boskapsindustrin har är en given en med tanke på ämnet veganläder, även om läder, som de flesta förmodligen vet, bara är en biprodukt från livsmedelsindustrin, är det fortfarande en del av detta. Andra är den mycket miljöfarliga utvecklingen av kromgarvat läder som sker i vissa områden, vilket jag skrivit om många gånger på Shoegazing, främst i Asien och Sydamerika (även om detta också håller på att förändras i en mer positiv riktning, läs till exempel denna artikel). Och om lädret är kromgarvat är det inte tekniskt sett biologiskt nedbrytbart i den meningen att man bara kan lämna ett par skor i naturen och låta den ta hand om dem, krom är giftigt, särskilt om det bränns eftersom då det mindre skadliga trevärda kromet som används vid garvning av läder omvandlas till det mer skadliga sexvärda kromet, vegetabiliskt garvat läder kan dock i princip vara helt biologiskt nedbrytbart.

Vass for Shoegazing Sarek-känga i vegetabiliskt garvat läder från det svenska garveriet Tärnsjö.

Värt att notera är dock att de flesta av dessa problem inte behöver vara problem, och särskilt när vi köper dyra skor av god kvalitet betalar vi delvis för att inte ha dem eller åtminstone i begränsad utsträckning (plus naturligtvis en rad andra hållbara aspekter, som slittålighet, möjlighet att reparera och sula om, att de är tillverkade i fabriker med goda arbetsvillkor, och så vidare). I princip alla kvalitetsskor är tillverkade av läder från europeiska hudar, och här är djurhållningen relativt bra (kan dock bli bättre, och EU:s regleringar leder förhoppningsvis i den riktningen, läs mer här, och den bästa kvaliteten på hudar kommer i allmänhet från djur som har levt ett relativt bra liv. Reglerna i Europa för garvning är mycket stränga, till exempel har alla kromgarverier helt slutna system där ingenting släpps ut i naturen. Så så länge man tar hand om skorna när de kastas kommer inget krom att komma ut i naturen (här är en annan sak som kan förbättras, avfallshantering och återvinning av läderprodukter. Små steg tas här och där, men mycket, mycket mer kan göras).

Summan av kardemumman är att vi alla måste vara medvetna konsumenter, och de som köper veganläder och liknande marknadsförda produkter kanske behöver vara ännu mer medvetna konsumenter, så som saker och ting ser ut i dag.