Larssons Skomakeri är ett av de mest ansedda skomakerierna i Göteborg. Det ligger vid Heden mitt i centrala stan, ett stenkast från Avenyn.
Larssons drivs av Bassam Antar som relativt sett är en rookie som skomakare. Han kom till Sverige från Syrien 2004, efter att ha träffat en svensk kvinna och blivit förälskad. I Syrien jobbade han med ekonomi, och hade aldrig funderat på något annat. När han kom till Sverige insåg han att det skulle vara svårt att få ett liknande jobb innan han hade lärt sig språket ordentligt. Han hade ett stort skointresse och tyckte det skulle vara roligt att jobba med händerna, och fick en lärlingsplats hos halvlegendariske Göteborgsskomakaren Ingvar Nilsson som drev det som då hette JN Skoservice. Under två extremt intensiva år lärde Ingvar upp Bassam i skomakarkonsten.
– Ingvar var verkligen en fantastisk lärare och jag fick en väldigt bra kunskapsgrund att stå på, säger Bassam.
När Ingvar 2007 var tvungen att gå i pension och sålde sitt skomakeri. Bassam stod på bar backe igen, men hade hört att ägaren av Larssons Skomakeri var sugen på att sälja, och han slog till.
Bassam har bara jobbat som skomakare i åtta år, men efter två intensiva lärlingsår hos en av Sveriges mer ansedda skomakare, Ingvar Nilsson, har han fått en riktigt bra grund att stå på. |
Då var det mer av en klackbar, som sålde en del cowboyboots och gjorde nycklar med mera. Efter att Bassam tog över har han gjort om det till ett skomakeri med tydlig inriktning mot kvalitetsskor, som också stoltserar med Göteborgs största utbud av Crockett & Jones plus RM Williams, John Spencer och sedan någon månad också Allen Edmonds. Idag står skoförsäljningen för ungefär 40 procent av inkomsterna, och Bassam gillar kombinationen av butik och skomakeri.
– Det ger ytterligare en dimension till arbetet, jag gillar att det blir en del variation, säger han.
Och han vill fortsätta utveckla den här delen av verksamheten. Det fåtalet cowboy boots som finns kvar sedan förra ägaren är på bort helt, och istället ska han fylla på med nya klassiska herrskor istället. Till i år köpte gjorde han specialbeställningar från Crockett & Jones, åtta modeller som bara finns att köpa hos honom. Det här är någonting som C&J satsar mer och mer på, butiksspecifika MTO-modeller, och i Sverige har bland annat Grafford och Rose & Born en hel del egna modeller. Det som är trevligt med Bassams egna Crockett & Jones skor är att han bara tar ut 200 kronor extra för de jämfört med standardpriserna, normalt lägger butikerna på åtminstone en tusenlapp när det står deras egna namn på dem och de är unika för butiken.
Åtta specialbeställda par från Crockett & Jones, gjorda som butiks-MTO. Crockett & Jones satsar mer och mer på att kränga specialbeställningar till olika butiker. |
En ordentlig symaskin som klarar av tjockare läder. |
Efter att Bassam Antar tagit över Larssons Skomakeri har han byggt om det mer eller mindre helt och hållet, och nu tas ungefär hälften av lokalytan upp av en butiksdel. |
Han skulle också vilja ha en lärling i skomakeriet, både för att med tiden kunna klara av fler jobb men även för att säkra skomakeriets framtid. Det är dock lättare sagt än gjort:
– Unga nuförtiden vill inte jobba med gammalt hederligt hantverk, utan vill hellre jobba vid en dator. Jag har hållt lite utkik för att få hit en lärling, utan att lyckas, säger Bassam.
Förhoppningsvis kan det växande intresset för kvalitetskor, som också Bassam märker av tydligt, göra att fler kanske får upp intresset för att jobba med dem mer handfast.
Jag frågar honom om han tror att det ökande intresset bara är tillfälligt, en trend, och att det kommer falla tillbaka igen om några år. Det tror han itne:
– Nej, jag tror faktiskt inte det. Dels så kommer alla de som får upp intresset nu med största sannolikhet fortsätta köpa finare skor, då de ju inser hur bra det är. Det är svårt att gå tillbaka till limmade Din Sko-dojjor när man en gång haft riktigt fina randsydda skor. Sedan är hela synen på hållbarhet, miljövänlighet och kvalitet någonting som måste fortsätta ta plats för att samhället ska fungera i framtiden.
Han berättar om skokulturen i sitt hemland Syrien. För den minoritet av befolkningen som har det gott ställt där finns det ett skapligt utbud av kvalitetsskor, ungefär lika stort som i Sverige. Skillnaden är att istället för tungvikten på brittiska märken som råder här i Sverige, så är det främst italienska tillverkare som finns representerade i Syrien.
– Men det kommer även fler från övriga världen. Tror till exempel att Allen Edmonds öppnade en butik i Damaskus, ett tag innan inbördeskriget bröt ut, säger Bassam.
Undertecknads mockaloafers, Crockett & Jones Sydney, som är lite för trånga och därför får genomgå en utlästning. |
Olika former för utlästningsmaskinen. |
När han nyligen var i USA passade han på att besöka en del skomakerier, för att se hur de jobbar där. Bland annat besökte han ett i Baltimore där kunderna lämnade in sina skor, fick en kaffe och satte sig ned i det flotta väntrummet. Då satte ett löpande band bestående av fem skickliga skomakare igång att fixa skorna, och de var oftast klara på en kvart. Det var kanske inga helsulningar som gjordes på det sättet, men väldigt många jobb kunde de göra medan kunden väntade.
– Det hade varit häftigt att ha ett sådant skomakeri, men det känns ganska långt bort.
Annars är Bassam förvånad över att det finns så få skomakare i Göteborg som riktar in sig på mer kvalificerade arbeten och klassiska kvalitetsskor. Det finns en hel del Mr. Minit-varianter som kan fixa en klack drägligt, men som inte har en aning om hur man byter en randsydd sula. Som exempel visar Bassam upp en Church’s sko där någon skomakare som skulle byta sula helt enkelt sydde en durksöm istället för att bry sig om avlappssömmen vid randen.
– Sådana här jobb drar ju ner anseendet på hela skomakarkåren, det är väldigt synd, menar Bassam.
Här Church’s skon som fått sulan bytt av okänd skomakare. Ser knappast snyggt ut underifrån, men det är först när man tittar i skon som man upptäcker… |
Göteborgs största utbud av Crockett & Jones. |
Boots från RM Williams… |
…och ”riktiga” cowboy boots. Kvarlevor från den tidigare ägaren. |
Relativt avancerad konstruktion, med Goodyear-randsöm, fiddle waist med mässingspeggad midja. Trots det kostar de bara kring 3000 kronor, men det är budgetboots från Spanien. |
En sko från Crockett & Jones i genomskärning. |
Bassam har precis börjat med att sätta dit randen på en sko som ska helsulas. |
Klackar, klackar och åter klackar. |
En radda varor från främst franska Saphir. |
Efterår ser man tydligt hur standardlädersulan till vänster blivit ordentligt nednött av slipen, medan JR-sulan till vänster knappt ser rörd ut. |
Otroligt trevligt och läsvärt inlägg 🙂
Bra jobb!
Tackar så mycket!
Hej, som vanligt intressant och matnyttigt inlägg.
Jag har två förslag på inlägg:
1. Då jag har för avsikt att besöka Göteborg under min semester undrar jag om tips om låt oss säga de 3-5 bästa inköpsställena för kvalitetsskor.
2. Kan du inte skriva en instruktion till hur cordovanskor sköts på bästa sätt med tips och råd kring rengöring, putsning och vilka medel som är att rekommendera?
Jag har varit hos Bassam en gång och ville testa ett par skor, tyvärr fick jag ett lite tveksamt bemötande och gick därifrån. Kanske hade han en dålig dag. Efter detta inlägg tänker jag ge honom en ny chans, han verkar trots allt mycket reko och skicklig. Om inte annat så verkar han vara en duktig affärsman och rätt modig. Flytt till ett nytt land, två år som lärling, därefter starta eget och satsa så mycket på sin verksamhet och utveckla den, få personer är så pass duktiga och drivna.
Får ta och låta honom göra nästa omsulning. Önskar honom lycka till med framtida satsningar och hoppas även han lyckas hitta en lärling. //lano
Larssons, Linnégatan 2, Paris, St. James’s, Pierre Gents Shop. De två sista har jag ingen egen erfarenhet av.
Tackar.
Anonym 7 juli 22.33: tackar tackar! På första frågan, förutom de som Anders räknar upp, så har du Herr Karl som har Italigentes hela sortiment. Socrates på Odinsgatan har cordwainer och framför allt Paolo Scafora, som dessutom har rea 30-50% just nu, dåligt utbud av storlekar dock och lite märklig butik, men fyndläge. Scoop har Berwick och några andra spanska budgetmärken.
Vad gäller cordovan-guide så står det på listan över framtida inlägg, men problemet är att jag inte äger ett par cordovanskor just nu och därför känt att det skulle bli lite trist med en guide utan egna bilder. Men får se, kanske gör en ändå, eller ser till att skaffa ett par cordovanskor igen snart.
Lano: Ja onekligen modigt gjort. Vad gäller att han var tveksam till att låta dig testa skor tror jag det handlar om den olust han och många andra återförsäljare av ex C&J känner inför att många kommer in till de och provar ut sin storlek och sen beställer de över nätet. Vet att han råkat ut för det måga gånger, och inte är särskilt förtjust. Visst kan man förstå att det känns trist för dem, men tycker ändå att de gör helt fel som inte ger de som kommer in bästa möjliga service. Annars försvinner kungens poängen för dem, det är ju där de kan konkurrera iom att prisbilden är högre i Sverige. Tror absolut inte att han och andra tjänar på att vara aviga mot folk de får för sig bara vill prova storlekar, det slår bara tillbaka mot dem i slutändan. Bättre ta de smällarna isf, men bygga upp ett rykte och förhållande till folk som riktigt servicevänliga.
Hej.
En klack på Mikael Kors skor ( kvinnor) har gått sönder innefrån. I MK skor finns det ett melatrör som sitter innuti en klack och det har på något sätt brytits. Jag undrar om Ni kan hjälpa mig att fixa klacken?
Tack på förhand.
Mvh, Anastasia
Anastasia: Du får kontakta skomakeriet i fråga, det här är alltså en blogg om skor.