Att det glappar och släpper vid hälen när man går är ett av de vanligare problemen folk upplever med nya skor. Det kan bero på flera olika saker, men det är inte alltid lätt att veta vilken. Här en lista på de vanligaste orsakerna, och på de lösningar som finns – eller inte finns.

 

1. Skorna sätts på fel. Lösning: tryck bak hälen ordentligt och snöra åt tajt.
Det här är förvånansvärt vanligt faktiskt, många trycker inte hälen hela vägen bak i skon innan man snörar åt, och många drar också åt skon för löst. Då fixeras inte foten som den ska i hälutrymmet, och det blir lätt glapp.

Här en person som inte har dragit åt snörningen ordentligt, vilket gör att skon inte sluter åt helt tätt och det kan lätt glappa baktill.

Här en person som inte har dragit åt snörningen ordentligt, vilket gör att skon inte sluter åt helt tätt och det kan lätt glappa baktill.

2. Skon är för lång. Lösning: Sätta in häldistans kan funka, eller så är lästen/modellen inget för dig.
Det här är ett annat passformsproblem, där man helt enkelt har en sko som är lite för lång, och det blir glapp i hälen (översta bilden är ett exempel på detta). Är det så att man med ett hälgrepp eller häldistans i läder ditsatt av skomakaren blir av med problemet, och det blir så att bellen, fotens bredaste del där den böjs, hamnar rätt i skons bredaste ställe, kan det vara en bra lösning. Är skon lite för stor generellt kan en tunn iläggssula fungera. Annars är tyvärr inte skon att rekommendera för dig.

sa

En bra typ av hälgrepp som denna kan fungera fint.

3. Fötterna har för lågt insteg för lästen/modellen. Lösning: Det kan fungera att sätta dit en plösdistans, eller så är inte lästen/modellen något för din fot.
Har man ett lite lägre insteg än vad som passar en läst och modell, så blir det så att skon inte kan hålla ner foten tillräckligt i stegen, och det glappar i hälen. Har man lägre insteg kan derbys och munkskor vara extra svåra. Det kan fungera att sätta dit en plöskudde, antingen en form av självhäftande distans som man sätter under plösen, eller så kan man ha en skomakare sätta dit en läderdistans. Då kan utrymmet vid insteget fyllas ut och skon dra åt foten tillräckligt. Även här kan tunn sula fungera om skon är stor även i övrigt. Om inget av detta fungerar, så är inte lästen/modellen något för dig.

Här har bäraren för lågt insteg för skon, vilket syns i hur det glappar vid öppningens sidor. Även om personen skulle dra åt snörena lite mer hade det troligtvis ändå varit problem. Alla bilder: Styleforum

Här har bäraren för lågt insteg för skon, vilket syns i hur det glappar vid öppningens sidor. Även om personen skulle dra åt snörena lite mer hade det troligtvis ändå varit problem. Alla bilder: Styleforum

4. Hälkappan är hård och har helt fel form för dig. Lösning: Kan gå att sätta in distans som gör det bättre, men troligtvis är lästen/modellen är inget för dig.
Det här problemet är vanligast på billigare skor med inre hälkappor i thermoplast, och även celastic som är plastimpregnerad textil kan vara hård, framför allt inledningsvis. Om hälkappan dessutom har en form som inte passar din häl, kan det uppstå hälglapp. Det kan gå att få till lösning med att skomakaren sätter in läderdistans som är olika tjock och formar om hälen lite, men svårt få det bra, eller med så kallade hälgrepp. Men risk att det är så att skon helt enkelt inte är att rekommendera för dina fötter. Bättre skor har hälkappa i salpa/leather board (läderslipdamm blandat med lim som pressas till plattor) som formar om sig till viss del, och de finaste har kappor i riktigt läder som formar om sig på bästa sätt.

5. Skon är hård då den inte är ingången. Lösning: Gå in skon, så den mjuknar och böjer sig lättare.
Nya randsydda skor med lädersulor, men även om det är gummi, och särskilt om de är dubbla, är relativt hårda som nya. Då böjer sig inte skon så lätt som den kommer göra när den är ingången och mjuknat, vilket gör att hälen vill hållas nere mot marken och glapp uppstår.

 

 

För er som missat det så publicerades det igår på Manolo en intervju jag gjort med Filip Hallerfelt, agent för Loake i Skandinavien, som bland annat handlar om hur han på bara fyra år lyckats mångdubblera försäljningen av Loake i Sverige. Den går att läsa här.