Det pratas mycket om olika bitar kring hur man ska göra och hur det är att gå in nya skor. Tyvärr florerar det en hel del felaktigheter, här tänkte jag reda ut några utav dem.

 

En del av nedanstående har jag varit inne på i andra artiklar, men här mer koncentrerat kring just de myter som ofta sprids kring att gå in skor.

 

Använda blöta strumpor

Ett populärt ”husmorsknep” för att gå in skor är att blöta ned strumporna och sätta på sig skorna när man går in dem i början. Det gjordes ibland med exempelvis skridskor och fotbollsskor när man var yngre. Och visst, det kan göra att skorna formar sig efter foten snabbare, men innebär också en påfrestning på skorna och inte minst på dina stackars fötter. Påfrestning som egentligen är helt onödig, att gå in skorna på vanligt vis sakta och försiktigt (läs mer om det i den här artikeln) är betydligt mindre plågsamt och tar dig till samma slutresultat.

 

Gå in skor utan strumpor

Det här är ett av de mer korkade tipsen som florerar om hur man kan gå in skor. Jag är inte ens helt säker på hur tipsarna tänker att det ska hjälpa, det är ofta lite oklart, men antar handlar om att man bara ska ha fotens form som skorna har att förhålla sig till. Oavsett, det här är likt ovanstående ett sätt att definitivt orsaka onödig påfrestning på dina stackars fötter, och i det här fallet innebär det inte alls att det snabbar upp processen.

Socklöst på Pitti. Bild:

Socklöst på Pitti. Bild: Dmarge

 

Mocka töjer sig mer än vanligt läder

Att mocka är mjukare och töjer sig mer än vanligt läder, vilket gör att man kan/ska ha mockaskor tajtare, är en sanning som inte nödvändigtvis är en sanning. Har du skor i tunnare spaltmocka (split suede) med vanligt foder kan det vara fallet, men om de är i spaltmocka men med tjockare foderläder för att kompensera, eller om det är ordentlig full reverse calf. Att mocka upplevs som mjukare är en sak, men det innebär inte att det inte kan hålla emot och töja sig lika lite/mycket som vanligt slätpressat läder är en annan sak.

Mocka PTB:s från Skolyx, som jag aldrig skulle ge mig på om de upplevdes tajta.

Mocka PTB:s från Skolyx, som jag aldrig skulle ge mig på om de upplevdes tajta.

 

Hälglapp blir värre

Om du provar ett par nya skor och du upplever lite hälssläpp, så brukar många säga att du absolut ska undvika dem då skorna töjer sig och det bara kommer bli värre. Kan stämma, men kan också bli tvärtom. Det beror mycket på vad det är som orsakar hälglappet (läs mer om ämnet i den här artikeln). Hälkapporna är ju hårda och töjer sig inte, är de i salpa/leather board eller riktigt läder så formar de sig istället en del efter foten, vilket kan förbättra greppet. Och framför allt så är skor ju hårda i början, men när sulorna blir mjuka och flexibla där de ska böjas så kommer hälen följa med lättare upp, och lite tendenser till hälglapp kan minska.