När handsprit nu används i mycket större utsträckning än före corona ser vi nu en ökande mängd skor som skadas av dessa starka vätskor, vilket ger ordentliga fläckar på lädret. Tips om hur man undviker detta och hur man fixar fläckar om de uppkommer i dagens artikel.

 

Det är så klart en bra sak att vi använder handdesinfektionsmedel mycket idag, både bär dem med oss ​​och att det ofta finns en flaska när vi går in i butiker, restauranger och så vidare. Det har sannolikt haft stor inverkan på att minska en ännu större spridning av coronaviruset. Olyckor händer dock när ett stänk av handspritl hamnar på skor i läder och skapar allvarliga fläckar. Den höga alkoholkoncentrationen bryter omedelbart finishen på slätpressat läder, löser upp färgen och skadar i värsta fall till och med själva grainlagret. För att undvika att få handsrit på dina skor, var försiktig inte minst när du använder flaskor med pumpar i butiker etc. när du inte vet hur lös den är i konsistensen och hur stark pumpen är, och se alltid till att fötterna inte är precis under dina händer när du applicerar handspriten.

Små fläckar från droppar av handsprit. Bild (även översta bilden): Reddit

Om du fortfarande råkar få handsprit på dina skor, kan du försöka torka av med en fuktig trasa eller papper, men vanligtvis är det för sent eftersom handsprietn är så starkt och också snabbt dunstar av sig själv. Om du har välputsade skor som regelbundet fått tunna lager av skokräm och vax har du mycket bättre skydd mot skadliga ämnen som handsprit (en mycket positiv aspekt av att ta hand om dina skor ordentligt, inte bara att det får dem att se bra ut, det ger viktigt skydd), och fläcken är sannolikt mindre allvarlig för lädret. Beroende på typ av läder och hur djupt medlet tränger in kan det variera lite hur man bäst tar bort det och hur bra slutresultatet blir.

Behandla först området med fläcken och runtomkring med ett starkt rengöringsmedel, som Saphir Renomat eller kanske till och med aceton, du vill ta bort lager av kräm och annat och gnugga också runt fläcken för att få tillbaka ett jämnt utseende på lädret, om du försök bara att täcka över fläcken kommer produkterna absorberas helt annorlunda där och du kommer att ha mycket svårt att göra den osynlig. Efter att fläcken och området runt det är ordentligt rengjort och strippat, låt det torka och kräma det sedan med flera tunna lager (låt torka och borsta däremellan) av en bra läderlotion eller conditioner. Nu är du redo att täcka området med färg igen.

En mycket kraftig fläck på en Carlos Santos patinamålad sko.

Förhoppningsvis, och i de flesta fall, kommer några lager av en starkt pigmenterad skokräm i liknande färg som skorna att räcka för att täcka fläcken och få tillbaka en jämn nyans på skon. Om skon är ljusare i färg, inte har haft så mycket kräm och vax som skyddar den, var lite känslig eller om ett extra stort och starkt stänk av handsprit hamnade på skon, kanske det fortfarande inte räcker. I dessa fall kan en starkare färgprodukt, som Saphir Juvacuir, eller till och med läderfärg vara nödvändig för att få tillbaka en jämn färg på skon. Och i värsta fall, som nämnts, skadas det faktiska grainlagret och det absorberar inte produkterna som det borde, i så fall kan det vara svårt att få fläcken att försvinna helt, men i de flesta fall borde det vara möjligt att få skorna att se mycket bättre ut och särskilt med tiden och mer färgad skokräm och vax och användning blir det mindre synligt.
Är skorna i mocka och de får fläck från handsprit, tvätta med mockatvätt och spraya med en färgad impregneringsspray.

Carlos Santos-skon ovan efter en professionell restaurering av ”MbShoeDoc”. Ser ut som han fått använda lite mer mörk läderfärg på området för att täcka det helt, men då de är patinamålade syns det ändå inte alls längre. Bilder Michael Baldinger/Mbshoedoc