Shoegazing har tidigare besökt Hojs i Borås, Skomakeri Framåt i Stockholm och Larssons Skomakeri i Göteborg, nu har turen kommit till Bäckmans Skoservice i Stockholm.

 

Mitt på Nybrogatan, en affärsgata som går ner förbi Östermalmstorg till Dramaten och Strandvägen i Stockholm, ligger Bäckmans Skoservice, ett naturligtvis lysande läge.

Bäckmans är Sveriges största skomakeri sett till antalet anställda (mig veterligen). Med ett perfekt läge på Nybrogatan mitt i Östermalms handelsstråk har de skaffat sig ypperligt goda förutsättningar. Nyligen bytte man också till en ny större lokal ett femtiotal meter från den tidigare, och här har man nu ett modernt, inredningsarkitektdesignat skomakeri som på ett mycket bra sätt kombinerar butiksdel och verkstad. När man kommer in genom dörren möts man av en långsida med skovårdsprodukter och en hel del skor, andra långsidan består av en lång disk och mot väggen på den sidan står hundratals färdigreparerade skor uppradade i bruna påsar. Innanför detta är verkstaden. Genom en stor ljudisolerad glasvägg med skjutdörr i glas skiljs de båda delarna åt, vilket gör att den höga ljudvolymen från verkstaden inte stör butiksmiljön samtidigt som Bäckmans personal aldrig hamnar långt ifrån sina kunder.

Peter Holmér är ena halvan av ägarduon som sedan drygt femton år driver Bäckmans.

Bäckmans drivs idag av Peter Aglo, vars föräldrar tog över skomakeriet på 50-talet, och Peter Holmér. Holmér kom in i bilden när Aglos föräldrar lät sonen ta över 1996. Peter Holmér har jobbat som skomakare sedan 1978, då han halkade in i yrket efter att ha hoppat av gymnasiet. Han gick då som lärling i en klackbar, och lärde sig snabbt att han var duktig på hantverket och fick upp ett gediget intresse för skor. På 80-talet startade han så upp sitt första egna skomakeri, Södelmalms sko och nyckelservice.
– Första dagen hade jag 15 kronor i kassan, andra dagen noll. Då undrade man lite vad man gett sig in på, men sedan hade vi en annons i en lokal Södermalmstidning, och så började det rulla på, berättar Peter Holmér.

Här ena sidan av butiksdelen, med Peter Holmérs son Emil vid kassan. Längst in ses den stora glasvägg som skiljer butiksdel och verkstad åt.

 

Även om de nya lokalerna är betydligt större än de 42 kvadrat alla sju skomakarna trängdes på innan, så gäller det att maximera ytan. På Bäckmans lager har man därför klassiska kompakthyllor.

 

I den ena av gångarna har man dessutom byggt in en arbetsplats, där någon kan sitta om det är extra trångt ute i själva versktadsdelen, och för att framtidssäkra om personalstyrkan skulle komma att utökas ytterligare.

Att få vara en del av att driva Sveriges bäst belägna skomakeri var en utmaning som han inte kunde säga nej till när kollegan Aglo sökte en partner til Bäckmans, och något han inte ångrat. Idag har Bäckmans Skoservice sju anställda i sina nya lokaler, och söker dessutom efter fler. De senaste tio åren har företaget vuxit ordentligt.
– Det är i takt med att intresset för ordentligare skor vuxit bland svenskarna. Jag tror att folk tröttnat på allt skräp, och vill ha bra, tåliga skor som det är värt att sköta om. Sedan har vi miljöaspekten också, säger Peter.
Han tror också att intresset är här för att stanna:
– Har man väl köpt ett par kvalitetsskor är det svårt att gå tillbaka till limmade, kassa skor. Och det kommer hela tiden komma nya personer som upptäcker kvalitetsskorna.

När man är hos Bäckmans är det en ständig ruljans på kunder som kommer och går. Enligt Peter Holmér är det just hösten fram till jul som är den allra mest hektiska perioden.
– Då har vi enormt mycket att göra. Nuförtiden är det mycket även resten av året, men hösten är fortfarande värst, eller bäst, beroende på hur man ser det.
Verkstaden gör väldigt mycket lädersulningar, då många från hela Stockholmsområdet åker in till Bäckmans för att sula om sina kvalitetsskor.
Jag frågar hur han ser på läget för skomakerierna i Sverige. Alla de jag besökt i den här artikelserien vittnar om blomstrande tider och mycket att göra.
– Tyvärr ser det inte riktigt ut så överallt. Det är en hel del mindre skomakerier och klackbarer som fått lägga ner de senaste åren, åtminstone här i Stockholm. Det blir lite av en centralisering av skomakerierna, de stora blir större, de mindre får ge sig. Visst, för vår del är det ju bra, men klart vi vill ha många skomakerier i Sverige, säger Peter Holmér.
Några av de som haft det tufft är flera Mr. Minit-ställen. För några år sedan köpte de som äger Mr Minit i Norge där kedjan expanderat mycket även den svenska delen, och öppnade även upp nya ställen. Det har dock inte fungerat särskilt bra.

Ett antal skopar i olika steg av sulreparationer.

 

Drösvis med klackar och sulor. Även röda, för att även Christian Louboutin-ägare ska kunna tänka sig att lägga på ny sula på sina skor.

 

Bäckmans standardlädersulor är en slitstark variant från Portugal, som de numera också har sin egna logga på. De erbjuder dock också klassiska JR-sulor.

Precis som många av de andra skomakerier som figurerat i den här serien tidigare så har Bäckmans börjat sälja allt mer skor, något den nya lokalen också gjort betydligt enklare. Allra mest säljer man av Loake, och man säljer också skor från Allen Edmonds och RM Williams.
– Vi hade faktiskt ungerska Vass för 8-9 år sedan. Tyvärr så betalar man som återförsäljare i princip samma pris som kunder som vänder sig direkt till Vass, och då vi behöver ha våra marginaler blev de lite för högt prissatta för att vi skulle sälja särskilt mycket av dem, berättar Peter Holmér.

På en hylla i butiksdelen trängs diplom och priser från olika skomakartävlingar, som flera av de som arbetar på Bäckmans tagit hem. De färskaste priserna är från tyska skomakarförbundet ZDS internationella tävling i våras, där både Peter Holmér och Jasmin Malkic vann guldmedaljer i olika kategorier.
– De duktiga svenska skomakare vi har håller hög internationell klass. Och jämför man mellan Europa och USA så håller europeiska skomakare en högre nivå än på andra sidan Atlanten. Där borta har ofta de sämre resurser med gamla, slitna maskiner och verktyg, säger han och lägger handen på en relativt nyinköpt, tysk lädersymaskin.
Hans son Emil som jobbar i skomakeriet drar upp glasdörren och kliver in från butiksdelen, och frågar var de har tjockare ullsulor. Peter får en fundersam rynka i pannan – en flytt sedan förra vintern gör naturligtvis frågan lite krångligare – och de börjar leta ihop.
– Jag är ju första skomakaren i min familj, men det hade varit trevligt om vi kunde ha en generation till inom familjen som fortsätter inom skomakaryrket, säger Peter.

Ett rätt så digert skoutbud, med Loake, Allen Edmonds och RM Williams.

 

Priser som Bäckmans personal samlat på sig genom åren, både från nationella och internationella skomakartävlingar.

 

En sko som vad det ser ut som håller på att få hälfodret fixat, i en lädersymaskin.

 

Michael Schwarz drar ut spik ur en klack, samtidigt som Jasmin Malkic håller på och putsar upp en kunds skor, de som står på bänken.

 

Här en närbild på dessa, där bara den ena är genomgången än så länge.

 

Skoputs-corner.

 

Mer platsoptimering, där läderlagret förpassats till taknivån.

 

Den klassiska hyllan med pågående jobb. Som synes är andelen traditionellt konstruerade kvalitetsskor i klart övertag, så brukar det inte riktigt se ut på skomakeriernas hyllor. Men Bäckmans gör en ovanligt stor andel jobb på den här typen av skor.

 

Till sist en bild på skyltfönstret som tusentals personer passerar varje dag.