Nu när vintern sägs vara på ingång i stora delar av landet mot slutet av veckan, kommer också det onda ting som stavas salt att dyka upp på våra vägar och trottoarer. Här en huskur när det satt sig på skorna.

 

Att hålla skorna intakta från allvarligare saltfläckar är alltid en utmaning, och grundregeln är alltid att se till att torka av skorna ordentligt med en fuktig/blöt trasa/papper så fort man kommer inomhus till jobbet, skolan eller hemmet eller var det nu är. De flesta känner igen fenomenet att man torkar rent skorna och allt ser bra ut, men sedan upptäcker man efter någon timme att det likförbannat blivit saltränder på skorna. Det är för att man torkat för dåligt och bara förflyttat saltet på skorna, ta därför rikligt med vatten och torka hela skon först, och krama sedan ur trasan helt, eller byt papper till ett lite mindre fuktigt, och torka skorna igen.

I de fall där det av en eller annan anledning ändå bildas dessa förhatliga saltfläckar där saltet hunnit sätta sig ordentligt i skinnet och bildat fula märken. Då räcker det inte med bara vanligt vatten, men det absolut bästa receptet för att få bort saltet från grunden är en enkel huskur med saker man oftast har hemma.

Citron, vatten, ättika. Allt som behövs för att få bort även det mest ingrodda saltet.

Citron, vatten, ättika. Allt som behövs för att få bort även det mest ingrodda saltet.

Du tar helt enkelt lika delar vatten och ättika/ättiksprit och sedan en skaplig skvätt citron (det går lika bra med pressad citron på flaska) och häller i en liten skål. Doppa sedan en trasa i blandningen och bearbeta fläckarna och området runt omkring ordentligt, ta gärna längs med kanten mellan sula och ovandel också då salt gärna kan gömma sig där utan att man ser det. Torka av med en trasa med vatten och upprepa, doppa dock en annan del av trasan i blandningen denna gång så att du inte riskerar att föra tillbaka en del salt. Och så en sista gång över skon med en fuktig trasa igen. Detta får i princip alltid bort även de mest ingrodda fläckar med salt, även om det i värsta fall kan ha hunnit skada skinnet ändå. Då får man lägga på conditioner och kräm och hoppas att det täcks med tiden. Det är dock väldigt viktigt att man är helt säker på att allt salt är borta innan man lägger på ny kräm, annars är risken att man så att säga bakar in saltet i krämlagret på skon och det ligger där och fräter. Har man varit så slarvig att skorna fått stå med salt på sig så pass länge att skinnet spruckit är det stor risk att saltet tar sig in i lädret och förstör det ordentligt. Sådant vill man undvika.

Så här ser de ut, giftspridarna.

Så här ser de ut, giftspridarna.