Södermalms Sko & Nyckelservice ligger mitt på Folkungagatan i utkanten av stadsdelen SoFo i Stockholm. Det är ett skomakeri med en genuin känsla och som uppenbarligen är trångbott. När man kliver in i den lilla lokalen slås man av att det är saker precis överallt. Christer Boström och sonen Dennis som driver skomakeriet har fått vara kreativa och skopåsar med färdiga jobb hänger i såväl en tvättställning fastsatt uppe i taket som på avlappsmaskinen, och toaletten får även tjänstgöra som lager. Men det finns expansionsplaner.

 

Son och far, Dennis- och Christer Boström, två tvättäkta Stockholmare som driver Södermalms Sko & Nyckelservice ihop.

Son och far, Dennis- och Christer Boström, två tvättäkta Stockholmare som driver Södermalms Sko & Nyckelservice ihop.

 

Christer Boström har varit skomakare i nästan hela sitt liv. När han var 16 år blev han medlockad av sin halvbror att börja med yrket, den 10 juni i sommar är det 40 år sedan.
– Ja man börjar kunna det här nu. Det är egentligen rätt konstigt att man fortfarande tycker det är kul, säger Christer och skrattar.
Han har jobbat på lite olika ställen i olika sammanhang genom åren, men började jobba på Södermalms Sko & Nyckelservice i mitten på 80-talet tillsammans med Peter Holmér, som tio år senare lämnade och startade Bäckmans Skoservice på Östermalm. Då var Christer själv i några år, innan han 2004 till sin stora glädje fick sällskap i skomakeriet av sonen Dennis.
– Jag jobbade som snickare, men blev sliten i kroppen och var tvungen att tänka om. Då föll det sig rätt naturligt att börja här, säger Dennis, och tittar bort mot Christer:
– Och så gjorde man ju farsan nöjd också. Han är så klart väldigt glad att ha mig här, av flera anledningar.

 

En sevärdhet i skomakeriet är dessa derbys. Ser kanske inte märkvärdiga ut från början, men titta lite noggrannare uppmärksammar du storleken på dem. Storleken är EU78. Svårt att hitta skoblock till dem...

En sevärdhet i skomakeriet är dessa derbys. Ser kanske inte märkvärdiga ut från början, men titta lite noggrannare uppmärksammar du storleken på dem. Storleken är EU78. Svårt att hitta skoblock till dem…

Skorna är tillverkade i C.G. Ströms skofabrik i Kumla på 50-talet, och är Goodyear-randsydda med ritsnedläggning och en snyggt välvd midja. Den stod i en herrekipering som låg vid Medborgarplatsen förut, och Christer och Dennis hade fått korn på den och var snabbt där när butiken fick stänga.

Skorna är tillverkade i C.G. Ströms skofabrik i Kumla på 50-talet, och är Goodyear-randsydda med ritsnedläggning och en snyggt välvd midja. Den stod i en herrekipering som låg vid Medborgarplatsen förut, och Christer och Dennis hade fått korn på den och var snabbt där när butiken fick stänga.

Skoputsarhörnan, med det mesta som behövs för att snygga till ett par skor.

Skoputsarhörnan, med det mesta som behövs för att snygga till ett par skor.

 

Södermalms Sko & Nyckelservice har ett rykte om sig att göra det mesta, och får därför in en hel del rätt annorlunda jobb och folk som skickar sina skor från hela landet. De visar upp ett par grejer de jobbar med just nu, det ena är ett par riktigt rejäla, höga klätterkängor för isklättring där de ska klä plösen med neopren. Detta för att få bukt med problemet när snön som lägger sig ovanpå plösen vid snörningen smälter och sedan fryser till och blir till is. Christer tar sedan fram ett par löparskor som är täckta med ett heltäckande lycra-tyg som är fäst längs sulkanten med kardborre.
– Det här är för en löpartävling i öknen, där kunden behövde ha ett skydd mot sanden. Han var inne på Skomakeri Framåt i Gamla Stan först, men de kände att det var ett jobb som vi skulle göra bättre. Precis som att vi i vissa fall skickar kunder dit när det är jobb som vi vet att de är mycket duktigare på. Det är ingen prestige på det sättet, utan vi hjälper varandra, det viktigaste är att kunderna blir så nöjda som möjligt, säger Christer.

De gör också mycket jobb, och även skor helt från scratch, åt olika scenföreställningar och liknande. Allt från Jesus Christ Superstar till Priscilla har de jobbat med skor åt, och i Melodifestivalen är det i princip alltid några som bär skor som varit i Christers eller Dennis händer. Exempelvis tar stylisten Rickard Engfors alla sina klienters skor hit.
Och det är inte bara så att de gör jobb åt folk som syns, själva är de relativt ofta med i tidningar och TV-sammanhang. Senast i höstas när Dennis var med i TV4 Nyhetsmorgon och gav en kort översikt i skovård.
Dennis berättar sedan om när en kund kom in med ett par fantastiska skor från franska lyxkvalitetsskotillverkaren Berluti. De hade kostat 62 000 kronor, och var helt nya. Jobbet kunden ville ha gjort? Slitsula i gummi.
– Jag grät nästan när jag började slipa i de där konstverken till sulor, för att få fästyta att fästa slitsulan i. Men men, det är kunden som bestämmer, säger Dennis.

 

Löparskor som ska klara av en tävling i öknen, och klätts med skyddande tyg.

Löparskor som ska klara av en tävling i öknen, och klätts med skyddande tyg.

Skyddet hålls på plats med kardborre.

Skyddet hålls på plats med kardborre.

Rejäla, höga kängor som ska användas av isklättrare, och där plösen ska kläs med neopren.

Rejäla, höga kängor som ska användas av isklättrare, och där plösen ska kläs med neopren.

 

Som nämnts så har Christer och Dennis Boström numera vuxit ur lokalerna som Södermalms Sko & Nyckelservice huserar i. Det är de senaste årens uppsving för kvalitetsskor som är främsta anledningen. Det har gjort att man behöver allt mer yta för både försäljning av skor – i dagsläget har man bland annat Loake, Crockett & Jones och Red Wing – och reparationer. Nuförtiden är det bara en liten hörna som tas upp av nyckelservicen, och om Dennis får bestämma ska de snart försvinna helt.
– För vi ser inga tendenser på att intresset för kvalitativa, randsydda skor skulle avta, tvärtom. Dels så har många som provat riktiga kvalitetsskor svårt att gå tillbaka till limmat skräp, och sedan så inser fler och fler att det både är ekonomiskt och miljömässigt hållbart att köpa saker som håller. Det gäller inte bara skor, utan många produkter, säger Christer.
Och Södermalms Sko & Nyckelservice har expansionsplaner. Numera har de hjälp i butiken en del av Oskar Hallerfelt, som jobbar timmar, för att hinna med alla jobb, och de tittar nu aktivt efter större lokaler. De vill vara kvar på Folkungagatan, och förhoppningen är att de inom en inte alltför lång framtid ska kunna flytta in i något större.
– Då vill vi framför allt öppna upp för mer plats för försäljning av skor, och kunna ta in både fler modeller och fler märken. Samtidigt vill vi inte att det ska bli en butik, vi vill ha kvar känslan av att det är ett skomakeri man är i, man ska liksom komma in i skomakeriet men också ha plats för en butiksdel, säger Dennis.
Christer lägger ifrån sig skorna han har i händerna och lägger en hand på Dennis axel:
– Du ser, han är allt väldigt praktisk att ha här, den här grabben. Inte nog med att han kan laga skor, han har driv och visioner också, säger Christer och skrattar.

 

Litet, överfullt, men genuint.

Litet, överfullt, men genuint.

Har man dåligt med plats får man vara kreativ. Toalett ombyggd till kombinerat lager.

Har man dåligt med plats får man vara kreativ. Toalett ombyggd till kombinerat lager.

Färdiga arbeten får man hänga där det går. På avlappsmaskinen...

Färdiga arbeten får man hänga där det går. På avlappsmaskinen…

...och i taket.

…och i taket.

De säljer en hel del skor i butiken, och fler och fler blir det.

De säljer en hel del skor i butiken, och fler och fler blir det.

Ett par Loake Buckingham i burgundy, en MTO specifik för den svenska marknaden.

Ett par Loake Buckingham i burgundy, en MTO specifik för den svenska marknaden.

Mästarbrev, gesällbrev och pris på den stora internationella skomakarmässan i Wiesbaden från 2007. Dennis vann med ett par egna, helt handgjorda skor. Nuförtiden har de sällan tid att lägga för att vara med i liknande tävlingar, utan arbetet med kundjobb får prioriteras.

Mästarbrev, gesällbrev och pris på den stora internationella skomakarmässan i Wiesbaden från 2007. Dennis vann med ett par egna, helt handgjorda skor. Nuförtiden har de sällan tid att lägga för att vara med i liknande tävlingar, utan arbetet med kundjobb får prioriteras.

En nåtlingsmaskin från Claes står i många skomakerier runt om i världen.

En nåtlingsmaskin från Claes står i många skomakerier runt om i världen.

En väldigt gammal prislista. Notera de med den tidens penningvärde rätt höga priserna, troligtvis på grund av dålig materialtillgång efter första världskriget.

En väldigt gammal prislista. Notera de med den tidens penningvärde rätt höga priserna, troligtvis på grund av dålig materialtillgång efter första världskriget.

Avslutningsvis den här fantastiska gamla annonsen. Inget nonsens.

Avslutningsvis den här fantastiska gamla annonsen. Inget nonsens.

 

Skomakerier som besökts tidigare i den här serien är Hojs i BoråsSkomakeri Framåt i Stockholm och Larssons Skomakeri i GöteborgBäckmans Skoservice i Stockholm och Davidsons Skomakeri i Uppsala.
Jag är medveten om att det blir en centrering kring skomakerier i Göteborgs och Stockholmsområdena, men då det är de ställen jag vistas i själv är det lätt så det blir. Jag skulle gärna besöka många andra skomakerier runt om i landet, men varken tid eller ekonomi gör det möjligt när man bara driver en hobbyblogg som detta.