Med tanke på att majoriteten av skoköpen för oss svenskar intresserade av kvalitetsskor består av Ready to Wear-modeller, och att dessutom en stor andel av dem beställs oprovade över nätet, så är det ofta man står där med ett par skor som inte sitter helt optimalt. Idealt hade varit att då byta den skon mot en annan modell på en annan läst, som passar ens fötter bättre, men det är väldigt ofta det inte sker utan många väljer istället att tumma på passformen. Som tur är går det att göra en hel del korrigeringar både för att göra skor mindre och större, som om än inte gör det helt perfekt alla gånger så i alla fall kan innebära en stor förbättring.
För stora skor är aldrig kul. Bild: Hantan |
Utlästning
Den egentligen enda korrigeringen som går att göra på ett par skor som är för små är att lästa ut dem. Skomakaren behandlar då skon med en speciell vätska som mjukar upp lädret och gör det mer töjbart, och sätter därefter in ett utlästningsverktyg som är en mekanisk läst där det går att vrida på olika skruvar för att pressa ut skon där det behövs. Det tar ofta någon eller ett par dagar att lästa ut skorna där skomakaren med jämna mellanrum skruvar på lästverktyget och ökar belastningen stegvis. Det är framförallt på vidden som det går att lästa ut skor, eller en del på höjden. Däremot är det omöjligt att korrigera längden eller töja ut sidorna på tåhättan långt fram. Hur mycket det går att töja beror naturligtvis på vad det är för sko och var de ska töjas, men generellt brukar man säga att det går att lästa ut skorna ungefär en hel europeisk storlek (alltså exempelvis från storlek 43 till 44) på bredden. Det bör då göras i två omgångar, ungefär en halvstorlek åt gången, för att skons läder och sömmar ska klara av belastningen. För att veta säkert om skorna går att lästa ut på de ställen man önskar är det alltid säkrast att gå in till en duktig skomakare och fråga. Ingreppet brukar kosta mellan 100 och 200 kronor.
En riktigt gammal variant av utlästningsverktyg. Bild: Trelleborgs Allehanda |
Hälkudde
Skor som glappar i hälen är inte ovanligt, och det är det problem som egentligen är enklast att lösa någorlunda. Svaret heter: hälkuddar (och då syftar jag inte på mjuka varianter av häldämpning som kallas samma sak, eller det anatomiska begreppet). De går att köpa hos vilken skomakare som helst, eller till och med på Coop, och kostar ungefär en femitolapp. Det är en självhäftande läderbit som fästs på insidan av hälen. Rengör innerfodret ordentlig innan du sätter dit dem, och placera in dem så att den ligger ett par millimeter under överdelen på hälen. Vill man ta bort dem eller byta ut dem går det utan problem att dra loss dem och sen tvätta bort klistret med lite kemiskt ren bensin. Vill man göra det mer ordentligt, så kan skomakaren sätta dit en läderbit i hälen som på samma sätt minskar hälutrymmet.
En förpackning med hälkuddar i läder, som är ett mycket enkelt sätt att minska hälglapp. Bild: Shoe and foot care |
Plöskudde
Enligt exakt samma princip som ovan går det att sätta dit en form av distans på insidan av plösen, om skorna är för stora i insteget. Av någon outgrundlig anledning finns de här plöskuddarna (eller ”tongue pads” på engelska) bara i ett skumgummimaterial som inte fungerar lika bra som lädret i hälditot. Det borde fungera utmärkt att göra plöskuddar på samma sätt som hälkuddarna, med samma typ av mockaläder, men tydligen har ingen kommit på det än. Även här kan skomakaren sätta dit en läderbit på insidan av plösen som gör att höjden på skon minskar.
Här syns en plöskudde som fyller ut insteget. Skumgummimaterialet trycks ihop mycket, så det ser ut som att den är större än vad effekten blir. Bild: Styleforum |
Sulor
Den absolut vanligaste formen av anpassning av storlek på skon är en iläggssula. De här finns i mängder av olika varianter och material, platta och ortopediska, med mera med mera. Då de allra flesta begriper fenomenet iläggssula och känner till många av varianterna är det inget jag går in på närmre här.
En av alla hundratals varianter av iläggssulor som existerar. Bild: Health Care |
Värdefullt, tack.
Något tips om hur man kan fixa hälen på ett par skor som aldrig verkar gås in? Är trött på blodvitet.
Det handlar troligtvis om att skorna har hälförstärkningar i plast, som inte ger med sig och formar sig efter din häl. Det är tyvärr en väldigt vanlig variant för att snåla in på kostnader för tillverkare. Det kanske kan hjälpa att be skomakaren sätta dit ett tunt lager med ex mjuk mocka i hälpartiet för att göra det lite mjukare för hälen, men inte säkert att det hjälper.
Hur är utlästningsmöjligheten på cordovan?
Ah, jag förstår. Så kanske helt enkelt kasta bort. Jag lider av svår konsumtionsångest, vilket leder till att det är så mycket enklare att göra köp som känns som ”en bra deal”. Det slutar ofta med att jag inte använder grejerna.
Nja kasta känns dumt, är de hopplösa så sälj de billigt på Tradera åtminstone. Och lär av dina misstag, alltid bättre att spara ihop till något man verkligen vill ha än göra som du verkar vara specialist på..
Bra fråga. Jag vet faktiskt inte, spontant skulle jag säga att det borde vara ungefär som för kalvskinn, men inte säker. Är det någon annan läsare som vet får ni gärna svara. Annars skulle jag helt enkelt gå in till en duktig skomakare och höra vad de säger.
Anders,
Apropå det här med konsumtionsångest har jag lite nyttig, om kanske jobbig läsning till dig. Du kanske redan läst det, men jag har det som ständig källa till inspiration och (ibland) ”impulsbroms”.
http://putthison.com/post/712103418/the-essential-mans-wardrobe-perhaps-the-most
Och, för att vara ärlig – alla krönikor/inlägg som är samlade i högermarginalen (börjar med 25 Things…) borde vara obligatorisk läsning för alla som går ut gymnasiet.
Cordovan är i regel ganska känslig för just drag och töjning.
Det är väldigt vanligt att man drar sönder materialet när man sträcker skinnet över lästen under själva konstruktionen.
Detta yttrar sig genom som sprickor i ytan som ibland kan se ut som skav eller fläckar som är tydligt ljusare än resterande sko. Vid köp av Cordovan ska man därför alltid inspektera hälpartiet extra noga då bristningarna oftast händer här.
När det gäller utlästning så är det lite av en chansning, man bör inte trycka ut lika mycket som vid vanlig kalv där du ganska tryckt kan lästa ut 0,5cm utan att underminera materialet. 0,2 till 0,3 bör dock gå utan att riskera för mycket.
/Girouf
Tack Girouf! Det är väl därför man brukar säga att cordovanskor ofta är aningens större än kalvskinnsskor när de är byggda på precis samma läst, då man inte kan dra cordovanlädret lika hårt över lästen.
Ang utlästning av Cordovan tror jag den här videon, 10:42 in, ger en viss hint i frågan:
”It hates to be pulled on”
Mats: Skofilmstips som hänvisar till ”10.42 in” är alltid trevliga. Ju längre ju bättre.
Tipset ang plöskudde var bra. Jag köpte nyligen ett par skor var lite för stora. Istället för att köpa en plöskudde, så tog jag dock en bit läder (lite tjockare variant från en gammal jacka) och klippte till och sedan limmade fast under tungan på skon. Funkar perfekt.
En hemsnickrad variant av skomakarens ingrepp mao. Bra att det funkade!
Själv brukar jag alltid lägga i en sula som suger upp fukt, eftersom jag svettas en del. Blev rekommenderad att inte använda lädersulor då det inte skulle suga upp fukten på samma sätt. Innan jag började använda sulor hade jag ett par skor t.ex. som blev hårda på innsidan i innersulan och limningen för innersulan gick upp. Dessa skor var visserligen inte någon toppenkvalité på.
Visst, lädersulor må inte suga upp fukten lika bra som vissa iläggssulor, men de andas fantastiskt bra, vilket många iläggssulor inte gör. Så det kan i vissa fall vara kontraproduktivt att lägga i en sula i någon sorts textilmaterial el. dyl. Men visst, svettas man ändå oerhörda mängder kan det kanske vara schysst med en sula man kan byta.
Tips på hur man ökar höjden i ett par boots? Hittade ett par Timberland 43307 billigt på loppis, och har insett att storleken är ca 38, och jag har vanligvis 39/40.
Men längden är inget problem, det är bara det att när jag tar på mig skon och trär i foten fastnar min strumpa i skon och det slutar med supertight strumpa och ihopskrynklade tår…
Funkar perfekt barfota men det känns inte helt hållbart… Jag tror att det kan avhjälpa om höjden i skon ökas? Hjälp & tips välkommnas verkligen 🙂
Tipset nämns ovan: utlästning. Det enda sättet du kan förstora en sko på. Går att trycka ut mest på bredden, men även höjden. Men tänk också på att volymen i skon ökar även om det görs på bredden, så ler luft får du oavsett.
Någon som vet var jag kan få tag i hälkuddar? Googlar jag så hittar jag bara sidor som handlar om skador på hälen. Bor i sthlm f.ö.
Tack på förhand!
Regis High School
Är hälkudde verkligen den korrekta termen? Googlar man får man bara upp den anatomiska termen och inlägg för häldämpning (som du själv nämner).
Här kallas det istället för hälgrepp: http://www.gabra.se/halgrepp/product_details.php/products_id/30
IMO en bättre term, och som särskiljer det från de två andra betydelserna.
Jo det stämmer att det kallas hälgrepp på svenska. Hälkudde är en lite slarvig översättning av engelskans heel pad.
Fast på engelska verkar det som det heter heel grips/heel grippers.
Nån som vet var man kan köpa plöskuddar på nätet? Helst svenska sidor.