Med tanke på att majoriteten av skoköpen för oss svenskar intresserade av kvalitetsskor består av Ready to Wear-modeller, och att dessutom en stor andel av dem beställs oprovade över nätet, så är det ofta man står där med ett par skor som inte sitter helt optimalt. Idealt hade varit att då byta den skon mot en annan modell på en annan läst, som passar ens fötter bättre, men det är väldigt ofta det inte sker utan många väljer istället att tumma på passformen. Som tur är går det att göra en hel del korrigeringar både för att göra skor mindre och större, som om än inte gör det helt perfekt alla gånger så i alla fall kan innebära en stor förbättring.

 

För stora skor är aldrig kul. Bild: Hantan

Utlästning
Den egentligen enda korrigeringen som går att göra på ett par skor som är för små är att lästa ut dem. Skomakaren behandlar då skon med en speciell vätska som mjukar upp lädret och gör det mer töjbart, och sätter därefter in ett utlästningsverktyg som är en mekanisk läst där det går att vrida på olika skruvar för att pressa ut skon där det behövs. Det tar ofta någon eller ett par dagar att lästa ut skorna där skomakaren med jämna mellanrum skruvar på lästverktyget och ökar belastningen stegvis. Det är framförallt på vidden som det går att lästa ut skor, eller en del på höjden. Däremot är det omöjligt att korrigera längden eller töja ut sidorna på tåhättan långt fram. Hur mycket det går att töja beror naturligtvis på vad det är för sko och var de ska töjas, men generellt brukar man säga att det går att lästa ut skorna ungefär en hel europeisk storlek (alltså exempelvis från storlek 43 till 44) på bredden. Det bör då göras i två omgångar, ungefär en halvstorlek åt gången, för att skons läder och sömmar ska klara av belastningen. För att veta säkert om skorna går att lästa ut på de ställen man önskar är det alltid säkrast att gå in till en duktig skomakare och fråga. Ingreppet brukar kosta mellan 100 och 200 kronor.

En riktigt gammal variant av utlästningsverktyg. Bild: Trelleborgs Allehanda

Hälkudde
Skor som glappar i hälen är inte ovanligt, och det är det problem som egentligen är enklast att lösa någorlunda. Svaret heter: hälkuddar (och då syftar jag inte på mjuka varianter av häldämpning som kallas samma sak, eller det anatomiska begreppet). De går att köpa hos vilken skomakare som helst, eller till och med på Coop, och kostar ungefär en femitolapp. Det är en självhäftande läderbit som fästs på insidan av hälen. Rengör innerfodret ordentlig innan du sätter dit dem, och placera in dem så att den ligger ett par millimeter under överdelen på hälen. Vill man ta bort dem eller byta ut dem går det utan problem att dra loss dem och sen tvätta bort klistret med lite kemiskt ren bensin. Vill man göra det mer ordentligt, så kan skomakaren sätta dit en läderbit i hälen som på samma sätt minskar hälutrymmet.

En förpackning med hälkuddar i läder, som är ett mycket enkelt  sätt att minska hälglapp. Bild: Shoe and foot care

Plöskudde
Enligt exakt samma princip som ovan går det att sätta dit en form av distans på insidan av plösen, om skorna är för stora i insteget. Av någon outgrundlig anledning finns de här plöskuddarna (eller ”tongue pads” på engelska) bara i ett skumgummimaterial som inte fungerar lika bra som lädret i hälditot. Det borde fungera utmärkt att göra plöskuddar på samma sätt som hälkuddarna, med samma typ av mockaläder, men tydligen har ingen kommit på det än. Även här kan skomakaren sätta dit en läderbit på insidan av plösen som gör att höjden på skon minskar.

Här syns en plöskudde som fyller ut insteget. Skumgummimaterialet trycks ihop mycket, så det ser ut som att den är större än vad effekten blir. Bild: Styleforum

Sulor
Den absolut vanligaste formen av anpassning av storlek på skon är en iläggssula. De här finns i mängder av olika varianter och material, platta och ortopediska, med mera med mera. Då de allra flesta begriper fenomenet iläggssula och känner till många av varianterna är det inget jag går in på närmre här.

En av alla hundratals varianter av iläggssulor som existerar. Bild: Health Care