Ämnet utlästningar har figurerat ett par gånger här på bloggen (bland annat i inlägget om enkla korrigeringar av passform och dess uppföljningsinlägg med lite mer avancerade passformskorrigeringar), det egentligen enda sättet att göra för små skor större på. Det handlar som de flesta vet om att skomakaren sätter skorna i ett utlästningsverktyg som trycker ut skorna på de ställen där de är för små. Belastningen ökas successivt, och lädret behandlas med mjukgörande medel för att klara sträckningen bättre. I vissa fall när det handlar om att skorna är lite för små på bara ett eller ett par specifika ställen, finns det dock faktiskt ett annat alternativ: en egen ”hemmautlästning”.

De här skorna från Gaziano & Girling klämde åt lite vid stortåknölen på högerfoten. Det löstes med en egen variant av utlästning bara på just den punkten. Tittar du noga på bilden ser du att högerskon (till vänster på bilden alltså) buktar ut en aning vid den inre delen av vampen, jämfört med vänsterskon. Nedan beskrivs hur jag gått till väga.
Det här är något jag hittat på själv och provat på ett par olika skor med lyckat resultat, men det finns säkert någon skomakare som tycker att det är tveksamt. I mina fall har det varit två par skor som varit för tajta över högerfotens stortåknöl, ett ställe jag är lite extra känslig på då jag har en så kallad juvenil hallux valgus, samt ett par som har tryckt åt vid lilltårna. I övrigt har de alltså dock passat utmärkt, och just det faktum att det bara varit en mindre korrigering som behövts göras gjorde att jag provade det här egna sättet att töja skorna. Dessutom kan skomakarens utlästningsverktyg vara lite begränsat när det kommer till uttänjning bara på ett specifikt ställe, då kan en sådan här hemmalösning erbjuda lite mer precision.
Det som behövs för en egen utlästning av den här typen är ett par skoblock som sitter bra i de skor som ska töjas (särskilt viktigt är det att de sitter tajt vid det område som man vill trycka ut), Compeed eller liknande skavsårsplåster (har man några olika storlekar att välja på underlättar det), samt eventuellt så kallade filtringar (som används för att minska trycket vid liktornar). De två sistnämnda finns på vilket apotek som helst vid fotvårdshyllan. Det kan också vara bra att smörja in området som ska lästas ut, både på in- och utsida med en läderlotion eller renovateur, något som mjukgör lädret lite, innan man sätter i de modifierade blocken.
På apoteket hittar man filtringar och skavsårsplåster, som då fungerar utmärkt om man vill modifiera ett par skoblock lite grand för att trycka ut skorna på ett visst ställe.
Och här syns hur jag gjort en sådan påbyggnad på skoblocken till det skopar som tryckte mot lilltårna.
Det man gör är helt enkelt att man bygger upp en utbuktning vid det ställe som ska tryckas ut. Man kan använda filtringarna och dess mindre mittdelar underst om det är en större distans som ska byggas, och sedan sätta skavsårsplåster ovanpå det, eller bara bygga med skavsårsplåster. Är det mycket som man vill trycka ut kan det vara en idé att först göra en lite mindre utbuktning, för att sedan bygga ut den med tiden när lädret redan töjt sig en del. För till skillnad mot den kraftigare utläsning som görs hos en skomakare är det här en metod som tar lite längre tid. Det är helt enkelt så att man låter blocken sitta i med den här egenutbyggda distansen, och med tiden så ger lädret med sig. För mig har det tagit någon vecka innan man märkt skillnad, men jag har sedan behållt utbuktningarna på under flera månader och tillslut är skon ganska tydligt utpressad vid det kritiska stället, och de sitter riktigt bekvämt utan att trycka emot längre. Som sagt är det här dock något man bara bör använda för mindre korrigeringar av passformen på några enskilda ställen. Är skorna mer tydligt för små kommer alltid en utlästning hos skomakare vara bästa alternativet.
Här tänkte jag i tur och ordning visa upp de skor som jag gjort en sådan här egen variant av utlästning på. Det här är Skoaktiebolagets egna skoblock, som sitter väldigt bra och tajt i Gaziano & Girling-skorna på MH71-lästen, och således fungerar utmärkt för den här metoden. Här har jag bara använt några skavsårsplåster för att bygga ut.
En annan vinkel än bilden som visas högst upp, där man också ser att det buktar ut en del på skon till vänster vid det ställe där stortåknölen hamnar i skon.
Ett par Vass på F-lästen har jag haft samma problem som med skorna från G&G, som alltså tryckt lite mot stortåknölen. Här använde jag en filtring, två små mittdelar till filtringarna som fungerar bra till det här ändamålet, samt ett tjockare skavsårsplåster. På bilden har dessa precis satts på, när de sätts i skorna och varit där ett tag pressas filtringarna ihop och utbuktningen blir inte fullt så kraftig som det ser ut här.
En bild på skorna också, där man också kan se den lilla utbuktningen på högerskon vid stället för stortåknölen.
Till sist då lästade skoblocken till mina Vass double monks på U-lästen, där det efter att jag satt i en plösdistans för att förhindra hälglapp (som kan läsas om här) så gled fötterna fram en aning och de tryckte lite mot lilltårna. Det fixades utmärkt med en egen utlästning.
En bild ovanifrån där man kan ana att det precis  nedanför tåhättan på utsidan av skorna, där lilltårna hamnar, trycks ut lite grand av utbuktningen på skoblocken. När man gör sådana här utbyggnader på blocken så blir de lite krångligare att få ut, då skavsårsplåstren i gummimaterial gör att friktionen blir större. Vickar man lite på blocken brukar det dock släppa ganska lätt, och jag har inte haft några större problem med detta.