Dags för nya outsiders att lyftas fram. Idag en högintressant spansk tillverkare med kopplingar till både Carmina och Meermin, ett tysk-österrikiskt märke ägt av en tjeck (bilden ovan), och en av få vettiga skotillverkare från Italiens huvudstad Rom.

 

Yanko

 

Suveränt snygg Austerity brogue i mellanbrunt, på läst med mandelformad tå.

Suveränt snygg Austerity brogue i mellanbrunt, på läst med mandelformad tå.

 

Att Mallorca är ett starkt fäste för traditionellt konstruerade kvalitetsskor är ingen hemlighet, inte heller att släkten Albaladejo är dess främste hänförare, där en falang ligger bakom Carmina och en annan bakom Meermin. Vad inte lika många vet är att de båda Albaladejo-falangerna har sin bakgrund i ett märke som heter Yanko. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens jätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). 90-talet innebar dock en stark backlash, och företaget gick sedermera i konkurs. En del av Albaladejo släkten startade då Carmina, den andra Meermin. Yankos konkursbo köptes 2007 upp av affärsmannen Antonio Llobera som hade god erfarenhet av skobranschen, och han har sakta men säkert byggt upp företaget igen.

 

Sulor som är i nivå med hur det brukar se ut på klart dyrare skor.

Sulor som är i nivå med hur det brukar se ut på klart dyrare skor.

 

Yanko idag hamnar intressant nog lite mittemellan Carmina och Meermin, både sett till modeller och läster, och sett till pris. Skorna tillverkas på Mallorca, är Goodyear-randsydda och kostar cirka 2600 kronor (ca €290). Precis som sina ”besläktade” märken är det riktigt prisvärda skor man får, enligt uppgift från de som har testat. Lädret är från franska garverierna D’Annonay och Du Puy, mockan från brittiska Charles F. Stead, och de har fina detaljer som ritsnedläggning och ”bevelled waist”. Yanko säljs på lite olika ställen runt om i Europa, och är på gång att lanseras brett i USA. De har en egen nystartad webbshop som heter Shoe Paradis där frakten är gratis till hela Europa.

 

Yanko erbjuder också skor som är helt ofärgade, i rent "crust"-läder. Här har en kund färgat de på egen hand.  Bild: Styleforum

Yanko erbjuder också skor som är helt ofärgade, i rent ”crust”-läder. Här har en kund färgat de på egen hand. Bild: Styleforum

Trevlig single monk modell. Bilderna ovan: Shoe Paradis

Trevlig single monk modell. Bilderna ovan: Shoe Paradis

 

 

Franz Baron

 

Svarta full brogues från Franz Baron.

Svarta full brogues från Franz Baron.

 

Franz Baron här är ett tyskt märke, vars skor egentligen inte sticker ut på något sätt, men det gör däremot flera delar i deras approach i övrigt. Företaget har sin historia som bespoke-tillverkare i Wien, men efter att tjeckiske kosmopoliten Petr Bystron tagit över märket har det numera sitt säte i tyska München, och gör Goodyear-randsydda RTW-skor. Förutom i München finns flera återförsäljare i Tyskland och Österrike, och man har även en webbshop.

 

Mörkt, mörkt bruna oxfords med tåmedaljong, på klassiskt rund läst. Bild: Gentleman's Gazzette

Mörkt, mörkt bruna oxfords med tåmedaljong, på klassiskt rund läst. Bild: Gentleman’s Gazette

 

Priserna ligger på cirka 3800 kronor (€420) för skor som ska hålla klart skaplig kvalitetsnivå för priset, där det också ingår gratis frakt och skoblock. Då passformen är viktig för Franz Baron vill de helst att kunderna ska kunna prova skorna innan köp, och erbjuder att skicka flera storlekar vid nätköp för kunden att prova ut. Extra intressant är också att Franz Baron erbjuder livstids garanti på material och konstruktion.

 

Perfekta vårskor. Bild: Frans Barons Facebook

Perfekta vårskor. Bild: Franz Barons Facebook

 

 

F&F Calzoleria Artegiana

 

Skor från Rom.

Skor från Rom.

 

Italiens huvudstad Rom är en stad förvånansvärt gles på intressanta skotillverkare. Förra året tillkom dock ett intressant tillskott, F&F Calzoleria Artegiana. Ett märke som startade när juristen Francesco Masci träffade bespokeskomakaren Florin Ardelean. Francesco lärde sig hantverket av Florin och efter en tid som lärling i England, och nu har de en liten workshop ihop i Rom där allting görs innanför dess fyra väggar.

 

Francesco till höger och ... till vänster, på plats i workshopen.

Francesco till vänster och Florin till höger, på plats i workshopen.

 

Dels erbjuder man handrandsydda eller norvegesesydda bespokeskor, som börjar på cirka 11 000 kronor. Man erbjuder också MTO-skor, där priserna börjar på cirka 5000 SEK för durksydda skor. Finishen, materialet och hantverksnivån är hög, och det finns stora möjligheter att utforma skorna efter sina egna önskemål. I MTO finns fyra läster att välja på: classic round, almond toe, soft chisel och banana, och utformningen av modellen, läder, färg med mera är väldigt fritt. Man beställer via mail, och lämnar mått och info om andra skor som passar bra för att hitta rätt storlek.

 

F&F är tillsammans med Riccardo Bestetti de enda, mig veterligen, som gör en sömlös wholecut. Här en fantastisk version av den svårbemästrade modellen.

F&F är tillsammans med Riccardo Bestetti de enda italienare, mig veterligen, som gör en sömlös wholecut. Här en fantastisk version av den svårbemästrade modellen.

Sula med fin fiddle waist.

Sula med fin fiddle waist.

Klassiskt rakt igenom, i denna bruna cap toe oxford. Bilderna ovan: F&F Facebook

Klassiskt rakt igenom, i denna bruna cap toe oxford. Bilderna ovan: F&F Facebook

 

Tidigare inlägg i serien hittar ni här: nr. 1nr. 2nr. 3nr. 4 nr. 5 och nr. 6.