Det var ett tag sedan sist, men nu är det dags för ännu ett inlägg i serien om lite mindre kända tillverkare.

Finsbury

 

Budgettillveraren Finsbury har med spetsigt formspråk och med en i många fall lite egen design tagit Frankrike med storm.

Finsbury är ett franskt märke som funnits sedan mitten av 2000-talet, men som vuxit enormt på kort tid och idag säljer över 80 000 par skor om året. Anledningen till att de ändå är relativt okända är att de tvärtemot de flesta andra nykläckta skoföretag helt skippat webben, utan enbart satsat på många egna butiker runt om i hemlandet. De har också ett stående erbjudande på två par för 299 euro, alltså knappt 2600, vilket är väldigt mycket sko för pengarna.

En elegant svart wholecut, som absolut kan vara ett alternativ till den vanliga svarta plain cap toen på formella tillställningar.

För kvalitetsmässigt sägs de hålla riktigt skaplig nivå även jämfört med andra budgettillverkare som ligger ett antal hundralappar högre i pris. Deras satsning på spetsiga läster och en hel del lite mer extravaganta utföranden, blandat med klassikerna då, har visat sig lyckat. Alla skor är dock inte Goodyear-randsydda, utan vissa är gjorda med blake-konstruktion. Skorna tillverkas av bland andra Grenson, Barker och några italienska tillverkare. Köper man bara ett par ligger de på ungefär 1500 kronor i butik i Frankrike, oavsett konstruktionsmetod. Men de går också att få tag på över nätet, via brittiska webbshopen Sarenza som har ett 50-tal modeller i lager. Där kostar de 166 pund, alltså knappt 1600 kronor, vilket gör de till ett intressant alternativ för de med lite mindre skobudget och som föredrar spetsigare läster än de traditionellt brittiskt runda som annars är klart dominerande i budgetsegmentet.

I princip uteslutande används full grain-läder till Finsburys skor, även om det finns ett par varianter i corrected grain i utbudet.
Fin finish på sulorna är ett trevligt plus.
Den bruna oxforden med ren cap är en mycket populär modell, här Finsburys version. Alla bilder: Sarenza
Matthew Cookson
En läcker adelaide-variant med tåmedaljong, tillverkad av Crockett & Jones för franska Matthew Cookson.

Vi håller oss kvar i Frankrike. De flesta känner till Shipton & Heneage, det brittiska kvalitetsskobutiken som säljer skor under eget namn, bland annat tillverkade av Crockett & Jones. De hade också en butik i Paris, men för ett antal år sedan så bröt sig den franska fillialen loss och fortsatte i egen regi under namnet Matthew Cookson. Och det är mer än bara loggan som de behållit, utan det handlar fortfarande om framför allt rebrandade Crockett & Jones men också skor gjorda av bland andra Santoni.

En del av Matthew Cooksons skor ska vara tillverkade av italienska Santoni, och har ritsnedlagda sulor.

Utbudet är relativt stort och allt finns representerat på deras hemsida, och det finns många riktigt trevliga modeller. Prismässigt ligger skorna från Crockett & Jones på 420 euro/3600 kronor, medan Santoni-modellerna går på ytterligare en tusenlapp. Nu vet jag inte exakt vilka specifikationer de använder, men ”original Shipton & Heneage” påstår i alla fall att deras C&J-tillverkade skor är gjorda till benchgrade standard. I så fall är de med andra ord riktigt prisvärda, och det kan alltid vara kul att ha en Crockett & Jones-tillverkad modell som inte är så vanlig.

En lite speciell modell, i vacker djupröd nyans.
En chukka med ofodrat skaft. Alla bilder: Matthew Cookson
Antonio Mecciarello
En av mina favoritskomodeller någonsin är en modell från Kiton, som Antonio Mecciarelli inspirerats mycket av när han tagit fram den här nästan precis lika fantastiska wholecuten med hålmönster.

Det här är en ny stjärna på den italienska skohimlen, med både makalösa modeller och patinering. Antonio Mecciarello och hans verkstad tillverkar framför allt bespoke-skor, men också vad som anses varar riktigt prisvärda Ready to wear- och Made to order-skor som håller premiumklass men kostar betydligt mindre, än så länge i alla fall. RTW går på cirka 4700 SEK (550 euro) för handrandsydda, och norvegese-konstruerade kostar omkring 5600 kronor (650 euro). Han har ingen regelrätt webbshop, men på hans hemsida visas flera av hans ordinarie modeller upp och de går att beställa via mail.

En spektakulär austerity brogues med speciell norvegese-söm.

Som sagt ska kvaliteten vara riktigt hög för det priset, och de är handrandsydda med maskinsydd avlappssöm. Finishen är enormt vacker, som många finare italienares. Modellutbudet sträcker sig från traditionella cap toe-oxfords på rätt runda läster till mer extravaganta modeller. Även bespoke ska Antonio Mecciarello ligga bra till prismässigt, med start på omkring 12 000 kronor.

Mycket fina jodphurs i chestnut, med skaplig puts som pricken över i.
Smal midja, stort emblem.
Mycket vacker patinering, precis som på många av Mecciarellos skor. Alla bilder: StyleForum
Tidigare inlägg i outsiders-serien hittar ni här, här och här.