Historia - Utvecklingen av RTW-läster

Skor har gått från något som de flesta beställde från det lokala skomakariet i versioner av relativt basic modeller, förbi ett segment där modellurvalet kanske var mer begränsade men där Ready to Wear-skor fanns i massor av olika storlekar och vidder som kunderna kunde testa ut, till dagens situation där det finns ett enormt urval av modeller men där passformen är mer och mer strömlinjeformad så att den passar de vanligaste fötterna ”ok” i stället för att passa vissa fötter riktigt bra. Här en genomgång av hur det hela utvecklats.

 

Historien om hur passformen för RTW-skor har utvecklats går på sätt och vis hand i hand med hur samhället har utvecklats under samma period. Om man ser tillbaka på de senaste 150 åren eller så har skor gått från att i de flesta fall ha relativt dålig passform på grund av bristande resurser från både tillverkare och kund, förbi en peak då det var lättare för de flesta att hitta skor som passade deras fötter, till en situation där alternativen kan verka oändliga men där det är svårt för alltför många att hitta skor som verkligen passar bra. Som så ofta är fallet i den här typen av artiklar kommer det att bli en hel del generaliseringar, men den stora bilden finns där.

Gammal hållbarhet, samma form för båda fötterna. Bild: Etsy

Gamla läster, samma form för båda fötterna. Bild: Etsy Översta bilden: The Psychogenealogist

Under 1800-talet ägde de flesta människor ett mycket begränsat antal skor, och i de flesta människors liv var de främst utilitaristiska. Under den här tiden övergick man från att tillverka skor med raka läster (där båda lästerna hade samma form och med tiden formades de för att passa varje fot lite bättre) till parade läster med en form för vänster fot och en form för höger fot, vilket uppenbarligen innebar en enorm förbättring av passformen. Skor var dyra, de köptes ofta från ett lokalt skomakeri som hade ett urval av läster som kunde modifieras något om det behövdes, över insteget eller vidden. På dessa tillverkades ganska enkla läderskor: vändskor, träpliggade skor, randsydda osv. beroende på kundens situation och pengar. Dessa skor reparerades om och om igen för att leva så länge som möjligt. På landsbygden fortsatte denna typ av skohandel in på 1900-talet.

Från en skomakares verkstad på 1800-talet. Bild: Philadelphia Encyclopedia

Från en skomakarverkstad på 1800-talet. Bild: Philadelphia Encyclopedia

Den industrialisering som tog fart under 1800-talet förändrade de flesta delar av tillverkningen, så även skorna. De blev en massproducerad produkt som tillverkades i större och större fabriker på ett allt effektivare sätt i takt med att maskinerna tog över allt fler delar av tillverkningen. Det fanns inga standardiserade skostorlekar, det hade egentligen inte behövts tidigare då man beställde skor från den som tillverkade dem. Om de inte redan visste vilken storlek man hade kunde man bara mäta den. Detta måste nu ändras. Och det gjorde det.

År 1885 infördes det första standardiserade storlekssystemet för skor i Storbritannien. Två år senare infördes en version av den i USA, utvecklad av Edwin Simpson, och den innehöll också ett viddsystem. Snabbt insåg man att detta var ett mycket bra sätt att få fram skor så att de flesta kunde hitta något som passade dem bra. Om man har standardiserade längdstorlekar i olika vidder och alla olika lästformer görs i alla dessa varianter, så har man täckt många fotformer relativt väl.

Foto från Burd Shoe Store i Camden omkring 1900. Bild: Bild: Village Soup

Foto från Burd Shoe Store i Camden omkring 1900. Bild: Village Soup

Vi befinner oss nu i början av 1900-talet, och när man gick in i en skoaffär vid den här tiden skulle en normalt mycket kunnig person hjälpa dig att hitta en sko som passade dina fötter på bästa sätt. Som tidigare nämnts fanns det inte alltid många modeller att välja mellan, det fanns främst klassiska modelltyper och versioner av dessa, modeller som fortfarande finns kvar, men i princip alla dessa modeller fanns det ett stort urval av storlekar och vidder, och läster med högt eller lågt insteg fanns i alla dessa storlekar och vidder.

Det var så RTW-skor såldes under många årtionden, utan att så mycket egentligen förändrades. Detta var de bästa åren när det gällde att göra det enkelt för kunderna att hitta skor som passar dem utan att behöva köpa bespoke-skor. Under de senaste decennierna har olika orsaker fått världen att ta olika steg bort från detta, till något som gör det svårare.

I gamla postorderkataloger kunde man se att i princip allt erbjöds i många olika bredder. Här är ett exempel från en Sears-katalog från 1911. Bild: Bild: Ebay

I gamla postorderkataloger kunde man se att i princip allt erbjöds i många olika vidder. Här är ett exempel från en Sears-katalog från 1911. Bild: Ebay

Från det följande årtiondet, 1920-talet.

Från det följande årtiondet, 1920-talet. Bild: Vintage Dancer

För att snabbt nämna några av anledningarna, först och främst har massproduktionen och utvecklingen av tillverkningsprocesser gjort det lättare och lättare att producera skor på olika sätt, modetrender kom och gick snabbare och snabbare och det kapitalistiska systemet har gett näring för att öka konsumtionen, men med fler alternativ av modeller och fler krav på att tjäna pengar har en logisk utveckling varit att effektivisera saker och ting. En butik kan bara ha ett visst antal skor i lager, och när kunderna efterfrågar fler modeller måste något försvinna. Och detta var i första hand de olika vidderna. Eftersom sneakers och sportskor tar över mer och mer gör stöddämpning och skumgummistoppning det lättare att göra det bekvämt även om passformen inte är idealisk (jag har skrivit om andra problem med stötdämpningen i den här artikeln).

Med den omfattande dämpning och stoppning som används i många av dagens skor är bra passform på sätt och vis simulerad. Bild: Weartested.com

Med den omfattande stötdämpning och stoppning som används i många av dagens skor är bra passform på sätt och vis simulerad. Bild: Weartested.com

Sedan kom internet och kastade om allting ännu mer. Visst fanns det tidigare postorderföretag som sålde skor på distans, men fram till det nya årtusendet var standarden att man köpte skor i en butik där man först hade provat skorna och helst fått hjälp av en kunnig försäljare. Det senare hade tyvärr redan försvunnit i många fall, så bristen på kunskap om hur skor ska sitta var redan kraftigt minskad, vilket gjorde det lättare att sälja skor som var gjorda för att passa så många människor som möjligt halvdant, och folk var nöjda med detta.

När det blev ännu svårare för kunderna att hitta skor som passar deras fötter var det på sätt och vis bra för skoföretagen. Människor nöjde sig med mindre än vad de borde. Detta innebar att effektiviseringen fortsatte, och numera är det mycket sällsynt att hitta plagg som erbjuds i flera olika vidder, som RTW i butik eller tillgängliga för omedelbar leverans. I många fall säljer en butik eller ett märke bara skor i en standardvidd och med insteg i standardhöjd. Och för många märken är det vanligt att alla skor har samma passform och att det bara är tåformen som skiljer sig åt. Det är bra om det är en lästform som passar dina fötter, för då vet du att allt kommer att fungera för dig, men dåligt för alla andra.

Ett sätt att lösa detta för kunderna har varit Made to Order-tjänster, vilket naturligtvis är bra, men det är ett faktum att många människor i dag inte har tålamodet att varken betala för detta eller vänta den extra tiden, även eftersom de i de flesta fall aldrig har haft möjlighet att faktiskt prova den smalare eller bredare vidden som de skulle behöva. Istället är det alldeles för många som går ner i storlek och klämmer in tårna för att få skor som är tillräckligt smala, eller som går upp i storlek och får skor som är för långa för att passa breda fötter. Vissa är bättre än andra på att använda saker som iläggssulor, plöskuddar eller lästa ut skorna för att lösa dessa problem, men alltför många hamnar ändå med något som inte är idealiskt, eller ännu värre, nöjer sig med något som faktiskt är ganska dåligt.

Det finns undantag från regeln. Om vi tittar på världen av klassiska skor är några bra exempel Allen Edmonds, Alden Shoepassion, JM Weston etc. Det sistnämnda är ett märke som verkligen gör saker och ting på samma sätt som förr i tiden, de har massor av läster som är väldigt olika i form, där de flesta finns i flera olika vidder, och om du har en storlek och vidd i en läst kan den vara helt annorlunda i en annan. De är med andra ord hemska att försöka köpa online utan tidigare erfarenhet, men om man går in i en av deras butiker i Frankrike och har turen att få hjälp av en av deras mest erfarna medarbetare, kommer nästan alla att kunna hitta skor som passar dem utmärkt, på riktigt.

En JM Weston-butik fungerar som skoaffärer gjorde förr i tiden.

En JM Weston-butik fungerar som skoaffärer gjorde förr i tiden. Bild: JM Weston

Allen Edmonds får mycket kritik i herrklädeskretsar, men när det gäller att erbjuda passformsalternativ för sina kunder är de världsledande. Deras mest populära modeller finns i US5-16 i tio (!) olika bredder. Det är inte konstigt att de är ett givet alternativ för många. Bild: Det är en bra idé för många: The World of Shoes.

Allen Edmonds får mycket kritik i menswear-kretsar, men när det gäller att erbjuda passformsalternativ för sina kunder är de världsledande. Deras mest populära modeller finns i US5-16 i tio (!) olika vidder. Det är inte konstigt att de är ett givet alternativ för många. Bild: The World of Shoes

I framtiden kan man naturligtvis inte stoppa försäljningen online. Det finns så många andra fördelar med det. Ett sätt som jag tror löser saker och ting på ett bra sätt ur perspektivet att göra olika vidder och lästformer tillgängliga är när märken som vanligtvis äger sina fabriker tillverkar skor på MTO-basis men med snabb leveranstid utan extra kostnad, som det indiska märket Bridlen som jag nyligen recenserade, och som kan erbjuda olika vidder (Bridlen har bara standard och extra vid, men förhoppningsvis kommer det fler) och acceptera byten eller returer av dessa. En annan är information om hur skor passar, varför alla bör besöka skoaffärer eller trunk shows där de kan få vägledning av mycket kunniga personer och lära sig vad som är rätt för dem, och sedan ha tålamodet att använda detta i framtiden och skicka tillbaka skor som inte är idealiska, oavsett hur vackra de ser ut eller hur bra dealen var.

Våra fötter är viktiga saker som kommer att bära oss hela livet, de förtjänar att spendera tid i välsittande skor. Det kan vara lite svårare att lösa detta idag, särskilt för vissa människor, men alla kan göra det med tålamod och kunskap.