Här en uppdaterad version av den kompletta skovårdsguiden, nu också med film. En utförlig steg för steg-guide med massvis med information om hur och varför du ska ta hand om dina fina skor i läder. Också en genomgång av två olika tekniker för hur du putsar upp ordentlig glans på tån, inklusive express spit shine-tekniken, som ger riktig högglans på 15 minuter.

 

Guidens upplägg och direktlänkar:

Film – Hela guiden på fyra minuter
Inledning
Steg 1 – Rengöring
Steg 2 – Djupvård
Steg 3 – Återfärgning, viss vård och skydd
Steg 4 – Glans och skydd
– Traditionell spit shine-metod
– Express spit shine-metoden
Länksamling till andra inlägg om skovård

.

 

Film – Hela guiden på fyra minuter

.

 

Första versionen av det här inlägget publicerades 21 januari 2013.

 

Inledning
Det här är naturligtvis inte det enda sättet att putsa skor på, men det här är ett jag kan skriva under på fungerar. Då tanken är att personer med olika kunskapsnivåer ska förstå och ha nytta av guiden kommer jag skriva den så tydligt som möjligt. Därför kommer den fullständiga guiden bli rätt lång, men som ni förstår nedan går det bra att välja delar av den som man använder, och då den är grundlig hoppas jag att även nybörjare ska få svar på de flesta frågorna. I kommentarerna har också många frågor ställts som jag besvarat.

Till att börja med: grundläggande punkter är att efter varje användning borsta av skorna med en borste eller torka av skorna med en fuktig trasa. Sätt därefter i skoblock direkt som rätar ut sulan och gångveck och gör att skorna behåller formen. Låt sedan skorna vila minst en dag mellan användning. Är de riktigt blöta kan de må bra av att torka på kant och få återhämta sig ytterligare en dag. Anledningen till att det är viktigt att låta skorna bli helt torra är att både ovanläder, sulor och korkfyllningen inne i skon slits betydligt mycket mer om de belastas när de är fuktiga.

Vad som används i guiden. Övre raden från vänster: Lexol Leather Cleaner, svamp, större tygstycke att ha i knät, Saphir Medaille d'Or Dubbin Graisse, bomullstrasa, Saphir MdO Renovateur. Nedre raden, fr. v.: Saphir MdO Pommadier medium brown, stor hästtagelborste, liten påstrykartagelborste, bomullstrasa, Saphir MdO Pate de Luxe, nylonstrumpa.

Vad som används i guiden. Övre raden från vänster: Saphir Reno’mat, Bick 4 Leather conditioner, Boot Black shoe cream, Boot Black Polishing water, nylonstrumpa, stor borste med hästtagel. Nedre raden, fr. v.: Bomullstrasor, Boot Black putstrasa, påstrykarborste, Saphir Medaille d’Or Pate de Luxe, gethårsborste från Edoya.

Och så då, så krävs det att man putsar skorna med jämna mellanrum. För att göra det enkelt är guiden skriven i olika steg, och beroende på behov, vilja och möjligheter kan man välja vilka steg man vill använda.

 

Så här är guiden upplagd:
Steg 1-4: Fullständig rengöring och grundputsning. En sådan här ”helrekond” är lämplig att göra kanske någon gång om året, beroende på hur mycket skorna används, för att få bort en del gammal skokräm och återfukta skorna från grunden.
Steg 2-4: Grundputsning. Något man bör göra ungefär var 3-4 månad eller något sådant, för att bygga upp skons grundskydd och ge den vård igen. Återigen beroende på hur ofta skorna används.
Steg 3-4, men bara en omgång vardera: Vardagsputsning. När skorna väl genomgått en grundputsning räcker det med att bara putsa skorna med kräm och polish/vax en omgång med vardera, eller ibland bara polish, ungefär var 5-10 användning, beroende på vad de får utstå. Ibland kan steg 2 inkluderas här om skon är rätt smutsig och törstar efter extra vård.
Bara steg 3: Minsta möjliga vård. Om man bara vill göra det absolut minsta möjliga för sina skor, är det steg 3 – skokrämen – som inte går att hoppa över. Den vårdar och skyddar. Du ska inte använda impregneringsspray till läderskor, det har man bara till mocka och nubuck. Här finns en stor guide för mockavård.

Jag är också av den bestämda uppfattningen att nya skor bör få en grundputs, även om nya kvalitetsskor har behandlats vid fabriken så är ofta det skyddet inte tillräckligt, och har skorna stått länge kan lädret ha torkat och mår bra av en vårdomgång innan användning. Man kan säga att det kanske inte alltid behövs vård av nya skor, men det kan aldrig vara fel, därför är min rekommendation att alltid göra det.
Personligen använder jag mig av många olika märken för skovård, det går alldeles utmärkt att blanda mellan produkter (så länge du inte använder några med silikon eller andra dåliga kemiska ämnen) då de flesta består av mer eller mindre samma innehåll i grunden, det är oftast variationer av mängder, i vissa fall ingredienser, men de naturliga ämnena som bra skovårdsprodukter innehåller går väl ihop. Exempel på bra tillverkare av skovårdsprodukter är Saphir, Boot Black, Collonil, Turms, Springyard, Columbus, GlenKaren/PurePolish, Tarrago, La Cordonnerie Anglais, Famaco, Burgol, med flera.

Skorna som får en helrekond i det här inlägget är ett par bespoke från japanske Yohei Fukuda. De är ganska mättade med skovårdsprodukter, har fått en del märken och är småsmutsiga på sina håll.

Skorna som får en helrekond i det här inlägget är ett par bespoke från japanske Yohei Fukuda. De är ganska mättade med skovårdsprodukter, har fått en del märken och är småsmutsiga på sina håll.

.

 

Steg 1 – Rengöring

Först och främst ska skorna rengöras från grunden, och gammal skokräm och polish tas bort. Börja med att plocka bort eventuella skosnören (de kan dock absolut sitta kvar när man gör den vanliga vardagsputsningen) och torka av skorna med en fuktig trasa, så de är helt fria från damm och grövre smuts. Därefter kan man antingen ta en form av läderschampoo/lädertvål eller galltvål som löddrar och tvätta dem grundligt under rinnande vatten, varpå skorna måste torka först med tidningspapper sen med skoblock tills de är helt torra. Det bäst om skorna är ordentligt smutsiga. Annars är ett alternativ med en lädertvätt som exempelvis Saphir Reno’mat ett bra alternativ, då behöver skorna inte sköljas i vatten, utan ta produkten på en bomullstrasa och gnugga hårt och noggrant över hela skon. Om det är mycket kräm som behöver tas bort, gå över igen tills du känner att lädret börjar bli rent och luftat.Låt därefter skorna torka tills de är helt torra, det kan variera hur lång tid som behövs, men åtminstone 30 min.

Börja med att plocka ur skosnören och torka av skorna med en fuktig trasa.

Börja med att plocka ur skosnören och torka av skorna med en fuktig trasa.

Lädertvätten Saphir Renomat och en bomullstrasa, ta förslagsvis en gammal sliten en för detta jobb.

Lädertvätten Saphir Renomat och en bomullstrasa, ta förslagsvis en gammal sliten en för detta jobb.

Ta en mindre mängd tvätt på trasan och gnugga ordentligt över ett område på skon. Ofta får du gå över den flera gånger, inte minst på tån där flera lager polish behöver tas bort.

Ta en mindre mängd tvätt på trasan och gnugga ordentligt över ett område på skon. Ofta får du gå över den flera gånger, inte minst på tån där flera lager polish behöver tas bort.

Skorna efter tvätten och torkat helt. De är matta, och lädret rent med öppna porer som är redo att ta emot nya vårdande ämnen.

Skorna efter tvätten och torkat helt. De är matta, och lädret matt, rent med öppna porer som är redo att ta emot nya vårdande ämnen.

Bearbeta skorna ordentlig med läderrengöringen.

Används läderschampoo/lädertvål tvättas skorna under rinnande vatten och man arbetar med ett ordentligt lödder. Kan vara bättre om skorna är ordentligt smutsiga. Här behöver de dock torka minst över natten för bli helt torra innan man fortsätter med nästa steg.

.

 

Steg 2 – Djupvård

Efter en tvätt är det bra att återställa lädret med en ordentligt återfuktande och vårdande produkt. Du kan använda olika varianter av läderbalsam eller lotions, särskilt om du upplever att lädret varit väldigt uttorkat, men för skor är det oftast bäst med en form av conditioner. Jag använder här Bick 4, andra alternativ är exempelvis Saphirs Renovateur, Collonil 1909 Leather cream conditioner, Boot Black har flera olika bra conditioners, med flera.

Ta en bomullstrasa och lägg på en mycket liten klick conditioner, som precis som ovan stryks på steg för steg över skon med cirkulära rörelser, tog med mindre tryck denna gång. Stryk även på sulkanten. Det krävs inte mycket utav produkten, en bra conditioner är riktigt dryg och det behövs bara ett mycket tunt lager.Conditioners är i regel också rengörande till viss del, och kan användas för lättare tvätt, vilket fint om man gör grundputsen med steg 2-4. Läggs det bara på mjukt i liten mängd är det mer vårdeffekten som man får, gnuggar man ordentligt i lite fler omgångar rengör och lösgör man kräm och smuts mer.
Låt torka ca fem-tio minuter innan du snabbt borstar över skon med en tagelborste.

Bick 4 är en bra conditioner, som ger ordentlig djupvård och återfuktar lädret, och också rengör lite grann.

Bick 4 är en bra conditioner, som ger ordentlig djupvård och återfuktar lädret, och också rengör lite grann.

Det behövs bara en liten mängd conditioner att gnugga in i tunt lager.

Det behövs bara en liten mängd conditioner att gnugga in i tunt lager. Den här klicken ovan kan tas för hela tå och vamp-delen.

När du redan tvättat kan du lägga på conditionern tunt och mjukt, då det bara är återfuktningen vi vill åt.

När du redan tvättat kan du lägga på conditionern tunt och mjukt, då det bara är återfuktningen vi vill åt.

Lädret börjar återfå sin lyster.

Lädret börjar återfå sin lyster, och ska kännas mindre torrt utan lent och mjukt nu.

.

 

Steg 3 – Återfärgning, viss vård och skydd

Nu är det dags för skokräm, alltså en tjock kräm på tub eller burk, icke att förväxla med polish/vax som vi använder i nästa steg.
Den är vårdande, skyddande och om den är pigmenterad färgar den också skon. Jag rekommenderar att man använder pigmenterad kräm, eller åtminstone polish (som inte färgar lika mycket), då det har den gyllene funktionen att det täcker över de märken som man oundvikligen får på ett par skor. Det gör inte neutral kräm på samma sätt. Bara neutral kräm och polish tycker jag personligen bara ska användas om man har en avancerat antique-behandlad sko eller tvåtons-modell som man inte vill förändra nyansen på. Även då kan färgad kräm vara bra att ha om man vill täcka märken som blir, men så kör man neutral på resten.

Använder man pigmenterad kräm och vill behålla originalfärgen på skon bör man använda en kräm i samma eller något ljusare nyans. Den behöver absolut inte vara helt exakt i samma färg. Vill man ha en med tiden mörkare sko med mer skiftningar ska man använda en kräm som är något mörkare än skon. För ännu större djup är det trevligt att variera färgen på krämen, på ett par mellanbruna skor brukar jag exempelvis växla mellan färgerna mellanbrun, mörkbrun, burgundy, och ibland kanske även blå och svart. Även den allra mest pigmenterade skokrämen är fortfarande långt ifrån någon målarfärg, det tar tid innan nämnvärda färgskiftningar framträder.

Tagelborste, skokräm och en påstrykarborste för att komma åt bra i området mellan sul- och klackkant och ovanläder.

Tagelborste, skokräm och en påstrykarborste för att komma åt bra i området mellan sul- och klackkant och ovanläder.

När krämen ska läggas på rekommenderar jag att man börjar med utrymmet mellan sula och ovanläder, och där använder en liten borste (har man inget annat fungerar en avdankad tandborste), ett viktigt område då mycket av den fukt som kan tränga in i skon tar den vägen. Till ovanlädret föredrar jag att lämna appliceringsborsten och ta en bomullstrasa igen, då jag upplever att det är lättare att få ett jämnt fint resultat, om det inte är skor i präglat grain-läder, då är borsten bra även för resten av skon.

Ta bomullstrasan och linda den runt ett eller två fingrar (själv föredrar jag två då det ger mer stadga), applicera en liten mängd skokräm och bearbetar steg för steg hela skon i små cirkulära rörelser. Mer kräm läggs på duken för varje nytt område. Med krämen bör man lägga lite mer tryck i rörelserna för att verkligen jobba in det i lädret, men fortfarande ingen dundergnuggning. Glöm inte plösen och sul- och klackkant. När hela skon har fått ett mycket tunt laget kräm får den torka i fem-tio minuter. Borsta sedan skon med en stor tagelborste, för att jämna ut krämlagret, få bort överflödig kräm och härda det en aning.
Upprepa vid grundputsning denna procedur två gånger, då skon ju varit helt ren på kräm är det bra lägga en bra bas nu.
Det kan också vara att rekommendera att smörja in lädersulan, om sådan finnes, med ett lager neutral skokräm eller sulolja (kan ta lite tid att torka dock, så idé ta det sist i så fall).

Ungefär så här mycket kräm räcker till hela tåhättan, för att ge en bild av mängden som behövs.

Ungefär så här mycket kräm räcker till hela tåkappan och vampen (skons bredaste del) , för att ge en bild av mängden som behövs.

Stryk på krämen med cirkulära rörelser, med relativt hårt tryck. Även sul- och klackkant behöver vård, och pigmenterad kräm täcker du effektivt över märken som alltid blir inte minst längst fram.

Stryk på krämen med cirkulära rörelser, med relativt hårt tryck. Även sul- och klackkant behöver vård, och pigmenterad kräm täcker du effektivt över märken som alltid blir inte minst längst fram.

Efter torktiden borstas skon med en borste med hästtagel.

Efter torktiden borstas skon med en borste med hästtagel.

Då plösen kan vara svår komma åt med borste, åtminstone på oxfords, kan man ta nylontrasa till detta.

Då plösen kan vara svår komma åt med borste, åtminstone på oxfords, kan man ta nylontrasa till detta.

Så här ser de ut efter att ovanstående är färdigt. Skorna har fått en viss glans, det åstadkommer krämen, men för ett riktigt bra resultat behöver skorna också en omgång polish. Är det något steg i den här guiden som absolut inte går att ta bort, som verkligen är ett måste, är det skokrämen här i steg 3.

Så här ser de ut efter att ovanstående är färdigt. Skorna har fått en viss glans, det åstadkommer krämen, men för ett riktigt bra resultat behöver skorna också en omgång polish. Är det något steg i den här guiden som absolut inte går att ta bort, som verkligen är ett måste, är det skokrämen här i steg 3.

.

 

Steg 4 – Glans och skydd

Sista steget i denna skovårdsraket är en omgång med polish/vax. Det är en hård massa uteslutande återfunnen i en plåt- eller plastburk, som visserligen ger en liten gnutta vård, men framför allt glans och skydd. Det finns de som ogillar glänsande skor, men även om det är så rekommenderar jag att man lägger på polish då det bildar en hård hinna som ger ett mycket bra skydd mot både regn och repor. Vill man inte ha det för glansigt kan man nöja sig med ett par lager och bara gå över en snabb gång med borsten på slutet, och strunta i att jobba upp den ordentligt.

Här kommer jag dels kort gå igenom en mer traditionell men lite mer tidskrävande metod för att putsa upp en så kallad spit shine-glans, sedan en mer omfattande beskrivning av en metod jag kallar express spit shine som är betydligt snabbare, men kan kräva lite mer av putsaren.

.

 

Traditionell spit shine-metod

Här är absolut en bomullstrasa att rekommendera, linda den runt fingrarna och lägg på en liten mängd polish. Doppa därefter ett finger snabbt i vattnet och dutta på skon, och jobba ut polishen med små, snabba cirkulära rörelser. Här tycker jag att det fungerar bäst när man bara använder ett mycket lätt tryck, och låter värmen som bildas av snabbheten i rörelserna göra jobbet. Fukten gör att det glider mycket lätt utan friktion, men det ska inte bildas vattenstänk på skon, då har trasan blivit för fuktig. Byt då del på trasan till en torr och fortsätt.

Används den här metoden ska man ta mycket lite polish på varje lager.

Används den här metoden ska man ta mycket lite polish på varje lager.

Till att börja med brukar jag gå över hela skon två vändor med mycket tunna lager polish. Här behöver man inte vänta på att det ska torka emellan. Men lägg också polish på sulkanten, strunta däremot i plösen, det är inte nödvändigt. Mer polish än så behövs inte på nyss nämnda sulkant eller de rörliga delarna av skon, då den glansiga ytan ändå kommer försvinna där när skon rör sig, och för tjockt lager spricker också bara där och det kan bli riktigt fult. Man kan däremot välja att gå vidare med tå och hälparti, för att jobba upp en ännu finare glans där. Man fortsätter helt enkelt med samma procedur, tunna, tunna lager med polish som med snabba rörelser byggs på varandra. Efter ett tag kommer du märka hur ytan förändras och en naturlig glans kommer att framträda. Det är att rekommendera, särskilt om man är ovan, att med jämna mellanrum ta paus och låta polishen torka, innan man fortsätter. Här handlar det egentligen bara om tid.

När man är helt klar med polishen tar man fram borsten igen och borstar med mycket snabba rörelser hela skon ordentligt. Har man lagt mer glans på tån bör man undvika den med borsten, tå taglet är för hårt och gör repor i en spit shine. Har man en gethårsborste rekommenderar jag den för den här delen. Och för det sista pricken över i:et använder man en tunn nylontrasa (förslagsvis en närstående kvinnas gamla strumpbyxor, har man inte tillgång till det kostar de inte många kronor i valfri klädbutik). Trä trasan/strumpan över handen och gnugga med mycket snabba rörelser hela skon. Även här är det värme som ska bildas, och som gör att produkterna reagerar och ytterligare glans framträder.

.

 

Express spit shine-metoden

En vanlig sanning är att det krävs mycket tid för att få till en bra spit shine på sina skor. Så behöver det dock inte vara. Här går jag igenom en teknik som gör att du kan få till en ordentlig högglans på 15 minuter. Det ska sägas att det är lättare att misslyckas med den här tekniken, både under själva putsningen och att det kan bli en tendens att putslagret lite lättare spricker. Det är enklare att hitta rätt om du är van vid att putsa högglans med vax, då du får den där känslan för putsarbetet som i regel bara kommer med erfarenhet (och många misstag).

Den här gången använder jag vaxpolish från Saphir Medaille d’Or, men det fungerar precis lika bra med vax från andra bra skovårdsmärken som Collonil, Burgol, Springyard, Boot Black etc. Jag använder också ett putsvatten från Boot Black, det innehåller lite alkohol vilket jag tycker gör det aningens mer lättjobbat, men med vanligt vatten är det ingen nämnvärd skillnad mer än att man kanske kan ta lite mindre än jag gör här. En tunn, fin bomullstrasa är att rekommendera för den här typen av spit shine-putsning, de lite grövre, filtaktiga putsdukarna har en tendens till att göra att lagren grötas ihop.

Det som används. Vaxpolish, vatten, tunnare putsduk, mjukare skoborste (den här har gethår). Plus en nylontrasa (strumpbyxa) som inte är med på bild.

Det som används. Vaxpolish, vatten, tunnare putsduk, mjukare skoborste (den här har gethår). Plus en nylontrasa (strumpbyxa) som inte är med på bild.

Ta nu ordentligt med vax på trasan, och sedan ganska mycket vatten (doppa fingret i vattnet och dutta på skon i ett par omgångar, se till vattendropparna inte ligger stilla på skon för länge bara då prickar kan bildas). Sedan med mellanhårt tryck och cirkulära rörelser läggs-vaxet på tån. Nu kommer ytan bli matt och lite klibbig, men fortsätt arbeta och ta sedan också en omgång till med vatten, lite mindre denna gång, och polera på med cirkulära rörelser tills den matta ytan börjar släppa och bli jämnare och glansigare. Mot slutet av varje omgång används rätt lätt tryck, och ibland behövs någon droppe vatten till innan lagret känns uppjobbat. Den här proceduren upprepas sedan två gånger innan man går över resten av skon med polishen (även sul- och klackkant). Över hälkappan som också är hård läggs också två extra lager på samma sätt som med tån.

Så här mycket vax tar jag åt gången nu i början. Rätt ordentligt med andra ord.

Lite svårt illustrera på bild, men det är relativt mycket vax jag tar åt gången nu de första omgångarna.

Lite svårt illustrera på bild, men det är relativt mycket vax jag tar åt gången nu de första omgångarna.

Dutta på relativt mycket vatten, och med mjuka men snabba cirkulära rörelser jobbar du in polishen. Ta en omgång vatten till per polish, så att säga. Först blir ytan matt och lite kladdig, men med fortsatt jobb och lite mer vatten kommer den jämnas till.

Efter att jag gått över hela skon tar jag sedan två lager till på skon enligt principen ovan, även om jag tar lite mindre vaxpolish åt gången nu. Risken som finns här hela tiden är att du bryter lagren och att det blir kladd av det hela. Det är här den där känslan jag pratar om ovan kommer in, att man vet hur och hur mycket man ska polera för hålla balansen rätt. Väldigt svårt sätta ord på, och dessutom individuellt då alla putsar lite olika, så man måste prova sig fram.

Efter det här tar jag nästa sko och gör samma procedur på dem, så att första skon får vila och vaxet torka in lite. Det tar ungefär fem minuter per sko här om man jobbar på lite snabbt. Sedan på första skon går jag med mycket snabba rörelser över den med först gethårsborste och sedan nylontrasa, innan jag kör ytterligare tre-fyra lager på tåpartiet, där de första är med ordentligt med vax likt de första lagren ovan, de sista lite mindre likt de sistnämnda ovan. Mot slutet av varje lager här är det ännu lättare, snabbare rörelser som används, och glansen ska nu komma fram rätt bra.

En gethårsborste är mjukare än en med hästhår och är bra då den inte repar glansen.

En gethårsborste är mjukare än en med hästhår och är bra då den inte repar glansen.

Nu andra vändan när jag bara går på tårna så tar det kanske fem minuter för båda skorna. En kvart sammanlagt med andra ord, när man jobbar snabbt (självklart kan det variera mellan olika skor, en del läder är lättare att putsa än andra). Låt de gärna vila några minuter sedan innan man tar en omgång med nylontrasan igen. Sedan har jag fått till en klart skaplig glans på då främst tåpartiet, en hyfsad spit shine. Vill man ha ännu ordentligare glans, fortsätt med den sista delen i ett par omgångar till, med lite vila emellan.

Avsluta med en nylontrasa för att få fram det sista av glansen.

Avsluta med en nylontrasa för att få fram det sista av glansen.

Sedan ska du förhoppningsvis ha ett par välmående och mycket vackra skor framför dig.

Är man nybörjare är det inte säkert att resultatet blir lyckat trots att man följer ovanstående till punkt och pricka. Det handlar om att man måste få en känsla för hur man ska göra, för att resultatet ska blir riktigt bra, och det enda sättet att få det är genom övning. Precis som att det inte är säkert att en maträtt blir lyckad även om man följer receptet exakt, saknar man känsla för matlagning kan det ändå bli fel.

Sedan är det ju trevlig nog så att när man väl lagt en bra grund är det lätt att putsa tillbaka den fina glansen, man behöver inte lägga ned all sin själ i spit-shine-arbetet varje gång man putsar skorna.

Har ni frågor ställ de gärna i kommentarsfältet nedan. Är de relevanta och jag missat något/varit otydlig någonstans korrigerar jag detta, tills inlägget verkligen lever upp till sin rubrik.

.

 

Länksamling till andra inlägg om skovård