Det finns naturligtvis mängder med tillverkare av kvalitetsskor ute i världen som får begränsad uppmärksamhet av den stora massan. Jag tänkte här lyfta fram ett par i mina ögon intressanta skomärken som åtminstone än så länge är relativt okända.

Ed Et Al

En wholecut med patinerad tåhätta från Ed Et Al.
Ed Et Al är något så ovanligt som ett kvalitetsskomärke från Singapore som startade för mindre än ett år sedan och som prismässigt lägger sig i samma nivå som betydligt mer välkända Meermin. Precis som Meermin handlar det här om skor tillverkade i Asien vilket gör att priserna kan hållas nere. I Ed Et Als fall tillverkas Ready to Wear-sortimentet i Vietnam och priserna ligger på drygt 1500 kronor (plus frakt på ca 300 dock, men de ska enligt uppgift skriva ner värdet så att man i regel slipper tull). En av grundarna bakom märket, Edwin Neo, har gått som lärling hos ungerska Marcel Mrsan som driver erkända Koronya (som du kan läsa mer om i det här inlägget), och har således en gedigen skokunskap. Skorna i RTW-linjen är Goodyear randsydda, har full grain-läder och dessutom ett års full garanti för eventuella fabrikationsfel. Man har nyligen sett över all produktion och uppdaterat kvaliteten på både tillverkningen och materialen, och skorna sägs nu från flera hålla riktigt fin kvalitet för pengarna.
En av de nya modellerna som lanseras efter årsskiftet, en brun double monk med toe cap, som ju närmast verkar vara ett måste i varje skotillverkares stall. Bild: The Shoe Snob
Just nu är själva webbshopen stängd i väntan på att de uppdaterade modellerna ska vara fulla i lagret, då också nio nya modeller kommer att tillkomma, vilket kommer göra att utbudet blir riktigt skapligt med 25 olika modeller. Webbshopen ska enligt uppgift öppna igen i början på nästa år, men det går bra att beställa via mail om man inte vill vänta. De ska vara aningen stora i storleken så tvekar du mellan två storlekar gå på den mindre.

Ed Et Al erbjuder också en MTO-tjänst där man fritt får designa sin egen sko. Då tillverkas de i Vietnam med finare material än RTW-kollektionen, men priserna stiger då också rejält till över 4000 kronor vilket kanske gör det mindre intressant.

De uppdaterade upplagorna av Ed Et Als RTW-skor kommer ha sulor med den här eleganta fiddle waisten.
En split toe derby på en relativt långsmal läst. Båda senaste bilderna: Ed Et Al

 

Enrile

Fina och robusta chukkas i grainläder från spanska Enrile.
Enrile är en spansk tillverkare från Sevilla, som gör skor med hög hantverksnivå och relativt konservativa, runda läster. De startade upp för ungefär ett decennium sedan och tillverkar förutom skor alla möjliga olika handgjorda läderprodukter som väskor, plånböcker och fotoalbum. Deras skor är relativt etablerade i Spanien och finns förutom i Enriles två egna butiker i Sevilla och Pineda i flera olika skobutiker och hos skomakare runt om i landet. Sedan en tid tillbaka har de dessutom en webbshop, där utbudet en så länge tyvärr är rätt begränsat, men ett par riktigt fina modeller finns det att välja bland i alla fall.
En hint om den fina hantverksnivå som finns hos Enrile. Här sys en ”split heal” ihop.
Enriles skor ligger på drygt 3000 kronor i pris. Själv har jag ingen erfarenhet av märket, men andra har jämfört de kvalitetsmässigt med Carmina och Crockett & Jones benchgrade. Märket har nyligen startat upp en blogg som en del i satsningen att växa även utanför de fysiska butikerna, och förhoppningsvis kommer märket att fortsätta utveckla webbshopen och fylla den med fler av sina modeller i framtiden.
Även Enrile gör fina split toe derbys, här i en trevlig mellanbrun nyans med fyra snörhålpar.

 

Oxfords i cordovan, tyvärr inte tillgängliga på webbshopen.
Ett par rejäla tassel loafers med en gul kontrastavlappssöm, som man kan tycka lite vad man vill om. Alla bilder: Enrile

DC Lewis

En mycket vacker single monk från DC Lewis i en fantastisk brun nyans med en antiquing som påminner en del om John Lobbs museum calf.
DC Lewis är startat av två medlemmar på StyleForum som ville se om det gick att få fram skor av allra högsta standard till ett pris som hamnar långt under de nivåer som den typen av skor normalt kostar. Lösningen blev, som i så många andra fall när det handlar om kostnadsminskningar, att förlägga produktionen till Asien, i detta fall till Laos och Taiwan. DC Lewis vill klassificiera sig själv som en premiumtillverkare och använder ovanläder från välkända leverantörer av hög kvalitet, och kastanjebarkgarvade lädersulor (en metod jämförbar med ekbarkgarvning). Även konstruktionsmässigt är ambitionsnivån hög, med ritsnedlagda sulor och en ganska extrem fiddle waist. Överhuvudtaget syns det att Gaziano & Girling varit en förebild, en av företagets två läster påminner väldigt mycket om G&G:s TG73-läst, med en mejslad fyrkantig tå och smal midja. DC Lewis andra läst har en rundare tå och lite mindre distinkt form.
Den ena av DC Lewis två läster, smäcker och mycket lik Gaziano & Girlings populära TG73.
Till en början satsade företaget på att sälja sina skor där allting började: på StyleForum. Då gick det också att göra olika MTO-beställningar. Det här ska dock ha blivit för arbetssamt och numera säljs skorna bara hos den amerikanska webbshopen Kent Wang, där de skor som kallas handgrade är från DC Lewis. I nuläget finns bara tre olika modeller, som i flera fall är tillgängliga i olika färger. Nya modeller sägs dock vara på ingång.
Priset är mycket humana 3000 kronor, vilket är väldigt lite sett till vad man får. De som har erfarenhet av märket vittnar om skor med mycket fina material, det som det funnits anmärkningar på är vissa mindre missar i skornas detaljarbete. Tyvärr går det på ett antal hundra för frakten till Sverige, plus att risken alltid finns att man åker på tull. Men även om man skulle kalkylera med båda de kostnaderna är skorna troligtvis riktigt prisvärda fortfarande.
Fiddle waist och kastanjebarkgarvade lädersulor.
Mörkblå skor kan vara väldigt vackert, bara man vågar. Alla bilder: StyleForum