Dags för ytterligare ett inlägg där jag lyfter fram några mindre välkända tillverkare (tidigare inlägg i serien här och här).

Altan Bottier

 

Sanslöst vackra adelaides med en lite annorlunda kantig brogue-form som fungerar väldigt bra med det rena tåpartiet.

Altan Bottier är ett franskt märke som är förvånansvärt ouppmärksammat. Grundat av Altan Sensozlu, uppvuxen i Turkiet där han redan som elvaåring började lära sig skotillverkningens grunder. Han flyttade sedan till Paris där han jag gick som lärling hos bland andra Berluti. Senare öppnade han en egen bespoke-verkstad, och så småningom lanserades även en Ready to Wear-serie.

Nätta somriga penny-loafers.

Altan Bottier är precis som i fallet med flera andra franska kvalitetsskotillverkare mycket ”bang for the buck”. Det handlar om eleganta modeller i bra material med i många fall vacker antique-behandling, och priserna ligger på mellan 2500 och 3400 SEK. Skor som verkligen ser ut att kosta betydligt mer än så. De har bara butiker i Paris, och ingen regelrätt webbshop, men enligt uppgift tar de utan problem emot beställningar och skickar till andra europeiska länder om man antingen mailar företaget eller ringer någon av butikerna.

Ett par 2-eylet derbys som inte så lite påminner om franska kollegan Corthays signaturmodell, särskilt i detta blåa utförande.

 

En wholecut med en brogue-detalj som jag faktiskt aldrig sett hos någon annan tillverkare, med en kortare rak linje rätt över tåpartiet. I mina ögon riktigt snyggt. Bilder: Altan Bottier

 

Buday Shoes
Traditionella ungerska budapesters från Budapestbelägna Buday Shoes.

Ungern och Budapest rymmer, som sig bör med sin anrika Austro-ungerska skotradition, betydligt fler intressanta tillverkare än välkända Vass. En av de är Buday Shoes, som har sin butik precis granne med Vass, och även på flera andra plan påminner de om varandra. Buday Shoes är också ett litet familjeägt företag som startades på 70-talet, och som tillverkar handrandsydda skor i fina material, med lädersulor från Joh. Rendenbach och cordovan från Horween.

Buday Shoes har också flera riktigt eleganta läster och modeller som drar både åt det italienska och brittiska hållet.

Buday erbjuder tolv olika läster och många olika modeller, dels så klart flera varianter av den klassiska budapestern, men även elegantare skor. Det går att beställa direkt på hemsidan. Tyvärr listas inte priserna där, men de ligger, återigen precis som Vass, på en bit under 4000 kronor för kalvlädermodellerna. Då är det är riktigt bra skor man får för de pengarna.

Skorna är gjorda helt och hållet för hand, och sulorna på märkets budapesters är så här läckra med den riktigt traditionella looken för den typen av skor.

 

En lite speciell tvåtons-oxford med fyrkantig tå. Bilder: Buday Shoes

 

Gerald Gerard

 

Ett par chukkaboots med handmålad finish, gjorda i Italien för amerikanska Gerald Gerard.

Firman med det lite annorlunda namnet Gerald Gerard är också i mångt och mycket en rätt annorlunda firma. De säljer Made to Order-kläder och skor genom dels kringresande anställda säljare, genom direkftörsäljning à la Tupperware och så på nätet. Det kan låta aningen suspekt, och det finns inte jättemycket information om företaget. Däremot finns det en hel del bilder på deras MTO-skor, som faktiskt ser riktigt fina ut. De ska vara tillverkade i Italien och priserna ligger kring 3000 SEK.

Några av de modeller som Gerald Gerard erbjuder.

Alla skorna tillverkas först på beställning, och det går både att uppge storlek som vanligt eller mäta ens fot och skicka måtten, så går de på det. Det går att välja fritt bland de färger och antique-varianter som finns på bild på företagets hemsida, och även visa andra detaljer kan kunden styra. Hur kvaliteten på skorna är har jag haft svårt att hitta uppgifter om, har faktiskt bara läst ett enda utlåtande, den kunden var visserligen väldigt nöjd med sina skor men det är svårt att säga vad denne hade för referenspunkter. Lite att köpa grisen i säcken kanske, men vem vet, det kanske kan vara ett riktigt fynd. Bilderna skvallrar i alla fall om skor med riktigt fin finish, välvda midjor och ritsnedlagda sulor.

Fina sulor som också de är handmålade, här i excentriskt lila.

 

Ännu ett par med klassiskt italienskt finisharbete. Bilder: Gerald Gerard