Det var inte så länge sedan sist, men nu har jag dykt på ett par okända tillverkare som känns riktigt intressanta, så kunde inte hålla mig från att dela med mig av dem på en gång.

Duggers of London

 

Läcker patinering för att vara på ett par skor för 1500 pix.

Vi börjar med ännu en utmanare i budgetfacket: Duggers of London. Det här är ett nystartat märke som startats av två britter, den ena med lång erfarenhet av skobranschen, den andra med bakgrund inom digital marknadsföring. Duggers of London är enbart en onlinebutik, som säljer billiga blake- och Goodyear-randsydda skor. Blake-modellerna kostar kring 1000 kronor (99 pund) medan Goodyear-varianterna ligger kring 1500 SEK (150 pund).

Skorna är tillverkade i Spanien, och ungefär hälften av premiärkollektionen är Goodyear-randsydda.

Skorna är tillverkade i Spanien och använder bara full-grain-läder, och på modellerna med gummisulor är det riktiga Dainite som används och inga kopior. Lästerna är åt det rundare slaget, med ett undantag i en spetsig mer elegant läst. Hur kvaliteten är finns det än så länge inga uppgifter om, vad jag hittat, men förhoppningsvis börjar de få igång lite försäljning så att omdömen om dess skor kan dyka upp på nätet.

En ärkeklassisk svart cap toe-oxford, en fattigmans Church’s Consul om man så vill.

 

En wingtip-känga i tan med svag antiqueing och Dainite-sula.

 

Spetsigare läst och lite speciell brogueing på den här wingtip-oxforden. Bilder: Duggers of London

 

Feine Wiener Schuhmanufactur

 

En riktigt fin wholecut liknande Gaziano & Girlings Westbury.

Det här är en riktigt intressant tillverkare, som har en ganska speciell affärsmodell med mycket stora valmöjligheter. Man kan säga att det är lite av en kombination mellan Vass valmöjligheter och Shoepassions mycket välfyllda tyska hemsida. För tyvärr är hemsidan bara på tyska, men gå via en Google-sökning och välj översätt eller använd Chrome som webbläsare, så fungerar det att begripa det mesta. Feine Wiener Schuhmanufactur har tre olika typer av kollektioner, en budgetkollektion som bara är gjorda på Österrikisk-ungerska läster som går på 1700 kronor (€199), en made to order-serie som kostar cirka 4100 kr (kring 480 euro) och en semi-bespoke-kollektion som kostar ungefär 4800 SEK (ca €560). På både MTO och semi-bespoke-linjerna finns både traditionella Österrikisk-ungerska modeller och det de kallar franska modeller, som är mer moderna till läster och utförande.

Här en riktigt läcker och ovanlig variant av wholecut, där man gjort samma typ av handgjorda sömmar som på modellen ovan, men istället vänt dem inåt.

Men, det unika med FWS är då att de erbjuder mängder med olika modeller och valmöjligheter. Till budgetserien är det begränsat till exempelvis tåjärn eller gummislitsula som tillval, men de två finare serierna är valmöjligheterna mycket stora. Lästen är de enda som är permanent, annars kan du kan välja bland ett 20-tal lädersorter, massa olika sulalternativ som enkel- eller dubbel lädersula, JR-sulor, Dainite, Vibram osv. Du kan också välja exempelvis färg på spännen om modellen har sådana och tåjärn. Skillnaden mellan MTO och semi-bespoke är att den förstnämnda utgår du bara från standardstorlekar, men kan dock välja mellan fem olika vidder. Semi-bespoke tar du själv måtten av dina fötter (om du inte har svängen förbi Wien) och lästen anpassas sedan för att passa din fot. Väntetiden är 6-8 veckor.
Det roliga är också att folk som köpt skor från dem är väldigt nöjda med kvaliteten och hantverket, budgetserien ska vara prisvärda skor och de finare serierna ska hålla riktigt hög nivå. Dessutom ska kundservicen vara mycket bra.

Att välja till exempelvis tåjärn kan man göra på alla modeller från FWS, för en liten extrakostnad.

 

Fin double monk som går att få i ungefär tjugo olika lädervarianter.
En norweigan split toe på en aningen mejslad läst.
Många av Feine Weiner Schuhmanufacturs modeller är klassiska Österrikisk-ungerska, som den här Budapestern från deras budgetlinje. Bilder ovan: Feine Weiner Schumanufactur

 

George’s shoes
En ”spectator balmoral derby” är det inte varje dag man ser.

Det är inte bara Carmina som fortfarande tillverkar fina skor i Spaniens Northampton: Inca på Mallorca. En annan tillverkare i staden är George’s Shoes, som gör mer modeinriktade skor än Carmina, men fortfarande med hyfsat hög nivå på hantverket. De gör förutom Goodyear-randsydda skor också blake-sydda, Bologna-sydda och Kiowa-gjorda som är en speciell typ av mockasinkonstruktion.

Fin polo suede half brogue, som är perfekt nu under sommarhalvåret.

De Goodyear-randsydda skorna kostar knappt 2000 SEK (kring 230 euro) och är de som är mest klassiska i sin utformning. Gillar man mer extravaganta skor så har de en hel del sådant, men även lättare tvister på mer traditionella modeller.

Pricken över i på dessa svarta austerity brogues är den svarta sulan, som ackompanjerar ovanlädret fint.

 

Självklart finns ett chukkas i sortimentet också.

 

Emellanåt släpper George’s modeller i olika exotiska läder också,  som dock betingar ett lite högre pris än standardsortimentet.

 

Single monkstraps är en lite underskattad modell, som kan vara riktigt fint. Bilder: George’s Shoes

Tidigare inlägg i outsiders-serien hittar ni härhärhär och här.