För ungefär en månad sedan skrev jag det här inlägget om tre inte alltför välkända skotillverkare, och nu tänkte jag lyfta fram ytterligare tre.

 

Berwick Shoes

 

Ett par eleganta wholecuts från Berwick Shoes premiumlinje.
Berwick Shoes är, trots det brittiskt klingande namnet, en spansk skotillverkare som funnits ett tag, men som nu gör en nysatsning för att nå en större kundkrets med en egen nyöppnad butik i Madrid, ny engelsk hemsida och snart också en webbshop. Och märket är i mina ögon väldigt intressant, och har potential att bli ”nya Meermin”. För det här är ytterligare ett märke som erbjuder, åtminstone på pappret, riktigt prisvärda skor. Berwick Shoes har två linjer, en standardlinje med ganska brett utbud som kostar 1300 sek (150 euro), och en smalare premiumlinje som går på ungefär 1550 sek (180 euro).
Berwicks finaste linje har ekbarkgarvade lädersulor från Joh. Rendenbach.
När jag varit i kontakt med Berwick Shoes berättar de att båda linjerna är tillverkade i Spanien och använder full-grain kalvläder från välkända franska garverier som D’Annonay och Du Puy, men skillnaden för premium är att de har ekbarkgarvade lädersulor från världsledande Joh. Rendenbach. Att få ett par skor för drygt 1500 med dessa specifikationer låter nästan för bra för att vara sant, men enligt de som har erfarenhet av skorna är det riktigt bra skor som visserligen har en del mindre skönhetsfel i finishen och dylikt, men det får man nog vänta sig hos ett par skor i den prisklassen. Enligt Berwick-folket går det utmärkt att beställa skor via mail tills de har fått igång webbshopen, det kostar ett par hundra att skicka till Sverige.
En wingtip i djup brun nyans med en ”burnished” tå. Två senaste bilderna: The Shoe Snob
En double monk strap från Berwicks standardlinje, som tyvärr har rakt avslut på spännena vilket jag personligen ogillar. Denna och första bilden: Berwick Shoes
Andrew Lock
Ungefär halva utbudet från Andrew Lock, vars Goodyear-randsydda skor tillverkas i Spanien och England.

Det här är ett litet entusiastdrivet märke, lite likt DC Lewis som figurerade i förra outsiders-inlägget, med en liten kollektion skor som dock innehåller en hel del intressant. Precis som Berwick Shoes har Andrew Lock två olika linjer, här kallas basvarianterna för benchgrade och de finare för handgrade. Benchgrade-skorna är modest prissatta till ca 1600 sek (250 dollar), är tillverkade i Spanien och de sägs hålla ungefär samma nivå som ex Loake 1880 eller Shoepassion.

Mycket fin wholecut med ”punched brogueing” i en vacker ljusbrun nyans med vackert utförd patinering.

Premiumlinjen består bara av tre modeller, men åtminstone två av dem är riktigt intressanta. Det ena är en wholecut med sk ”punched brogueing” och det andra är en vacker balmoral-känga. Handgrade-skorna görs i Northampton, England, med bättre läder och exempelvis ritsnedlagda sulor och en ”beveled waist”. Priset ligger på 2900 sek (450 dollar), och med frakt på bara ca 250 sek så blir det riktigt bra pris, förutsatt att man kommer undan tull. Kvalitetsmässigt sägs Andrew Lock vara riktigt bra sett till prissättningen, exempelvis har Put This On låtit en skomakare analysera deras benchgrade-skor som han bedömde höll samma nivå som Allen Edmonds, som ju går på en högre summa.

Ritsnedlagda sulor och svagt rundad midja på handgrade-skorna.
En riktigt vacker balmoral boot, med övre delen i mocka. Under 3000 kronor är det ett riktigt bra pris. Alla bilder: Andrew Lock
The Left Shoe Company
En stilig wholecut med tåmedaljong, på en av The Left Shoe Companys elegantare läster.
Tillverkaren med det lite omständiga namnet The Left Shoe Company är något så ovanligt som ett finskt skomärke, som dessutom har ett lite annorlunda koncept. The Left Shoe Company, LSC, har en 3D-scanner i sina butiker som analyserar kundens fot och sedan tar fram den läst och storlek som passar allra bäst, bland ett brett utbud av storlekar, vidder och former. Kunden får sedan prova en sko med den lästen och se så att den känns och ser bra ut, därefter väljer man modell och typ av läder, sedan tillverkas skorna och efter ungefär sju veckor levereras de hem till kunden. Därefter kan man beställa nya på den redan utprovade lästen över nätet.
Bild från en av LSC:s butiker, där man skymtar 3D-scannern som är det speciella hos företaget.
LSC har butiker i bland annat Helsingfors, Köpenhamn och Neapel, men tyvärr ingen i Sverige ännu. De har ett ganska blandat utbud av modeller, allt från klassiska varianter till rätt gräsliga ”casual”-skor. Skorna kostar ungefär 3000 sek, och enligt uppgift är det ganska mycket sett till kvaliteten på skorna, som för att återanvända redan använda referenspunkter sägs ligga i nivå med exempelvis Loake 1880 och Shoepassion. De sistnämnda kostar ju 1000 kronor mindre, så man får med andra ord betala en del för den goda passform som de flesta upplever från LSC. Men har man lite udda fötter och svårt att hitta skor som sitter bra kan de med andra ord vara ett intressant alternativ.
LSC:s skor går på ca 3000 kronor, vilket är en del sett till kvaliteten. Men däremot är de flesta som har erfarenhet riktigt nöjda med passformen.

 

Jag har inte hittat uppgifter om var någonstans LSC tillverkar sina skor. Här är i alla fall en bild från produktionen, där en  söm fästs med hjälp av värmen från ett stearinljus. Alla bilder: The Left Shoe Companys Facebook-sida