Indien är ett land som vi ser fler och fler kvalitetsskomärken dyka upp från, och ett av de mest hyllade är Bridlen. Här är en stor recension av två modeller från deras två huvudserier av Goodyear-randsydda skor, för att se om de lever upp till sitt rykte.
FAKTA:
Varumärke: Bridlen
Modeller: Main Line Y-tip derby / Founders Line Melbourne
Läder: Annonay Vegano crust-läder / Annonay Vocalou boxkalv
Färg: Ljusbrun
Läster: Rui / Deus
Storlek: UK11
Sulor: Lädersula / J. Rendenbach ekgarvad läder sula
Priser: ~2 700 SEK / ~3 200 (dessa är recensionsex från Bridlen)
Tillverkaren
Bridlen Shoes är baserat i Chennai i sydöstra Indien. Företaget grundades av Hasan Mohamed, som hade arbetat hela sitt liv med läderhantverk och skotillverkning, och Jose Maria Watanabe från Japan, som har arbetat med flera spanska skomärken och bland annat var med och startade Meermin. Numera drivs det av Hasans son Affan Mohamed och hans svåger Zahan Anees, men Watanabe är fortfarande mycket engagerad.
Bridlen-fabriken, som egentligen heter Affan Shoes, har tre ben att stå på. Det ena är att de tillverkar ovanläder för andra skotillverkare, det andra är att de tillverkar OEM-skor för flera märken som huvudsakligen säljs i Japan och det sista är deras eget märke Bridlen. En fördel med detta upplägg är att de kan beställa relativt stora mängder material och vara selektiva när det gäller att endast använda de bästa delarna för sitt Bridlen-märke, som är de mest premium-skor som företaget tillverkar.
Produktionen i Indien, särskilt i södra Indien, har under de senaste åren tagit steg mot att tillverka mycket mer högkvalitativa produkter än tidigare (det faktum att Apple flyttar sin produktion till Indien tyder på något), och detta gäller även för skoindustrin. Med tanke på att levnadskostnaderna och lönerna fortfarande är relativt låga i ett internationellt perspektiv kan förhållandet mellan kvalitet och pris vara riktigt bra.
Affan Mohammed är ansvarig för produktionen och han har ett nördigt intresse för skotillverkning och spenderar mycket tid på att testa och finslipa olika saker. Han och Zahan Anees, som är mer affärsinriktad, kompletterar varandra. Fabriken, som är liten med indiska mått mätt men stor jämfört med de flesta som tillverkar kvalitetsskor, har cirka 200 anställda.
Läs mer om Bridlen i det här podcastavsnittet med Affan Mohamed.
Beställningsprocess
Bridlen har en bra hemsida med webbshop där du kan hitta bra information om märkena och deras produkter och naturligtvis köpa hela deras sortiment. Bridlen arbetar inte med återförsäljare utan säljer bara direkt till kunder, främst via webbplatsen och sedan på trunk shows runt om i Indien och Europa, där de har deltagit i supertrunk show-evenemang i både Stockholm, London och Amsterdam.
Bridlen har flera olika linjer, där den Goodyear-randsydda Main Line och den mer premium Founders Line utgör grunden. Sedan har de också lättare flexibla skor med durksydd konstruktion eller Reverse Goodyear (som är en typ av turnshoes), och ett litet utbud av extra breda skor som erbjuds i halvstorlekar mellan UK3 och UK15 (!). Ovanlädret kommer från europeiska garverier som Annonay, Charles F. Stead och Mastrotto.
Totalt har de 150 olika modeller, och många av dem finns även med både läder- och gummisulor, så deras utbud är omfattande. Detta är möjligt eftersom de inte har något lager, utan tillverkar allt på beställning med en leveranstid på tre veckor. Returer accepteras. Detta är en bra affärslösning som är möjlig tack vare att de är en skofabrik och har full kontroll över saker och ting, vilket innebär att de kan hålla kostnaderna nere och därmed priserna låga. Beställningar skickas internationellt med DHL eller FedEx, och för beställningar över 200 dollar (alltså alla randsydda skor) är det gratis frakt (men sedan tillkommer då för Sverige tull och moms).
Allmän information om skorna
Från Main Line har vi Y-tip derby-modellen, som är en falsk split toe där apron och tå-sömmar är dekorativa i ett helt stycke läder, med ett spår i dem för att ge ett utseende av separata delar. Det är därför Bridlen kallar det för en Y-tip derby, istället för det mer kända namnet split toe derby, så kudos för att inte försöka vilseleda (som vissa gör när de kallar reverse stitch toe derbys för split toe derbys etc.). Den är gjord på rund lästen Rui, har en enkel lädersula och är tillverkad av Annonay Vegano crust-kalvläder i en ljusbrun nyans.
Adelaide-modellen heter Melbourne och är också tillverkad av Annonay-läder, här Vocalou boxkalv. Detta är en del av den finare Founders Line, som har en mer bearbetad midja och ekgarvade lädersulor. Den är tillverkad på den långsträckta läste Deus med svagt mejslad tå. Bridlens skor levereras i en vanlig blå skokartong med två skopåsar.
Konstruktion och material
Det mesta är likartat mellan de två linjerna, så jag börjar med att gå igenom de viktigaste sakerna som gäller för båda paren och kommenterar sedan skillnaderna. Det första som är värt att notera är att Bridlen gör ett par saker annorlunda än de flesta andra tillverkare av fabrikstillverkade Goodyear welted skor. Istället för att använda det vanliga plirbandet, där en kanvasremsa limmas till bindsulan, har Bridlen en tjockare innersula i vilken ett ritsläpp utkarvad. Detta liknar hur Goodyear-randsydda skor tillverkades förr i tiden, och både innebär att du använder en tjockare bindsula av högre kvalitet och att randsömmen görs direkt på innersulan i stället för på en tygdel som fästs med cement. Slutresultatet är också mer kompakt, mer likt handgjorda skor, utan det stora hålrum som gemmingen skapar.
För det andra gör de ovanläder på ett annat sätt än de flesta fabriker. Standard är att använda tyg som är fastgjord mellan ovanlädret och foderlädret, för att hjälpa ovanlädret att behålla formen och minska veckbildningen. Bridlen har en teknik som de kallar 3D-tillverkning av ovanläder, där de på ett slags sätt formar ovanlädren på lästerna innan de för över dem till symaskinen och fäster överdelarna. Det innebär att de kan hoppa över tygförstärkningen och istället använda mindre läderbitar, som liknar hur bespoke-skor tillverkas, och de håller fortfarande formen bra.
Resten av tillverkningen och finishen av Bridlens skor är inte alltför avancerad, men utförandet är utmärkt för den här prisklassen. Mycket rent. Klacken är rak, randen har en viss fudging, midjan är square på utsidan, insidan är något välvd och det finns en liten rundning på midjans undersida. Sulorna har stängd kanal och har mycket snyggt finish.
Jag har bara två verkliga kritiska synpunkter. Jag antar att det är för att få ett snyggt utseende, men det gör det svårare att byta skor, särskilt vid andra eller senare, där man sannolikt skulle behöva byta ut randen eftersom man skulle ha behövt slipa bort för mycket av den. En annan är mönstret på Y-spetsen, som gör att tå-sömmen ser sned ut. Jag tror att det skulle se bättre ut om det följde snörningens linje och den mediala linjen på den lästen mer.
Det som sticker ut mest på Bridlens skor är den mycket höga kvaliteten på överlädret i förhållande till priset. Detta gäller för båda paren här. Som nämnts ovan innebär deras sätt att driva verksamheten att de kan välja ut riktigt bra delar av bra hudar till Bridlen-skorna, och det märks. Jag var faktiskt tvungen att fråga Bridlen om paren jag fick var representativa för deras skor, eftersom jag var förvånad över den höga nivån, och de bekräftade att de var det. Nu har jag också sett många andra par från dem på de supertrunk show-evenemang som de har deltagit i, och från kunder, och detta verkar verkligen stämma. Här är de helt klart överlägsna konkurrenterna i sin prisklass.
Premiumlinjen Founders Line har aggressivare läster och en något vassare skärning på insidan av midjan, och de har även ekgarvade lädersulor. På mitt par är det J. Rendenbach-sulor, men efter att de stängde meddelade de att de skulle stänga garveriet och osäkerheten om vad som skulle hända där gjorde att Bridlen bytte till J&FJ Baker-sulor i stället, som är av samma kvalitet.
Jag rekommenderar att du surfar in på deras hemsida för att lära dig mer om hur de tillverkar sina skor, de har bra förklaringar i text och bild och även filmer, utan de ofta överdrivande ord man ofta ser.
Passform
I båda skorna har jag min vanliga RTW-storlek, UK11. Jag har något breda fötter och de här fungerar bättre i derbyn som är gjorda på den något bananformade, rundare Rui-lästen. Den här plaggen passade mig faktiskt riktigt bra direkt ur lådan, vilket är ganska ovanligt när det gäller RTW. Adelaide på Deus-lästen har mindre utrymme för mina lilltår, trots att den är ganska långsträckt. För vanliga fötter skulle jag tro att detta inte är något problem, men för mig fungerar de mindre bra på grund av detta. Jag tycker också att Deus-lästen är lite mindre välbalanserad än Rui, för min personliga smak är den lite för lång och med en lite för hög tåsprängning för den här typen av stil.
Hålfotsstöder är bra på båda skorna, av andra Goodyear-randsydda RTW är det främst TLB Mallorcas Artista jag får samma känsla av. Y-tip derbyn som passar mig bäst och har varit enkla att gå in, jag har burit dem kanske tio gånger hittills och de är en bra casual stil. Hälkapporna i salpa (leather board) anpassar sig fint till fötterna, och ovanlädret mjuknar bra och veckar sig mycket fint.
Sammanfattning
Bridlen gör på ett sätt saker annorlunda än många andra asiatiska märken som erbjuder mycket skor för priset. Istället för att ha ett omedelbart utseende som får dem att se ut som skor som är mycket dyrare än de är, ser de här mer enkla ut vid första anblicken, deras höga värde är mer dolt, med sättet de syr randen direkt till de tjocka bindsulorna, hur de gör ovanlädren, den cleana makingen och den utmärkta läderkvaliteten. För alla skoälskare som inte är så mycket ute efter lull-lull utan vill ha skor som håller länge och ser bra ut på vägen, är Bridlen absolut ett märke som man bör titta närmare på.