Läderprover.

Det finns många olika typer av läder som används till skor, alla med olika utseende, karaktär och egenskaper. I denna omfattande guide listas och förklaras kortfattat de flesta typer av läder som används för skor.

Denna artikel är en uppdaterad version av en artikel som publicerades 2013.

 

Kalvläder

Den överlägset vanligaste typen av läder som används i klädskor av högre kvalitet. Anledningen är att kalvskinn är mjukt, smidigt och slitstarkt. Lädret kommer i regel från djur som är under året, men denna gräns har flyttats under decennierna. För ett gäng år sedan kallades endast hudar från djur som var yngre än sex månader för kalvskinn (numera går mindre hudar ofta under namnet babycalf, och de mindre kommer i allmänhet från Nya Zeeland idag), i Frankrike måste de numera fortfarande vara yngre än åtta månader.

Kalvskinn är standard i de allra flesta kvalitetsskor. Smidigt fullkornigt kalvskinn känns igen på sina fina porer.

Kalvskinn är standard i de allra flesta kvalitetsskor. Smidigt full grain-kalvläder känns igen på sina fina porer. Bild: Skolyx

Allt läder från nötkreatur (och i stort sett allt läder från andra djur också) som används vid tillverkning av skor och kläder är en biprodukt från livsmedelsproduktionen. Kromgarvat full grain-kalvskinn är mycket lätt att putsa fint med krämer och vaxer. Om grain-sidan slipas blir det nubuck, om köttsidan slipas blir det mocka (numera är dock de flesta mockasorter spaltat skinn, lär dig mer om mocka, nubuck och roughout i den här artikeln).

 

Ko- och oxläder

Ko och oxhudar är tjockare och robustare än kalvskinn. Det är svårare att hitta perfekta skinn från fullvuxna djur eftersom de har levt längre och utsatts för mer, så det används ofta till exempel till kängor eller till billigare skor, i det senare fallet ofta spaltat så att det blir lika tunt som kalvskinn (detta för att kunna använda spaltningen separat och få ut mer läder ur varje skinn).

Kängor för arbetskläder måste ha läder som klarar av att ta stryk, plus att det perfekta utseendet inte är lika viktigt som för klädskor, så här är olika sorters kohudar standard. 

Workwear-kängor måste ha tjockare läder som klarar av att ta stryk, och ett perfekt utseende är inte lika viktigt som för dressade skor, så här är olika sorters kohudar standard. Bild: Rivet and Hide

 

Hästläder

Slitstark typ av läder, där den främre delen är tunnare och främst används till jackor eller accessoarer, medan mitten av ryggen och rumpan har liknande egenskaper som koläder, men där porstrukturen är annorlunda, vilket normalt ger ett annat utseende.

Horserump leather

Läder från hästbaken som har en speciell karaktär, det är när den del som är över shell-membranet används. Bild: Renav Goods

Den mest kända typen av hästläder som används i skor är shell cordovan, där muskelmembranet, shell, under huden på rumpan garvas på ett speciellt sätt (cordovan är ut-och invänt, så delar av grain-delen är också kvar). Mycket slitstarkt, veckar sig inte men får den karakteristiska rullande, glänsande och täta ytan.

 

Svinskinn

Detta material har blivit vanligare i skor på senare år, eftersom ny teknik har gjort det enklare och billigare att kromgarva även griskinn. Mjukt och smidigt, lätt att färga, relativt tunt vilket innebär att det är vanligare på damskor, men förekommer även på herrskor.

Pigskin har mycket karaktär. Bild: Bild: Calzoleria Carlino

Grisskinn har mycket karaktär. Bild: Calzoleria Carlino

 

Krokodil och alligatorläder

Det är främst buken och siddelarna av krokodiler och alligatorer som används, där huden är mjuk och flexibel. Både krokodiler och alligatorer är utrotningshotade arter, men man har sett en sund ökning efter CITES (konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter). Man bör endast köpa exotiska läder som är CITES-certifierade) trädde i kraft på 70-talet.

Crocodile skin penny loafers, with the famous scales.

Crocodile skin penny loafers, with the famous scales. Bild: Ascot Shoes

Krokodilskinnet som används i skor och accessoarer kommer i allmänhet endast från djur som föds upp på certifierade gårdar, främst i Australien, Asien och Sydafrika. En dyr typ av läder, som förmodligen är den lädertyp som mest förknippas med lyx.

 

Kajmanläder

Kajman liknar krokodil- och alligatorläder på många sätt, men är av sämre kvalitet och är mer benägen att utveckla små sprickor, därför billigare och inte lika vanligt bland kvalitetsskor som krokodil och alligator.

Caiman leather

Kajmanläder kallas ofta för ”instegskrokodilskinn”. Bild: Carmina

 

Strutsläder

Mjukt och smidigt läder, som har en speciell karaktär med cirkulära upphöjningar där strutsfjädrarna brukade sitta. Skor i strutsskinn är bekväma eftersom det mjuka lädret formar sig väl efter foten och andas mycket bra. Strutsskinn kommer också från djur som föds upp på särskilda gårdar. Det är inte så dyrt och kan hittas till relativt rimliga priser.

Strutsskinn är lätt att känna igen. Bild: Vass Shoes

Strutsskinn är lätt att känna igen. Bild: Vass Shoes

 

Stingrocka

Mycket hårt och slitstarkt läder, som är svårt att arbeta med och därför tillverkas skor i stingrocka oftast som wholecuts eller modeller med få olika delar. När man syr det måste det göras mellan ”pärlorna”, eftersom nålen annars går sönder. Dyrt, både på grund av det hantverk som krävs för att tillverka skor av materialet och för att skin från stingrocka är relativt sällsynt.

Gaziano & Girling stingray leather wholecut

Wholecuts i stingrocka av Gaziano & Girling.

 

Känguruläder

Påminner relativt mycket om nötskinn, men är tunnare och har en annan finish som är mjukare och slätare även innan det pressats, och som vanligtvis veckar sig mycket. Eftersom det fortfarande är ett slitstarkt läder kan det ge bekväma kängor och liknande.

Det australiensiska märket RM Williams tillverkar förstås några stövlar i känguru. Bild: Bryceland's

Det australiensiska märket RM Williams tillverkar naturligtvis kängurukängor. Bild: Bryceland’s

 

Ödleläser

Har lite olika utseende och egenskaper beroende på vilken typ av ödla det kommer från, men i allmänhet är det ett lite känsligare läder, och eftersom ödlor vanligtvis är ganska små krävs det ofta skinn från flera djur för att tillverka ett par skor.

Ödlehud med patina, djärvt och vackert. Bild: Bild: Gaziano & Girling

Ödlehud med patina, djärvt och vackert. Bild: Gaziano & Girling

 

Hjortläder

Mycket mjukt skinn, så mjukt att skor inte görs alltför ofta av det och materialet lämpar sig bättre för exempelvis handskar, men det finns undantag. Antingen används hårdare läder som foder för att ge stabilitet åt skor med hjortskinn, eller så gör man till exempel mjukare loafers och liknande där lädret fungerar bra.

För mjuka skor som belgiska loafers är hjortskinn ett perfekt material.

För mjuka skor som Belgian loafers är hjortskinn ett perfekt material. Bild: Skolyx

 

Renläder

Likt hjortskinn, där renar i huvudsak är samma typ av djur men som lever längre upp i norr, vilket innebär att de klarar hårdare miljöer med mycket kyla etc. Det mesta renläder som används till skor kommer från Ryssland.

Cleverley har tillverkat dessa skräddarsydda skor i det legendariska ryska renläder som hittades på ett fartyg som sjönk 1786.

Cleverley har tillverkat dessa bespoke-skor i det legendariska ryska renläder som hittades på ett fartyg som sjönk 1786. Bild: Permanent Style

 

Peccaryläder

Skinnet från peccary, eller javelina, liknar hjortskinn ett mycket mjukt läder som är vanligt i handskar, men som också kan användas för att tillverka skor. Det är mycket slitstarkt, vilket gör det till ett bra val för till exempel skaft på kängor och liknande. Har så glesa fibrer att det i princip är omöjligt att putsa till någon glans.

Närbild av ett mjukt peccaryskinn. Bild: Bild: Peccary Leather

Närbild på ett mjukt peccaryskinn. Bild: Peccary Leather

 

Getläder

Tunt och fint läder, passar bäst för damskor eller sommarskor. Används också ofta som foderläder.

Tassel loafers i mocka av getskinn. Bild: Kiton

Tassel loafers i mocka av getskinn. Bild: Kiton

 

Hajläder

Mycket slitstarkt läder som är mycket sällsynt och därför dyrt. Det är nästan som en rustning för dina fötter att bära skor i hajskinn.

Ett par rejäla derbys i hajskinn som förmodligen kommer att hålla i generationer. Bild: Ett par rejäla derbyskor i hajskinn som förmodligen kommer att hålla i flera generationer. Bild: <a href=

Ett par robusta derbys i hajläder som förmodligen kommer att hålla i flera generationer. Bild: Classic Shoes for Men