Med jämna mellanrum händer det för de flesta att man råkar få en reva på sina skor, när man råkat fastna till i en metallbit under bussätet framför en eller missbedömt en skrovlig trottoarkant eller liknande. Alltid surt, men sådant som händer, och oftast går det att fixa till revan alldeles utmärkt.

 

Är det riktigt illa är det alltid bäst att gå till en skomakare, men för de där mer ”normala” risporna går det ofta att bearbeta dem alldeles utmärkt själv. Nedan en liten guide med ett par tips som kanske kan vara nya, i vissa fall är det lite svårt att förklara exakt hur jag menar, men ska göra så gott jag kan.

Till att börja med ser man till att skon är ren, borstar av den och torkar av den med en fuktig trasa, och går sedan över den med en cleaner/conditioner som Lexol Leather Conditioner eller Saphir Medaille d’Or Renovateur. Ta därefter en riktigt fet skokräm med mycket pigment, som exempelvis Saphir MDO Pommadier, och med en bommullstrasa arbetar du in kräm vid revan samtidigt som du pressar ihop skinnet och skadan igen. Tryck så hårt du orkar.Om rispan har några lösa delar är det sällan en bra idé att försöka riva av dessa, då risken är stor att man får med sig en större bit av lädret. Oftast är det bäst att låta allt vara kvar och försöka arbeta fast det med krämen. Låt torka ett par minuter. Upprepa proceduren åtminstone tre-fyra gånger.
Ett till exempel på hur det kan se ut när olyckan varit framme. Bild: Styleforum.
Ett misstag som är vanligt är att man väljer en kräm som är mörkare än skon för att man tänker att det täcker över skadan bättre (det här rör då inte svarta skor, av naturliga skäl). Problemet är att de mjuka läderfibrer som blottats i och med revan suger upp krämen betydligt mer än skinnet runt omkring, vilket gör att rispan istället förstärks. Använd istället en kräm som är i samma eller helt något ljusare nyans än skon för bästa resultat.
När du bearbetat revan med kräm, pressat ihop revan och fått ett täckande lager, putsar du resten av skon som vanligt och lägger även på ett lager polish. Förhoppningsvis ser skadan betydligt bättre ut nu. Och kom ihåg, självklart är det med de lager efter lager av kräm som skorna kommer att få på sig med åren som skadan kommer att täckas på allvar. Och, även en reva kan ses som patina…
Anledningen till att jag kom att tänka på att skriva ett sånt här inlägg: En ilsken reva på mina Vass double monks som jag fick förra veckan. Tyvärr har jag ingen före bild, men ta mitt ord, det såg förjävligt ut. På den här bilden har de precis genomgått en behandling enligt ovan, och även om revan fortfarande syns tydligt ser det väldigt mycket bättre ut än innan.

 

Med tiden hoppas jag att revan på mina Vass kommer att ha täckts över på samma fina sätt som den som jag fick på dessa Crockett & Jones Connaught för något år sedan. Revan var av ungefär samma storlek som på Vass-skorna, men syns knappt alls idag (skulle du inte se den alls på bilden är det ett gott betyg, men den är allra längst fram på tåspetsen).