Recension - Carmina 3D scan bespoke derby i naturlig Chromexcel

Många både väletablerade och helt nya märken har försökt erbjuda bespokeskor där man använder 3D-skanningar som bas för lästtillverkningen – alla har misslyckats. Nu ger sig branschjätten Carmina in i leken. Jag var en av de första i världen att få prova tjänsten, i denna omfattande recension får du veta om de lyckats eller inte.

 

FAKTA:

Varumärke: Carmina
Modell: Modifierad 80777 plain toe derby
Läder: Horween Chromexcel
Färg: Naturlig
Senast: Bespoke-version av Calvià
Sula: Lactae Hevea gummisula
Pris: 17 000 SEK / €1 500 (Dessa är ett recensionspar från Carmina)

Bra tillfälligheter.

Bra casuals.

 

Tillverkaren

Carmina behöver förmodligen ingen introduktion för de flesta läsare. Normalt sett recenserar jag inte väletablerade aktörer på det här sättet, men eftersom de introducerade ett helt nytt erbjudande med den här digitala bespoke-tjänsten, och jag vet att det finns ett stort intresse för den här typen av moderna lösningar, fanns det goda skäl att göra det i det här fallet.

Märket startades på den spanska ön Mallorca 1997 av José Albaladejo, som döpte företaget efter sin fru Carmina, och idag drivs verksamheten av barn och barnbarn. De etablerade sig först som ett stabilt mellanklassmärke på den spanska marknaden, för ett par decennier sedan började de göra avtryck internationellt i större utsträckning, och sedan ungefär ett decennium tillbaka är de en av de riktigt stora aktörerna i världen av Goodyear-randsydda skor.

Carmina-prover.

Carmina-samples.

Störst är fortfarande randsydda herrskor, dressad och casual, med ett pris på cirka 5 000 kr, där de har ett stort urval av RTW-modeller och även erbjuder en bra MTO-service. Sedan har de också saker som durksydda loafers och ett brett urval av Goodyear-randsydda damskor. Under senare år har de fokuserat allt mer på sina egna försäljningskanaler, både online och i sina egna butiker, som numera finns på flera platser runt om i världen.

 

Beställningsprocess

Som jag nämnde i början har många närmat sig processen att använda digitala skanningar av fötter som bas för att skapa ett par bespoke-läster. Utan att nämna märken känner jag till sju olika företag som har erbjudit bespoke-tjänster för 3D-skanning. Jag har själv provat fem av dem. Tillvägagångssättet har varierat, i två fall har man skannat fötterna med en särskild 3D-skanner, i de tre andra har man använt en mobil enhet för att skanna fötterna, antingen vid ett möte med märkesrepresentanter eller själv hemma (med hjälp av en andra person). Hur lästen har producerats har också varierat, allt från att ha hjälp av en riktig lästmakare som använder mätningarna för att skapa lästen, till helt algoritmbaserad utveckling. Alla läster har varit i plast, såvitt jag vet, ofta 3D-printade eftersom det är enkelt att använda för små serier som här.

Carmina presenterade sin digitala skräddarsydda tjänst på New York Super Trunk.

Carmina presenterade sin digitala bespoke-tjänst vid New York Super Trun i höstask.

En av dem jag testade levererade aldrig ett par skor. Slutresultatet av de övriga fyra var mellan extremt dåligt och klart sämre än RTW. Men ja, inte ens den bästa var något jag kunde använda. Märkena hade alla olika förklaringar till varför de blev som de blev. Om man tittade på måtten av fötterna var de alltid bra, jag hade en bespokeskomakare som jämförde med sina mått tagna på det gamla sättet och både 3D-skanning och mobilskanning såg korrekt ut från vad han kunde se. Så ”råmaterialet” i form av hårda data var inte fel. Men fötter är extremt knepiga, och att översätta mått till välsittande skor är inte lätt.

Jag tror att en av de främsta anledningarna till att resultaten har blivit så dåliga, även med de som hade en lästmakare involverad, är att märkena inte samlade in tillräckligt med information om vilken typ av fötter kunden hade (även om måtten skulle vara identiska, beniga känsliga fötter behöver helt andra skor än mjuka icke-känsliga), hur man tyckte att skorna skulle passa, områden som normalt var svåra när det gäller passform, vilka storlekar man normalt bär i RTW, och så vidare. Alla dessa saker som vanliga bespokeskomakare gör mycket noggrant. Och som sagt, inget av dessa sju företag har fortsatt med bespoke 3D-skanningar (i de fallen det var företag som var helt inriktade på detta tillvägagångssätt har de lagt ner), vilket förmodligen är ett tecken på att det inte bara var för mig som det inte fungerade.

Så till hur beställningsprocessen gick till med Carmina. De lanserade denna tjänst förra året i oktober i New York, en helg då kunderna kunde beställa i deras butik på Upper East Side, och på New York Super Trunk Show där de ställde ut. De tog emot en hel del beställningar både i butiken och på eventet. Ansvarig för mätprocessen var produktchef Margalida Rius Vallespir som, vad jag förstår, har ett nära samarbete med en lästmakare när lästen ska tillverkas.

Mörka prickar fästs på fötterna före mätning.

Mörka prickar fästs på fötterna före mätning.

En av dem mäter barfota, och för att underlätta avläsningen fäster Margalida mörka prickar på olika viktiga områden på fötterna. Sedan ställer man sig på ett kallt glas och maskinen skannar från båda sidor och underifrån. Efter någon minut visas en 3D-modell av fötterna på en datorskärm. Direkt kan man läsa de olika måtten, man kan rotera och se alla detaljer på fötterna, vilket alltid är coolt.

Mätningar gjorda (missade att ta bilder när jag scannades så detta är från en annan person).

Mätningar gjorda (missade att ta bilder när jag skannades så detta är av en annan person).

Här är mina fötter i digital form.

Här är mina fötter i digital form.

Alla mätningar sammanfattade.

Alla mätningar sammanfattade.

Mina fötter underifrån, ett proffs med att göra en fullständig 3D-skanning med en maskin istället för att skanna med mobil eller liknande.

Mina fötter underifrån, en fördel med att göra en fullständig 3D-skanning med en maskin istället för att skanna med mobil eller liknande.

Sedan tar Margalida bilder på dina fötter och ställer olika frågor om passform etc. Här gav jag också ännu mer input än vad de bad om, för att vara säker på att de hade så mycket information som möjligt att basera läst-tillverkningen på. För skornas specifikationer kan man använda deras MTO-verktyg och välja alla detaljer där, och om man vill justera något extra som inte ingår där är det möjligt i de flesta fall. Skorna tillverkas nämligen på den vanliga fabrikslinjen, precis som vanliga MTO:er.

Priset börjar från 17 000 kr (€15 000). Det är naturligtvis mycket pengar, men ska jag vara ärlig är det faktum att de tar ut en relativt hög summa ett bra tecken i mina ögon (alla andra företag som misslyckats pressade istället på för att erbjuda riktigt billiga bespokeskor). Det innebär att de kan lägga tid med en lästmakare, att de kan utveckla nya mönster för varje par, inkludera riktiga bespoke-skoblock och så vidare. Saker man behöver göra för att ha möjlighet att uppnå ett bra slutresultat.

 

Allmän information om skorna

Modellen är en modifierad version av deras plain toe derby-modell som heter 80777 och är gjord på den runda, bulliga Calvià-lästen, byggd med naturfärgad stormrand på Lactae Hevea-gummisulor. Här även med mässingsöljetter för en extra avslappnad känsla. Ovanläder är naturligt Chromexcel-läder. De har bespoke-skoblock med mitt namn på, som också står skrivet inuti skorna och på skokartongen, som är av samma typ som för Carminas vanliga skor. De levereras med två stora skopåsar i tyg och ett extra par skosnören.

Chunky derbies med sköna Lactae Hevea-gummisulor.

Grova derbies med stötdämpande Lactae Hevea-gummisula och klack.

Uppifrån.

Uppifrån.

Lädret har en härlig brun nyans.

Lädret har en härlig brun nyans.

 

Konstruktion och material

Som nämnts tillverkas dessa på den vanliga fabrikslinjen i Inca på Mallorca, så när det gäller konstruktion och material vet man vad man kan förvänta sig. Det är solida Goodyear-randsydda skor i mellanprisklassen. Chromexcel är ett populärt pull-up-läder från det berömda Chicago-baserade garveriet Horween, som tillverkas med en kombination av krom- och vegetabiliska garvningsmetoder. Eftersom den tillverkas av stora kohudar är det vanligt att den veckar sig ganska kraftigt. Här har de valt ut riktigt bra delar, som veckar sig snyggt. Jag har sett andra Carmina-skor med de vanliga kraftigare CXL-vecken, så jag är inte säker på om det är mer noggrant tillskuret på grund av att det är ett bespoke-par eller om jag bara hade tur. Detta läder kommer att utveckla en riktigt fin patina med tiden. Hälkapporna är gjorda av salpa / leather board, tåkapporna av celastic.

Så här ser skorna ut efter en tids användning.

Så här ser skorna ut efter en del användning. Sannerligen fin veckbildning för ett CXL-par.

Den naturliga CXL med ganska snabbt utveckla en fin patina.

Den naturliga CXL-lädret kommer ganska snabbt att utveckla mycket karaktär.

Sulorna är mycket tjocka, och på vissa ställen hade de problem med att sy ihop sulorna.

Sulorna är mycket tjocka, och på vissa ställen hade de problem med sulsömmen.

De snören som används fungerar perfekt för den här typen av skor.

De skosnören som används fungerar perfekt för den här typen av skor.

Tillverkningsstandarden är överlag bra, även om man kan se att de har kämpat lite med sömmarna på dessa riktigt tjocka gummisulor. Lactae Hevea-sulorna tillverkas av det franska företaget Reltex. Den är tillverkad av 100 % naturlig heveamjölk från Pará-träd, en typ av latexgummisula som är mycket mjuk och stötdämpande men ändå relativt slitstark. Även om de ser riktigt tjocka ut är det en enda gummisula, det är så tjocka de är, och hälblocket är tillverkat av en enda bit gummi.

Värt att notera är skoblocken, som är riktigt robusta med gångjärn som tydligt tillverkas efter bespoke-lästen, så ingen genväg här.

Skoträden.

Skoblocken.

Med en fin gravyr.

Med en fin gravyr.

 

Passform

Okej, vi har nått den uppenbarligen viktigaste delen av denna recension – passformen. Har Carmina gjort bort sig på samma sätt som alla andra tillverkare av 3D-skannade skor som jag har provat tidigare, eller har de faktiskt lyckats göra skor som passar bra med dessa moderna tekniker? Svaret är det senare. Passformen är riktigt bra. Inte perfekt, lite tajta vid min högra stortåknöl där jag har en liten hallux valgus, och vid utsidan av vänster fot, men detta verkar lätta med användning lyckligtvis. Bortsett från detta är de dock riktigt bekväma, bra runt mina också ganska känsliga lilltår, inget överflödigt utrymme över vampen, följer hålfoten relativt bra, och så vidare.

Överlag är passformen riktigt bra, klart bättre än RTW för mig.

Överlag är passformen riktigt bra, klart bättre än i princip alla RTW för mig, även om det finns några områden man skulle modifiera något om det skulle bli fler par på de här lästerna.

Jämfört med helt handgjorda bespokeskor finns det en skillnad i hålfotsstöd, på fabrikstillverkade skor är det svårt att få in hålfoten lika mycket och du har inte samma långa hälkappor som du kan göra på handgjorda skor. Även bindsulan är mer platt än vanliga bespokeskor, de följer också fotens kontur, kupar hälens undersida mer, har ibland en pelott för det mediala fotvalvet etc. Så ja, det är skillnad mot bra vanliga full bespokeskor som erbjuds av traditionella bespokeskomakare. Men det är också en skillnad mot RTW-skor. Jag har ganska besvärliga fötter, och i princip ingen RTW fungerar riktigt bra för mig, det finns alltid kompromisser jag måste göra (ofta i form av extra luft, eftersom komfort är viktigast). Här har jag inte det.

Runda tår.

Runda tår.

Med skorna följde ett brev där det stod att detta var det åttonde paren som tillverkats genom denna bespoke-tjänst, och det fanns en QR-kod som länkade till en enkät där vi skulle ge feedback om våra skor, så att de kunde utveckla dem ytterligare. Detta är fullt rimligt, det är samma sak för nya bespokeskomakare, det krävs många kunder innan man blir bättre och säkrare på hur man uppnår en bra passform för olika fötter (vilket är anledningen till att unga tillverkare ofta har fler provskor). Som redan nämnts är fötter knepiga grejer.

 

Sammanfattning

Det är inte förvånande att det tog ett större företag med möjlighet att spendera lång tid och mycket pengar för att slutligen utveckla en 3D-skanningstjänst för digital bespoke som faktiskt verkar fungera. Åtminstone för mig. Det bör inte jämföras med traditionella full bepsokeskor, den passform man kan uppnå ligger lite efter på grund av produktionsbegränsningar och naturligtvis är skorna enklare än helt handgjorda skor. Men som ett slags mellanting som kan vara mer tillgängligt kan det vara ett bra alternativ, inte minst för personer med svårare fötter som har svårt att hitta välsittande RTW, eller de som bara vill ta ytterligare ett steg när det gäller passform men inte vill eller kan gå hela vägen till traditionell bespoke. Carmina har varit ganska tystlåtna med denna bespoke-tjänst sedan i höstas, och den marknadsförs inte på deras webbplats, även om sidan för tjänsten fortfarande finns där. Låt oss hoppas att de nu får positiva reaktioner från de första kunderna och får igång detta i större utsträckning.

Vi fortsätter med ett gäng fler bilder på skorna.

Vi avslutar med ett gäng fler bilder på skorna.

Carmina derbies

Carmina derbies

Carmina derbies

Carmina derbies

Carmina derbies

Carmina derbies

Carmina derbies