Mögelbildning på läderskor är ett vanligt problem, särskilt i vissa delar av världen under vissa perioder av året när luftfuktigheten är hög, men alla kan få mögelproblem på sina skor. Oftast i mindre utsträckning men ibland kan hela skorna bli täckta av mögel. Här går jag igenom orsakerna till varför mögel bildas, hur du kan undvika det och hur du tar bort det om du har skor som drabbas.

 

Orsaker till att mögel bildas på läderskor

Mögel är ett samlingsnamn för ett stort antal svamptyper som livnär sig på levande material. Det finns mögelsporer runt omkring oss hela tiden, men på vissa ställen samlas de och kan börja växa i större utsträckning, och det är då de blir problematiska. På mat är det vanligast att hitta dem, men som de flesta vet kan den dyka upp här och där. Bland annat på läder.

Mögel i ett par Allen Edmonds efter att de varit ute i kraftigt regn. Bild: Yap Han Wen / The Shoe Forum FB

När lädret garvas behandlas det på olika sätt för att förhindra uppkomsten av mögel, men det är ändå ett levande material, det innehåller också naturliga tanniner och vissa naturliga vaxer och oljor i liten eller stor utsträckning beroende på lädertyp, det behandlas med andra vaxer och oljor vilket är nödvändigt för att ge det näring men det tillför också oundvikligen organiska ämnen till lädret, och man kan få fläckar etc. som kan vara en annan källa för mögel att växa på.

Sedan bildas mögel lättast när det är fuktigt, mörkt och när luftcirkulationen är låg. Så i princip är att ta blöta läderskor och placera dem i en stängd garderob eller liknande i princip som att tigga om att mögel ska bildas. Vilket leder oss till nästa del av denna guide (fokus här är skor i läder, men det hela gäller i stor utsträckning för alla produkter gjorda i läder).

 

Hur man förhindrar att mögel bildas på läderskor

Vi har två huvudorsaker som ligger bakom mögelbildning på läderskor: det skick skor kan försättas i och det hur de förvaras. Om vi börjar med skornas skick: Om du har varit ute i kraftigt regn och dina skor är genomblöta måste du verkligen vara extra försiktig. Torka först av dem med en fuktig disktrasa eller liknande för att ta bort all smuts och skit. Låt dem sedan torka på en luftig plats, helst utomhus under en solig dag (det är dock inte alltid fallet om de har blivit genomblöta av regn, och de bör inte stå utomhus i regn eller under natten eftersom luftfuktigheten då är högre), men inomhus i vanlig rumstemperatur går också bra. Försök inte få dem att torka snabbare vid någon form av direktvärme, som element, golvvärme eller liknande, det kommer att slita massivt på lädret och i värsta fall torkar det ut och spricker. Se till att luften kan cirkulera runt skorna, låt dem ligga på sidan, stå på en ojämn yta som släpper igenom luft, eller lös ett sätt att ha dem hängande. Det är ganska vanligt att hitta mögel på lädersulor, om de har blivit blöta när de gått i regn och förvarats på en plan yta utan cirkulation, så byggs det lätt upp eftersom sulorna ofta är smutsiga från mycket mer än ovandelen också, saker som mögelsporer gillar. Här är det avgörande hur de förvaras när de är våta.

Lädersulor där mögel har bildats.

Sätt inte in skoblock i skorna om de är genomblöta, de torkar bättre helt utan skoblock eller med tidningssidor i dem som kan absorbera fukt, och de bör helst bytas ut när pappret är helt fuktigt. Först när skorna har torkat upp lite kan du sätta in träskosnår för att behålla formen. Träskosnår absorberar en del fukt och, ännu viktigare, låter lädret andas (jämfört med plastskosnår som täpper till porerna), vilket är perfekt efter vanlig daglig användning när skorna är lite fuktiga av svett, men som sagt om de har blivit genomblöta kan även träskosnår förhindra att lädret torkar ordentligt.

När det gäller villkoret för att förvara skor för att förhindra mögel finns det faktiskt några vanliga misstag som ofta görs. Vanligtvis förvaras skorna i en stängd garderob, vilket inte är idealiskt eftersom luften inte kan cirkulera där. Om du har dem i en garderob, försök att skapa möjlighet för ett luftflöde, antingen helt enkelt genom att se till att lämna en dörr lite öppen, eller kanske borra större hål på dolda ställen. Det är också bäst om de inte står på en fast plan yta, ha en ribbad matta eller liknande som låter luften cirkulera under skorna (läs mer i den här artikeln).

En lösning för att se till att luften kan cirkulera runt skorna är att låta dem stå på en gummimatta som här.

Ett populärt sätt att förvara skor, särskilt under säsongsförvaring när de inte används, är i sina skokartonger (läs mer om säsongsförvaring i den här artikeln). Detta kan vara problematiskt eftersom det faktiskt är ett mörkt utrymme där luften inte kan cirkulera, särskilt om de förvaras i till exempel en källare eller liknande fuktigt utrymme (bör undvikas), vilket kan innebära att mögel kan skapas. Gör några hål i lådorna för att möjliggöra luftcirkulation, för att göra förhållandena bättre, och se alltid till att skorna är helt torra innan du stuvar undan dem i en låda.

Det som är bra är att det vid ens skoförvaring finns fuktabsorberare i någon form som kan dra till sig fukt i stället för att skornas läder ska göra det jobbet. Skoblock av trä gör detta jobb till viss del, och det räcker i de fall där det bara inte är för fuktigt. För säsongsförvaring kan det vara bra att lägga till påsar med cederträspån och/eller de klassiska påsarna med silica gel som man ofta hittar i paket som man får (släng inte dessa, lägg dem i en låda hemma för att ha dem till hands när det behövs). I extrema fall, till exempel om du bor på mycket fuktiga platser, kan en avfuktare göra stor skillnad, om det går att lösa på ett praktiskt sätt.

Om du ofta har problem med mögel på dina skor måste du vara mer försiktig med alla ovanstående saker. Som nämnts är förhållandena på vissa platser i världen mer fuktiga och mögel skapas lättare, det varierar också med årstiderna, och du kan bo i ett hus som har mer problem med mögelsporer som riskerar att sätta sig på dina läderskor. Så du kan lära dig när du måste vara extra försiktig.

 

Hur man tar bort mögel från läderskor

Det är värt att veta att när du börjar se mögel har det redan byggts upp under en tid. Den första processen är osynlig för ögat, så när du börjar se den karakteristiska luddiga, vita (eller ibland svarta) beläggningen har den kommit en bit i sin utveckling. Ta ut skorna utomhus, eftersom du inte vill att mögelsporerna ska spridas inomhus, och torka bort all ytlig mögel med en bomullstrasa som gjorts fuktig med varmt vatten. Gör det försiktigt. Låt sedan skorna lufttorka, helst utomhus.

Börja med att torka bort ytmögel. Bild: The Spruce

Nu måste du göra dig av med mögel som sitter djupare ner i materialet och som har bildats i håligheter som runt snörhål och mellan läderstycken osv. Om det bara är på lädersulorna är det lättare, men samma process. För detta måste du använda ett ämne som dödar mögel. Det finns några rengöringsmedel som gör detta tillgängliga, men det billigaste och bästa är vanlig ättika. Detta är starkt mot huden, använd handskar för att skydda händerna. Om du vill göra lukten mindre stickande kan du blanda ättikan med citronsaft. Vätskan ska innehålla cirka 12 % ättika, så om den är starkare blandar du den med vatten för att få en liknande koncentration, för att inte vara onödigt stark för lädret. Återigen, gör detta utomhus. Fukta en trasa eller en svamp med ättika och torka noggrant över hela skorna. Missa inte insidan om det finns några spår av mögel även där. Det är viktigt att du torkar hela skorna så att allt blir fuktigt, för att undvika vattenmärken när skorna torkar igen. Låt lufttorka. Kontrollera skorna för att se att du blivit av med all mögel, annars torkar du detta område igen med ättika, du kan försöka göra det mer försiktigt för att inte behöva torka och fukta hela skorna igen.

När du har blivit av med all mögel och skorna är helt torra är lädret ganska ansträngt och uttorkat och behöver återfuktas. Applicera först ett eller två lager av en bra läderlotion eller liknande, men även renovateur fungerar. Därefter minst ett par tunna lager av en bra skokräm, och om du vill kan du fortsätta med vax etc. för att återställa skorna till sitt ursprungliga skick. Om allt detta görs på rätt sätt bör skorna vara i fint skick igen. Om du inte kan lösa det själv kan du ta skorna till en duktig skomakare.

Boots som är allvarligt angripna av mögel.

Efter en hel del ättika, lotion och skokräm ser de mycket bättre ut. Bilder (även den översta bilden): Richard Satto / The Shoe Forum FB