Fördjupning - Hur lim påverkar form och funktion i skor

De flesta är medvetna om den ganska omfattande användningen av lim vid tillverkning av skor, även för traditionellt tillverkade skor. Vad man inte diskuterar lika mycket är hur denna användning påverkar form och funktion hos skorna, vilket den faktiskt kan göra på många sätt. Här är en förhoppningsvis upplysande artikel om ämnet.

 

Jag har skrivit om de olika typerna av lim som används i skor tidigare i den här artikeln, som på sätt och vis sammanfattar egenskaperna för klister, gummilösning och kontaktlim. Som jag berör i den artikeln är det lite rörigt med vad som kallas vad, och för att lägga till att egenskaperna inom olika typer av lim kan variera mycket. Så ta allt i den här artikeln som generaliseringar, och lägg därtill att en del av ämnena här debatteras även inom skoindustrin, eftersom det i många fall är svårt att verkligen testa i verkligheten och erfarenheterna kan skilja sig åt.

Många olika typer av lim används vid tillverkning av skor. Det mest naturliga är stärkelsepasta, som den här från Hirschkleber, som används för läderstyvhet och viss hältillverkning.

Många olika typer av bindmedel används vid tillverkning av skor. Ett av de mest naturliga är stärkelseklister, som detta från Hirschkleber, som används för läderkappor och viss klacktillverkning.

Paste on the leather toe puff.

Klister på tåkappa.

Till att börja med är det värt att notera de egenskaper hos läder som är så eftertraktade för skor. Förutom saker som hållbarhet, smidighet och förmåga att formas och behålla sin form är det faktum att det både har andningsförmåga och absorberar fukt positiva saker när det gäller att skapa en gynnsam miljö för fötterna. Det är vanligt att man diskuterar hur corrected grain-läder som är täckt med ett tunt lager plast inte andas lika bra eller ännu värre så kallade syntetiska ”läder” , eller att gummisulor skulle kännas varmare än lädersulor, osv.

Det talas dock sällan om hur användningen av lim påverkar dessa naturliga egenskaper hos läder. Det finns dock flera områden som säkerligen kommer att påverkas av användningen av vissa typer av lim, särskilt i fabrikstillverkade skor. Till exempel använder de flesta fabriker tygförstärkning på ovanlädren, dessa består av en kanvasduk med ett klibbigt lim på, vilket skapar en barriär mellan fodret och ovanlädret som begränsar andningsförmågan. Förstärkningarna har dock andra positiva egenskaper, de gör att skorna behåller sin form bättre och minskar veckbildningen. Bespoketillverkare använder också förstärkningar, men av läder och på mindre områden, även om de lim som används här också påverkar andningsförmågan i det specifika området.

Hur överdelen av de flesta RTW-skor tillverkas, med baksidor av tyg

Hur överdelen av de flesta RTW-skor görs, med förstärkningar av tyg som klistras fast på insidan av ovanlädret.

När det gäller sulområdet handlar det inte lika mycket om andningsförmåga som om att absorbera fukt. Detta eftersom det finns ett så stort område mellan foten och utsidan här. Åsikten att lädersulor är mindre varma än gummisulor på grund av andningsförmågan skulle bara tjockleken på materialen här motsäga. Men lägg sedan till det faktum att du har ett tjockt lager korkpasta (kork och lim) och sedan i de flesta fall ett kontaktlim som är starkt som sjutton men som också skapar en barriär för all fukt, så borde åtminstone i teorin en fabrikstillverkad sko med lädersula och en sko med gummisula inte skilja sig särskilt mycket i detta avseende.

För bespoke-skor är det vanligare att det starkaste kontaktlimmet endast används längs kanterna och en mindre stark gummilösning på mittendelen, även om detta också skulle ha liknande förhindrande av andningsförmåga. Det faktum att dessa lim är starka och vattentäta är det som gör dem bra när det gäller att hålla sulorna på plats, men det innebär också att inte mycket fukt kommer igenom här. För skons botten är det därför absorptionsegenskaperna som är av värde, inte andningsförmågan.

När man använder de starkare limmen är det bra att ha bra ventilation och/eller masker.

Vid användning av starkare lim är det bra att ha god ventilation och/eller masker.

Neoprencement i kanterna, gummilösning i mitten, för en måttbeställd skosula.

Starkt kontaktlim i kanterna, gummilösning i mitten, för bespokeskors yttersula.

Värt att notera är dock att samma lim som förhindrar att fukt går ut ur skon, förhindrar också att fukt kommer in. Skor med lädersulor är faktiskt mer vattenavvisande tack vare det lim som används. Och en annan mycket viktig anledning till att använda bra lim är att förhindra att knarr och liknande ljud uppstår, särskilt om man har en bottenfyllning av läder, men även lädergelänk, gelänkt täck av läder eller läderrand mot lädersula och/eller yttersula är potentiella oljudsskpare om man inte har bra lim som håller dem helt ihopsatta även över tid.

Nu finns det ställen redan högre upp mot fötterna som har bindmedel. Vi har fodersockan. Och för dem som har undrat varför halv fodersocka är så vanligt på randsydda skor (och tycker att det är dåligt eftersom det är vanligt att det rullar upp sig i kanten), här är svaret. Man vill ha den tjockare läderbindsulan mot fötterna för att absorbera fukten, särskilt eftersom undersidan av fötterna är det område med flest svettkörtlar på hela kroppen. Fodersockan är till för att täcka spikhål och skydda mot eventuella pliggar, och numera täcker det också ofta en skumkudde som placeras här för komfortens skull. Denna är limmad, och både lmmet och skumkudden gör att det främst är det tunna fodersockan som absorberar fukt här. Men som sagt är bindsulan tjockare, så man har hellre detta för huvuddelen.

Här har strumpfodret på en RTW-sko tagits bort, man kan se det cementerade området och skumkudden är synlig.

Här har fodersockan på en RTW-sko tagits bort, man kan se det limmade området och skumkudden är synlig.

Vikten av att absorbera fukt för bindsulan och foderlädret är också anledningen till att man ska välja en produkt med lite eller helst inget vax när man vårdar det, som Saphir Medaille d’Or Nappa Conditioner eller liknande. För vårda även insidan bör man definitivt göra, vilket jag skrivit om tidigare här på bloggen, eftersom det är ett läder som utsätts för stress med all fukt och friktion från foten, vilket också är anledningen till att man ofta ser foderlädret spricka först eftersom folk missar att ta hand om detta.

Så, om vi går vidare från fuktabsorption och andningsförmåga, till några andra delar som kan vara värda att diskutera om lim. Vad sägs om ett av de mest debatterade ämnena i skokretsar under de senaste åren – så kallad ”gemming-failure”? Gemming, eller plirband på svenska, är den kanvasremsa som är fäst vid bindsulan på Goodyear-randsydda skor (till skillnad från handrandsydda skor där den är utskuren ur en tjockare läderbindsula), som randsömmen sys till. Gemming-failure avser problemet med att denna remsa lossnar och hur det påverkar skorna och deras reparerbarhet.

Ribben av canvas är fäst vid en lädersula.

Remsan av kanvas är fäst vid en läderbindsula.

Jag vill inte gå in på den diskussionen mer i detalj, utan det jag vill påpeka här är det faktum att det som misslyckats när plirbandet rasar är limmet. Och på detta område har utveckling skett under de senaste decennierna. Det kontaktlim som används för att fästa plirbandet är starkare än någonsin, och även om det inte är något som är helt klarlagt, så är det jag fått veta från mer än en skomakare som arbetat i många decennier, att de har märkt en trend på att gemmingen sitter bättre än tidigare. Av många anledningar är detta svårt att bekräfta, både eftersom skor som kommer in för reparation varierar i vilka märken de kommer från och hur gamla de är, men det är en intressant observation som är värd att följa, och särskilt när fabriker som har uppdaterat till nyare lim för plirbandet kan se dessa par som kommer in och jämföra med äldre kan vi få riktiga data om detta.

For the channel in leather soles, it's the strongest neoprene cement that is used.

För kanalen i lädersulor är det den starkaste neoprencement som används.

En annan sak som är värd att gå in på när det gäller lim och skor är relaterad till den ökade användningen av gummisulor. Läder till läder har en tendens att vara lättare att cementera, de binds mer naturligt samman, medan särskilt vissa gummityper är mer benägna att lossna, både yttersula mot rand och hälblocket mot gummisulan. Observera att det inte är så att de verkligen lossnar, det finns sömmar och pligg som förhindrar detta, men man får dessa glipor mellan lagren som kunderna ogillar. Detta har inneburit att många tillverkare har gått över till det absolut starkaste limmet för att förhindra detta, och nackdelen med detta är att i vissa fall är detta lim mer benäget att sippra ut och skapa en vit, ojämn rand.

Limmet på lädersulor tenderar också att tryckas ut lite (vilket är anledningen till att tillverkare av bespoke-skor ofta bygger klackar med klister som binder ännu bättre med lagren och gör lagren renare, och mindre förändring av utseendet med tiden) och smälter vanligtvis bättre in i den grövre struktur som kanterna på rand, sulor och klackar får när de blir blöta och utsätts för tuffa förhållanden. Kom ihåg att dessa kanter består av corium, lädrets lösa fiberstruktur, och även med den bästa kantbehandlingen kommer detta att förändras med tiden.

Det finns faktiskt mycket mer om lim och skor man kan prata om, men vi är färdiga för denna gång.

Fabrikstillverkade klackar använder lim som stelnar hårt, men som kommer att lämna en synlig ljusare linje mellan lagren.

Fabrikstillverkade klackar använder lim som stelnar hårt och snabbt, men som kommer att lämna en synlig ljusare linje mellan lagren.

En del skräddare bygger klackarna med pasta, vilket är lite mer omständligt eftersom det tar mycket längre tid att torka.

En del bespokeskomakare bygger klackarna med klister, vilket är lite mer omständligt eftersom det tar mycket längre tid att torka.

Fördelen är att du kan få dessa vackra klackar, med mycket rena övergångar mellan lagren, och inget lim kommer att tryckas ut här.

Fördelen är att du kan få dessa vackra klackar, med mycket rena övergångar mellan lagren, och inget lim kommer att tryckas ut här efter en tids användning.