Randsydda skor från Oscar Jacobson.

Svenska herrmodeföretaget Oscar Jacobson lanserar en ny linje randsydda skor, tillverkade i spanska skomeckat Almansa. Ambitionen är att få fler män att bära bra skor, vilket man med sin storlek och position på svenska marknaden förhoppningsvis kan bidra till.

 

Oscar Jacobson behöver knappast någon större presentation. Den snart 120-år gamla firman från Borås är en institution inom klassiskt herrmode, som flera gånger genom historien uppdaterat sig lagom mycket för att hålla sig relevanta, utan att förlora sin historia. Till skillnad från flera av sina konkurrenter har de hela tiden hållit en relativt stadig kurs framåt, istället för att svajja än hit, än dit, lite väl ängsligt. Det känns därför fullt rimligt att Oscar Jacobson nu satsar på en egen linje randsydda skor. Förutom en alldeles för kort satsning som J. Lindeberg gjorde med skor från Alfred Sargent och Morris halvdana linje italienska randsydda som de körde för några år sedan har det varit förvånansvärt tunnsått på den här fronten.

Fram till nu har Oscar Jacobson främst kört på några enstaka durksydda modeller, och av lite finare Blake / Rapid-sydda modeller som man faktiskt hade en del av ett tag är det bara en wholecut som levt vidare, dessa togs fram för många år sedan ihop med Italigente. Nu har man då gjort ett ordentligt omtag, och tagit fram en ny linje med randsydda skor. Detta ihop med en fabrik i Almansa i Albacete-regionen, vilket är Spaniens motsvarighet till Northampton i England eller Marche i Italien. Främsta centrumen för respektive lands skoindustri.

Från tillverkningen i spanska Almansa.

Från tillverkningen i spanska Almansa.

Korkfyllningen läggs på plats, i skorna som har 360° randsöm, standard för Spanien.

Korkfyllningen läggs på plats, i skorna som har 360° randsöm, standard för Spanien.

Sulsömmen görs i en Rapid-symaskin.

Sulsömmen görs i en Rapid-symaskin.

Sista kvalitetskontroll innan skorna packas. Bilder: Oscar Jacobson

Sista kvalitetskontroll innan skorna packas. Bilder: Oscar Jacobson

Ambitionen med den nya linjen skor är att ta fram produkter som kan hålla länge både designmässigt och kvalitetsmässigt.
– Vi har jobbat nära retail-ledet i företaget för att verkligen hitta rätt i alla delar som våra kunder önskar, såväl i vilka modeller vi ska satsa på, hur skorna är byggda och passformen, säger Noah Areblad, produktutvecklare på Oscar Jacobson.
Han berättar att fabriken man jobbar med varit väldigt flexibla under utvecklingen och allt har kunnat anpassas efter företagets önskemål i såväl stort som smått.

Nu inledningsvis släpper man en klassisk plain cap toe oxford och en penny loafer, som båda finns i svart och mörkbrunt kalvläder och är utrustade med en variant av så kallad citygummisula, där främre slitdelen är gjord helt gummi och som sammanfogats med en del i veg-garvat läder från midjan och bakåt. En oxford med plain toe i lackläder, här hel lädersula. Och så en chelsea boot i mörkbrunt läder och en variant av Dainite-gummisula. Det är tre läster som används, chelsean har en svagt mejslad tå, oxfordsen en riktigt klassisk oxfordläst med rund elegant tå, och loafern också med klassisk rund tå med aning högre tåbox. Det är tydligt brittiskt inspirerade läster, vilket känns logiskt med tanke på hur anglofierade vi svenskar är.

Penny loafern i mörkbrunt, klassiskt brittisk look.

Penny loafern i mörkbrunt, klassiskt brittisk look.

Den tunna citugummisulan.

Den tunna citugummisulan.

Plain cap toe oxford, som finns i både svart och mörkbrunt läder.

Plain cap toe oxford, som finns i både svart och mörkbrunt läder.

Skorna är som sagt Goodyear-randsydda gjorda i ett kalvläder från ett spanskt garveri i Murcia-regionen (förutom då lackskon), de har hälkappor i salpa, och för ökad komfort bindsulan täckt med ett tunt lager ortholite-skum som ska andas.
– För våra kunder är komforten väldigt viktig, och många kan bli lite avskräckta av att många randsydda skor upplevs som hårda, framför allt inledningsvis. Därför är det här en bra lösning, säger Noah Areblad.

Det är naturligtvis här Oscar Jacobson har stort genomslag, i att kunna nå ut brett till långt många fler än skointresserade män. Därför det är glädjande att man satsar på bättre skor, vilket kan få fler att sätta ordentliga randsydda skodon på sina fötter. Priserna ligger på 2 500 kr för oxfordsen och loafersen, lackskon och chelsean går på 3 000 kr. Noah menar att det här bara är början:
– Det här är ett initialt utbud ska sägas, vi kommer redan inom kort med en Albert slipper från en annan fabrikant i Almansa, och framöver fler randsydda modeller.

Chelsea boot med wholecut-skärning, vilket är riktigt trevligt.

Chelsea boot med wholecut-skärning, vilket är riktigt trevligt i den här prisnivån.

Gummisulan på chelsean.

Gummisulan på chelsean.

Klassisk take på lacksko.

Klassisk take på lacksko.