Historia - Devalveringen av "handgjord"

Ordet ”handgjorda” och vad det betyder när det gäller skor har genomgått en rejäl resa de senaste hundra åren eller så. Från att endast ha använts för dyra skor som ofta är randsydda för hand och som tillverkas mer eller mindre helt utan maskiner, till att nu användas för relativt billiga skor där alla huvuddelar tillverkas av stora maskiner och där händerna endast styr skorna genom dem. Här är historien om hur termen ”handgjorda” har devalverats genom åren.

 

Enligt Cambridge Dictionary är innebörden av devalvering (översatt från engelska): ”handlingen att få någon eller något att betraktas som mindre värdefullt eller viktigt”. Ordet handgjord, eller handgjorda (på engelska handmade eller handcrafted), är bra exempel på något som har sett denna utveckling äga rum under årtiondenas lopp, och i skornas värld är det extra tydligt.
Observera att de märken jag använder som exempel i den här artikeln är just exempel, av språkliga skäl är de brittiska eller amerikanska och de är ofta kända varumärken eftersom det är lättare att hitta gamla annonser etc från dessa, men många, många andra gör samma sak.

För över 200 år sedan var alla skor helt handgjorda, alltid. Men ingen talade om ”handgjorda skor”, bara de olika tillverkningsmetoderna lyftes fram, om något. Men främst utmärkte du dig genom design, hur skorna såg ut (inte mycket har förändrats i detta avseende). När maskintillverkade skor introducerades, under den andra industriella revolutionen på 1800-talet, var detta nytt och spännande, och i början användes detta i marknadsföringen som något positivt. Det var innovativt och speciellt – något som man strävade efter i den här eran.

Tekniska innovationer var det som man tenderade att lyfta fram i annonser under 1800-talet. Här är en annons från 1880-1890 som lyfter fram hur en modern konstruktion är lika bra som den handgjorda men billigare. Bild: Ebay

Tekniska innovationer var det som man tenderade att lyfta fram i annonser under 1800-talet. Här är en annons från 1880-1890 som fokuserar på hur en modern konstruktion är lika bra som den handgjorda men billigare. Bild: Ebay Toppbild: Periodpapper

En annons från slutet av 1800-talet, där man gärna visade upp sin stora fabrik. Bild: Media Lagerhus

En annons från slutet av 1800-talet, där man gärna visade upp sin stora fabrik. Bild: Media Storehouse

Ännu ett exempel på att innovation är det speciella.

Ytterligare ett exempel där innovation är det speciella, kombinerat med hälsofördelar. Bild: Ebay

Runt 1900-talet skedde en slags övergångsfas, då både handrandsydda och Goodyear-randsydda konstruktioner, och handsydda och maskinsydda sulor, var vanligt förekommande. I annonser och kataloger användes orden handgjord och Goodyear-sydd etc. ofta sammanflätade, det är ibland svårt att veta vad som är vad. Samtidigt tillverkade många lokala skomakare fortfarande enkla skor med handpliggad konstruktion för de fattigare i samhället. Allt var lite mer uppe i luften, så att säga.

Från en skokatalog i början av 1900-talet, där den motsägelsefulla termen

Från en skokatalog i början av 1900-talet, där den motsägelsefulla termen ”Goodyear welt hand sewed” och andra ibland motstridiga termer används. Bild: Dandy Shoe Care

En annons från 1912 för några exklusiva herrskor.

En annons från 1912 för några exklusiva herrskor. Här används endast termerna ”welt sewed” och ”Goodyear sewed”. Bild: Pinimg

Nu befinner vi oss i första halvan och mitten av 1900-talet, och det är från denna tid som det är lättare att läsa böcker om skomakeri, hitta kataloger och annonser för att se hur saker marknadsfördes på den tiden, etc. Under årens lopp har jag läst många gamla böcker, tittat igenom mängder av vintagekataloger och sett hundratals gamla annonser, och för den här artikeln har jag ägnat mycket tid åt att leta efter exempel. Även om det finns undantag, som det alltid finns, kan man med säkerhet säga att termen ”handgjord” i allmänhet användes på ett annat sätt på den tiden.

En intressant Regal-annons från 1946, där man jämför en handgjord sko med en maskintillverkad, och hur de ser precis likadana ut men den maskintillverkade är mycket billigare. (klicka på bilden för att se större foto, lite svårt att läsa men det borde gå).

En intressant Regal-reklam från 1946, där man jämför en handgjord sko för 62 dollar med en maskintillverkad för 7,20 dollar, och hur de ser precis likadana ut men den maskintillverkade är mycket billigare. (klicka på bilderna för att se större versioner, vissa kan vara lite svåra att läsa men bör funka okej). Bild: Vintag ads and stuff

Från en Bostonian-katalog från 1962, där den handsydda förklädesömmen är framhävd.

Från en Bostonian-katalog från 1962, där den handsydda apron-sömmen är framhävd. Dock endast för denna del man pratar om handgjort.

Detta är från en Hanover-katalog på 1970-talet, där man ofta talar om sin handstygnslinje, men det är bara där man faktiskt gör handstygn som man använder denna terminologi, om än med en massa fluffiga ord.

Detta är från en Hanover-katalog på 1970-talet, där man stolt talar om sin ”hand stitch line”, men återigen, det är bara där man faktiskt gör handsömnad som man använder denna terminologi, om än med många fina ord. Bilder: Vcleat

När man tittar på hur varumärken och tillverkare marknadsförde sina skor under större delen av 1900-talet så var det naturligtvis en hel del fluffiga, fina ord och hajpande av sina produkter. Man gillade också att prata om handgjort, det var utan tvekan ett starkt försäljningsargument igen. Men handgjort används normalt bara när man talar om att skära läder för hand, eller sy delar av ovanlädret för hand, och liknande saker. Eller om man faktiskt hade handrandsydda skor, vilket också vissa större märken fortfarande erbjuder tillsammans med Goodyear-randsydda skor. De delar som tillverkas maskinellt, exempelvis pinningen, Goodyear randsömmen, sulsömmen och så vidare, marknadsförs som ”högt kvalificerat hantverk” och andra trevligt klingande saker, men man skulle inte tala om dessa steg som tillverkade för hand.

En annons i klassisk stil både vad gäller utseende och innehåll för hur de vanligtvis såg ut på 1930-talet. Denna Florsheim-annons är från 1937. Bild: Vintageannonser och sånt

En klassisk stilannons både vad gäller utseende och innehåll för hur de vanligtvis såg ut på 1930-talet. Florsheim var ett av de största amerikanska skomärkena under stora delar av 1900-talet, den här annonsen är från 1937.

En Florsheim-annons från 1940-talet. Liknande stil, liknande innehåll.

En Florsheim-annons från 1940-talet. Liknande stil, liknande innehåll. Kvalitet, hållbarhet och mycket skor för pengarna står i fokus. Inget tal om handgjorda produkter.

En Florsheim-annons från 1963, med många fluffiga ord, och där man lyfter fram en handantikverad finish.

En Florsheim-annons från 1963, med många fluffiga ord, och där man lyfter fram hur ”Florsheims hantverkare lägger till en exklusiv antik bets för hand som gör ytan mjukare”.

En annons från 1977 där Florsheim fokuserar på design och talar om

En annons från 1977 där Florsheim fokuserar på design och talar om ”hand-detailing”, men fortfarande inte talar om handgjorda skor. Bilder: Vintage ads and stuff

Även om det har förekommit ibland tidigare är det när vi har nått 90-talet som det verkar bli allt vanligare att tillverkare av skor med Goodyear-randsöm går över till att kalla sina skor handgjorda. Det är svårt att säga varför den här vägen blir mer populär, men det verkar bara vara ett klassiskt fall av känslan att man måste gå längre i beskrivningen av sina produkter för att sticka ut från andra. Kanske hade termen Goodyear-randsydd blivit mindre känd för gemene man, och det var svårare att få rätt associationer för en bredare publik, så man behövde gå ett steg till, även om samma företag hade undvikit att kalla samma produkter som tillverkats på samma sätt för handgjorda några decennier tidigare.

Låt oss gå igenom hur Church's skor har marknadsförts. Denna annons är från 1930-talet, av en återförsäljare som sålde Church's och varumärket Alan McAfees

Låt oss ta en titt på hur Church’s skor har marknadsförts. Denna annons är från 1930-talet, av en återförsäljare som säljer Church’s ”fine shoes” och märket Alan McAfee’s ”strictly all handmade”-skor. Bild: The Fedora Lounge

Church's annons från 1950. Välvda konstruktioner, några moderna

1950 Kyrkans annons. Randsydda-konstruktioner, några moderna ”mikrocell”-sulor, etc, och en framåtblickande copy som man sällan ser nuförtiden, nu när allt handlar om ”heritage” etc. Bild: Alamy

En Church's-annons från 1950-talet där man flirtar med handgjorda skor med verktygen i toppen, men fortfarande inget tal om det i texten.

En annan annons från Church från 1950-talet i en tidskrift där de flirtar med handgjorda skor med verktygen i toppen, men fortfarande inget tal om det i texten. Bild: Pinimg

Ett par decennier senare, 1975, kunde en annons från Church se ut på följande sätt.

Ett par decennier senare, 1975, kunde en annons från Church se ut på följande sätt.

Under nästa decennium, 1988, har vi det här annonsbladet från, som skickas ut till kunder inför en stor rea. När jag först tittade igenom den noterade jag samma termer som vi har sett tidigare decennier, som

Under nästa årtionde, 1988, har vi detta annonsblad som skickas ut till kunder inför en stor rea. När jag först tittade igenom den noterade jag samma termer som vi har sett tidigare decennier, som ”full welted sole” och ”genuine hand sewn upper” för handsydda apron-modeller. Men sedan såg jag på bladet till höger, där man bara har det övre hörnet, att det stod ”Handmade in England”. Det verkar som om de testade nya vatten här. Bilder: Ebay

Amerikanska Johnston & Murphy är ett av de större märkena som erbjöd handsydda skor ända fram till 90-talet. Detta innebar att de i sina kataloger, här från 1992, uppenbarligen talade om hur den handgjorda linjen var

Amerikanska Johnston & Murphy är ett av de större märkena som erbjöd handrandsydda skor ända fram till 90-talet. Detta innebar att de i sina kataloger, här från 1992, uppenbarligen talade om hur den mycket dyra handrandsydda linjen var ”hand lasted, hand welted and hand finished” …

Amerikanska Ja...medan deras finaste skor med Goodyear-gjutning beskrevs med

…medan deras finaste skor med Goodyear-randsöm bara beskrevs med ord som ”long lasting welt construction”, ”superior craftsmanship” och så vidare. Bilder: Vcleat

Under de senaste decennierna har det varit mycket vanligt att Goodyear-randsydda skor kallas för ”handgjorda skor” av dem som tillverkar eller säljer dem, och därför använder även kunderna ofta denna term. Man skulle kunna hävda att det inte är något problem med det, varför skulle man bry sig? Det största problemet är för dem som faktiskt tillverkar handgjorda skor. De som tillverkar bespokeskor kan fortfarande kalla sina skor för bespoke som en hyfsad distinktion, men alla RTW- och MTO-märken som erbjuder handpinnade, handrandsydda och kanske även handsydda yttersulor, vad ska de kalla sina skor? ”Super mega-handgjorda”? Jag har pratat med flera frustrerade personer som arbetar med den här typen av skor och som har svårt att förklara för kunder som inte är välinformerade varför deras skor kostar mycket mer än andra förment handgjorda skor.

Crockett & Jones sålde skor under varumärket Health Brand under 1900-talet. I denna annons från 1954 framhävs deras

Crockett & Jones sålde skor under varumärket Health Brand under 1900-talet. I denna annons från 1954 framhålls deras ”craftsmen”, men här talas inte om handgjorda produkter.

Kvalitet, komfort och pris i fokus i denna C&J-annons från 1957.

Kvalitet, komfort och pris i fokus i denna C&J-annons från 1957. Den vackra sloganen ”Very, very good shoes” användes under lång tid av företaget.

I denna C&J-annons från 1966 talar de om de

I denna C&J-annons från 1966 talar de om de ”hand-cut” ovanläder. Precis som många andra under den här tiden gillade man att lyfta fram de delar som var handgjorda i ordets ursprungliga betydelse, men verkade inte använda termen för de maskintillverkade delarna eller för skorna som helhet.

Ytterligare ett decennium senare, här utan Health Brand, avbildas de klassiska verktygen och termen

Ytterligare ett decennium senare, här utan Health Brand, avbildas de klassiska verktygen och termen ”hand-cut” används tillsammans med det intressanta ”hand fashioned”.

Ett hopp till början av 2000-talet, i en Crockett & Jones-katalog, där de använde samma terminologi som de gör idag, där de talar om att tillverka

Ett hopp till början av 2000-talet, i en Crockett & Jones-katalog, där de använde samma terminologi som de gör idag, där de talar om att tillverka ”hand-crafted”-skor. Bilder ovan: Alamy

Här är en liknande sida från en Loake-katalog från 2013, där de talar om sina

Det här är från en Loake-katalog från 2013, där de talar om sina ”handmade shoes”. Som nämnts är detta numera mycket vanligt för skor med Goodyear-randsöm. Bild: Isuu

På senare år har vi sett termen handgjord gå ännu längre. Durksydda skor kallas vanligtvis handgjorda, limmade sneakers som man vill lägga till en premium touch till kallas handgjorda, och så vidare. Det är lite ironiskt att tillverkarna av Goodyear-grandsydda skor, en sannerligen komplicerad skokonstruktion jämfört med de flesta andra, som på sätt och vis började devalvera termen, snart kan få problem med att förklara för sina kunder vad som gör deras skor överlägsna när det gäller tillverkningsinsats och hållbarhet jämfört med en billigare durksydd eller enkelt limmad sko som marknadsförs med exakt samma ord. Inte minst eftersom alla som erbjuder skor från 1 000 kronor och uppåt också brukar hävda att de använder ”världens finaste läder”, att det är ”100-200 steg” som ”tar åtta veckor att slutföra” (läs om den faktiska tiden det tar att göra randsydda skor i den här artikeln), och liknande.

Blake-sydda skor med och utan en så kallad bond welt, en dekorativ falsk sömsmån. Marknadsförs som

Durksydda skor med och utan en så kallad bond welt, en dekorativ falsk rand. Marknadsförs som ”handgjorda”. Bild: Leonardo

Hockertys ”handmade” och ”handcrafted” Made to Order-skor från €165… Bild: Hockerty

Devalveringen av ordet handgjord har dock inte bara skett inom skosfären, utan gäller för många produktsegment. En intressant analogi är dock kläder, där man inte har talat om handgjort i samma mening som i skobranschen, även om det är en närliggande industri och alla kläder är – enligt dagens mått i skobranschen – precis lika ”handgjorda”. Man använder maskiner, främst symaskiner naturligtvis, som människor använder sina händer för att föra produkten genom, och många steg görs för hand med olika verktyg under hela processen (notera att knappt några kläder eller skor, av något slag och i någon prisklass, tillverkas av stora robotar, där det börjar i ena änden av ett band och körs genom maskiner och kommer ut som en färdig produkt i andra änden, eller liknande, även för de billigaste är det mänskliga händer som arbetar tillsammans med maskiner). Men när det gäller kläder används ordet handgjord än idag nästan bara för handstickade plagg eller exempelvis riktigt exklusiva jackor med många handgjorda sömmar.

En mode- eller skohistoriker kanske kan säkert svara på varför vi ser denna skillnad bättre än jag. Och också svara bättre på varför devalveringen av handgjorda har ägt rum inom skor. Att denna utveckling är ett faktum kan vi dock slå fast. Ord förlorar sin betydelse.

Mengloria är ett annat varumärke som talar mycket om sina

Mengloria är ett annat märke som talar mycket om sina ”handmade” och ”handcrafted” skor.

Här är en av dem.

Här är en av dem, ”en mästerlig kombination av handgjort hantverk, elegant design och exceptionell komfort”. De senaste bilderna: Mengloria