Ordet ”handgjorda” och vad det betyder när det gäller skor har genomgått en rejäl resa de senaste hundra åren eller så. Från att endast ha använts för dyra skor som ofta är randsydda för hand och som tillverkas mer eller mindre helt utan maskiner, till att nu användas för relativt billiga skor där alla huvuddelar tillverkas av stora maskiner och där händerna endast styr skorna genom dem. Här är historien om hur termen ”handgjorda” har devalverats genom åren.
Enligt Cambridge Dictionary är innebörden av devalvering (översatt från engelska): ”handlingen att få någon eller något att betraktas som mindre värdefullt eller viktigt”. Ordet handgjord, eller handgjorda (på engelska handmade eller handcrafted), är bra exempel på något som har sett denna utveckling äga rum under årtiondenas lopp, och i skornas värld är det extra tydligt.
Observera att de märken jag använder som exempel i den här artikeln är just exempel, av språkliga skäl är de brittiska eller amerikanska och de är ofta kända varumärken eftersom det är lättare att hitta gamla annonser etc från dessa, men många, många andra gör samma sak.
För över 200 år sedan var alla skor helt handgjorda, alltid. Men ingen talade om ”handgjorda skor”, bara de olika tillverkningsmetoderna lyftes fram, om något. Men främst utmärkte du dig genom design, hur skorna såg ut (inte mycket har förändrats i detta avseende). När maskintillverkade skor introducerades, under den andra industriella revolutionen på 1800-talet, var detta nytt och spännande, och i början användes detta i marknadsföringen som något positivt. Det var innovativt och speciellt – något som man strävade efter i den här eran.
Runt 1900-talet skedde en slags övergångsfas, då både handrandsydda och Goodyear-randsydda konstruktioner, och handsydda och maskinsydda sulor, var vanligt förekommande. I annonser och kataloger användes orden handgjord och Goodyear-sydd etc. ofta sammanflätade, det är ibland svårt att veta vad som är vad. Samtidigt tillverkade många lokala skomakare fortfarande enkla skor med handpliggad konstruktion för de fattigare i samhället. Allt var lite mer uppe i luften, så att säga.
Nu befinner vi oss i första halvan och mitten av 1900-talet, och det är från denna tid som det är lättare att läsa böcker om skomakeri, hitta kataloger och annonser för att se hur saker marknadsfördes på den tiden, etc. Under årens lopp har jag läst många gamla böcker, tittat igenom mängder av vintagekataloger och sett hundratals gamla annonser, och för den här artikeln har jag ägnat mycket tid åt att leta efter exempel. Även om det finns undantag, som det alltid finns, kan man med säkerhet säga att termen ”handgjord” i allmänhet användes på ett annat sätt på den tiden.
När man tittar på hur varumärken och tillverkare marknadsförde sina skor under större delen av 1900-talet så var det naturligtvis en hel del fluffiga, fina ord och hajpande av sina produkter. Man gillade också att prata om handgjort, det var utan tvekan ett starkt försäljningsargument igen. Men handgjort används normalt bara när man talar om att skära läder för hand, eller sy delar av ovanlädret för hand, och liknande saker. Eller om man faktiskt hade handrandsydda skor, vilket också vissa större märken fortfarande erbjuder tillsammans med Goodyear-randsydda skor. De delar som tillverkas maskinellt, exempelvis pinningen, Goodyear randsömmen, sulsömmen och så vidare, marknadsförs som ”högt kvalificerat hantverk” och andra trevligt klingande saker, men man skulle inte tala om dessa steg som tillverkade för hand.
Även om det har förekommit ibland tidigare är det när vi har nått 90-talet som det verkar bli allt vanligare att tillverkare av skor med Goodyear-randsöm går över till att kalla sina skor handgjorda. Det är svårt att säga varför den här vägen blir mer populär, men det verkar bara vara ett klassiskt fall av känslan att man måste gå längre i beskrivningen av sina produkter för att sticka ut från andra. Kanske hade termen Goodyear-randsydd blivit mindre känd för gemene man, och det var svårare att få rätt associationer för en bredare publik, så man behövde gå ett steg till, även om samma företag hade undvikit att kalla samma produkter som tillverkats på samma sätt för handgjorda några decennier tidigare.
Under de senaste decennierna har det varit mycket vanligt att Goodyear-randsydda skor kallas för ”handgjorda skor” av dem som tillverkar eller säljer dem, och därför använder även kunderna ofta denna term. Man skulle kunna hävda att det inte är något problem med det, varför skulle man bry sig? Det största problemet är för dem som faktiskt tillverkar handgjorda skor. De som tillverkar bespokeskor kan fortfarande kalla sina skor för bespoke som en hyfsad distinktion, men alla RTW- och MTO-märken som erbjuder handpinnade, handrandsydda och kanske även handsydda yttersulor, vad ska de kalla sina skor? ”Super mega-handgjorda”? Jag har pratat med flera frustrerade personer som arbetar med den här typen av skor och som har svårt att förklara för kunder som inte är välinformerade varför deras skor kostar mycket mer än andra förment handgjorda skor.
På senare år har vi sett termen handgjord gå ännu längre. Durksydda skor kallas vanligtvis handgjorda, limmade sneakers som man vill lägga till en premium touch till kallas handgjorda, och så vidare. Det är lite ironiskt att tillverkarna av Goodyear-grandsydda skor, en sannerligen komplicerad skokonstruktion jämfört med de flesta andra, som på sätt och vis började devalvera termen, snart kan få problem med att förklara för sina kunder vad som gör deras skor överlägsna när det gäller tillverkningsinsats och hållbarhet jämfört med en billigare durksydd eller enkelt limmad sko som marknadsförs med exakt samma ord. Inte minst eftersom alla som erbjuder skor från 1 000 kronor och uppåt också brukar hävda att de använder ”världens finaste läder”, att det är ”100-200 steg” som ”tar åtta veckor att slutföra” (läs om den faktiska tiden det tar att göra randsydda skor i den här artikeln), och liknande.
Devalveringen av ordet handgjord har dock inte bara skett inom skosfären, utan gäller för många produktsegment. En intressant analogi är dock kläder, där man inte har talat om handgjort i samma mening som i skobranschen, även om det är en närliggande industri och alla kläder är – enligt dagens mått i skobranschen – precis lika ”handgjorda”. Man använder maskiner, främst symaskiner naturligtvis, som människor använder sina händer för att föra produkten genom, och många steg görs för hand med olika verktyg under hela processen (notera att knappt några kläder eller skor, av något slag och i någon prisklass, tillverkas av stora robotar, där det börjar i ena änden av ett band och körs genom maskiner och kommer ut som en färdig produkt i andra änden, eller liknande, även för de billigaste är det mänskliga händer som arbetar tillsammans med maskiner). Men när det gäller kläder används ordet handgjord än idag nästan bara för handstickade plagg eller exempelvis riktigt exklusiva jackor med många handgjorda sömmar.
En mode- eller skohistoriker kanske kan säkert svara på varför vi ser denna skillnad bättre än jag. Och också svara bättre på varför devalveringen av handgjorda har ägt rum inom skor. Att denna utveckling är ett faktum kan vi dock slå fast. Ord förlorar sin betydelse.