Ett av de populäraste inläggen i Shoegazings historia har nu fått sig en välbehövlig uppdatering, med massor av nya märken och aktuella priser. Nästan 60 olika kvalitetsskomärken från hela världen med främst randsydda skor för under 3 000 kronor.

 

Det här artikeln var det första inlägget som publicerades på Shoegazing (efter en ”hej och välkommen”-post), i oktober 2012. Det uppdaterades med aktuella priser och många nya märken i juni 2020.

 

Adelante, ett väldigt sympatiskt och öppen märke, som har en annorlunda approach där alla skor görs som Made to Order, vilket gör de möjligt att beställa olika väldigt breda vidder etc., av en liten grupp i Guatemala som har det som extrajobb. Pris från 2 100 kronor.
Andres Sendra, Spanska Sendra är välkända för sina boots, men sedan några år har de också lanserat sin egen skolinje (de har gjort skor under många år dock för andra märken). Fin finish på dessa Goodyear-randsydda skor, som kostar cirka 2 600 kr.
Andrew Locke, ett amerikanskt märke med skor tillverkade i Spanienan American brand whose shoes are made in Spain. Goodyear welted with closed channel stitching, cemented waists so can be made pretty slim, are found just at the €300 bar.
Barker, gammal brittisk tillverkare. Har en del skor i corrected grain-läder som bör undvikas, men flera fina randsydda skor som börjar på cirka ca 3000 SEK. Har sin egen nätbutik.
Berwick Shoes, en av de större spanska tillverkarna av kvalitetsskor i Almansa. Börjar på cirka 2 000 kronor, vuxit mycket i popularitet runtom i världen de senaste åren.

Loafers från spanska Berwick. Bild: Berwick Korea

Bexley, franskt budgetmärke som väl är på gränsen till att få vara med på den här listan. Kostar ca 1 500 kronor, oavsett om det är durksytt (vilket de flesta modellerna är) eller randsytt, skor eller kängor, etc.
Bridlen, ett intressant indiskt märke, vars skor är gjorda enligt gamla skolan med Goodyear-randsöm sydd direkt i bindsulan. Klassiska modeller, solid making. Pris cirka 2 500 kronor.
Brogues Makers, ett Hong Kong-baserat märke med lite speciell approach. Alla skor görs på beställning, och Goodyear-randsydda handmålade skor är priset ca 1 800 kr, och sedan kan du lägga till olika saker som extra hålfotsstöd, tåjärn etc.
Broken Bird Bootmakers, svenskt varumärke med spansktillverkade Goodyear-randsydda skor, erbjuder både RTW och MTO, där du kan skanna dina fötter i en 3D-skanner i deras fysiska butik i Stockholm för att hitta den bästa passande lästen. Pris från cirka 3 000 kronor.
Charles Tyrwhitt, brittisk budgetjätte inom klassisk konfektion, som också har ett stort utbud av skor. Inte det bästa kanske, men dugliga skor som börjar på cirka 2 000 kr för Goodyear-randsydda. Gå inte på rea-köret dock, de har alltid nedsatta priser.

Chevalier, från Indonesien, har funnits ett tag nu, de var ganska populära bland bootsnördar för ett par år sedan, även om det är lite lugnare nu. Bra priser, bra making, läderkvaliteten kan variera lite, och de gör också ett gäng olika skomodeller. Priser från 2 000 kr.
CNES, ett vietnamesiskt märke som har fått en del uppmärksamhet efter att de börjat introducera sina skor i Europa. Mycket bang for the buck, med flera olika linjer. Goodyear-randsydda börjar på kring 2 400 kronor.
Crownhill Shoes, spanskt märke vars skor är tillverkade i Almansa, ett brett sortiment av modeller, där de har en Goodyear-randsydd instegslinje för 1 900 kr och sedan en finare linje för 3 000 kronor.
Ed Et Al, ett Singapore-baserat märke som har vuxit ganska stort i sitt hemland och som också vill sprida vingarna längre ut i världen. Asiatiskt tillverkade randsydda skor som numera huvudsakligen görs som MTO, prissatta till 1 800 SEK.
Finsbury, ett av flera franska märken på denna lista, populärt i sitt hemland med många egna butiker. Finsbury har Goodyear-randsydda skor, prissatta från ungefär 2 200 kronor.

Fugashin, från Vietnam (med japanska ägare), snygga främst Goodyear-randsydda grejer ofta i livliga färger och intressant patina. Priser från 2 400 SEK.
Gordon & Bros, tyskt märke med indiskt gjorda skor som precis som Bexley är på gränsen till om det skulle vara med här. Har inte jättemånga modeller, och ser bättre ut än vad de är, men för den med tajt budget är det fortfarande bättre än Vagabond och Nilson-skor. Pris ca 1 100 SEK.
Grant Stone, amerikanskt märke med fabrik i Kina som gör workwear boots och mer casual skor, och har vuxit ordentligt ganska snabbt. Goodyear-randsydda, börjar på cirka 2 300 kr.
Grenson, engelsk skotillverkare som gått mer och mer åt att tillverka olika casualmodeller. Har dock fortfarande en del mer traditionella skor i sortimentet, för vilka priserna börjar på ca 3 000 SEK.
Hartt, från Kanada med Goodyear-randsydda skor gjorda i Spanien. Har både dressade och mer casual modeller. Bli inte lurade av att verkar vara nedsatta priser, det som verkar vara rea är ordinarie priser, och börjar på 2 700 kronor.

Colorful Full brogues from Singapore based Ed Et Al. Picture: TravelOpa

Färgglada brogues från Singapore-baserade Ed Et Al. Bild: TravelOpa

Herring Shoes, brittisk webbshop som har egna skor tillverkade av bland andra Loake och Cheaney. Deras billigaste linjer är tillverkade i Asien och är sisådär, men de har en hel del för kring eller under 3 000 kr gjorda av bland annat ovannämnda brittiska firmor som är utmärkta.
Howard Yount, amerikanskt klädmärke som även har en skaplig skokollektion, gjord med Bologna-konstruktion, kostar ca 3 000 SEK.
J. FitzPatrick JF Line, instegslinje från det amerikanska märket som startats av Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick. Goodyear-randsydda i Almansa, Spanien, pris från 2 300 kronor.
Jack Erwin, an American brand with nicely priced Blake stitched and some Goodyear welted shoes, the former start at about €200. The standard range consists of the classics, and then some seasonal models that take out the turns a bit more. Made in Spain.
Jalan Sriwiyaja, en tillverkare från Indonesien, med den japanska marknaden som den viktigaste för dem. Gör handrandsydda skor med maskinsydda sulor med läder från de franska garverierna Du Puy och D’Annonay, och börjar på prisnivån 2 800 kronor för dessa (i Indonesien med inhemskt läder börjar de på 1 800 kr).

John Doe, ett amerikanskt märke med skor tillverkade i Mexiko, riktigt billiga Goodyear-randsydda skor som verkligen inte är alltför prydligt gjorda, men priset kan fortfarande vara lockande. Börjar på motsvarande 1 400 kronor.
Junkard, indonesiskt märke, fokuserar på service boots, de har både RTW-butik och MTO-program och anses vara utmärkta för priset, från cirka 2 200 kronor.
Loake, välkänt brittiskt skomärke vars linje 1880 framförallt är att rekommendera i aktuella prisklassen, 1880 börjar på ca 3 000 SEK.
Loding, franskt budgetmärke med mycket finish för pengarna och med kontinentalt formspråk, pris ca 1 600 kr. De görs i Portugal, en del durksydda, en del Goodyear-randsydda.
Malfroid, franskt märke, portugisiskt tillverkade skor. Erbjuder ganska lika grejer som andra franska märken i den här lägre prisklassen av Goodyear-randsydda skor, också med patinatjänst. Priser från 2 900 kr.

Mario Minardi, ett av flera indonesiska märken på den här listan, med rätt nätta lite frankofila Goodyear-randsydda skor, pris kring 2 100 SEK.
Mark Albert Boots, från USA med amerikanskt tillverkade Goodyear-randsydda workwear-kängor, vars grejer börjar på cirka 2 300 kronor (vad som verkar vara reapris är det ordinarie priset).
Meermin, Kanske hetaste budgetmärket det senaste året. Spanskt märke vars skor tillverkas i Kina, Classic-linjen kostar ca 1 700 SEK, den finare Linea Maestro-linjen som är handrandsydd går på 2 600 kronor. Kända för att vara hårda att gå in. Gör också en hel del så kallade Grupp-MTOs.
Miles & Louie, ett mexikanskt märke med casual Goodyear-randsydda skor. Inte superraffinerade direkt, men ska vara dugliga. Kostar från cirka 1 000 kr med inhemskt läder, cirka 50% mer om är i läder från amerikanska Horween.
Morjas, svenskt märke med Goodyear-randsydda skor tillverkade i Spanien. Fokuserar på några klassiska modeller i många olika läderval (undvik dock det släta lädret, som är plasttäckt corrected grain-läder). Pris från 2 300 kronor.

Meermin is one of the most talked about brands the last few years. Picture: Styleforum

Meermin är ett av de mest omtalade märkena de senaste åren. Kanske inte de mest bekväma, men de ser klart bra ut. Bild: Styleforum

Myrqvist, ett annat svenskt märke, vars Goodyear-randsydda skor görs i Portugal. Fokuserar på klassiska modeller, men har också några mer speciella make-ups. Priset är från 2 200 kr.
Onderhoud, indonesiskt märke med fina handrandsydda boots. Du beställer direkt via kontakt på deras Instagram, så lite oortodoxt, men imponerande kvalitet för de 2 300 kronor de kostar.
Orban’s, det senaste ärket Marcos Fernandez, med enkla men välgjorda randsydda skor tillverkade i Spanien. Kostar inte mer än 1 600 kronor.
Otsuka, ett japanskt märke med flera olika linjer. Deras billigare randsydda kostar från cirka 2 000 kronor i Japan, och är dugliga grejer sett till prisklassen.
Parkhurst, amerikanskt märke med boots gjorda i staten New York. Rätt populära på hemmaplan då det är lågt prisade amerikansktillverkade kängor, från cirka 3 700 kronor.

Patine, en polsk nätbutik, som har sitt egna private label-märke med Goodyear-randsytt från Spanien. Rätt bra grejer för priset på 2 300 kronor.
Pediwear, brittisk nätbutik som under senare år har lanserat sina egna skolinjer. Skorna är asiatiskt tillverkade och Goodyear-randsydda till priser under och ibland långt under 2 000 kronor.
Prime Shoes, tyskt märke med rätt ful hemsida, men Goodyrear-randsydda skor som ser klart bättre ut, prissatta under 3 000 SEK.
Prince Jorge, ett annat franskt märke med prisvärda spansktillverkade skor. Hetter tidigare Markowski och var ett systermärke till Septieme Largeur, båda grundades av Marcos Fernandez som lämnade Markowski 2012. Sedan dess har märket sett en omgörning och bytt namn till Prince Jorge. Med Goodyear-randsydda skor med full grain-läder från 2 800 kronor.
Robinson’s, private label-märke från irländska skobutiken Robinson’s Shoes. Gorda i Barkers fabrik i Northampton, solida brittiska randsdyda skor som börjar på 2 900 SEK.

Sagara Bootmaker, en av de större indonesiska tillverkarna av handrandsydda boots och skor, som också har en bra hemsida. Börjar på cirka 2 000 kronor.
Sanders, en klassisk brittisk tillverkare av instegs Goodyear-randsydda skor, som numera också gör ett gäng mer casual modeller. Börjar från cirka 2 500 kr
Scotch Grain, ett av de mest framgångsrika japansk-tillverkade Goodyear-randsydda budgetmärkena, som har en solid kvalitet för priset, med fokus på klassiska modeller. Börjar på cirka 2 500 kronor i Japan.
Septiéme Largeur, franska = check, spansktillverkade = check, Goodyear-randsydda = check. Mycket bra skor för pengarna med ett gäng olika, ofta väl utförda, modeller och läster, med priser som börjar på cirka 2 800 kr. Erbjuder också en patina-tjänst.
Shoepassion, tyskt märke med en utmärkt webbplats och ett stort urval av modeller. Ganska välgjorda Goodyear-randsydda skor med mestadels full grain läder, tillverkade i Spanien, prisade kring 2 500 kr.
Skolyx, svenskt märke, skor gjorda på Mallorca, gott rykte med Goodyear-randsydda skor med läder från kända garverier som exempelvis Annonay och Du Puy, hälkappor i salpa / leather board och så vidare. Kostar från 2 200 kronor. (Notera, jag är anställd av Skolyx).

Spier & Mackay, ett kanadensiskt klädmärke som har ett ganska fint sortiment av portugisiskt tillverkade Goodyear-randsydda skor. Priser från cirka 2 200 kr i USA.
Thomas George Collection, ett australiensiskt märke med skor gjorda av Fugashins fabrik i Vietnam. Ska vara bra grejer med exempelvis lädersulor med stängd kanal, med fokus på klassiska randsdydda modeller. Pris från cirka 2 200 kronor.
Thursday Boots, amerikanskt märke med skor tillverkade på hemmaplan och i Mexiko och Europa, Goodyear-randsydda workwear boots och främst casual skor. Väldigt populära i USA nuförtiden, inte minst tack vare de låga priserna från 1 600 kr.
Txture, ett av flera mycket intressanta indonesiska varumärken, som tillverkar handrandsydda boots med början på ungefär 1 900 kr, och som levererar över hela världen. Seriöst ”bang for the buck”-märke.
Union Imperial, ett japanskt varumärke med tre linjer som alla är handrandsydda med maskinsömda sulor. Den billigaste är tillverkad i Kina och kostar ungefär 2 200 kr, , en mellanlinje tillverkas dels i Kina och dels i Japan som är prissatt ungefär kring 3 000 SEK i Japan, och sedan topplinje som görs helt i Japan och kostar mer.

Velasca, ett italiensk märke som har vuxit stort, som brukade sälja bara Blake/Rapid-sydda skor (som du kan sula om på samma sätt som Goodyear-randsydda skor), men numera är det mesta bara durksytt med så kallad bond welt (”fejkrand”, dock är man helt öppna med det), men fortfarande några Blake/Rapid-modeller kvar i utbudet. Pris börjar på strax över 2 000 kronor.
Yanko, baserat på den spanska ön Mallorca, där märket en gång var en enorm tillverkare, och familjerna som driver Carmina och Meermin arbetade båda här. Yanko hade en tuff period runt millenieskiftet, men har byggts upp igen och har ett gott rykte. Priser börjar på 2 700 kronor. (Toppbilden visar Yanko-skor.)

Stor loafers-kollektion från Skolyx. Bild: Skolyx

Det går inte att få med alla märken i ett sånt här inlägg, självklart finns många andra bra under 3 000 kronor som inte finns med här. Vill du lyfta fram något särskilt märke tipsa gärna i kommentarsfältet.