Ofta får jag frågor från personer som väljer mellan två olika storlekar i ett par skor, där ena är lite tajt och andra aningen rymlig. Som tumregel svarar jag alltid att de ska gå på den större storleken. Här förklarar jag varför.

 

Vanligtvis handlar det om folk som beställt två olika storlekar vid nätköp, eller de som provat ut i butik men inte känt sig nöjd med personalens kunskap och råd, ofta är det då någonstans som den mindre storleken klämmer och är trång, medan andra storleken är aningen stor på sina ställen. Frågan de ställer är då om de ska gå på den mindre, och tänka att den töjer sig och blir bra med tiden, eller om man ska gå på den större och kanske lägga i en tunn iläggssula. Eller liknande.

Fina full brogues från Alfred Sargent som jag hade för några år sedan. De var tajta från början, och jag skulle bytt ut dem mot storleken större direkt.

Fina full brogues från Alfred Sargent som jag hade för några år sedan. De var tajta från början, och jag skulle bytt ut dem mot storleken större direkt.

Som sagt anser jag att man i de allra flesta fall ska gå på den större storleken. Det finns väldigt många anledningar till det, men för att bara nämna några av de viktigaste så är det en väldigt begränsad tid du har på dig skon när du provar den i butik, eller även hemma, också utan att du går nämnvärt i den. Vid vanlig användning upplevs skorna alltid trängre, särskilt när du går i dem lite längre, och de ställen en sko är tajt kommer kunna upplevas som riktigt obekväma. Visst kan de töjas en del, men inte säkert tillräckligt, och skor ska idealt inte upplevas som för trånga överhuvudtaget även när de är helt nya. Den större storleken må vara lite stor på något ställe, men som jag varit inne på i andra sammanhang så kommer en sko som är åt större hållet inte töja sig lika mycket som tajt sko, då den lädret inte utsätts för samma tryck. Sedan är det då betydligt enklare att korrigera passform på skor som är lite stora, medan det med för små skor bara (i princip) finns utlästning att ta till (korrigeringar av passform har jag skrivit om här och här).