Main d’Or / Eiji Murata är en av de högst ansedda bespokeskomakarna i världen, vilket han inte minst bevisade med att placera sig trea i VM i skotillverkning i våras. Jag är i Tokyo den här veckan för det stora skoeventet hos Isetan och passade i samband med det på att plocka upp ett nytt par från Eiji Murata, som visas upp närmre här.

 

Eiji Murata, som ligger bakom märket Main d’Or, har sin workshop och showroom i Matsudo, väster om centrala Tokyo. Som vanligt hade jag sällskap dit av japanske stilbloggaren Daisuke Yamashita, som hjälper till att tolka. Skorna jag beställt är ett par klassiska plain cap toe oxfords, gjorda i ett underbart mörkbrunt vintage Freudenberg-läder. Det har en karaktär som påminner om babycalf, med väldigt täta porer, men inte lika tunt och känsligt. Lädret är oerhört lättputsat, vilket syns på bilderna, även om det bara är ett par tunna lager vax på de delar av skorna som rör sig glänser det bra även där.

Skorna är extremt välgjorda, med en sanslös nivå på detaljfinishen. Kanske det närmsta perfektion du kan hitta i skoväg. Vi gjorde en del mindre korrigeringar av passformen och sänkte tåpartiet lite gentemot första paret. Fiddle back-midja, brun ”pianolackfinish” på sulan, sulsöm på 14 spi (stygn per tum). Passformen är riktigt bra, bara några enstaka små grejer att jobba vidare på för nästa par.

Eiji Murata gör precis allt på skorna själv – mönster, läst, nåtling, bottning, finishing – och det imponerande är att nivån är så hög i alla delar. Därför producerar han inte fler än 15-20 par skor om året. Väntetiden är idag tre år för nya kunder, inkluderat i dem två fittingskor, men för tillfället tar han inte emot nya beställningar. Mer om Eiji Murata kan du läsa i det här reportaget, och i den här köpguiden.

Nu vidare till en närstudie av skorna i bildform.