Imorgon lördag är det dags för den stora skoputstävlingen Shoe Shining Champion of Champions på Isetan i Tokyo, där de tre världsmästarna och en rysk, japansk och vår senaste svenske mästare Michael Håkansson ska göra upp. Ett event som kommer kunna ses live på YouTube, mer info nedan.

 

Det känns lite fint tänka på hur det här med skoputsningstävlingar utvecklats, från att vi tog några stapplande steg med det vid den första super trunken i Stockholm för sex år sedan. Först kallade vi det bara spit shine-tävling, men ändrade sedan till SM i skoputsning, och succén var ett faktum direkt. Jag har själv sedan tagit det vidare med VM i skoputsning, medan det samtidigt vuxit fram tävlingar i Ryssland och Japan. Reglerna varierar lite emellan alla dessa, men det är fortfarande det vi satte med första tävlingen 2014 som är grunden för samtliga dessa.

För lördagens tävling, som alltså kallas Shoe Shining Champion of Champions, har jag samarbetat med det berömda japanska varuhuset Isetan. Deltar gör alla världsmästarna, Yuya Hasegawa (2017), John Chung (2018) och Yuta Sugimura (2019), plus en inbjuden svensk mästare, Michael Håkansson (2018), japansk mästare, Go Ishimi, och rysk mästare, Anton Tsypin (2018). De kommer att putsa inte mindre än tre par skor, ett par svarta oxfords i slätpressat läder, ett par i präglat grainläder, och ett par i shell cordovan. De kommer bara att ha 15 minuter per par, en kort paus och sedan vidare till nästa. De får välja skovårdsprodukter från det breda utbudet som erbjuds hos Isetan Men’s, och vet inte i vilken ordning skorna kommer komma.

Tre par ska putsas, bara en kvart på varje.

Tre par ska putsas, bara en kvart på varje.

Skorna kommer sedan att granskas av en jury, som jag är en av medlemmarna av, som kommer att bedöma putsteknik och den övergripande skönheten i glansjobben, och hur uttrycksfull putsen är och dess balans, och juryns poäng kommer att stå för 50%. Sedan kommer publiken också att rösta på sina favoritputsare, och 50% av poängen kommer att ges här, dessa röster läggs på Isetan Men’s Shoes instagram (även icke-besökare kan gå in och kolla bilder och gilla den/dem man tycker gjort bäst jobb).

För er där hemma så kan man följa tävlingen på mensweaportalen Forza Styles YouTube-kanal, där sändningen finns inbäddad nedan. Den startar klockan 14.00 japansk tid, vilket innebär klockan 07.00 svensk tid. Bara ställa klockan imorgon med andra ord!

En summering av tävnlingen, och mer från eventet Isetan Shoe Expo, kommer att publiceras nästa vecka.

Nedan sändningen från tävlingen: