Fina mocka derbys.

Här en stor guide av hur jag vårdar mockaskor, både med tvätt, impregnering och så vidare. Sköter man detta så tål mockaskor minst lika mycket som skor i vanligt slätpressat läder.

 

En seglivad myt är den om att mocka skulle vara ett ömtåligt material som inte klarar regn, rusk och lite tuffare tag. Jag stöter alldeles för ofta på påståenden om att mockaskor absolut inte gör sig på höst eller vinter, att skorna blir dyngsura så fort det kommer regn, att en enda promenad i saltslask förstör de för alltid och så vidare. Det må ha stämt när det handlat om DinSko-skorna man hade i sin ungdom som bara fick en snabb sprayning med Bostons allroundimpregnering innan första användningen och som sedan användes dagligen utan att någonsin få så mycket som en tillstymmelse av vård. Men det stämmer absolut inte om det handlar om ett par kvalitetsskor som impregnerats ordentligt med bra produkter, som  borstas av efter varje användning och som regelbundet får vård och tillsyn (se filmen nedan för beviset på vilken motståndskraft mocka får med rätt produkter).

Nedan följer en genomgång av hur jag vårdar och skyddar mina mockaskor. Det finns så klart många olika skolor, men det här fungerar utmärkt för mig. Jag använder produkter från franska Saphirs finaste serie Medaille d’Or, men i Saphirs standardutbud och hos flera andra märken finns motsvarande produkter som i många fall också fungerar bra.

 

Steg för steg – ”helrekond” av mockaskor.

Samtliga produkter som används för nedanstående procedur.

Samtliga produkter som används för nedanstående procedur.

 

1. Rengöring. 

Ta bort eventuella skosnören och borsta av den värsta smutsen med en vanlig tagelborste, och gå snabbt över skon med en mockaborste för att lyfta fibrerna inför rengöringen. Häll upp en skvätt av Saphirs Medaille d’Or Omni’nettoyant (skonsam men effektiv rengöring för mocka, nubuck och textil) i locket till en polishburk och använd medföljande borste för att jobba in medlet i hela skon. Det ska bildas ett vitt lödder som snabbt sugs upp. Gnugga extra på eventuella fläckar och missa inte området mellan sula och ovandel.
Låt stå ett par minuter, sätt sedan på vattenkranen och blöt borsten, gå sedan över skon en gång till med borsten samtidigt som du med jämna mellanrum tillför vatten för att jobba upp löddret. Skölj sedan av skorna under kranen ordentligt. Fyll sedan upp hela skorna med tillknycklat tidningspapper och låt torka lagda på högkant en hel dag eller över natten. Byt eventuellt papper någon gång om du vill att det ska gå fortare. Låt de bli helt torra innan du plockar ur tidningspappret och går vidare med nästa steg, men vänta inte heller för länge då det är onödigt om skorna får stå helt uttorkade i flera dagar.

 

2. Vård.

Börja med att gå över de med mockaborsten, som du med små cirkulära rörelser borstar hela skon med för att lyfta fibrerna igen. Fyll öppningen med tidningspapper och se till att det täcker öppningen ordentligt och inte innerlädret glipar fram någonstans. Gå utomhus och ställ skorna på en tidning. Spraya på cirka 20-25 centimeters avstånd med Saphir Medaille d’Or Renovateur med pigment (rengör och vårdar mockan, och ger även ett visst skydd mot väta, samtidigt som pigmentet återfärgar) i den nyans som är närmast skons färg. Se till att hela skon blir täckt, lyft försiktigt vid plösen och spraya även där. Låt stå i 10-15 minuter innan du går över dem med mockaborsten igen.

 

3. Skydd.
Ställ tillbaka skorna på tidningen utomhus och spraya hela skon på cirka 20 centimeters avstånd med Saphirs Medaille d’Or Super Invulner (mycket effektiv impregnering som skyddar mot väta och smuts). Låt sedan stå i en halvtimme innan du en sista gång går över de med en ren tagelborste bara för jämna upp ytan det sista.
Ta sedan en skokräm i samma nyans som sulkanten och stryk försiktigt på ett lager runt kanten på sulan. Akta så att du inte får kräm på mockan, skulle det ändå hända är det bästa sättet att få bort märket att mycket försiktigt gnugga med ett så kallat mockasudd.
Borsta till sist upp sulkanten med en tagelborste och sätt tillbaka eventuella skosnören.

En sådan här noggrann genomgång ger skorna en grundlig tvätt och ordentligt skydd mot smuts och väta. Nedan en film som tydligt visar hur fantastiskt dagens bättre impregneringsprodukter skyddar mockan:

Löpande vård.
Ovanstående procedur genomför jag ungefär ett par, tre gånger om året beroende på hur ofta skorna används, eller om de varit utsatta för värre förhållanden och blivit riktigt skitiga eller saltindränkta. När det gäller den mer regelbundna omsorgen så borstar jag alltid av skorna efter varje användning med tagelborste och/eller mockaborste beroende på behov. Är det vinterskor och de utsatts för salt torkar jag de också med en fuktig trasa eller gnuggar de med den mjuka sidan av en blöt tvättsvamp, återigen beroende på behov.
Du behöver också bättra på lagret med impregneringsspray med jämna mellanrum. Ibland kör jag bara med Super Invulnern, ibland både med den och Renovateurn. När man köpt ett par helt nya mockaskor bör man absolut genomföra steg 2 och 3 innan användning.

Följer du ovanstående kan jag garantera att mockaskorna kommer att klara sig genom även tuffa förhållanden lika väl som vanliga skinnskor.