Den 11-16 september håller det berömda varuhuset Isetan Men’s i Tokyo sitt första Shoe Expo, med massor av skohappenings under flera dagar. Jag är glad över att ha arbetat tillsammans med dem kring tre delar, premiären för ”Shoe Shining Champion of Champions”, där de tre världsmästarna och en japansk mästare, svensk mästare och rysk mästare kommer att göra upp i en stor skoputstävling, ett seminarium med topptrion i VM i skotillverkning, samt en utställning med dessa skor plus vinnarskorna från patinerings-VM.

 

Isetan Men’s i Tokyo. Också känt som ”skohimlen”.

Skoputstävlingarna som jag började med i Stockholm-upplagan av super trunk showen för sex år sedan när det första svenska mästerskapet i skoputsning hölls, har spridit sig och blivit oerhört populärt. Förutom Svenska och VM i skoputsning har vi också ett ryskt mästerskap (Shoesing Awards) och japanskt mästerskap, allt baserat på samma grund som den första i Sverige. Nu har jag jobbat med varuhuset Isetan Men’s för en speciell skoputshändelse, kallad Shoe Shining Champion of Champions. Det kommer förhoppningsvis att bli spektakulärt!

Del av ett stort skoevent på Isetan, som heter Isetan Shoe Expo 2019, där skomärken kommer att ställa ut, skoputsare och patinerare kommer att erbjuda sina tjänster, seminarier och scenshändelser kommer att äga rum, kommer också denna nya putstävling äga rum. Deltar gör alla världsmästarna, Yuya Hasegawa (2017), John Chung (2018) och Yuta Sugimura (2019), plus en inbjuden svensk mästare, Michael Håkansson (2018), japansk mästare, Go Ishimi, och rysk mästare, Anton Tsypin (2018).

Tre världsmästare och tre nationsmästare i en stor skoputsävling kommer att bli något alldeles speciellt.

Tävlingen kommer att äga rum lördagen den 14 september i en eventlokal i Isetans huvudbyggnad i Shinjuku, Tokyo. Där kommer de sex deltagarna att få en ordentlig utmaning. De kommer att putsa inte mindre än tre par skor, ett par svarta oxfords i slätpressat läder, ett par i präglat grainläder, och ett par i shell cordovan. De kommer bara att ha 15 minuter per par, en kort paus och sedan vidare till nästa. De får välja skovårdsprodukter från det breda utbudet som erbjuds hos Isetan Men’s, mer detaljer om detta kommer att meddelas närmare tävlingsdatumet.

Skorna kommer sedan att granskas av en jury, som jag är en av medlemmarna av, som kommer att bedöma putsteknik och den övergripande skönheten i glansjobben, och hur uttrycksfull putsen är och dess balans, och juryns poäng kommer att stå för 50%. Sedan kommer publiken också att rösta på sina favorit putsare, och 50% av poängen kommer att ges här. Jag går inte in i detalj om hur det här kommer att fungera, det kommer att finnas information för dem som deltar. Lär bli en rätt spektakulär tävling! Vår förhoppning är att fortsätta med det här vart tredje år eller så och samla de olika skoputsmästarna från runt om i världen för en Champions of Champions-tävling.

En annan session som jag ingår i är ett slags seminarium/panelsamtal om VM i skotillverkning, med mig och topptrion från årets tävling: Daniel Wegan, Christophe Corthay och Eiji Murata. Vi kommer att prata om vad den här typen av tävling betyder för den bespokeskosfären, vad det betyder för bespokeskomakarna personligen, om deras tävlingsskor, och så vidare. Detta sker på öppningsdagen av Shoe Expo på kvällen den 11 september.

Topptrion från årets VM, från vänster: Daniel Wegans, Christophe Corthays, and Eiji Muratas.

De tre vinnarskorna från VM:et kommer sedan också att visas upp i en utställning mellan 11-16 september, tillsammans med vinnarskorna från VM i skopatinering, som målades av Stephan Villette.
Alla skointresserade som har förmånen att befinna sig i Japan den här veckan bör verkligen ta sig till Isetan Shoe Expo, kommer vara mycket att ta del av.

Stephan Villettes vinnande par i VM i skopatinering kommer också ställas ut.