Man pratar alltid om hur mycket lättare saker blir med bra verktyg, och det gäller även vid skovård och de borstar vi använder. Här en omfattande guide kring de olika skoborstar som finns, dess användningsområden och exempel på bra alternativ.

 

Hästhårborste – mellanhård allroundborste

När man pratar om skoborstar är det här vad de flesta tänker på, och likt med skokrämen (mer om det i den stora skovårdsguiden här) är det den produkt du inte klarar dig utan. Den kan användas dels till att borsta bort smuts, både från skor i slätpressat läder och i mocka, och den används för att borsta upp skokrämen för att få bort överflöd, sätta krämen och bygga upp glans. Hästtaglet kommer från både man och svans (där svansen hår håller lite högre kvalitet), och är relativt styvt men fortfarande följsamt. Ju tätare borsten är byggd, desto bättre funktion generellt. Undvik skoborstar med syntetisk borst, de är mer svårarbetade.

Borstar från Saphir med hästtagel.Bild:

Borstar från Saphir med hästtagel. Bild: District Leather

Ofta diskuteras om huruvida det behövs olika borstar för olika färger på skokräm och vax. Att rekommendera är att ha en borste för mörka färger (svart och mörkbrun), och en för ljusare (övriga), detta då borstar som används på mörkare skor kan färga av lite på framför allt ljusbruna, särskilt om man missar lägga på de tunna fina lager man bör. Det fungerar med bara en borste också, så länge man är medveten om att kan komma lite mörkare färgstänk på ljusare skor. Används den här typen av borst för att ta bort smuts när man kommer hem är det bra om den är helt separat, så man inte arbetar in damm och annat när du lägger på kräm sen.

Hästhårsborstar i två olika storlekar från den kollektion som jag varit med och utvecklat för Skolyx. Dessa har tagel från hästens svans, som är av högre kvalitet och minimerar risken för släpp. Bild: Skolyx

Hästhårsborstar i två olika storlekar från den borstkollektion som jag varit med och utvecklat för Skolyx (även översta bilden). Dessa har tagel från hästens svans, som är av högre kvalitet och minimerar risken för släpp. Bild: Skolyx

 

Påföringsborste i hästhår – för applicering av kräm

En påföringsborste används för att lägga på skokräm (inte vaxet, för det är putsduk mycket bättre), antingen bara i området mellan sulkant och ovanläder, eller över hela skon istället för en putsduk, där är det lite av en smaksak. Personligen föredrar jag putsduk för slätpressat läder, men använder en appliceringsborste på präglat grainläder.

En vanlig variant av påföringsborste. Bild: Valentino Garemi

En vanlig variant av påföringsborste från Valentino Garemi. Bild: Valentino Garemi

Även utformningen på borsten är en smaksak, men jag tycker att en ”penselborste” är överlägsen framför allt då det är mycket lättare att komma åt i skokrämsburken. Borsten bör vara gjord av hästhår, det bäst funktion, och även här gärna så tät som möjligt. Här bör man också verkligen använda en borste för mörk kräm, en för ljus.

Fint utformad påföringsborste. Bild: Shoepassion

Fint utformad påföringsborste tillverkad av Famaco. Bild: Shoepassion

Den torkade krämen gör att borsten blir stel när du tar fram den, men gnuggar du den bara mot eventuellt förkläde eller en putsduk mjuknar den igen, och när den är så inkrämad att den behöver rengöras görs det enkelt med diskmedel i diskhon.

 

Borste i gethår eller yakhår – mjuk för finishing

Klart trevlig gethårsborste från Bäckmans Skoservice egna märke Brookman. Bild: Bäckmans Skoservice

Klart trevlig gethårsborste från Bäckmans Skoservice egna märke Brookman. Bild: Bäckmans Skoservice

Min favoritborste är en mjuk, härlig borste i gethår (eller yak, ovanligare och ännu dyrare), jag har mängder av olika varianter och använder dem mer än gärna. Huvudsyftet är att ha en borste att borsta upp vaxglansen med, då ju den lite hårdare hästhårsborsten tenderar att skapa små repor i den blanka finishen. Här räcker det med en borste för alla färger på skor. Detta då vaxet (om du gör det på rätt sätt) är i så pass tunna, hårda lager att det är ytterst begränsat hur mycket som färgar av sig på skorna.

En suverän finishingborste tillverkad för hand i Japan för Boot Black. Den speciella konstruktionen möjlliggör mycket tätt sittande borst. Bild: Leffot

En suverän finishingborste tillverkad för hand i Japan för Boot Black. Den speciella konstruktionen möjlliggör mycket tätt sittande borst. Bild: Leffot

En mjuk gethårsborste är också utmärkt att använda för att borsta av skorna när du kommer hem, särskilt då om du putsar upp bra glans på dina skor, då du inte riskerar repa finishen. Denna ”smutsborste” bör dock vara en annan än den som används när du putsar skorna.

Ännu mjukare än gethårsborsten är en i yakhår, här exklusiv variant från Hanger Project. Bild: Hanger Project

Ännu mjukare än gethårsborsten är en i yakhår, här exklusiv variant från Hanger Project. Bild: Hanger Project

 

Nylonstrumpa – för sista finishen och återställande av glansen

Även om man har en gethårsborste för finishen så kommer du ett sista litet snäpp med en nylonstrumpa. Tekniskt sett inte en borste, så klart, men hör hemma här ändå. Det handlar alltså om vanliga damstrumpbyxor, bäst är att köpa korta knee highs, semi shine i cirka 60 den (relativt tjock). Trä strumpan öven handen och gnugga med mycket snabba rörelser. En nylonstrasa är också briljant att använda för att få fram glansen igen innan man använder skorna, och har du en liggandes i väskan kan du gnugga bort mindre märken som du sannolikt drar på dig vid användning.

En nylonstrumpa är ett fantastiskt sätt att avsluta finisharbetet på, eller återställa glansen efter användning.

En nylonstrumpa är ett fantastiskt sätt att avsluta finisharbetet på, eller återställa glansen efter användning.

 

Borste med svinborst eller vildsvinsborst – hård för arbeta in kräm

Borste med kortare, styvare vildsvinsborst från Skolyx, tillverkade i Black Forest i Tyskland. Bild: Skolyx

Borste med kortare, styvare vildsvinsborst från Skolyx, tillverkade i Black Forest i Tyskland. Bild: Skolyx

Lite överkurs, inte en borste som nödvändigtvis behövs, men som uppskattas av vissa. Framför allt är det för att kunna arbeta in skokrämen effektivt som den här hårdare borsten används, det är lättare få upp bra värme med lite hårdare borst. Kan också vara bra till präglat grainläder för borsta in krämen effektivare, och vissa har den som mocka- och nubuckborste.

Klassisk vildsvinshårsborste från Saphir.

Klassisk vildsvinshårsborste från Saphir. Bild: The Shine

 

Mockaborste – för lyfta mockans fibrer

Som nämns ovan kan både hästhårsborste eller en borste med vildsvinshår användas för att borsta rent mockaskor, men när det kommer till att verkligen lyfta mockans fibrer, vilket behöver göras emellanåt för att få ur en del smuts och återställa livet i materialet, så är en specifik mockaborste bäst. Här finns lite olika varianter, där jag brukar rekommendera en borste som har mässingsborst i mitten och styvare svinborst eller syntetborst längst ut, vilket gör dem lite mer skonsamma än rena mässingsborstar. Oavsett bör man använda dessa relativit försiktigt, och bara med mjuka, fina rörelser arbeta upp mockans fibrer, och inget som behöver användas efter varje användning (då funkar hästhårsborsten när ytliga smutsen ska bort). Efter tvätt är en mockaborste också extra viktig.

Mockaborste från Crockett & Jones med mässingskärna och nylonborst ytterst. Bild: Grafford

Mockaborste från Crockett & Jones med mässingskärna och nylonborst ytterst. Bild: Grafford

Andra varianter är mockaborste med fosforbronsborst, som är precis lagom styva och fungerar briljant, eller crepeborstar i naturgummi som jag vet vissa uppskattar, jag tycker dock de är lite svårarbetade.

ad

Mycket exklusiv och välfungerande mockaborste med borst i fosforbrons från japanska Edoya (recension finns här).

 

 

Mockasudd – rengöra fläckar på mocka och nubuck

Traditionellt mockasudd från Collonil. Bild: Euroleathers

Traditionellt mockasudd från Collonil. Bild: Euroleathers

För tydligare, ordentligare fläckar på mocka kan ofta ett mockasudd vara en utmärkt lösning för att snabbt och lätt få bort fläcken. Den vanligaste varianten är gjord i en sorts grynigt material som faller isär när du försiktigt arbetar bort fläcken, och detta lösa får sedan borstas bort med vanlig skoborste. En annan ofta ännu effektivare och skonsammare variant är mockasudd i rågummi som förvånansvärt effektivt kan få bort även rätt ordentliga fläckar.

Effektivt mockasudd från Skolyx i rågummi, med natursvampbaksida för ta bort sista smutsen från fläcken. Bild: Skolyx

Effektivt mockasudd från Skolyx i rågummi, med natursvampbaksida för ta bort sista smutsen från fläcken. Bild: Skolyx