Sneakers med handmålad patina är också något som växer i popularitet. Här svensmålad sådan, från Magic Shoe Company, vilket Michael Håkansson alias Magic Mike Patina ligger bakom. Ett nystartat märke med skor från spanska Almansa, som Micke erbjuder i både olika egna patinamålningar och fritt efter eget önskemål. Börjar på . Bild: Magic Shoe Company

Sedan förra inlägget jag skrev om sneakers av bättre kvalitet, har många nya alternativ dykt upp på marknaden, inte minst har det blivit allt vanligare att tillverkare av klassiska Goodyear-randsydda skor börjar erbjuda även sneakers. Här en genomgång av flera bra alternativ, och också om att fler och fler skomakare numer kan sula om vissa av dessa sneakers.

 

Läs tidigare inlägget om kvalitetssneakers här, där jag skriver lite mer om bakgrunden till dagens våg av främst minimalistiska sneakers av bättre kvalitet. Nedan ett antal andra varianter av sådana, där fokus är på nylanserat.

Brittiska Loake lanserade alldeles nyligen sin första sneakermodell, med namnet Sprint. Finns i vitt läder och några olika mockanyanser, som denna i mörkblått. Pris 2 000 kronor. Bild Loake Nordic

Brittiska Loake lanserade alldeles nyligen sin första sneakermodell, med namnet Sprint. Den görs i Indien, där Loake sedan många år har förlagt delar av sin produktion. Skon finns i vitt läder och några olika mockanyanser, som denna i mörkblått. Pris 2 000 kronor. Bild: Loake Nordic

Spanska Magnanni har klivit fram som en av de absolut starkaste aktörerna inom segmentet kvalitetssneakers, och erbjuder idag en uppsjö av olika modeller. Här en lite annorlunda variant med delvis flätad ovandel. Kostar cirka 3 300 SEK. Bild: Magnanni

Spanska Magnanni har klivit fram som en av de absolut starkaste aktörerna inom segmentet kvalitetssneakers, och erbjuder idag en uppsjö av olika modeller. Här en lite annorlunda variant med delvis flätad ovandel, i läcke mörkgrönt. Kostar cirka 3 300 SEK. Bild: Magnanni

Cheaney har en sneakermodell med en sula som är en kombination av den vanliga Margom-sulan (namngiven efter företaget som är störts på den typ av sneakersulor som man syr fast ovandelen i) och Dainite-sula (namngiven efter företaget som är störst på den gummisula för klassiska randsydda skor som har dessa små runda "studs" undertill). Pris ca 2 300 kr. Bild: Cheaney

Cheaney har en sneakermodell med en sula som är en kombination av den vanliga Margom-sulan (namngiven efter företaget som är störts på den typ av sneakersulor som man syr fast ovandelen i) och Dainite-sula (namngiven efter företaget som är störst på den gummisula för klassiska randsydda skor som har dessa små runda ”studs” undertill). Pris ca 2 300 kr. Bild: Cheaney

s

Sneakers med handmålad patina är också något som växer i popularitet. Här svenskmålad sådan, från Magic Shoe Company (även översta bilden), vilket Michael Håkansson alias Magic Mike Patina ligger bakom. Ett nystartat märke med skor från spanska Almansa, som Micke erbjuder i patinamålningar fritt efter eget önskemål. Ligger på 2 795 SEK. Bild: Magic Shoe Company

De traditionella amerikanska tillverkarna säljer sneakers de med. Den här mer running-inspirerade sneakersen ligger på cirka 3 000 kronor. Bild: Allen Edmonds

De traditionella amerikanska tillverkarna säljer sneakers de med. Den här mer running-inspirerade sneakersen ligger på cirka 3 000 kronor. Bild: Allen Edmonds

Högre känga i sneakermodell gjord av italienska Velasca, som kostar

Högre känga i sneakermodell gjord av italienska Velasca, som kostar drygt 2 000 kronor. Bild: Velasca

Sneakers tillverkade i England hör inte till vanligheterna. Här ett undantag, med brittiska Grensons toppmodell som görs i dess egna fabrik i Northampton. Priset är ändå inte högre än 3 300 kronor. Bild: Grenson

Sneakers tillverkade i England hör inte till vanligheterna. Här ett undantag, med brittiska Grensons toppmodell som görs i dess egna fabrik i Northampton. Priset är ändå inte högre än 3 300 kronor. Bild: Grenson

På Skolyx släppte vi nyligen en uppdaterad version av egna sneakermodellen, som vi gör på en fabrik i Turkiet. Här med mer vaddering i plös och rund öppningen, fullt läderfoder och en fin ljusgrå mocka. Priset låga 1 000 kr. Bild: Skolyx

På Skolyx släppte vi nyligen en uppdaterad version av egna sneakermodellen, som vi gör på en fabrik i Turkiet. Här med mer vaddering i plös och rund öppningen, fullt läderfoder och en fin ljusgrå mocka. Priset låga 1 000 kr. Bild: Skolyx

Fler och fler skomakare erbjuder numera omsulning av sneakers med sydda Margom-sultypen. Det finns vissa brasklappar, lite beroende på originalmodell kan passformen komma att skifta lite, omsulningen kan inte göras mer än enstaka gång oftast (påminner en del om durksytt där man ju behöver sy genom ovanlädret igen, som blir känslig med fler hål i sig), etc. Men det går alltså att få sina gamla kära sneakers med nya sulor, likt dessa från Buttero. Priset ligger på cirka 800 kronor, denna omsulning är gjord av Bäckmans Skomakeri i Stockholm. Bild: Bäckmans

Fler och fler skomakare erbjuder numera omsulning av sneakers med sydda Margom-sultypen. Det finns vissa brasklappar, lite beroende på originalmodell kan passformen komma att skifta lite, omsulningen kan inte göras mer än enstaka gång oftast (påminner en del om durksytt där man ju behöver sy genom ovanlädret igen, som blir känslig med fler hål i sig), etc. Men det går alltså att få sina gamla kära sneakers med nya sulor, likt dessa från Buttero. Priset ligger på cirka 800 kronor, denna omsulning är gjord av Bäckmans Skomakeri i Stockholm. Bild: Bäckmans