Vanligt lackläder innebär att skinnet täcks med en blank plastfilm, billigt och enkelt. De här skorna ovan från japanske bespokeskomakaren Marquess är gjort i ett riktigt exklusivt, mycket ovanligt lackläder som är behandlat med en sorts vaxyta, vilket ger samma glans men låter lädret andas och ta emot vård som vanligt läder. Lackskor som ju har en intressant historia.

 

Lackläder började användas för att de mycket välputsade svarta oxfordskor som var klädkoden för män till olika högtidskläder färgade av sig på kvinnornas långa klänningar när man svängde sina lurviga på dansgolvet eller gick nära bredvid varandra. Så är du en som ogillar de plastiga lackskor som erbjuds idag och istället väljer att putsa upp ett par vanliga svarta wholecuts till smokingmiddagen, och en besserwisser pikar dig för att du inte har lackskor, då kan du förklara att det är du som håller gamla traditioner vid liv i högst grad, och skulle ditt sällskap bära en ljusare långklänning får du väl säga att du betalar kemtvätten efteråt. Antingen det eller försöka få tag på ett par från Marquess i vaxbehandlade lacklädret ovan.