ad

Japanska Edoya gör några av världens finaste skovårdsborstar, som görs helt för hand i en liten fabrik i Tokyo. Deras mockaborste är gjord med täta strån av fosforbrons, och är rätt och slätt en fantastisk produkt.

 

FAKTA
Produkt: Mockaborste med borst i fosforbrons
Märke: Edoya
Pris: ca 240 SEK vid direktköp i Japan (3 240 yen), i Europa ca 730 SEK (£60)

 

När det gäller utbudet av mockaborstar finns det i princip två tillgängliga varianter, dels de med lite hårdare mässingsborst (ibland med tagel eller andra mjukare strån runt mässingen), dels gummiborstar. De förstnämnda upplever många som väl hårda och sliter en del på mockan, medan de sistnämnda brukar ha problem att lyfta mockans fibrer ordentligt. Den här borsten från Edoya är en tredje variant, som i mina ögon är överlägsen båda de andra. Jag ska snart förklara närmre varför.

Företaget Edoya grundades redan 1718 i stadsdelen Nihonbashi i Tokyo, och var under de första århundradena av sin existens främst inriktad på att göra penslar, men under senaste fjärdedelen har man breddat sig och gått över till att mer fokusera på borstar för kläd- och skovård, hår- och sminkborstar, tandborstar med mera. Förr sålde de sina skovårdsborstar enbart till företag och professionella, men på senare tid kan även privatpersoner köpa borstarna. De har ett stort utbud av skovårdsborstar, med borst från olika hästraser och olika delar av hästen, från gris, get med flera. I princip går det från rätt hårda borstar för att borsta bort smuts från grövre läder i flera olika steg till supermjuka borstar anpassade för att gnugga upp den sista glansen.

 

-

Även själva trähandtaget är vackert gjort.

 

Sedan har de då den här mockaborsten, som alltså är gjord i fosforbrons. Det är en legering som består av i runda slängar 90% koppar, 9,5% tenn och 0,5% fosfor. I Edoyas fabrik görs ditsättningen av borststrån alltså för hand, och det är ett imponerande hantverk. Men det är funktionen som är det bästa med den. Borsten är betydligt mjukare än vanliga mässingsborstar, man kan utan problem borsta på känsliga delar av sin egen hud. Men fortfarande så är funktionen likvärdig med en mässingsborst när det gäller att lyfta fibrerna. Den är en fröjd att arbeta med på skorna, den upplevs väldigt skonsam men har ändå spänst nog att lyfta fibrerna på det sätt man eftersträvar av en mockaborste. Jag har kasserat alla mina andra mockaborstar numera, den här är den enda som används. Prismässigt skulle jag säga att den egentligen är alldeles för billig om den köps av Edoya i Japan, i Europa och USA kostar den mer, bland annat på grund av tullavgifter etc, men jag skulle personligen ändå säga att den är värd sina pengar. Edoya säljs bland annat hos brittiska nätbutiken Exquisite Trimmings och Osloskomakeriet Skomaker Dagestad (Edit: borstarna är slut hos Dagestad, och enligt Stefan Ravnanger som jobbar i butiken så vill Edoya inte exportera, så vill man ha en borste kanske det är idé slå till på de ställen här som säljer. Att Exquisite Trimmings säljer så dyrt är då de köpt de till fullpris i Japan, och sedan då behövt lägga marginal på det).

 

-

Som synes är borsten mycket tät och prydligt gjord.