Tipset - Använd inte impregneringsspray på vanligt slätt läder

Ett av de vanligaste misstagen som görs när det gäller skovård, om man ser till befolkningen som helhet, är användningen av impregneringsspray även på slätt fullnarvläder. Det skyddar visserligen mot vatten, men det gör det också svårt för de vårdande ingredienserna i skokrämer att tränga in i lädret, vilket innebär att lädret riskerar att torka ut. Lär dig mer i den här artikeln.

 

Impregneringssprayer kan vara bra för att skydda dina skor i mocka, nubuck eller textil i våta förhållanden. De bygger en skyddande barriär ovanpå materialet som hindrar vattnet från att tränga in i materialet. Det är utmärkt på den typen av material, eftersom de inte har något ”inbyggt skydd”, även om de flesta mockamaterial och vissa nubuck- och textilmaterial numera får impregnering i garveriet och/eller i produktionen. Men impregneringsspray förbättrar skyddet och håller det i gott skick.

Vattenfast sprayad mocka. Bild: Riktiga män, riktig stil

Impregneringssprayad nubuck. Bild: Real Men Real Style Real Men Real Style (Översta bilden: Sioux Shop)

För vanligt slätt fullnarvsläder, full grain, den vanligaste typen av läder för kvalitetsskor och kängor, samt de flesta präglade grain-lädren, är det dock en helt annan sak. Här använder man den naturligt skyddande delen av djurets hud, narven. Det är den övre delen av hudarna, där för att skydda djuret från de tuffa förhållanden som det normalt utsätts för, och därför med några otroligt starka naturliga förmågor. Den behöver dock hjälp för att bli mer vattentålig. Men inte från impregneringsspray.

Om man behåller fullnarvsdelen, som man gör på fullnarvsläder, har man en riktigt stark del utåt helt naturligt. Bild (modifierad av mig): Herr Lentz

Om man behåller grain-delen, som man gör på fullnarvsläder, har man en riktigt stark del mot utsidan helt naturligt. Bild (modifierad av mig): Mr Lentz

Först och främst, ja, impregneringsspray skyddar även slätt läder eller präglat grain-läder från vatten. Det är därför den naturliga känslan efter att man har använt dessa produkter på skorna och man kan se att de avvisar vatten väl, är att allt är som det ska. Det är också anledningen till att de flesta skobutiker i världen – både fysiska och online – uppmanar sina kunder att använda impregneringsspray (det och det faktum att de vanligtvis har goda marginaler på dem, och att de inte räcker lika länge som skokräm och vax så att de kan sälja mer). Omedelbar tillfredsställelse – det är vi människor skapta för att uppskatta.

Problemet är på lång sikt. Fullnarvsläder måste vårdas så att det hårda ytskiktet inte torkar ut och spricker. Det är därför vi använder skokrämer och liknande produkter som innehåller oljor som tränger in i lädret och håller det mjukt, samt vaxer som både vårdar lite, åtminstone i vissa fall, och som också bygger upp ett skydd och eventuellt en glans. Om du har använt impregneringsspray på dina vanliga läderskor kommer dessa viktiga återfuktande ingredienser i en skokräm eller läderbalsam att hindras från att tränga in i lädret.

Tyvärr är det mycket vanligt att folk lär sig att använda vattenfast spray även på skor i fullnarvsläder. På bilden: Thursday Boot's

Tyvärr är det mycket vanligt att folk lär sig att använda impregneringsspray även på skor i full grain-läder. Bild: Thursday Boot’s

Ja, lösningsmedlen i krämerna kan ta bort en del av impregneringssprayen, och ja, det varierar mellan sprayer (silikonsprayer ska alltid undvikas, av många skäl) och vilka krämer man använder hur stort problem detta är. Men i allmänhet (om de inte rengörs ordentligt före varje skoputsning, vilket också innebär påfrestningar för lädret) kommer impregneringssprayat läder att innebära att skokräm eller conditioners hindras från att göra en av sina absolut viktigaste uppgifter – att återfukta lädret. Det innebär att skorna visserligen skyddas från vatten, som kan skada lädret, men att det istället riskerar att torka ut ”inifrån”, så att säga. Det har jag lärt mig av både garverimänniskor, skomakare och personer som utvecklar skovårdsprodukter.

Särskilt om du har full grain-läder av hög kvalitet, som har fått lite täckande finish från garveriet för att dölja ojämnheter, har du alla chanser i världen att få läder som kommer att hålla riktigt länge om det vårdas och behandlas på rätt sätt. Förstör inte detta med impregneringsspray. Slätt läder bör skyddas med vaxer, även om det inte skapar samma superskyddande lager som sprayerna (förutom på en högblank tåhätta eller på läder som är matat med oljor och vaxer), tillsammans med de naturliga skyddande egenskaperna hos narvytan fungerar detta mycket bra. Visst kan det finnas undantag av olika skäl, men i allmänhet är det så här alla borde lära sig att ta hand om sina skor i slätt fullnarvsläder, istället för kortsiktiga lösningar med impregneringsspray.

Balsam, skokräm och vaxpolish, det är vad slätt fullnarvsläder ska behandlas med.

Conditioner, skokräm och vaxpolish, det är vad slätt fullnarvsläder ska behandlas med.