Det är med stort nöje vi presenterar Shoegazing Super Trunk Show 2015. Efter förra årets lyckade tillställning satsar vi ännu mer i år, denna gång blir det i större lokaler på Scandic Sergel Plaza den 12 september, med inte mindre än fem tillverkare: Meermin, Carlos Santos, Vass, Riccardo Bestetti och Maftei. Partners är Brunngård, Spiga 3 och Oppermann London som också ställer ut på eventet. Utöver det blir det flera andra intressanta programpunkter och mindre utställare, och mingel och middag. Världens största kvalitetsskoevent öppet för allmänheten.

 

For international readers, please use the translation tool found in the sidebar.

 

Tillställningen som Facebook-event finns här

Information om kvalificering till SM i skoputsning finns här

 

Här är det fullständiga programmet för dagen:

09.30-11.00 Trunk show VIP-öppning (150 föranmälda besökare, FULLT)
11.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten (med Meermin, Carlos Santos, Vass, Riccardo Bestetti och Maftei. Också mindre utställningar med Gaziano & Girling bespoke, Italigente och Skomakeri Framåt/Melker Shoes. Dessutom utställning med eventets partners Brunngård (skovård), Spiga 3 (kläder och accessoarer) och Oppermann London (väskor och läderaccessoarer).
11.00-17.00 Bespokeskotillverkning live med Skomakeri Framåt och Melker Shoes
13.00-13.45 Patineringskurs med Pelle Björkman, Björkmans Skomakeri
15.00-15.30 SM i skoputsning i samarbete med Brunngård, 1:a pris skor från Loake
16.45-18.00 Mingel (Utställningen fortsätter samtidigt, bara med dryckesglas i folks händer. Anmälan krävs senast 9 augusti, mer info nedan.)
17.00-17.40 Paneldiskussion om hur man kan få ännu fler att köpa kvalitetsskor. Med Mikael Peterson, Hammargruppen, Kia Holmberg, Rizzo/NK Skor, Dennis Boström, Södermalms Sko & Nyckelservice och Magnus Ericson, Italigente.
20.00 Middag (Trerättersmeny för 395 SEK. Anmälan och förskottsbetalning senast 9 augusti, mer info nedan.)

Anmäl deltagande i VIP-öppningen på supertrunkvip@gmail.com (FULLT)
Anmäl deltagande i middag och/eller mingel på shoegazingblog@gmail.com

 

Bild från förra året, och förhoppningsvis blir det lika mycket folk i år.

Bild från förra året, och förhoppningsvis blir det lika mycket folk i år.

 

Eventet äger alltså rum på Scandic Sergel Plaza vid Brunkebergstorg 9, nära Sergels Torg bakom Kulturhuset mitt i Stockholm. Här har vi hela deras största sal AnnaRella på 247 kvm, dock avdelad så 66 kvm kommer vara för scenprogrammet. Det är drygt dubbla storleken i utställningsyta mot fjolårets lokaler hos Hotell Kung Carl, och också lite mer utrymme för scendelen där vi nu också kommer ha biosittning utan några bord. Utanför den stora salen har vi också en större sällskapsyta där det kommer finnas bar med enklare servering hela dagen. Ni som besökte Shoegazing Super Trunk Show förra året vet att det var väldigt trångt under stora delar av dagen, vi hoppas att de större lokalerna och fler utställare som gör att besökarna sprids ut mer ska göra det bättre i år. Vi kommer också ha ett kölappssystem hos tillverkarna, så de som vill ha mer utförlig hjälp, prova skor och köpa/beställa behöver ha nummerlapp. Detta dels för underlätta för er besökare, som inte behöver stå och hänga vid borden för att haffa utställarna för hjälp, utan kan titta runt och ha koll på när det är din tur, och sedan inte minst för utställarna som då kan få en lite lugnare och mer kontrollerad tillvaro.

De tre tillverkare som var med förra året återkommer alltså i år. Spanska budgetmärket Meermin, ungerska mellanpristillverkaren Vass och bespokeskomakaren Maftei från Österrika. Dessutom alltså två nya tillverkare. Dels portugisiska Carlos Santos som gör prisvärda skor i lite olika nivåer, dels standardlinje som har både durksydda och Goodyear-randsydda skor för mellan 2600-3800 SEK, och så en riktigt fin Handgrade-linje som ligger på ungefär 5600 kronor. Dels då italienska Riccardo Bestetti, som är känd för sina fantastiska former på lästerna, och som erbjuder allt från durksydd RTW på cirka 5500 SEK ända upp till full bespoke som börjar på ungefär 27 000 kronor, och flera nivåer däremellan. Precis som förra året kommer flera av tillverkarna att ha specialerbjudanden för super trunk-besökarna, mer info om det nedan.

 

Finbesök av Daniel Wegan från Gaziano & Girling blir det på eventet. Bild: The Shoe Snob

Finbesök av Daniel Wegan från Gaziano & Girling blir det på eventet. Bild: The Shoe Snob

 

Utöver dessa tillverkare är det också en hel del annat som bjuds under dagen. Daniel Wegan från Gaziano & Girling kommer finnas på plats och visa upp samples på företagets bespokeskor, Italigente är med och visar upp och säljer for Shoegazing-skon Napoli Castagna samt visar några andra modeller, och bespokeskotillverkarna Skomakeri Framåt och Melker Shoes visar upp skor och gör bespokeskor live. Scenprogrammet i år börjar med en patineringsskola med Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri i Ludvika, det blir återigen SM i skoputsning med fyra finalister som gör upp, och sist en paneldiskussion om hur man kan få fler att köpa kvalitetsskor.

Att flytta tillställningen till de här större lokalerna har inneburit en rätt ordentlig kostnadsökning jämfört med förhållandevis billiga Hotell Kung Carl ifjol. Lyckligtvis har vi lyckats få med oss partners som gör detta möjligt. Skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård är huvudpartner, och partners är en av Göteborgs främsta herrekiperare Spiga 3 och svensk/engelsk/italienska väsk- och accessoarmärket Oppermann London.

Självklart är tillställningen gratis för alla besökare. Som sagt så har vi VIP-timmar första en och en halv timmen på eventet, vilket egentligen handlar mest om att bidra till att få spridning på besökstrycket. Vill man komma under den tiden anmäler man sig till supertrunkvip@gmail.com. De första 150 personerna som anmäler sig får plats, och ett bekräftelsemail om att man har en VIP-plats. (VIP-ÖPPNINGEN ÄR NU FULLTECKNAD.)

Efter klockan 16.45 bjuder vi på ett glas cava och minglar under lite enklare former medan trunk showen pågår och paneldiskussionen hålls. Även hit krävs anmälan för att vi ska veta hur många glas vi ska beställa, vilket görs till shoegazingblog@gmail.com. Till samma adress anmäler man sig också till middagen, som är en trerättersmeny för 395 SEK. För den krävs förskottsbetalning. Sista dagen att anmäla sig till mingel och middag är 9 augusti, och även då sista dagen som man behöver ha betalt in pengarna. Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 9 augusti. Mer info om detta nedan.

 

Platsen för super trunken i år, bakom Kulturhuset vid Sergels Torg mitt i Stockholm. Bild: Annelis tankar

Platsen för super trunken i år, bakom Kulturhuset vid Sergels Torg mitt i Stockholm. Bild: Annelis tankar

 

Precis som ifjol erbjuder vi också rabatterade priser på rum på Scandic Sergel Plaza, då vi ju hoppas att en del reser till Stockholm för eventet och även då kanske passar på att ta en weekend i huvudstaden. Priserna är 1260 kr för enkelrum, 1460 kr för dubbelrum. Maila er rumsbokning till: meeting.sergel.plaza@scandichotels.com, och använd referensnumret: SHO150912. Observera att antalet förbokade rum till det rabatterade priset är begränsat, så vill man ha del av erbjudandet bör man inte vänta alltför länge.

Arrangemanget anordnas även i år av mig och Shoegazing-forumets moderatorer, Joakim Berggren, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg. Vi har lärt oss en hel del från fjolåret, och även om vi skalar upp tillställningen i år tror jag att vi kommer få till det på ett bra sätt. För de som inte kan besöka eventet kommer det livestreamas här på bloggen, dock i lite enklare form än i fjol, men förhoppningsvis dugligt i alla fall.

Det var lite kortfattat om hela tillställningen och dess deltagare. Nedan lite mer utförligt om de olika beståndsdelarna.

 

 

Trunk show

Från 9.30-18.00 pågår trunk showen med alla utställarna, dock alltså bara för de som fått VIP-platserna mellan 9.30-11.00 och för de som anmält sig till minglet efter 16.45. Till Meermin, Carlos Santos, Vass och Bestetti kommer man behöva nummerlapp för att få hjälp, prova storlekar och köpa/lägga beställningar. Förra året var det väldigt rörigt hos Meermin och Vass där folk gick och hämtade sina egna skor och gick iväg och provade, och det blev väldigt svårt för representanterna från tillverkarna att ge bra service till besökare som efterfrågade en viss storlek eller modell eller så, då de helt enkelt inte visste var skorna tagit vägen i många fall. Därför är det nu alltså bara med nummerlapp man får prova skor, samt då få utförligare hjälp och också köpa/beställa. Vi tror att de här kommer ge en angenämare tillvaro både för er besökare och utställarna. Vi kommer också ligga på utställarna mer för att verkligen ta med sig damskor, något de pratade om ifjol men som saknades i flera fall tråkigt nog.
En fördel med nya lokalen hos Scandic Sergel Plaza är att det ligger heltäckningsmatta i stora delar av salen, så det blir enklare att skonsamt prova skorna.
Betalning sker med kort, i vissa fall också PayPal.

Precis som i fjol hoppas vi att eventet ska bli en schysst mötesplats för skointresserad allmänhet och branschfolk, gärna från så stora delar av Sverige som möjligt. Under hela dagen kommer det finnas en bar med enklare servering som kaffe, te, fika, öl, vin och så.

Här lite mer information om de olika utställarna:

 

Meermin

Senaste tillskottet i Meermins lästutbud är Elton som denna Austerity brogue är gjord på. En läst man kan stifta närmre bekanstkap med i september.

Senaste tillskottet i Meermins lästutbud är Elton som denna Austerity brogue är gjord på. En läst man kan stifta närmre bekanstkap med i september. Bild: Meermin

 

Meermin är det mycket populära budgetkvalitetsskomärket baserat på Mallorca. Bakom företaget ligger en falang av den berömda skofamiljen Albaladejo. Skorna tillverkas i Kina i en fabrik där familjen Albaladejo under flera år varit för att lära upp kineserna i traditionell skotillverkning. Finishen görs sedan i Spanien. Skorna är tackvare detta väldigt konkurrenskraftiga sett till vad man får för priset.

Meermins standardlinje Classic kostar €160/ca 1500 SEK och är Goodyear-randsydda med lite billigare material, exempelvis används spaltmocka till mockaskorna, medan Linea Maestro-linjen (€260/ca 2450 SEK) är handrandsydda och handlästade, vilket är ovanligt på skor i den prisklassen. Meermin siktar på att ha med sig omkring 250 par för försäljning på plats, och tar så klart även emot beställningar om det man är ute efter inte finns. För dessa erbjuder de under eventet gratis frakt. Skor som beställs är klara på ungefär två-fyra månader. Mer information om märket hittar du i den här recensionen.

Under trunk showen kommer alla beställningar att betalas i euro (det gäller samtliga tillverkare), så rådande valutakurser kommer gälla, se de angivna SEK-uppgifterna bara som vägledning alltså. Meermin kommer erbjuda kortbetalning och PayPal.

 

 

Carlos Santos

Plain wholecut med lite glesare sömmar från portugisiska Carlos Santos.

Plain wholecut med lite glesare sömmar från portugisiska Carlos Santos. Bild: Carlos Santos

 

Det här är den minst kända tillverkaren på årets Shoegazing Super Trunk Show, och det känns väldigt roligt att ha med någonting som är nytt för de flesta. Carlos Santos är dock inte något litet blåbär, det handlar om Portugals främsta kvalitetsskotillverkare som grundades 1942. De har en stor fabrik i São João da Madeira, Portugals centrum för skotillverkning, likt Englands Northampton, Spaniens Almansa eller Italiens Marche. Här görs skor i många olika prisklasser, och tidigare har man haft Mack James i övre budget/nedre mellanprissegmentet, numera är den linjen nedlagt och ingår i Carlos Santos varumärket istället. Deras standardserie består av durksydda och Goodyear-randsydda skor i prisklassen €280-400/ca 2650-3800 SEK.  De har också en Goodyear-randsydd Handgrade-serie med finare läder, läckra midjor och sulor och med mer handarbete inblandat i tillverkningen som går på cirka €600/5650 SEK, en linje som bland annat Parisian Gentleman jämför med premiumtillverkare som Edward Green och John Lobb Paris.För samtliga skor är det läder från franska Du Puy och i vissa fall D’Annonay som används. Jag såg Carlos Santos skor på Micam-mässan i våras och var också imponerad av det jag såg, det kändes som klart prisvärda skor i alla de nivåer de jobbar i.

Till super trunken kommer man fokusera på Goodyear-randsydda standardsortimentet, och deras lite speciella upplägg som är en form av MTO-service med patinering. De kommer ha med sig två olika läster i samtliga storlekar för utprovning, och sedan exempel på de modeller man kan beställa dem i. Man lägger då en beställning på en storlek och modell, och väljer vilken typ av patinering eller färgning man vill ha. Inom ett par veckor får man sedan skorna levererade till sig utan extra kostnad.
Testskorna är i mocka och kommer också gå att köpas på plats, dock får man bara boka upp dem under dagen och sedan hämta dem efter 16.30,f ör att inte storlekar ska försvinna under dagen så att besökare inte kan prova sin storlek. Carlos Santos kommer också ha med sig en del andra skor och visa upp, bland annat från deras Handgrade-serie.

På eventet tar de betalt med kort. Märket jobbar förövrigt med en ny webbshop som kommer lanseras någon gång under hösten, och har man då provat ut sin storlek under eventet kommer man enklare kunna köpa även därifrån sedan.

Jag kommer att recensera ett par från Carlos Santos senare i sommar för att både jag och ni ska veta lite mer om vad det är för skor, då är det ett par Goodyear-randsydda från standardlinjen.

 

 

Vass

Full brogues med Goyser-söm från Vass. Bild: StyleForum

Full brogues med Goyser-söm från Vass. Bild: StyleForum

 

Ungerska Vass startades 1978 av Lázsló Vass. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets med mer mejslade läster framtagna av italienaren och florentinaren Roberto Ugolini.

Vass gör helt handgjorda, handrandsydda skor av material från de främsta garverierna i Europa, och många håller de nästan i nivå med premium-RTW-tillverkare som Edward Green och John Lobb. Med det sagt, är prissättningen minst sagt imponerande. RTW kostar €450/ca 4250 SEK och MTO går på €550/ca 5200 SEK. Kostnaden för kängor är lite högre. För bara €30/ca 280 SEK till får man med lästade skoblock. Här finns en mer utförlig prislista. Väntetiden på alla beställningar ligger på 6-8 veckor. Vass kommer som förra året att ha med sig ett 60-tal par skor för att visa upp och ge möjlighet att prova läster och storlekar. Fokus kommer vara på U-, F- och New Peter (P2)-lästerna, men även ett par andra herrläster samt en del damskor kommer vara med. Dessutom kommer de likt förra året presentera en ny läst under eventet. En annan sak som återkommer är att man om man vill köpa ett av paren de har med sig får boka upp dem och sedan hämta de efter kl 16.30, som för Carlos Santos och Bestetti RTW.

Vass kommer dessutom presentera en annan trevlig överraskning på super trunken, men mer om det senare i sommar.

Des tar kort under eventet. För mer information om Vass finns här en omfattande köpguide (observera att denna och de andra recensionerna och köpguiderna inte är helt uppdaterade och kan innehålla uppgifter som inte längre stämmer).

 

 

Riccardo Bestetti

En drös läckerheter från Riccardo Bestetti. Bild: Leffot

En drös läckerheter från Riccardo Bestetti. Bild: Leffot

 

Italienaren Riccardo Freccia Bestetti har blivit allt mer populär de senaste åren, och har blivit synonymt med riktigt eleganta och aggressivt formgivna läster, och skor med hög hantverksnivå. Han håller till i Vigevano, strax norr om Milano, där han och tre arbetare i hans workshop gör alla skorna. Han besökte Sverige och Göteborg för ett och ett halvt år sedan ungefär, och det var många i Stockholm och övriga landet som var besvikna över att de missade honom då, så det känns roligt att vi kan ha med honom på super trunken nu. Spiga 3 är agent för Bestetti i Norden och det är i samarbete med dem som han kommer hit.

Riccardo Bestetti har flera olika linjer av skor, och samtliga kommer visas upp och gå att beställa på eventet. En del RTW-skor kommer också finnas på plats för direktköp, återigen med samma procedur som för Carlos Santos och Vass med endast bokning under dagen och upphämtning av dem efter 16.30, och flera av hans läster kommer vara möjliga att prova.

De linjer Bestetti erbjuder är dessa (observera att priserna eventuellt kan ändras något till september):
– RTW Blake utan skoblock, €600/ca 5600 SEK. Durksydda med anilinfärgat läder.
– RTW handrandsydda inklusive lästade skoblock, €1000/9500 SEK. Med träpliggade midjor.
– MTO enbart handrandsytt inklusive lästade skoblock, €1200/11300 SEK. Valfri modell och färg, med träpliggade midjor.
– Novecento semi bespoke handrandsydda inklusive testskor och lästade, tredelade skoblock €1700/16000 SEK (han har gjort prishöjning sedan i våras). Gjorda till samma standard som hans bespokeskor, där hans standardläster modifieras efter din fot. Går göra vilken modell man vill, i vilket läder eller färg man vill. Träpliggade midjor. Testskor postas till kunden och feedback och bilder mailas tillbaka.
– Full bespoke inklusive testskor och lästade, tredelade skoblock, €3000/drygt 28000 SEK.

Vill man beställa MTO, Novecento semi bespoke eller bespoke är det bra att boka tid, för MTO finns det tider på en kvart, för Novecento och bespoke där det också ingår måttagning är det en halvtimmes-tider som gäller. För att boka går man in på den här länken. Det går också att göra drop-in-beställningar av MTO, Novecento och bespoke under eventet, förutsatt att det finns tider kvar. För MTO, Novecento och bespoke går det bra att betala 50% vid eventet och 50% vid leverans.

Vid beställningar från Bestetti bör man vara medveten om att det är långa leveranstider, då han har ett hårt beställningstryck. Ungefärliga tider (som är just ungefärliga, det kan bli längre) är MTO 4-8 månader, Novecento 8-12 månader, bespoke 10-14 månader. Observera också att Riccardo själv är obotligt optimistisk och kan säga kortare tider, men räkna med ovanstående.

Bestetti kommer ta kortbetalning. Här finns en stor köpguide till Riccardo Bestetti.

 

 

Maftei

Blå stingrocka från Maftei. Bild: Maftei

Blå stingrocka från Maftei. Bild: Maftei

 

Maftei är en bespokeskomakare baserad i österrikiska Wien, med rötterna i Rumänien. Det är ett riktigt familjeföretag med grundaren Alexandru Mafteis fru och barn alla inblandade i företaget. Numera görs all tillverkning i Österrike. Vissa delar  som lästtillverkning och finish, görs i Wien, medan nåtling och bottning görs i en workshop på en gård en bit utanför Wien, dit samma arbetsstyrka som tidigare jobbade i Rumänien nu veckopendlar eller liknande från hemlandet. Maftei gör dels skor med ett formspråk från den traditionellt österrikisk-ungerska skomakartraditionen, med bulliga läster och ett grövre uttryck, men också betydligt nättare och elegantare skor i mer västeuropeisk anda. De är överhuduvtaget väldigt flexibla, och både när det gäller lästformer, modeller och färger kan de lösa det mesta, och Maftei gör också bespokeskor för kvinnor. Det är att rekommendera att ta med bilder som visar vad man tänkt sig för beställning, antingen på Maftei-skor eller andra tillverkares skor. Framför allt läster är det en fördel att utgå från deras egna för att undvika missförstånd i vilken form man tänkt sig. Man kommer att ha med sig drygt 50 par till eventet i Stockholm för att visa upp.

Mafteis bespoke-skor börjar numera på €1190/ca 11 200 SEK för lågskor i anilinfärgat kalvläder, för ytterligare €100/ca 950 SEK görs skorna i crust-läder (ofärgat läder) som handmålas till önskad finish. För boots blir det ett tillägg på €210/ca 2000 SEK. Inräknat i de priserna är dock måttagning, lästtillverkning och testskor. Lästade skoblock ingår, men för €120/ca 1150 SEK får man handgjorda, lästade skoblock som är ihåliga. Exotiska läder erbjuds också, där får man fråga om dagspris. En fullständig prislista finns här (observera att för de kunder som beställde skor förra året finns en lite speciell deal, kontakta Roxana för mer information om detta). För de som betalar hela summan vid eventet så ingår handgjorda skoblock och bälte i samma läder som skorna, annars gäller halva summan vid beställning.

Vill man måttas för bespokeskor från Maftei under eventet kan man boka en tid med Roxana Maftei, maila: roxana ( a t ) maftei.at. Det går dock att måttas och lägga beställning även om man inte förbokat tid, men man kan få vänta lite på ledig tur.

För alla som beställer skor från Maftei kommer det hållas en gemensam fitting på Scandic Sergel Plaza den lördag 24 oktober. Det går också att ta sig till Oslo där Roxana bor för en individuell fitting. Ett tredje alternativ finns också, och det är att man får testskor hemskickade, går i de ett par dagar och sedan återkommer med feedback och bilder till Maftei via mail. Fitting på plats är att rekommendera, men distansvarianten är en okej lösning om man inte har möjlighet att besöka den gemensamma fittingen eller Oslo. Skorna beräknas vara färdiga i december-januari, den totala väntetiden blir alltså cirka tre-fyra månader (har man en individuell fitting kan det ändra leveranstiden, beroende på om den görs mycket senare), väldigt snabbt för att vara bespoke med andra ord.

Här finns en stor köpguide till Maftei.

 

 

Brunngård

Brunngårds nya egna ekologiska skovårdsserie.

Brunngårds nya egna ekologiska skovårdsserie.

 

Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör, och de kommer under eventet att visa upp och sälja en hel del av sina produkter. Bland annat skovård från Collonil och sin egna linje produkter Springyard med mera. Inom just Springyard har man också en helt ny ekologisk produktserie som heter Shoe Therapy på gång som är riktigt intressant, det kommer vara den första skovårdsserien med produkter med Naturskyddsföreningens miljömärkning. Till och med impregneringssprayen kan appliceras inomhus då det är en helt naturlig produkt. Hos Brunngård kan man också få skovårdstips och diskutera ämnet, och få förslag på olika tillbehör som finns där man kan justera passformen på skorna, få extra hålfotsstöd eller liknande.

 

 

Spiga 3

Så här ser det ut i Spigas butik i Göteborg.

Så här ser det ut i Spigas butik i Göteborg. Bild: Spiga 3

 

Spiga 3 är en av Göteborgs främsta herrekiperingar, de fokuserar på italienska kvalitetsprodukter med en blandning av mer casual klädesplagg och formella outfits. De har flera intressanta varumärken som G.abo Napoli, Eleventy, Poggianti, Tagliatore, Viola Milano och Finamore. Spiga 3 har en ambitiös satsning både med fysiska butiken men också med en bra webbshop. Med till super trunken kommer de ha ett urval av sina produkter för att visa upp och erbjuda utprovning. Super trunken blir ett utmärkt tillfälle för stockholmare och andra tillresta att stifta närmre bekantskap med Spigas utbud.

 

 

Oppermann London

Modellen Vallance från Oppermann London. Bild: Oppermann London

Modellen Vallance från Oppermann London. Bild: Oppermann London

 

Ett märke grundat av bröderna Mattis och Niklas Oppermann som erbjuder prisvärda, kvalitativa läderväskor och accessoarer. Bröderna kommer från Sverige men bor i London, och väskorna tillverkas i Italien. Oppermann London säljer direkt till kund via hemsidan och kan därför hålla priserna nere, och har en stor öppenhet i var tillverkning och material kommer från. Exempelvis är lädret från svenska Tärnsjö och italienska Artigiano del Cuoio, knapparna från tyska Union Knopf, och väskorna görs i en liten fabrik i Neapel. Designen är ren och elegant där de fina materialen ofta får stå i fokus. Då produkterna inte annars finns i butik är det extra kul att de kan visas upp och säljas direkt till kund här på super trunken nu.

 

 

Gaziano Girling Bespoke

Bespoke-loafer från Gaziano & Girling. Bild: The Rake

Bespoke-loafer från Gaziano & Girling. Bild: The Rake

 

Det känns väldigt roligt att svenske Daniel Wegan som jobbar på brittiska Gaziano & Girlings bespoke-del kommer att vara med under eventet. Wegan har gjort lite av en kometkarriär inom bespokevärlden och har på bara några år blivit en av världens mest välrenommerade bespokeskomakare. Han kommer ha med sig ett antal olika bespoke-samples för att visa upp, och svarar gärna på frågor och berättar mer om sitt arbete på G&G och om skohantverket. Är någon intresserad finns också möjligheten att beställa bespokeskor från dem, priserna börjar på £3950/ca 51 000 SEK.

 

 

Skomakeri Framåt och Melker Shoes

Några skor från Janne Melkersson.

Några skor från Janne Melkersson.

 

Precis som ifjol så kommer Carina Eneroth med flera från Skomakeri Framåt, och Janne Melkersson från Melker Shoes and Boots att vara på plats och dels visa bespokeskotillverkning live, ett uppskattat inslag förra året som många tyckte gav större förståelse för hantverket, och dels visa upp sina skor och lite tillbehör. I år kommer de också ha med sig lite olika exempel på reparationsarbeten för att även här kunna ge en förståelse och inblick i hur arbetet går till. Finns intresse kan man även från Skomakeri Framåt och Melker Shoes beställa bespokeskor, där börjar handrandsydda på 25 000 kronor, och även anmäla sig till deras olika kurser, exempelvis den kurs i bespokeskotillverkning som jag gick uppe hos Janne Melkersson och skrev om i två inlägg här på bloggen (del 1 och del 2) där man både får lära sig tillverkningsprocessen och får ett par bespokeskor, för samma pris som en beställning av bara skorna.

 

 

Italigente

For Shoegazing-skon Napoli Castagna.

For Shoegazing-skon Napoli Castagna.

 

Italigente är det enda svenskägda kvalitetsskomärket som finns, vars skor tillverkas i italienska Montegranaro. Jag har sedan jag börjat jobba med dem som säkert bekant skrivit en del om dem här på bloggen, i Italigente Uncovered-inläggen. På super trunken kommer de visa upp och sälja Italigente for Shoegazing-skon Napoli Castagna (som man kan följa tillverkningen av i det här inlägget), en punched wholecut i handmålad, ljusbrun nyans. De kommer också visa upp lite andra modeller från kollektionen, bland annat några höstnyheter.

 

 

 

Scenprogram

Programpunkterna vi hade ”på scen” förra året var väldigt uppskattade av er besökare, så det var en självklarhet att fortsätta med dessa. Det ger också ett mervärde till eventet och gör det till mer än bara en vanlig mässa med utställningar. I år är programpunkterna dessa:

 

Patineringsskola

Skor patinerade av Pelle Björkman. Bild: Björkmans Skomakeri

Skor patinerade av Pelle Björkman. Bild: Björkmans Skomakeri

 

Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri i Ludvika kommer lära ut grunderna i hur man målar och gör patinering på sina skor, främst med läderfärg men också lite tips kring hur man kan arbeta med skokräm och polish. Han är tillsammans med Niklas Nordin som jobbar för Skolyx Sveriges främsta när det gäller patinering av skor, och erbjuder en tjänst där man kan lämna in eller skicka in skor för målning i skomakeriet. Här kan man också passa på att ställa frågor kring ämnet till Pelle.

 

 

SM i skoputsning

Förra året vann Anders Sundström SM-titeln med den här skon.

Förra året vann Anders Sundström SM-titeln med den här vackra putsen

 

Återigen är det dags att kora en svensk mästare i skoputsning, en tävling som hålls i samarbete med Brunngård och Loake. Upplägget är precis detsamma som ifjol, här under försommaren så kommer vi ha en kvalificering där man får skicka in en bild på ett par skor man putsat, där jag och forumets moderatorer tillsammans med Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake kommer välja ut de fyra bästa bidragen. Personerna bakom dem får sedan göra upp om titeln live under eventet. Där är reglerna att man får ha en burk polish, en putstrasa, nylontrasa, gethårsborste och vatten, och sedan har 20 minuter på sig att putsa upp ett par Loake Aldwych i tan till ett så snyggt stadie som möjligt. Inte nödvändigtvis mest glans vinner, utan det är helheten som bedöms av samma jury som valde ut finalisterna. Vinnaren får sedan den Loake Aldwych som man putsat upp och dess syskon i förstapris.

 

 

Paneldiskussion

I år är ämnet för paneldiskussionen ”Hur kan man få ännu fler att köpa kvalitetsskor”. Det här är en växande marknad både i Sverige och internationellt, men fortfarande är det sett till det totala antalet skor som säljs en väldigt liten andel riktigt bra kvalitetsskor. Hur man kan få ännu fler att få upp ögonen för den hållbarhets- och miljöaspekt som kvalitetsskor innebär, och också den långsiktiga komfort som det handlar om, är ämnet som ska diskuteras. I panelen ingår Mikael Peterson från grossisten Hammargruppen, som säljer bland annat Crockett & Jones och Cheaney i Sverige, Kia Holmberg från Rizzo/NK Skor som representerar den bredare skodelen, Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice som bland annat är stora på kvalitativa workwear-kängor, och Magnus Ericson, grundare av Italigente och VD på dess nuvarande ägare Kavat.

 

 

 

Mat och dryck

Förutom baren med servering som finns öppen hela dagen utanför utställningshallen så bjuder vi även i år in till mingel sista tiden av eventet, och till en middag för alla som vill på kvällen:

 

Mingel

Mingeldryck. Bild

Mingeldryck. Bild: Spanish Select Wines

 

Under den sista stunden av trunk showen blir det mingel, från klockan 16.45 till 18. Vi bjuder på något att dricka och eventuellt något litet till, för de som vill ha mer kommer en baren ta emot beställningar. Ett utmärkt tillfälle att snacka skor med likasinnade. För att veta ungefär hur många vi blir behöver man anmäla deltagande till minglet, det gör du senast den 9 augusti på shoegazingblog ( a t ) gmail.com (gäller också om man vill vara med på middagen, se nedan).

 

Middag

Trevligt umgänge, god mat. Bild: Scandic Sergel Plaza

Trevligt umgänge, god mat. Bild: Scandic Sergel Plaza

 

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, där man antingen kan ta sig hem/till hotellrummet och pausa och fixa till sig, eller gå till hotellbaren och hänga, innan vi bjuder in till middag i ett separat rum på Scandic Sergel Plaza klockan 20.00. Det blir en trerättersmeny som ser ut som följer:
Förrätt – Sikromstoast på surdegsbröd med tillbehör
Varmrätt – Dijonfylld lövbiff med rödvinssås och råstekt potatis
Efterrätt – Chokladterrin med skogsbär
Middagen kostar 395 kronor och man anmäler deltagande till shoegazingblog ( a t ) gmail.com. Behöver man någon form av specialkost skriver man det i anmälan, så fixar vi det. Man måste också betala i förskott (för att inte vi ska riskera att stå där med beställda middagar där folk inte dyker upp, som vi sedan får bekosta) till bankgiro: 456-0124, eller Swish-betalning till: 0707176133, senast den 9 augusti. Skriv ditt fullständiga namn i betalningen, betalar man för flera så skriver man allas namn. Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar nu men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 9 augusti. Om man skulle få sent förhinder lär det finnas en väntelista på folk som kommit på för sent att de vill vara med, så då kan man maila mig så kan man förhoppningsvis flytta över den middagsbokningen till en annan. Middagen förra året var väldigt trevlig där man kunde fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare. I år finns ännu bättre förutsättningar då vi får en egen lokal och inte kommer sitta lika utspritt som det blev förra året.

 

 

Vi är väldigt peppade inför årets upplaga av Shoegazing Super Trunk Show, och hoppas att ni är detsamma! Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!