Österrikiska bespoketillverkaren Maftei tillverkar helt handgjorda full bespoke-skor till mycket bra priser. Här en omfattande köpguide till märket, med en egen beställning av ett par sömlösa wholecuts som grund för texten. Extra intressant för er som funderat på att beställa från Maftei när de kommer till Shoegazing Super Trunk Show den 20 september i Stockholm.

 

International readers please use the translation tool found in the sidebar on the right hand side of the page. 

 

Mafteifamiljen började tillverka bespokeskor redan i slutet av 1800-talet i Rumänien. Själva märket Maftei grundades dock senare under 1900-talet av Alexandru Maftei. Detta efter att han och frun under kommunisttiden lämnade Rumänien för Österrike, där de bland annat båda jobbade för anrika bespokeskomakaren Rudolph Scheer & Söhne under en tid. 1996 öppnade Alexandru Maftei företagets första egna butik i Wien, och några år senare öppnade sonen Lucian en annan butik i samma stad. Mellan 2010 och tidigare i år hade man också en butik i Rumäniens huvudstad Bukarest. Lokalen var dock långt ifrån ideal, den låg i en källare i ett villakvarter, så den är nu igenslagen, men man letar efter en bättre lokal centralt i staden.

En bild på familjen Maftei, tagen för några år sedan. Bild: Claymoor's List

En bild på familjen Maftei, tagen för några år sedan. Bild: Claymoor’s List

Maftei är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse. Företagets grundare är Alexandru, hans fru Lucia gör bland annat läster och patinering. Sonen Lucian driver som nämnts ena butiken och kan alla delar i skotillverkningen. Dottern Roxana bor i Oslo och sköter mail och företagets digitala kanaler, har hand om damskosatsningen, samt ansvarar för de flesta av företagets trunk shows (det är hon som kommer till Shoegazing Super Trunk Show den 20 september). Roxana är fortfarande under utbildning när det kommer till själva skotillverkningen, hon ska ta beställniningsskomakarmästarbrev i höst, men som hon själv säger är det långt kvar innan hon håller en nivå så hon kan göra skor åt kunder. Även en andra dotter är inblandad i företaget. Dessutom är merparten av de 8-10 anställda som företaget har i Rumänien, där delar av tillverkningen sker (mer om det nedan) släktingar på olika sätt.
Som det ser ut idag sker – i grova drag – måttagning, lästtillverkning och finish i Wien, medan nåtling och bottning görs i Rumänien. Planen är dock att centralisera hela tillverkningen till Wien, för att slippa skicka saker fram och tillbaka mellan länderna och ha bättre kontroll på alla leden. Man har köpt en gård ungefär en timme utanför Wien där en workshop förhoppningsvis ska stå klar i höst. Familjens släktingar och övriga arbetare kommer att bo på gården, och veckopendla hem till Rumänien eller bosätta sig permanent i Österrike. Flytten av produktionen kommer inte att påverka priserna.

 

Utbud och priser

Som brukligt när det handlar om bespokeskor är möjligheterna att få det man vill ha gigantiska, även om de flesta tillverkare har någon form av husstil. Maftei har sin bakgrund i den österrikisk-ungerska skotraditionen, med ett lite grövre och mer stiliserat formspråk, men de har med tiden gått mot att göra mer och mer av elegantare, nättare skor. Valmöjligheterna när det gäller material är väldigt stort, allt från olika typer av kalvläder till de flesta exotiska lädersorter man kan tänka sig, och i många fall i väldigt många olika nyanser (de mer annorlunda lädersorterna har de inte i lager, utan beställer hem snabbt om en kund önskar en sko i det).

Från en Maftei-trunk show i Rumänien nyligen. Bild: Claymoor's List

Från en Maftei-trunk show i Rumänien nyligen.

Mycket fina full brogues. Bild:Claymoor's List

Mycket fina full brogues. Bilder ovan: Claymoor’s List

Mafteis prisnivå är mycket konkurrenskraftig. Ett par full bespokeskor i kalvläder som är handrandsydda eller norvegesesydda kostar cirka 10 200 SEK (€1100). Träpliggade kostar cirka 9300 SEK (€1000), medan en sömlös wholecut går på cirka 12 900 kronor (€1400). Observera dock att de här priserna är för första beställningen där tillverkningen av läst ingår, gör man ytterligare köp är priset kring 1850 kronor billigare (-€200), vilket innebär att priserna börjar på 8300 SEK (€900) för handrandsydda skor.

Vill man ha skor i crustläder med patinering kostar det 900 kronor extra (€100), för boots är det ett tillägg på ca 1850 SEK (€200). Cordovan, exotiska läder och så vidare varierar prismässigt, där får man stämma av med Maftei inför beställningen. Lästade standardskoblock ingår, vill man ha de handgjorda, ihåliga blocken är det drygt 700 kronor extra (€80). Vill man kan man beställa ett matchande bälte, de börjar på cirka 1100 SEK (€120).

Här finns en fullständig prislista.

 

 

Beställningsförfarande

För att beställa skor från Maftei behöver du träffa en av familjemedlemmarna. Antingen åker man till Wien och en av deras två butiker där, eller så kan man ta sig till Oslo där Roxana Maftei bor och arbetar. Dessutom har man nu då möjligheten att göra beställningar i Stockholm den 20 september under Shoegazing Super Trunk Show (är man intresserad av att göra en beställning där är det bäst om man kan boka in en tid, maila då roxana (a t) maftei.at). I övrigt gör Maftei en del trunk shows i framför allt Tyskland och Ryssland, och vid enstaka tillfällen även i USA.

Jag gjorde min beställning hos Roxana i Oslo. Hon har en workshop hos Mesh – ett ställe som huserar start-up företag med allt från kreativa hantverksprodukter till IT-företag – som ligger centralt ett stenkast från nordvästra delen av Karl-Johans gatan (hennes egen hemsida för damsatsningen och Oslo finns här). Här har Roxana en uppställning med sampleskor för att ge en bild av vad Maftei kan erbjuda, och också ett stort utbud av läderprover. Måttagningen tar ungefär 20 minuter. Det börjar med att man får stå på en form av stämpeldyna som avbildar ens fotavtryck, och sedan tas ett antal mått på olika ställen på foten. Hon ritar också av foten i profil, och tar bilder på fötterna från olika vinklar. Detta tillsammans med beskrivning av eventuella passformsproblem man brukar ha, hur man vill att skor ska sitta och så vidare ger dem en bra bild inför tillverkningen av lästen.

Maftei-uppställning hos Mesh i Oslo.

Maftei-uppställning hos Mesh i Oslo.

Ett antal damskor från Maftei.

Ett antal damskor från Maftei.

Roxana Maftei mäter mina fötter.

Roxana Maftei mäter mina fötter.

Fotavtryck från min högerfot, med omkretsmåtten utstkrivna.

Fotavtryck från min högerfot, med omkretsmåtten utstkrivna.

Därefter går man igenom vilken typ av sko man vill göra, och alla detaljer. Jag hade valt en sömlös wholecut, och hade också sett en Maftei-läst som jag gillade och visade även exempel på vilka färger jag ville ha och hur jag tänkte mig att tåpartiet och hälpartiet skulle gå över i en ljusare nyans. Att ha bilder är alltid bra i sådana här fall då man minskar risken för missförstånd, och kan man visa bilder på modeller, läster, nyanser och så vidare som Maftei gjort innan är det ännu bättre, då de vet precis vad det är man är ute efter och garanterat kan leverera det. Är det en läst från en helt annan tillverkare som inte påminner mycket om något Maftei brukar göra ska man vara beredd på att det kanske inte kommer bli en exakt kopia på det man efterfrågat, även om de så klart strävar efter att tillmötesgå kunden så mycket som möjligt. För att få en bild av vad Maftei har för läster, modeller, lädertyper och färger så kan jag rekommendera en sökning på Maftei på den rumänska bloggen Claymoor’s List.

Man får också specificera flera detaljer förutom konstruktion och sådant givet, det handlar om exempelvis tåjärn, typ av midja (Mafteis standardmidjor är en form av round waist/bevelled waist), bredd på sulkant, med mera. Jag beställde också ett bälte med samma patinering som skorna och de handgjorda, ihåliga skoblocken.
Värt att veta är att det för kommande beställningar går att få en modifierad form av samma läst utan extra kostnad, om man exempelvis vill ändra tåformen på dem för en annan typ av sko, eller göra loafers. Är det större ändringar man vill göra får man bekosta två läster, men annars kan man alltså ha flera olika läster med lite annorlunda utseende hos Maftei, för samma pris som en.

Läderprover. De har ett antal sådana här buntar...

Läderprover. De har ett antal sådana här buntar…

...och ett antal kataloger med prover från exotiska lädersorter. Här stingrocka i en drös nyanser.

…och ett antal kataloger med prover från exotiska lädersorter. Här stingrocka i en drös nyanser.

Efter att måttagning och beställning är gjort tar det ungefär 1-2 månader innan ett par testskor är klara (för de som beställer under trunk showen i Stockholm hålls det en gemensam fitting den 25 oktober för alla som har möjlighet). Maftei har flera olika varianter av testskor, enklare limmade varianter men också mer ordentligt gjorda, durksydda testskor. Vilken de väljer att göra beror lite på kund, typ av sko och typ av fitting. Idealt är alltid att träffa Maftei för fittingen, men är inte det möjligt kan de också skicka testskorna och låta kunden gå i dem själv och lämna feedback, bilder och skicka tillbaka skorna. Helst ska man dock kunna en hel del om skor för att en sådan form av fitting ska fungera. I regel görs bara en fitting, men skulle testskon vara ordentligt fel i passform kan man besluta att göra ytterligare ett testpar innan man gör det slutgiltiga paret, vilket dock så klart förlänger tiden till dess att de färdiga skorna är klara. Annars är normalt skorna färdiga på 3-4 månader, lite beroende på hur snabbt man kan genomföra fittingen. Överlag alltså väldigt snabb tillverkningstid för att vara bespoke. Du betalar hälften vid beställning, resten vid leverans. Om man vill kan man självklart betala hela summan direkt.

Här mina testskor. Som synes var de lite för små.

Här mina testskor. Som synes var de lite för små. Här är inte tån färdiggjord överhuvudtaget, då den inte påverkar passformen vill man ha allas dra delarna klart innan man börjar forma tån.

Lucia Maftei markerar ut korrigeringar som behöver göras.

Lucia Maftei markerar ut korrigeringar som behöver göras.

Mina testskor var durksydda och rätt ordentligt gjorda för att bara vara testskor.

Mina testskor var durksydda och rätt imponerande gjorda för att bara vara testskor.

Roxana och Lucia Maftei.

Roxana och Lucia Maftei.

För fitting åkte jag tillbaka till Oslo, där jag träffade dels Roxana men också hennes mor Lucia som var på besök då. Väldigt praktiskt då det var hon som skulle göra korrigeringarna på min läst efter fittingen, vilket också var extra bra då det visade sig att det behövdes göras en hel del korrigeringar på lästerna. Framför allt var de trånga på flera ställen. Lucia markerade med penna på skorna var det behövde korrigeras, och klämde och kände och tog bilder, och tittade noga hur det såg ut när jag gick i dem. Vi diskuterade huruvida det skulle behövas ett par extra testskor eller inte, men Lucia och Roxana kom fram till att de skulle göra det slutgiltiga paret direkt, och räknade med att om det behövdes mer korrigeringar skulle de vara så små att man kunde göra dem på de färdiga skorna i så fall.
Servicen och kommunikationen med Maftei har under hela processen varit mycket bra. Roxana behärskar engelska bra, och hon svarar på mail inom max ett par dagar och är hela tiden väldigt mån om att man ska vara nöjd.

 

 

Tillverkning

Som nämnts ovan görs idag – med vissa undantag – måttagning, lästtillverkning och finish i Wien, medan nåtling och bottning görs i Rumänien. Planen är dock alltså att allt kommer göras i Österrike till hösten. Maftei har sammanlagt ett 15-tal anställda, vilket är relativt många för att vara en bespoke-tillverkare. Många bespoketillverkare har ett mindre antal egen personal, och använder frilansare för mycket av arbetet. Just för att Maftei har den här rätt stora, stabila arbetskraftsnivån får de också en del jobb av andra bespokemärken, bland annat från en av de stora brittiska bespoketillverkarna och en av de mer erkända europeiska. Under finanskrisen som drog över världen med start 2008 var läget väldigt tufft, men Maftei valde att behålla all personal trots detta – mycket naturligtvis beroende på att det är familj och släkt – vilket nu när marknaden vänt gjort att man fortfarande står starka när man har kvar all kunskap och tillverkningskapacitet.

Nedan en bildgenomgång av tillverkningen av mitt par:

-

De färdiga lästerna.

-

Att skära ut lädret till en sömlös wholecut är troligtvis det enklaste jobbet en clicker har. Förutom det att hitta den bästa delen att använda är det inte direkt några konstigheter.

-

Jag valde crustläder med handgjord patina. Det mesta av Mafteis kalvläder kommer från franska garverierna D’Annonay och Du Puy, dit Mafteifamiljen åker själva och köper läder med jämna mellanrum.

-

Lästningen har precis påbörjats. Det här är en mycket tidskrävande process när man gör en sömlös wholecut, där man får dra systematiskt i många steg för att få ut lädret jämnt över lästen utan att belasta det för hårt, och samtidigt hantera det stora överskottet av läder som blir undertill.

-

Lädret är draget över hela lästen. I det här steget är det bara det yttre delen av ovanlädret som är trätt över, foder sätts dit senare, och det är visserligen gjord i ett stycke men med en skarv längst bak, som en vanlig wholecut kan man säga.

-

Här är grundfärgen pålagd. Det är lite olika när tillverkare färgar crust-läder. I vissa fall är crustlädret målat redan när det kommer till fabriken/verkstaden, i andra fall bygger man klart hela skon med lädret ofärgat och gör infärgningen på den färdiga skon. Maftei använder mellanvägen, där man efter lästning men innan bottning lägger grundfärgen, som sedan arbetas med ytterligare när skon är färdiggjord.

-

Här har man skurit ut öppningen.

-

På en sömlös wholecut tar man sedan av ovanlädret och gör klart det efter lästning, med snörning, plös och foder.

-

Bindsulan är ditsatt på lästen och ritsläppen som man syr randsömmen i utkarvad.

-

Inre tå- och hälhättorna förbereds med lim.

-

Nu lästas skon igen med det färdiga ovanlädret.

-

Tåhättan sätts dit.

-

Det är en speciell tång som ger en god hävstång som används när man lästar skor för hand.

-

Dags att sy randsömmen. Notera hur lågt själva hålrummet på en handrandsydd sko blir, jämfört med en Goodyear-randsytt där kanvasremsan som används istället för ritsläpp gör att det blir ett betydligt större hålrum att fylla.

-

Sulan är ditsatt, rits för avlappssöm är utskuren och sömmen har påbörjats.

-

Man gör nya hål successivt allt eftersom man arbetar sig runt sulkanten.

-

I randen har man innan avlappssömmen påbörjats gjort markeringar med ett så kallad fudge wheel, för att underlätta med vart stygnen ska sättas. Maftei syr avlappssömmen med cirka 11 spi (stitches per inch/stygn per tum) vilket är relativt tätt.

-

Klacken är ditmonterad. Maftei använder inte en färdig yttre klack, utan gör det hela med gummidelen själva.

-

Arbete med sul- och klackkant.

-

Jag valde infällda tåjärn, som man här skär ut för.

-

Som synes skär man så tunt att avlappssömmen ligger kvar intakt under metallplattan.

-

Midjan börjar formas.

-

Här har man kommit en bit med det arbetet.

-

Och här är man på slutklämmen med detta, efter att sulan fått sin finish.

-

Till sist gör man det sista jobbet med patineringen samt putsar upp skorna med kräm och polish.

 

 

Slutresultatet

Så är vi då framme vid de färdiga skorna, och mitt intryck av dem. Det var inga märkvärdigheter i hur skorna levererades, en skolåda, blå flanellskopåsar för båda skorna och ett för bältet. Skorna är putsade till ungefär samma standard som RTW-skor är i regel, alltså ingen speciell glans att tala om (på bilderna nedan har jag putsat upp dem själv innan). Jag beställde alltså ett par sömlösa wholecuts på en läst med svagt fyrkantig tå. Jag ville ha själva kroppen i en mörkbrun nyans, som övergick i en ljusbrun på tå- och häl. Färgen blev verkligen precis som jag tänkt mig, och även om inte Mafteis patinering kanske är i nivå med de allra bästa, som Dandy Shoe Care eller Landy Lacour, så är den riktigt bra gjord.

Passformen på de färdiga skorna är bra, om än inte helt undra. Vänsterskon sitter nästintill perfekt. Hålfotsstödet på skorna är suveränt, och ger en ordentlig trygghet till foten när man går. Däremot är högerskon lite tajt på ett par ställen. Just min högerfot verkar vara väldigt problematiskt, på alla bespoke eller semi-bespoke skor jag har sedan tidigare (Riccardo Bestetti, Antonio Meccariello, Jan Kielman) så har just högerfoten varit den svåra att få till, och det har alltid varit någonting med den som inte stämt.
Efter ett par användningar har de dock töjt sig rätt bra, Maftei gjorde skorna med ett ganska tunt och följsamt ovanläder just för att de vet att jag har en del fotproblem. Jag ska gå i dem ett tag till och se hur de blir, men känner jag att de fortfarande trycker kommer jag skicka tillbaka dem till Maftei för att få det korrigerat. Sedan kommer lästen modifieras lite för kommande beställning. När man använt dem under längre tid kommer man veta ännu bättre om de är lite tajta någonstans, eller lite lösa någon annanstans. Det är viktigt att vara medveten om att även om det är bespoke så är det i princip alltid så att man får göra mindre justeringar till nästkommande par, och ibland är det inte förrän tredje paret som det verkligen blir helt perfekt. Det är helt enkelt väldigt svårt att få till en perfekt passform, även med en eller flera fittings. Däremot kommer det första paret bespokeskor sitta bättre än alla RTW-skor, och det handlar inte bara om att de är bekvämare utan det är också mindre luft på fel ställen vilket gör att veckbildningen blir mindre. En sko som sitter perfekt veckar sig bara ordentligt på de ställen där den ska.

Lädret är helt fantastiskt. Det är väldigt lent, mjukt och följsamt. I och med att det är en sömlös wholecut är det lite extra stressat på några ställen, något man får räkna med på den här typen av sko. Modellen är inte ideal att göra en sko i, det är bättre med söm, men om man som jag uppskattar hantverket bakom och den totala renhet som blir är det värt det.
Konstruktion och hantverk är även det mycket imponerande, särskilt sett till prisnivån. Det är måhända inte så mycket ”lull lull”, bara raka riktigt solitt gjorda skor. Avlappssöm är tätt och fint gjord, sulkanten jämn och slät, midjan läckert välvd där rand och sula är tryckt upp över sömmen och döljer denna vilket ger ett riktigt nätt intryck. Sulkanten är relativt tajt skuren vilken förstärker nättheten, och då valde jag ändå inte den allra tajtaste skärningen som de kan göra.
Till och med den främre delen av klacken, den som är under skon så att säga, är ordentligt behandlad och är nästan lika slät som sul- och klackkant, vilket jag inte varit med om på några andra skor tidigare. Den inre hälhättan går långt fram och in under hålfoten vilket möjliggör det bra stödet.

Det kanske kan te sig som att jag bör skriva bra om Maftei för att de kommer till Shoegazing Super Trunk Showen i september, men det är värt att notera att varken jag eller någon annan som anordnar eventet tjänar någonting på det, utan det görs helt ideellt. All förtjänst av försäljning som tillverkarna gör under eventet går direkt till dem. Det spelar alltså rent krasst ingen roll för mig om Maftei får fem eller femton klienter under trunken. Jag har också betalat för skorna jag beställt nu.

Nog snackat, här ett gäng bilder på de färdiga skorna:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-