Ungerska Vass är trots sin relativa ungdom, märket startades 1978, en av de mer ansedda och välrenommerade tillverkarna i världen. Många skointresserade har läst boken som märkets grundare Lázsló Vass skrivit tillsammans med Magda Molnár, Handmade Shoes for Men. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets med mer mejslade läster framtagna av italienaren och florentinaren Roberto Ugolini.

 

For international readers, please use the translation tool found in the sidebar on the right side of the page when on a computer, at the bottom if you are using a smartphone.

Det som är speciellt med Vass är att skorna, förutom sömnaden av ovandelarna, är helt tillverkade för hand. Skor som är handlästade och handrandsydda är förutom några andra undantag annars helt förbehållet bespoke-tillverkare. Exempelvis använder premium-tillverkare av Ready to Wear-skor som John Lobb Paris, Edward Green och Gaziano & Girling alla en Goodyear-maskin.

 

Clickern i arbete i Vass workshop, som ligger i anslutning till Vass gamla butik i Budapest. Bild: http://bbs.wenxuecity.com

Clickern i arbete i Vass workshop, som ligger i anslutning till Vass gamla butik i Budapest. Bild: Wenxue City

 

Förutom handarbetet är det som gör Vass extra intressant prissättningen. För ungefär 4500 svenska kronor (inklusive skoblock och frakt) kan du få ett par skor som enligt min egen uppfattning och många andras håller ungefär samma kvalitetsnivå som ovanstående tillverkare, men alltså till nästan halva priset. För ytterligare cirka 900 kronor kan man köra Made to Order och då dessutom välja läst, färg på skinnet, sulkonstruktion med mera utan extra kostnad (så länge du utgår från en befintlig modell), då även RTW-skorna tillverkas först på beställning (det tar ungefär fem veckor för dem att göra klart ett par). Ungern är fortfarande ett låglöneland vars valuta i nuläget dessutom är väldigt låg jämfört med kronan, vilket förklarar det fantastiska priset.
Och Vass växer, nyligen öppnade man en andra butik i Budapest och det finns planer på att utveckla försäljningen över nätet. Än så länge är det dock relativt få som känner till möjligheterna att beställa skor direkt från Vass i Ungern över nätet via mail, och av de relativt få som känner till det är det en stor andel som tycker att det verkar krångligt. Det är det inte, så länge man känner till proceduren, därför kommer här en heltäckande guide för den som känner sig lockad.

 

Boots i mocka på F-lästen. Bild: http://feastshoes.com/

Boots i mocka på F-lästen. Bild: Feast Shoes

 


Modeller
Vass hemsida hittar du alla modeller som de erbjuder. För att beställa skor till RTW-priset (450 euro för lågskomodeller) är det bara de utföranden som visas på hemsidan som gäller. För ytterligare 100 euro och totalsumman €550  kan du anpassa modellen till stor del själv. Du kan välja läst, läder, enkel-, dubbel- eller dubbel-till-enkel lädersula, färg på spännen (om modellen har såna), lästvidd med mera. För en liten extra kostnad kan man också välja till saker som infällda tåjärn eller hålfotsstöd. Lädersulorna Vass använder är från mycket erkända tyska Joh. Rendenbach och ekbarkgarvade, vill man ha gummisula erbjuder Vass dels grövre Vibram-sulor men även deras variant av Dainite-sula som i princip är identisk.
För att undvika missförstånd med Vass personal är det säkrast att vara så ingående som möjligt när man beskriver sin beställning, och om möjligt att bifoga bild. Som exempel, så här såg en av mina beställningar till Vass ut:

* Double monk U-last with cap toe
* Size 44,5
* Color antique cognac
* Single sole
* Brass buckles, attached directly to the shoe without extra leather piece
* Straps shorter rounded
Ovanstående beställning i realiserad form.

Ovanstående beställning i realiserad form.

Läderval
Vass erbjuder ett stort antal olika färger och lädervarianter. Cordovan kostar lite mer, hur mycket varierar lite beroende på tillgång, så säkrast är att maila Vass och fråga. Vass erbjuder också flera varianter av det mycket populära lädret ”museum calf”, med en flammig läcker finish.
Här är en bra översikt av valmöjligheterna som finns just nu (förutom specialutbudet av exotiska skinn som ex krokodil samt museum calf-färgerna):
Läster
U-lästen: Mejslad läst med avsmalnande fyrkantig tå, högt insteg.

U-lästen: Mejslad läst med avsmalnande fyrkantig tå, högt insteg.

K-lästen: Systerläst med U, men med än mer avsmalnande och rundad tå, högt insteg.

K-lästen: Systerläst med U, men med än mer avsmalnande och rundad tå, högt insteg.

F-lästen: Elegant läst med mer brittiskt formspråk, rundad tå och högre tåparti än U- och K-lästerna. Högt insteg.

F-lästen: Elegant läst med mer brittiskt formspråk, rundad tå och högre tåparti än U- och K-lästerna. Högt insteg.

R-lästen: En ärkebrittisk läst som är lite rundare än F-lästen, men lite nättare än New Peter.

R-lästen: En ärkebrittisk läst som är lite rundare än F-lästen, men lite nättare än New Peter.

Överst Peter-lästen, under New Peter-lästen (även kallad P2): Konservativt rund läst men fortfarande med normal tåbox, lite lägre insteg.

Överst Peter-lästen, under New Peter-lästen (även kallad P2): Konservativt rund läst men fortfarande med normal tåbox, lite lägre insteg.

3636-lästen: En av två mer klassiskt ungerska läster, runda former och rymlig tåbox. Lite kortare längdmässigt.

3636-lästen: En av två mer klassiskt ungerska läster, runda former och rymlig tåbox. Lite kortare längdmässigt.

Budapest-lästen: Som namnet antyder den klassiska lästen för en budapester, vilket innebär extremt rymlig tåbox med skarpa sidkanter. Kortare i längden.

Budapest-lästen: Som namnet antyder den klassiska lästen för en budapester, vilket innebär extremt rymlig tåbox med skarpa sidkanter. Kortare i längden.

Från vänster: Budapest, P2 (New Peter), R, P3 (en ny läst som är en sorts kombination av P2 och 3636). För att lättare få en uppfattning om skillnaderna mellan flera av lästerna har vi här ett par jämförande bilder.

Från vänster: Budapest, P2 (New Peter), R, P3 (en ny läst som är en sorts kombination av P2 och 3636). För att lättare få en uppfattning om skillnaderna mellan flera av lästerna har vi här ett par jämförande bilder.

Från vänster: Budapest, P2, R, P3.

Från vänster: Budapest, P2, R, P3.

Från vänster: U, F, P2

Från vänster: U, F, P2

Från vänster: U, F, P2. De senaste fyra bilderna: Rezsõ Kuti

Från vänster: U, F, P2. De senaste fyra bilderna: Rezsõ Kuti

Storlekar
Vass är lite knepiga i storlekarna, framförallt gäller det deras italienska läster. U- och K-lästen har ett så pass avsmalnat tåparti att de allra flesta har svårt att få plats med tårna utan att gå upp en halv storlek mot vad man normalt har. Detta kan ibland skapa problem då lästens insteg är högt och hälpartiet relativt stort, vilket ibland gör att skon kan glappa bak i hälen. Oftast går det dock alldeles utmärk att lösa med ett par själfhäftande hälkuddar som inhandlas för ett par tjugor hos närmsta skomakare. Det går också att gå upp en viddstorlek. Vass erbjuder tre vidder i alla läster, ordinarie är F, de erbjuder också E (smal) och G (extra breda). I vissa fall kan de också erbjuda H-vidd, men då är det på egen risk då formen på skon förändras rätt drastiskt.
Övriga läster är i regel true to size, även om de klassiskt ungerska lästerna av naturliga skäl erbjuder mycket rörelsefrihet för tårna. Är man fundersam på storlekar går det så klart bra att maila och fråga Vass-folket, och skulle det oturligt nog inte fungera med storleken du får hem går det utmärkt att byta dem (tyvärr får man ju då vänta i ytterligare fem veckor på att skorna tillverkas, men det är svårt att komma ifrån).

Skoblock
Inte nog med att priserna på Vass-skor är riktigt bra, för bara drygt 250 kr/30 euro får du ett par lästade
skoblock. Vill man ta det ytterligare ett snäpp finns också möjligheten att beställa tredelade lästade skoblock, de går på ungefär det dubbla.

Vass vanliga skoblock...

Vass vanliga skoblock…

...och Vass mer exklusiva tredelade skoblock. Bild: http://philippinewatchclub.org

…och Vass mer exklusiva tredelade skoblock. Bild: Philippine Watch Club

Priser
Som redan skrivits en bit upp så går ett par vanliga lågskor i kalvskinn från deras ordinarie sortiment som visas på hemsidan på 450 euro. För ankelhöga boots får man lägga på ett par hundringar och för höga kängor ytterligare några hundra. Made to Order, där man fritt anpassar befintliga modeller, kostar 550 euro. Vill man utforma en egen modell så kostar det ungefär 2000 kr extra över det vanliga MTO-priset. Här återfinns den den senaste prislistan. Utöver priset för skon och skoblock tillkommer 170 kr i frakt.
Beställningsförfarande
För att beställa från Vass skickar du helt enkelt ett mail till: info@vass-cipo.hu, där du specificerar så noggrant som möjligt vad du vill beställa, och vilken adress skorna ska skickas till. Vass sales manager Rezsõ Kuti kommer då att återkomma till dig med mer information, oftast inom ett par dagar, ibland tar det någon vecka. Jag vet att vissa upplevt att de skickat mail utan att få svar (inget jag själv erfarit dock), men prova då bara att skicka ett nytt om du inte fått svar på uppåt två veckor. När ni är överens om skomodell, tillval, eventuella skoblock och så vidare kommer Kuti skicka ut Vass bankkontouppgifter till dig. Vass erbjuder tyvärr inte kortbetalning, men alla internetbanker har bra guidade betalningsprocedurer för internationella banktransaktioner, så är inga problem.
När sedan fem veckor har gått och skorna är färdiga för leverans, kommer du få ett mail från Vass med ett trackingnummer från FedEx. En FedEx-leverans till Sverige kostar alltså 30 euro, och går i regel på ett par dagar.

Sedan sitter du där med ett par vackra handgjorda skor i ordets rätta bemärkelse, och är troligtvis lite lyckligare än vad du var innan.

 

Adelaide utan tåsöm. Bild: Styleforum.

Adelaide utan tåsöm. Bild: Styleforum.