Dags så för kvalificering till Shoegazings SM i skoputsning 2015 i samarbete med Brunngård, där de tävlande i finalen gör upp om ett par Loake 1880 Aldwych i tan, samma sko som de också ska putsa så snygg som möjligt på 20 minuter. För att ta plats i finalen under Shoegazing Super Trunk Show den 12 september ska man skicka in en bild på ett par fint putsade skor.

 

I det här inlägget kan man läsa mer om Shoegazing Super Trunk Show 2015. Det hålls i år alltså lördag 12 september på Scandic Sergel Plaza i Stockholm, och inbjudna tillverkare är Meermin, Carlos Santos, Vass, Riccardo Bestetti och Maftei. Dessutom deltar Gaziano & Girling bespoke som visar upp sina skor, Italigente säljer for Shoegazing-skon och visar upp sitt övriga utbud, Skomakeri Framåt och Melker Shoes gör bespokeskor live, och så blir det patineringsskola med Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri och paneldiskussion om hur vi ska få ännu fler att köpa kvalitetsskor. Och så då SM i skoputsning. Eventet anordnas i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, herrekiperingen Spiga 3, och väsk- och accessoarmärket Oppermann London.

 

Ett av kvalificeringsbidragen som tog sig till final förra året, gjort av Per Arvidsson.

Ett av kvalificeringsbidragen som tog sig till final förra året, gjort av Per Arvidsson.

 
Shoegazing anordnar SM i skoputsning tillsammans med nämnda Brunngård, och förra året var tävlingen en riktig succé med många anmälda bidrag och bra stämning vid den prestigefyllda finalen. Segrare och den första svenska mästaren i skoputsning blev Anders Sundström, vars vinnarsko ses på bilden överst.

Kvalificeringen till själva finaldelen av spit SM i skoputsning under eventet går till på följande vis: Alla som planerar att besöka trunk showen får skicka in en bild på ett par välputsade skor. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare. Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden, och det är inte okej att skicka in samma bidrag som användes förra året, men självklart får alla som deltog i fjol även skicka in bidrag i år. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en mycket duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man. Enväldig jury är jag, forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson, Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake. Kvalificeringsöstningen görs på så sätt att jag visar upp de inskickade bilderna för övriga i juryn anonymt som sedan bedömer dem och utser sina fyra favoriter, jag är den enda som väljer mina favoriter och vet vilka som skickat in bidraget, och de som sedan fått flest röster tar sig till final.

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog (a t) gmail.com senast den 21 juni, skriv ”SM i skoputsning” i ämnesraden. Ange i mailet vilken storlek du har/tror dig ha i Loake Aldwych på Capital-lästen (lästen är relativt rymlig i storleken, tvekar du mellan två så välj den mindre).

 

Så här såg det ut när finalen avgjordes i fjol. Finalisterna från vänster Andreas Weinås, Behzad Nateghi, Per Arvidsson och Anders Sundström.

Så här såg det ut när finalen avgjordes i fjol. Finalisterna från vänster Andreas Weinås, Behzad Nateghi, Per Arvidsson och Anders Sundström.

 
I början av juli kommer vi sedan presentera de fyra bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. Klockan 15 den 12 september sker finalen, och där får alltså varje deltagare en Loake 1880 Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna. Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, och det var kul förra året att se hur olika de fyra finalbidragen blev, där exempelvis en satsade på att få till en så kallad museum-effekt medan en annan gick hårdare åt tåhättan för skiftning och glans där. Den som vi slutligen utser till segrare får ta med sig den Loake Aldwych som precis putsats upp, samt dess ”syskon”, hem.

Förutom att vinnaren får ett par skor så vinner den också ett skovårdskit från Brunngård, med deras nya helt naturliga skovårdsserie Shoe Therapy som lanseras i sommar. Plus att det så klart är stor prestige i att kunna titulera sig svensk mästare i skoputsning,

 

Det diplom som vinnaren föräras.

Ett diplom föräras också segraren med.

 
Förövrigt finns det fortfarande en del platser kvar till VIP-öppningen mellan klockan 9.30 och 11 den 12 september, även om det börjar bli fullt nu. Vill man ha plats där mailar man supertrunkvip@gmail.com. Och vill man anmäla sig till middagen på kvällen klockan 20 och/eller minglet mellan 16.45-18.00, då också paneldiskussionen sker, mailar man till shoegazingblog@gmail.com. Mer info om de här grejerna hittar man längst ner i inbjudan-inlägget under rubriken Mat och dryck.