Att inte glömma bort att vårda sul- och klackkanterna är något det ofta tjatas om här på bloggen. Ett sätt att underlätta detta på, och dessutom göra det extra lätt få till bra skydd och fin glans på dem, är att använda sig av torkad polish.

 

Det här tipset lärde jag mig för några år sedan av Jörgen Stålborn som driver skomakeriet Hojs i Borås, och som av många hålls som en av Sveriges främsta skomakare. Vad man gör är att man tar en burk polish, alltså inte den mjukare krämen som oftast är i glasburk eller på tub, utan polish/vax som i princip uteslutande är i plåtburkar. Förslagsvis tar man en gammal polishburk som inte har för mycket kvar, och som man kanske ändå slutat använda då det bara är störigt att den är i bitar. Då sulkanter även på ljusa skor oftast är mörka är en mörkbrun polish idealisk, då den funkar på allt, även helt ok på svarta skor (även om det inte skadar med svart där). Om vaxen fortfarande är hel så att säga är det bra att dela den lite i mindre bitar med en vanlig matkniv eller liknande, så torkar den snabbare. Låt burken sedan stå framme utan lock i ett antal veckor, så att den torkar ihop till hårda bitar av vax.

 

En burk väl använd burk polish, som är perfekt för att låta torka till hårda bitar för att användas till sul- och klackkanterna. Oftast kan det vara ännu mindre och smuligare bitar än så här mot slutet. Bild: Ol Leather Shoe

En burk väl använd burk polish, som är perfekt för att låta torka till hårda bitar för att användas till sul- och klackkanterna. Oftast kan det vara ännu mindre och smuligare bitar än så här mot slutet. Bild: Old Leather Shoe

 

Normalt så lägger man på kräm på sul- och klackkant med en borste eller putstrasa, och sedan i nästa steg polish med en putstrasa. Problemet som ofta är med kanterna, särskilt på skor i budget- och mellanprissegmenten, är att kanterna kan vara lite småskrovliga, och trasan fastnar ibland lätt i ojämnheterna och det kan släppa bomullsbitar som fastnar, plus att det är lite svårt få upp fin glans om man vill ha det. Anledning till att kanterna ofta är lite ojämna är helt enkelt att det tar tid att få de släta, med väldigt många olika slipmoment, och tid är som bekant pengar och då väljer man bort en del av stegen för att hålla nere på tiden i produktion.
Det är inte heller ovanligt att det trycks ut lite lim från området mellan rand och sula, som också blir en ojämnhet. Och äldre skor får, även om kanterna varit jämna från en början, ofta en del ojämnheter i sig med tiden.

 

Så här lägger de flesta på polishen, med en vanlig putstrasa. Här kan man också se hur sulkanten är lite småskrovlig och inte helt jämn i ytan. Bild: The Fine Young Gentleman

Så här lägger de flesta på polishen, med en vanlig putstrasa. Här kan man också se hur sulkanten är lite småskrovlig och inte helt jämn i ytan. Bild: The Fine Young Gentleman

 

Om man har torkade bitar polish är det betydligt lättare att lägga på det på den lite ojämna ytan. Man tar helt enkelt en bit torkad polish och stryker på vaxet på sul- och klackkanterna, gnuggar in den jämnt och fint. Låt sedan torka fem-tio minuter och borsta upp ytan med en borste. Upprepa vid behov. På det här sättet kan man ofta få upp en rätt fin, skyddande yta på kanterna och en trevlig glans. Även på skor med jämna kanter kan det vara lättare att få bra glans med den torkade polishen, istället för att lägga på på samma sätt som man gör på övriga skon. Det är på många sätt rätt logiskt, såväl skofabriker som skomakare har ofta färdiga, hårda vaxbitar för att behandla sulkanter på, det här är bara ett enkelt sätt även för allmänheten att göra egna bitar för ändamålet av den polish man redan har hemma.

 

Fint vårdad sul- och klackkant på en känga med gummisula. Bild: Reddit

Fint vårdad sul- och klackkant på en känga med gummisula. Bild: Reddit