Dags för en ny del i inläggsserien som tar er lite bakom kulisserna i arbetet med kvalitetsskomärket Italigente. Idag är ämnena bland annat en utförsäljning och trunk show som vi håller i Göteborg fredag-lördag 22-23 maj hos Spiga 3, Italigentes olika läderleverantörer, nya återförsäljare, event i Helsingfors, modeller inför hösten, samt vilken medaljong ni hade som favorit och därmed kommer komma på skor i framtiden. Också en påminnelse om Shoegazing After Worken i Stockholm på fredag.

 

Utförsäljning och trunk show i Göteborg

Fredag-lördag 22-23 maj, kommer vi hålla en utförsäljning och trunk show hos Spiga 3 på Trädgårdsgatan 3 i Göteborg, som också är ny återförsäljare av Italigente (mer om det nedan). Öppettiderna är kl. 11-20 på fredagen med After Work mellan 17-20, på lördagen är det öppet kl. 11-16. På fredagkvällen kommer vi också göra en lite kortare presentation av märket, samt att jag kommer hålla i en liten skovårdsskola där jag går igenom lite grundläggande tips och tillvägagångssätt för att vårda sina skor på ett bra sätt. För fredagkvällens After Work-del anmäler man sig på info@italigente.com.

Ett stort antal Italigente-skor kommer att finnas till försäljning till riktigt bra priser, nedsatta med mellan 25-50 procent, vilket alltså innebär att de kommer att ligga på i de flesta fallen mellan 2000-3000 SEK. Det är dels äldre modeller som finns kvar i lite udda storlekar, dels några så kallade ”subs”, andrahandssortering. Det är inte bara stora och små storlekar som kommer finnas, utan det är fördelat över hela storleksskalan. Bra fyndläge med andra ord.
Förutom själva outlet-delen så kommer vi också visa upp hela Italigentes nuvarande kollektion, och de två läster som vi kör i dagsläget, svagt mejslade 29-lästen och runda 02-lästen, kommer finnas att prova i storlek 40-46 för beställning av valfri modell.

 

-

 

Syftet med utförsäljningen nu är helt enkelt att rensa ur lagret av Italigente-skor som finns sedan tidigare, och förhoppningsvis få in lite pengar att kunna lägga på nya beställningar istället. Även om ni inte är ute efter ett par nya skor i dagsläget så är ni så klart välkomna att titta förbi för att prata lite skor om inte annat, och kolla in Spiga 3:s nyheter från bland andra G.abo Napoli, Tagliatore och Finamore.

Eventet finns också som Facebook-evenenemang här.

 

 

Modeller inför hösten

Att vara med och arbeta med utbudet av modeller hos Italigente är något av det roligaste i att jobba ihop med märket. Det är väldigt intressant att försöka få ihop en bra helhet, både i kollektionen i sig och med det som redan finns, och som man planerar för i framtiden. Besluta vilka modeller som ska ligga permanenta, vilka som ska utgå, och så vidare.
Inför hösten kommer vi köra på sex nya make ups, flera av dem på de nyutvecklade lästerna som visades upp i förra Italigente Uncovered-inlägget. Vi fasar också ut mörkbruna Caffe-nyansen med tiden är tanken, för att köra på handmålade Mogano som sticker ut mer. Vissa modeller är helt nya, vissa är nya make-ups, och i vissa fall med någon mindre modifering av mönstret mot tidigare modeller, och vi har inte riktigt bestämt om de ska kallas exempelvis Orsole II, Biella II och så vidare, eller inte.

 

Baslästen 29 till vänster, sedan den nya klassiskt runda och längst till höger den grövre lästen.

De tre lästerna som de nya modellerna görs på, från vänster 29-lästen, 15-lästen och 08-lästen. Som synes på siffrorna på lästerna så använder vi de två sista siffrorna  som den ”publika” benämningen på dem. Det är faktiskt främsta anledningen till att det är klart vanligast att läster kallas för olika sifferkombinationer, då man vill underlätta sitt samarbete med lästfabrikerna och göra det enklare för företaget med samma eller liknande benämning på lästen utåt som inåt, så att säga.

 

Här nedan är de modeller som kommer in i utbudet till hösten:
Orsole Mogano – Plain cap toe oxford i handmålad mörkbrun (samma färg som nuvarande modellen Montecarlo är gjord i) med enkel lädersula, på nya klassiskt runda lästen 15.
Treviso Nero – Svart wholecut på svagt mejslade 29-lästen, enkel lädersula. Alltså i princip Venezia i svart men utan medaljong.
Biella Mogano – Mörkbrun split toe derby med enkelt city-gummisula, alltså tunn gummisula likt Wensum eller R1-sulorna, som också visades upp i förra Uncovered-inlägget. Mönstret blir lite modifierat mot nuvarande Biella, där siddelarna kommer vara hela så att säga. På nya klassiskt runda 15-lästen.
Lugano Castagna – Ljusbrun wingtip derby med dubbel Dainite-gummisula och stormrand. På nya grövre lästen 08.
Stoccolma Mogano – Mörkbrun chelsea boot med enkel Dainite-sula, på klassiskt runda 15-lästen.
Viterbo Brown grain – En helt ny modell, en så kallad Jumper boot i brunt grainläder med dubbel Dainite-sula och stormrand, på nya grövre lästen 08.

 

Här ett exempel på hur sidor ur ett så kallat "spec sheet" kan se ut, när man lägger en beställning från en fabrik. Detta är för Italigente Basic/Classic Stoccolma i polo suede.

Här ett exempel på hur sidor ur ett så kallat ”spec sheet” kan se ut, när man lägger en beställning från en fabrik. Detta är för Italigente Basic/Classic Stoccolma i polo suede.

 

Dessutom kör vi då igång Italigente Basic (eller Classic, även här lite beslutsångest kring vad vi ska kalla linjen. Lutar kanske lite åt sistnämnda. Input tas gärna emot!), prisvärda instegskvalitetsskor som tillverkas i Serbien. Priset kommer ligga på cirka 2500-2600 kronor ut. Det som skiljer mot italienska skorna är dels lästerna och sedan att vi använder kalvläder från Balkan istället för franskt/italiensk, fortfarande riktigt bra sådant dock, det är samma leverantör som bland andra Louis Vuitton och Prada använder för skor och väskor med mera, midjorna kommer inte vara lika smala, och så är det bara anilinfärgat läder eller mocka, inget handmålat crustläder. Men ritsnedlagda kastanjebarkgarvade sulor, läderboard (eller salpa som jag nu lärt mig att det heter på svenska) i hälkappor och så vidare, som inte mycket i den prisklassen har.

Till hösten kör vi detta i Basic/Classic-serien:
Orsole Nero – Svart plain cap toe på en läst med svagt fyrkantig tå som heter 16, enkel lädersula. (Eventuellt kör vi igång med denna tidigare.)
Stoccolma Polo suede – Chelsea i mellanbrun mocka på enkel Dainite, på rund läst.
Verona Polo suede – Chukka i mellanbrun mocka på enkel Dainite, på rund läst.
Sen kommer en dubbelmunk i mörkbrunt till våren i Basic-serien också, även den på 16-lästen.

Två andra nyheter i modellutbudet som är mer aktuella är dels double monken Montenapoleone i mörkbrunt som gjort comeback i webbshopen, dels en espadrille som vi släppte nu i veckan med namnet Riccione, som gästspelar nu till sommaren. Den sistnämnda är inte en skotyp som hör hemma på den här bloggen direkt, så tänkte nämna den kort bara. Det är en ordentligt gjord espadrilles som tillverkas i Italien, med innersula helt i läder, naturligt färgat tyg snällt mot bara fötter, mockaförstärkt hälparti och naturgummisula. Finns i mörkblått och benvitt. En trevlig sko för semesterns stränder och strandpromenader.

 

Montenapoleone i Caffe är en äldre modell som var rätt populär, som nu åter finns tillgänglig. Gjord på svagt mejslade 29-lästen.

Montenapoleone i Caffe är en äldre modell som var rätt populär, som nu åter finns tillgänglig. Med punched cap, gjord på svagt mejslade 29-lästen.

Ena varianten av Riccione, i mörkblå nyansen Azzurro.

Ena varianten av espadrillen Riccione, i mörkblå nyansen Azzurro.

 

 

Återförsäljare klara i Stockholm och Göteborg

En sak vi jobbat med den senaste tiden är att få in Italigente hos bra återförsäljare i Stockholm, Göteborg och Malmö. I de två förstnämnda städerna är det numera klart. I Stockholm säljer Bäckmans Skoservice Italigente sedan några veckor tillbaka. Det känns som ett utmärkt ställe för oss med folk som kan skor väldigt bra, och så klart har ett väldigt bra läge mitt på gågatan Nybrogatan på Östermalm. Bäckmans har i nuläget tre modeller: for Shoegazing-skon Napoli Castagna, mörkbruna wholecuten med medaljong Venezia Caffe, och split toe derbyn Biella i svarta nyansen Nero. De har storlekarna 41-45 inne i lager, men är man intresserad av 39, 40 eller 46 kan de få dit det på ett par dagar. Även halvstorlekar kan beställas med leveranstid på cirka en månad. Priserna ligger på samma nivå som på vår hemsida, 3 995 SEK.

 

Bild från Bäckmans, på från vänster Venezia Caffe, Napoli Castagna och Biella Nero. Bild: Bäckmans Skoservice

Bild från Bäckmans, på från vänster Venezia Caffe, Napoli Castagna och Biella Nero. Bild: Bäckmans Skoservice

 

Alldeles i dagarna blev det också klart att Spiga 3 i Göteborg kommer börja sälja Italigente. De tar in de första modellerna efter sommaren. Spiga som satsar rätt hårt både i butik och på webben har främst klassiska italienska kläder men också en hel del skor och accessoarer. I skoväg har de Santoni, Crockett & Jones, snart också Bestetti och så Italigente då. Även här finns en bra skokunskap bland flera av de som arbetar med butiken, och de känns som en utmärkt återförsäljare för märket.

Vi tittar också på återförsäljare i Malmö, och också haft intresse från ett par ställen även i mindre städer, men där är inget klart. Efter Sverige kommer vi titta närmst på övriga Norden, men också vissa ställen internationellt, framför allt butiker som sålt Italigente tidigare som World Footwear Gallery i Japan och Van Lock i Belgien.

 

 

Italigentes läderleverantörer

Jag tänkte här gå igenom lite kortfattat de olika läderleverantörer Italigente använder för skorna. Numera köps mycket av lädret från ett företag som heter I.M.Pell som är Italiens största grossist för franska garveriet Annonay, plus att de har hudar från ett par andra garverier. Härifrån köper flera tillverkare i Marche-regionen sina hudar. I.M.Pells lokal ligger i centrala Montegranaro, här finns hundratals ihoprullade hudar i hyllorna.

 

Många fina skor kan göras av det som ligger här inne.

Många fina skor kan göras av det som ligger här inne.

Sandro Medori är en av de som driver företaget.

Sandro Medori är den som driver företaget.

 

Tannerie D’Annonay är ett av de mest välkända garverierna för högvalitativt kalvläder till skor. Döpt efter staden det ligger i (namnet blir översatt ungefär Annonays garveri) där man sysslat med garvning sedan 1200-talet. Det är ett stort garveri med en fabrik på 8000 kvadratmeter och 80 anställda, som producerar omkring två miljoner kvadratfot läder årligen. Garveriet ägs sedan några år tillbaka av Hermés, och en hel del av produktionen går till John Lobb Paris. Här är det främst kromgarvning som utförs, och de har flera olika varianter av så kallad boxkalv, och de har både slätpressat läder och printat grainläder.

Den stora skillnaden mellan Annonays olika slätpressade läder är hur finishen görs, där vissa är fullbehandlade, ”glazed” som innebär att de polerats glansigt under hårt tryck och mer eller mindre bara behöver skokräm och polish. Andra har en annan typ av finish eller är mindre förbehandlade för burnishing med en ljusare grundton, där färgningen sedan görs av tillverkaren som kan styra slutresultatet i önskad riktning. Italigente använder idag en del fullbehandlat läder för exempelvis de svarta skorna och caffe-nyansen, medan de mer obehandlade lädren hos Annonay används för vissa av de handmålade nyanserna.
En sak jag lär mig mer och mer om är hur många olika varianter det finns när det gäller infärgningen av läder. Det var inte länge sedan jag delade upp läder i anilinfärgat, semi-anilinfärgat och crustläder (corrected grain-läder borträknat), men det finns väldigt många olika varianter och nivåer av anilinfärgat och crustläder, och det finns i många fall ingen enhetlig benämning för olika varianter vilket gör det ännu rörigare.

Hos I.M.Pell finns också mocka från ett litet italienskt garveri som heter Opera, som ligger mellan Pisa och Florens. Viss mocka som vi kommer använda är härifrån, och annan från mer välkända brittiska Charles F. Stead. Från båda är det spaltmocka, split suede, som Italigente använder, en lite tjockare form dock då båda garverierna har en metod där man krymper lädret för tätare fibrer och en tåligare produkt. Operas mocka är lite mjukare och elegantare i strukturen än F. Steads lite sträva mocka, men det är lite en smaksak vilken man gillar bäst.

 

Hides waiting to be finished at Ilcea.  Bild: The Shoe Snob

Hudar som väntar på finish. Bild: The Shoe Snob

 

För ovanläder används också till viss del läder från italienska Ilcea. Garveriet som gick i konkurs för en tid sedan men som varit i full gång igen sedan dryga året med nya ägarna, lädergruppen Vecchia Toscana. Det är ett av Italiens främsta garverier, även de likt D’Annonay specialiserade på kromgarvning. Deras mest välkända läder är troligtvis Radica-lädret, eller museum calf som det kallas. Italigente använder inte det utan i de fall det är läder från Ilcea är det främst ett neutralt crust-läder som används för vissa av de bruna, handmålade nyanserna.

För slitsulor används italienska garveriet Volpi. Garveriet bildades på 1950-talet i Toscana, och gör bara vegetabiliskt garvat läder, där deras främsta specialitet är just läder för slitsulor. Deras sulläder är kastanjebarkgarvat och håller riktigt bra nivå. Italigente köper sullädret i olika färdiga storlekar med redan utskuren rits och med Italigente-logon inpräntad.

 

Trummor hos Volpi för långsam vegetabilisk garvning där kastanjebark är viktigaste garvningsämnet. Bild: Volpi

Trummor hos Volpi för långsam vegetabilisk garvning där kastanjebark är viktigaste garvningsämnet. Bild: Volpi

 

 

Vinnande medaljongen

Senast ville vi ha er hjälp kring vilken medaljong vi skulle välja. Vi hade valt ut ett antal gamla svenska medaljonger från modeller på skomuseet i Kumla, då vi skulle vilja knyta ihop Italigente än mer med den gamla svenska skoeran. Vi hade en favorit, och trevligt nog var vi överens med er, det stod klart efter att knappt 200 personer deltagit i omröstningen. Vinnaren fick 35 procent av rösterna. Den medaljong som vi nu kommer gå vidare med och skapa en form för, för att sedan börja använda på Italigentes skor troligtvis till modeller som kommer under nästa år, är denna:

 

-

 

Medaljongen satt på några av Örebroföretaget Oscarias skor under första delen av det förra århundradet. Jag måste personligen säga att jag tycker den är riktigt fin, den är lite originell i formen utan att för den sakens skull vara svåranvändbar, och är bra storleksmässigt. Det vi gör nu är att göra en 2D-modell av medaljongen i datorn som sedan sparas i vanligt PDF-format och skickas till en fabrik som tillverkar en stans för medaljongen. Den kommer de sedan börja använda hos familjen Marini i Montegranaro, där Italigentes skor ju görs.

 

 

Event i Helsingfors

Lördag 30 maj kommer Italigente vara med på ett event anordnat av finska stilsajten och forumet Tyylit. På dagen blir det trunk show med oss och med svenska Saman Amel, som började som slipstillverkare men numera erbjuder stora delar av garderobens plagg, plus troligen några fler mindre inhemska utställare. Utöver det kommer också Tyylit presentera sin helt nya version av sajten. På kvällen blir det sedan middag för alla utställare och besökare. Förhoppningen är som jag förstår det att få till ett årligt event som samlar Finlands intressenter i klassisk stil, lite som Shoegazing Super Trunk Show som samlar Sveriges kvalitetsskointresserade. Tyylits tillställning hålls mitt i centrala Helsingfors, på adressen Katariinankatu 1 från luncthid och framåt.

 

Italigente Venezia Caffe.

Italigente Venezia Caffe. En modell av många som kommer åka med till Finland.

 

Det var det för nu. Som sagt tar vi gärna emot input, synpunkter och kommentarer. Vi vill gärna lyssna på vad ni har att säga om saker och ting, då det på ett sätt är ni som är experterna, i och med att det är er Italigente riktar sig till. Kommentera direkt här eller maila till info@italigente.com.

 

 

På fredag 15 maj är det så dags för en första Shoegazing After Work i Stockholm. Från klockan 17.30 är de som vill välkomna till krogen Storstad på Odengatan 41. Det kommer säkert bli en del snack om årets Shoegazing Super Trunk Show som vi presenterar på fredag, men så klart en hel del annat både sko- och icke-sko-relaterat. Hoppas få träffa några av er där!