Wayman Bespoke har väckt mer och mer intresse på senare tid, det tysk-kinesiska märket som lanserat en framgångsrik ”remote bespoke”-tjänst med handrandsydda skor tillverkade till en hög nivå med utmärkt pris. Efter att ha utvecklat både skorna och tjänsten sedan varumärket började acceptera beställningar för ungefär ett år sedan, har de nu ett mycket intressant erbjudande.

 

Jag har följt Wayman Bespoke sedan mitten av 2019 när de var i utvecklingsfasen, fram till testfasen tidigt i våras och nu när de är helt igång. Medvetet har jag väntat med att skriva om dem, eftersom det har varit uppenbart att de testat olika sätt att arbeta i en strävan efter att hitta rätt, särskilt med beställningsmetoderna för att nå en bra lösning som säkert fungerar bra. Nu känner jag att de är där, och även skorna har förbättrats, sista justeringen med några detaljer skedde denna vecka, och jag är säker på att det kommer att fortsätta utvecklas, men att de har nått en bra bas för fortsättningen nu. Det är inte första märket som erbjuder bespoke på distans, men de är kanske de första att göra det på ett så här systematiskt sätt, och det är mycket intressant approach att föra samman möjligheterna med modern teknik och en globaliserad värld med en gammal typ av tjänst/produkt som bespokeskor.

Vackra grejer. Titta på hur tajt klacken är skuren.

Mannen bakom varumärket är tysken Simon Wegmann, en skonörd som har komplicerade fötter och kämpat mycket för att hitta skor som passar bra, vilket fick honom att starta projektet. Han samarbetar med en workshop i Shanghai, Kina, där de har en lästmakare som gör alla Wayman Bespokes läster och sedan ett litet team som tillverkar skorna, med en assistent som bara arbetar för Wayman Bespoke för att hålla saker på rätt spår för dem och vara länken till Simon. Simon köper en hel del läder i Europa, och skorna är sedan handrandsydda med handgjorda sulstygn i midjan och maskinsydd i den främre halvan (som bas, du kan också välja helt handsydda sulstygn med 12 spi, eller Norwegian-söm, mot en extra avgift). Skorna har verkligen bespoke-looken, med mycket tajt skurna klackar, inåtlutade om man vill, smal välvd eller fiddle back-midja, och så vidare.

Bild från beställningsformuläret på webbplatsen.

Men den speciella delen är då lösningen med endast att erbjuda en ”remote bespoke”-tjänst, måttsytt på distans. Allt är i grund och botten som traditionell bespoke, men med måttagning och fitting gjort över distans. Mått och fotkonturer tas av kunden (och eller någon som hjälper en med det), där en tydlig guide, inklusive film används, och hjälp från Simon kan fås vid behov. Efter att läster har gjorts, som inte bara har mindre ändringar utifrån basläster utan är helt personligt anpassade, skickas enkla testskor till kunden och en fitting görs via videochatt (detta var inte standard tidigare, men nu är det inte frivilligt, för att säkerställa ett bra första par). Eventuella nödvändiga justeringar av lästerna görs och sedan slutförs de beställda skorna. Fitting-perioden (naturligtvis bara nödvändig för det första paret) tar ungefär fyra veckor, sedan tar tillverkningen av de slutliga skorna cirka åtta veckor, så totalt cirka tolv veckors väntetid för en första order.

Två par testskor innan de skickas ut till sina respektive kunder.

Wayman Bespokes skor kostar från cirka 8 500 kr för sina standardmodeller, men bespoke-mönster kan göras där priserna varierar beroende på vilken typ av mönster och material som väljs. De har ett utmärkt beställningsformulär på hemsidan där alla alternativ och den potentiella prisförändringen för var och ett är mycket tydliga. Fittingprocessen och testskor för nya kunder kostar 1 300 kr, landar det på strax under 10 000 kronor för första beställningen (lästade skoblock kan fås för 700 SEK mer). För full bespoke-läster och skor gjorda enligt denna höga standard är det en riktigt bra deal, och från vad jag har hört från folk som har provat Wayman Bespoke verkar det som om distansprocessen fungerar bra. Speciellt om du har komplicerade fötter och inte har lätt tillgång till bespoketillverkare i närheten och / eller är lockad av det relativt låga priset, kan detta säkert vara ett alternativ som är värt att utforska.

En riktigt cool spectator med så kallade spade soles, inspirerad av skor från en gammal annons.

Det senaste paret gjort, med förbättrad finish där bland annat tåpuffen i läder har formats med glas för att förstärka mejslingen, och där kanfinishen förbättrats. Bilder: Wayman Bespoke