Nyhet - Red Wing lanserar Shop Moc Oxford

Lagom till våren släpper det amerikanska skoföretaget Red Wing en ny låg version av sin berömda moc toe, kallad Shop Moc Oxford. Den finns i tre olika lädervarianter och kommer till en början bara att säljas i Europa och Japan, men är en ny potentiell storsäljare.

 

Red Wing är ett märke som inte behöver någon närmare presentation. Det stora amerikanska skoföretaget som framgångsrikt har lyckats förena tradition och modernitet (bara det faktum att de har en kvinnlig VD och flera andra kvinnor i sin högsta ledning är ett bevis på detta), vars japanska filial i princip sparkade igång hela den workwear-mani vi ser idag när de startade sitt Heritage-projekt för några decennier sedan. Kronjuvelen i detta segment har alltid varit deras ikoniska (detta mycket överanvända begrepp är sannerligen korrekt i detta fall) Moc Toe Boot. En modell som man definitivt kan se fungerar som en låg sko också.

Den nya låga moc toe-versionen, här i det populära mellanbruna Oro Legacy-lädret.

Den nya låga moc toe-versionen, här i det populära mellanbruna Oro Legacy-lädret.

Om jag inte är helt fel ute så har Red Wing haft låga versioner i flera omgångar tidigare, senast Moc Toe Oxford (ja, det är idiotiskt att vissa amerikaner kallar en derby för oxford, vi får bara leva med det och skratta bakom deras ryggar) som introducerades 2010. Den skilde sig på några viktiga sätt från den klassiska Moc Toe-kängan, med en faux ”Norwegian” stormrand (sulsömmen är naturligtvis en riktig söm som fäster gummimellansulan, men ”Norwegian”-sömmen var bara dekorativ, de hade en vanlig Goodyear-randsydd konstruktion), hel läderdel med dekorativ apron-söm fram, ingen heel counter-söm, och var tygfodrad.

Den mycket ljust färgade mockaskon Hawthorne Abiline.

Den mycket ljusa mockan Hawthorne Abiline ger en vårig känsla.

Nu lanserar de Shop Moc Oxford, som har betydligt fler likheter med den klassiska Moc Toe-kängan. En vanlig platt rand, två separata läderstycken som fästs med apron-sömmen, heel counter-stygn osv. Den har också fem snörhålpar jämfört med fyra för den tidigare låga moc toe-versionen, och den vanliga Traction Tred-kilsulan. Priset är 3 600 kr, och den släpps inledningsvis endast i Japan – hos till exempel Red Wing Japan – och Europa och Sverige – hos till exempel Lester, Hep Cat och Red Wing Stockholm.

Den tredje tillgängliga versionen är i svart läder. Alla bilder: Red Wing Japan / Aron Rice

Den tredje tillgängliga versionen är i svart läder. Alla bilder: Red Wing Japan / Aron Rice