Italienaren Riccardo Freccia Bestetti har skapat sig ett namn genom sin bespoke-verksamhet, och har blivit synonymt med riktigt eleganta och aggressivt formgivna läster, och skor med hög hantverksnivå. Han håller till i Vigevano, strax norr om Milano, och är idag en av Italiens mest ansedda skotillverkare. Bestetti gick som lärling hos en bespoke-bootmakare i Texas, och kommer således från en annan bakgrund än många av sina kollegor som gör dressade skor. Något han mer o ch mer glidit över till, även om han fortfarande gör boots. Bestetti är definitivt en sådan som man på engelska skulle kalla för ”artisan” där all tillverkning sker helt för hand. Han har fått ett nästan mytiskt rykte om sig, likt en del andra stora bespoke-skomakare som exempelvis Anthony Delos eller Koji Suzuki.

 

For international readers – please use the translation tool available on the web-version of the blog on the upper right of the page.

 

Mannen, myten, legenden: Riccardo Freccia Bestetti.

Mannen, myten, legenden: Riccardo Freccia Bestetti.

 

För drygt ett år sedan lanserade Bestetti en satsning på RTW, MTO och semi-bespoke med förvånansvärt konkurrenskraftiga priser sett till vad man får, och det är en satsning som fått skoälskare runt hela världen att jubla. Samtliga skor görs i Bestettis workshop, även de billigaste RTW-modellerna. Han har tre anställda som jobbar i verkstaden, men exempelvis lästtillverkning, finishen och andra bitar han klassar som viktigast gör han allt själv. Shoegazing guidar här till möjligheterna som finns och hur man går till väga när man beställer ett par Bestetti på distans, med en egen beställning av ett par semi-bespoke-skor som grund.

 

 

Utbud
Riccardo Freccia Bestetti erbjuder fyra olika typer av skor i dagsläget, snart fem. De är:
– RTW blake, pris €600. Sydda med blake-konstruktion i ett antal olika modeller, läster och färger (se modellutbud nedan).
– RTW Hand welted, pris €900 (lanseras inom kort). Handrandsydda skor i ett antal olika modeller, läster och färger.
– MTO blake, €900. Durksydda skor där man själv väljer modell, läst, läder, färg, sultyp med mera. Inklusive lästade skoblock.
– MTO Goodyear, €1200. Handrandsydda skor där man själv väljer modell, läst, läder, färg, sultyp med mera. Inklusive lästade skoblock.
– Novecento line, €1500. Semi-bespoke där man utgår från befintliga läster som dock modifieras efter kundens fötter, där testskor görs och skickas ut innan lästerna färdigställs. Här kan man i princip göra vilken modell som helst, antingen utgå från hans eller komma med egen design. De här skorna handrandsys och görs till i princip samma standard som hans bespoke-skor. Inklusive lästade skoblock.

 

Sulan på en av Bestettis RTW-modeller, gjorda med handsydd blake-konstruktion. Många är skeptiska till durksydda skor, men man ska vara medveten om att ett par fina blake-skor kan hålla väldigt hög nivå, och går också att sula om i fall det görs av en duktig skomakare, eller skickas tillbaka till tillverkaren själv. Bild: Il piacere di vestirsi

Sulan på en av Bestettis RTW-modeller, gjorda med handsydd blake-konstruktion. Många är skeptiska till durksydda skor, men man ska vara medveten om att ett par fina blake-skor kan hålla väldigt hög nivå, och går också att sula om i fall det görs av en duktig skomakare, eller skickas tillbaka till tillverkaren själv. Bild: Il piacere di vestirsi

 

 

Läster
Bestetti har fyra läster i RTW-utbudet. Likt Gaziano & Girling är det fyra läster som är nära varandra i utseende och form, förutom i tåpartiet och till viss del även hälen. Passformen är, baserad på begränsad egen erfarenhet och insamlande av andras upplevelser, generellt med ett högt insteg, normala över skons bredaste ställe, relativt långa, och aningen rymligare i hälen än normalt. Nedan de fyra lästalternativen, som alla RTW- och MTO-skor byggs på, och som Novecento semi-bespoke-linjen utgår ifrån men alltså modifieras efter kundens mått och önskemål.

Classic round: Bestettis mest traditionella läst, med en rund och ganska rymlig tå. Dock med hans patenterade kurviga häl.

Classic round: Bestettis mest traditionella läst, med en rund och ganska rymlig tå. Dock med hans patenterade kurviga häl.

Almond toe: En läst med, precis som det låter, en mandelformad tå. Lite spetsigare än Classic round, men fortfarande rund. Hälen är inte lika kurvig som på Classic-lästerna.

Classic square: I princip identisk med lästen ovan, men med en fyrkantig tå.

Almond toe: En läst med, precis som det låter, en mandelformad tå. Lite spetsigare än Classic round, men fortfarande rund. Hälen är inte lika kurvig som på Classic-lästerna.

Almond toe: En läst med, precis som det låter, en mandelformad tå. Lite spetsigare än Classic round, men fortfarande rund. Hälen är inte lika kurvig som på Classic-lästerna.

Perfetta: Bestettis mest extrema RTW-läst, med ett mycket tydligt mejslat tåparti. Kantiga sidor framtill och med smal och fyrkantig tå.

Perfetta: Bestettis mest extrema RTW-läst, med ett mycket tydligt mejslat tåparti. Kantiga sidor framtill och med smal och fyrkantig tå.

Lästjämförelse, från vänster: Classic round, Classic round kortad (endast Novecento), Classic square kortad (endast Novecento), Classic square, Perfetta, Almond toe.

Lästjämförelse, från vänster: Classic round, Classic round kortad (endast Novecento), Classic square kortad (endast Novecento), Classic square, Perfetta, Almond toe.

 


Modeller
Följande modeller finns som RTW blake och alltså inom kort också med handrandsydd konstruktion. Då kommer också ett antal nya modeller presenteras, som kommer att läggas upp här då. Vissa av modellerna nedan har flera färg- och läderalternativ i RTW, men har bara nämnt det på någon där jag varit säker. Väljer man MTO kan man alltså utgå från dessa modeller men välja färg (där alternativen i princip är fria, enklast är att antingen visa bild på skor han gjort tidigare exempelvis från hand Tumblr-blogg, eller visa skor från annan tillverkare och se om han kan göra i liknande nyans), läder, läst med mera. Novecento är än mer fritt än så.

 

3-eyelet derby i mörkbrunt, gjord på Almond toe-lästen.

3-eyelet derby i mörkbrunt, gjord på Almond toe-lästen.

Modellen Maverick som är en elegant Adelaide, i brunt och på Almond toe. Finns också i tan.

Modellen Maverick som är en elegant Adelaide, i brunt och på Almond toe. Finns också i tan.

5-eyelet derby i mörkbrun mocka, Classic square-lästen.

5-eyelet derby i mörkbrun mocka, Classic square-lästen.

Quarter brogue på Classic square-lästen i ljusgrå mocka.

Quarter brogue på Classic square-lästen i ljusgrå mocka.

Derby med brogue-detaljer i mörkbrunt, gjord på Classic round.

Derby med brogue-detaljer i mörkbrunt, gjord på Classic round.

Tvåtons-oxford-balmoral på Perfetta-lästen, i svart läder och svart mocka.

Tvåtons-oxford-balmoral på Perfetta-lästen, i svart läder och svart mocka.

Svart oxford-balmoral med brogueing, Perfetta.

Svart oxford-balmoral med brogueing, Perfetta.

Semi brogue, rödbrunt läder, Classic round

Semi brogue, rödbrunt läder, Classic round

Chukka i mellanbrunt Hatch grain-läder, Almond toe-lästen.

Chukka i mellanbrunt Hatch grain-läder, Almond toe-lästen.

Mörkbrun penny loafer gjord på Almond toe.

Mörkbrun penny loafer gjord på Almond toe.

Rödbrun full brogue på Perfetta-lästen.

Rödbrun full brogue på Perfetta-lästen.

En oxford med sex snörhålpar, placerade två och två så att säga, med speciell brogueing vid snörningen.

En oxford med sex snörhålpar, placerade två och två så att säga, med speciell brogueing vid snörningen.

 

 

Priser
Ovan nämndes ju priserna på de olika kategorierna, men vi tar det igen för tydlighetens skull:
– RTW blake, €600 (ca 5400 SEK).
– RTW Hand welted, €900 (ca 8000 SEK). (Släpps inom kort.)
– MTO Blake, €900 (ca 8000 SEK).
– MTO Hand welted, €1200 (ca 10 700 SEK).
– Novecento semi-bespoke, €1500 (ca 13 400 SEK).
– Full bespoke, startar från €3000 (ca 27 000 SEK).
Fraktkostnaden till europeiska länder är €50 (ca 450 SEK). Man betalar med en internationell bankbetalning. För de som bor i Europa kan man göra en Sepa-betalning som är helt gratis, och går att genomföra hos de allra flesta bankers internettjänster.

 

 

Beställningsförfarande
Om man inte har möjlighet att besöka Riccardo Freccia Bestettis workshop i Vigevano i Italien, eller bor i Seoul eller Tokyo där det finns återförsäljare av ett fåtal av RTW-modellerna, så är det beställning på distans som gäller. Det görs genom mailkommunikation med Riccardo själv, som man kontaktar på adressen: frecciabestetti@frecciabestetti.com. Han svarar i regel inom någon dag, och är oerhört vänlig och tillmötesgående. Han uppdaterar en också med bilder under processens gång, vilket så klart är extra trevligt. Dock är engelskan inte hundraprocentig, det kan bli något missförstånd ibland, så det är bra om man försöker vara så tydlig som möjligt. Alla skor tillverkas i regel först på beställning, det gäller nästan alltid även RTW, om han inte mot förmodan skulle ha inne just rätt modell och storlek, men han har ingen lagerhållning att tala om.

 

Här tar Bestetti mått på en bespoke-kund. För alla andra varianter av skor han erbjuder, från RTW till semi-bespoke, krävs dock inte att man träffar honom personligen. Med hjälp av mått, bilder och hans mycket stora erfarenhet är sannolikheten för god passform stor ändå.

Här tar Bestetti mått på en bespoke-kund. För alla andra varianter av skor han erbjuder, från RTW till semi-bespoke, krävs dock inte att man träffar honom personligen. Med hjälp av mått, bilder och hans mycket stora erfarenhet är sannolikheten för god passform stor ändå.

För alla beställningar efterfrågar Riccardo Bestetti ett antal mått av kundens fötter samt exempel på skor som passar denne bra. Utifrån detta gör han sedan en bedömning av vilken storlek som bör passa bäst. När det gäller Novecento semi-bespoke-linjen lämnar man mer uppgifter. Förutom måtten och uppgifter om passande skor, vill han också ha bilder på när dessa skor bärs samt bilder på fötterna ur olika vinklar, för att få en så bra bild som möjligt av hur fötterna är formade för att kunna anpassa vald läst efter kunden (för en bild av hur det man skickar till honom kan se ut kan ni titta på min beställning här). Han gör sedan läster med modifieringarna, som han sedan bygger en testsko på och skickar ut till kunden. Man provar dessa, går i de en del, känner efter hur de känns och skickar också en hel del bilder på när de bärs till Bestetti. Testskorna skickas tillbaka så han också kan kolla hur de böjts, avtryck och så. Därefter görs vid behov ytterligare modifieringar av lästerna, innan de riktiga skorna börjar tillverkas på dessa.

Här kommer vi till det egentligen enda negativa när det gäller Bestetti, och det är att leveranstiderna är väldigt långa. Han själv är på klassiskt italiensk vis alltid överoptimistisk när han ger en bedömning om hur lång tid det ska ta, och man gör bäst i att kanske inte lyssna allt för noga på detta utan räkna med betydligt längre tid. Sedan lanseringen av RTW/MTO och semi-bespoke har antalet ordrar ökat markant, och det är helt enkelt så att de har så mycket att göra att de inte hinner med att göra det snabbare. Mina skor tog ungefär sju månader från beställning till leverans (dock försvann ett par testskor i den ökända italienska posthanteringen, vilket förlängde leveranstiden en del. Bör med andra ord alltid skickas med kurir). Har vänner som beställt RTW-modeller som fått vänta nästan lika länge, så omkring 4-6 månader. är nog den leveranstid man ska vara förberedd på i dagsläget. Då Riccardo är väldigt noga med att kvaliteten ska vara fortsatt hög och inte har några planer på att lägga ut delar av tillverkningen av RTW eller så på andra, så är enda lösningen på detta att han hittar ny bra personal, vilket vi kan hoppas att han har möjlighet till för att kunna fortsätta utveckla märket.

 

 

Tillverkning
Som sagt sker all tillverkning i Bestettis workshop, där blake-söm görs med maskin och randsöm helt för hand.. På semi-bespoke och bespoke-skorna görs träpliggade midjor som standard. Där är också fiddle-waisten än mer uppbyggd än på RTW/MTO-skorna.
Bestetti arbetar med läster i plast, även till sina bespoke-skor, då han upplever att fördelarna med plasten kontra trä överväger nackdelarna. Nedan ett antal bilder från de olika stegen av tillverkningen av mina skor.

 

Så här ser testskorna ut som ingår i semi-bespoke. De är gjorda i slaskläder och är helt limmade, där syftet enbart är att testa passformen.

Så här ser testskorna ut som ingår i semi-bespoke. De är gjorda i slaskläder och är helt limmade, där syftet enbart är att testa passformen.

Undersidan på testskorna. Som synes är de tänkta att kunna gå i ordentligt för att man ska kunna utvärdera passformen, därav hälbiten i gummi.

Undersidan på testskorna. Som synes är de tänkta att kunna gå i ordentligt för att man ska kunna utvärdera passformen, därav hälbiten i gummi.

Efter testskorna gjorde vi en del ändringar på lästen. Mycket syns på denna bild, dels sänktes insteget, både in- och yttersidan på skon byggde ut en aning, och dessutom kortades skon där den lite spetsigare tån på Almond toe-lästen rundades av och blev lite av ett mellanting mellan Almond och Classic round-lästerna. På lästen till vänster har tån kortats av, den till höger är fortfarande Almond toe-originalet.

Efter testskorna gjorde vi en del ändringar på lästen. Mycket syns på denna bild, dels sänktes insteget, både in- och yttersidan på skon byggde ut en aning, och dessutom kortades skon där den lite spetsigare tån på Almond toe-lästen rundades av och blev lite av ett mellanting mellan Almond och Classic round-lästerna. På lästen till vänster har tån kortats av, den till höger är fortfarande Almond toe-originalet.

Här är skorna färdiga genom bottningen, och har i princip bara finishen kvar.

Här är skorna färdiga genom bottningen, och har i princip bara finishen kvar.

Sulan i det här stadiet, där man ser träpeggarna i midjan tydligt.

Sulan i det här stadiet, där man ser träpeggarna i midjan tydligt.

Här är skorna nästan helt klara. Återstår bara att göra snörhålen och sätta dit skobanden. Alla bilder ovan: Riccardo Freccia Bestetti

Här är skorna nästan helt klara. Återstår bara att göra snörhålen och sätta dit skobanden. Alla bilder ovan: Riccardo Freccia Bestetti

 

 

Slutresultatet
Så är vi då framme vid det roliga: de färdiga skorna. Modellen jag beställde heter Maverick, och jag valde alltså Novecento-standard i antique tan, med infällda tåjärn. Jag ville ha modellen rakt av utan modifieringar av själva mönstret. Nu har jag ju inte haft skorna särskilt länge utan bara hunnit bära de vid ett par tillfällen, men passformen är överlag riktigt bra. Korrigeringarna av lästerna som gjordes efter testskorna blev väldigt bra, och de små problem som fanns då är i princip borta. Nu kramar de åt runt hela fötterna precis lagom mycket, men också med lagom utrymme framför tårna. Den kurviga hälen gör visserligen att det finns lite luft på utsidan nedtill, tiden får utvisa om detta kan upplevas som obekvämt.

Bestettis skor är lite speciellt byggda. Det kurviga bakpartiet är ordentligt uppbyggt, och som nämnts med en väldigt kurvig form som går ut från klacken, och med en hälkappa som går från mittendelen av utsidan på skon hela vägen runt förbi hålfoten. Det ger en ordentlig stabilitet, särskilt med tanke på att gelänk och kraftig fiddle back-waist ger ytterligare stadga. Samtidigt är ovanlädret extremt mjukt och nästan ”ofodrade-loafers-aktigt”, så vampen och den främre delen av siddelarna där skon ju också ska röra sig är mycket smidiga. En sko som är så här stabil och mjuk på samma gång är som jag upplever det väldigt behaglig att gå i.

Kvalitetsnivån är, så klart, mycket hög. Lädret är supersmidigt och hantverket är av världsklass. Det är många sådana här små detaljer som kanten mellan midja och klack på sidan och den vackert träpeggade midjan som vittnar om att det ligger stor kunskap och mycket tid bakom dessa skor. Jag kan nämna att en vän som också nyligen fått hem ett par från Bestetti visade upp dem för en av Sveriges främsta skomakare, som var mer eller mindre lyrisk över skorna och ansåg att de var mycket väl byggda, och det var ett par Blake-RTW.

Skornas patinering gör Riccardo Bestetti med vanlig Saphir Medaille d’Or-kräm och polish, och Novecento-linjen putsar han upp en ordentlig spit shine på, som synes nedan (bilderna är tagna out of the box). Finishen och detaljnivån är fin, men inte klinisk. Jag har sett bespoke-skor som varit klart mer nitiska i detaljfinishen. Samtidigt är det då också skor som kostar mer än dubbelt så mycket, och som sagt är nivån fortfarande hög här, vi jämför liksom olika trädtoppar.

Men, slutpratat, här följer en radda med bilder på skorna:

Klicka på bilderna för större versioner.

Klicka på bilderna för större versioner.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Andra köpguider på Shoegazing: Vass Shoes, Jan Kielman