Tyska Collonil är en av de stora på skovårdsmarknaden, men det är deras standardserie som är klart vanligast, inte minst hos svenska skomakare. De har dock en topplinje, Collonil 1909, som är deras motsvarighet till Saphir Medaille d’Or med rakt igenom naturliga produkter av hög kvalitet. Shoegazing har testat dem.

 

FAKTA
Märke: Collonil
Serie: 1909
Produkter: Skokräm mörkbrun, skokräm neutral, polish mörkbrun, läderlotion/renovateur
Pris: Skokräm 100ml ca 120 SEK, polish 75ml ca 75 SEK, renovateur 75ml ca 80 SEK

 

Ett antal produkter från Collonils 1909-linje.

Ett antal produkter från Collonils 1909-linje.

 

Bakgrund

Collonil är som sagt ett tyskt märke, och som namnet på produktlinjen som recenseras antyder så grundades det 1909. Då i en lokal med två små rum på Köpenicker Straße i Berlin började två bröder Salzsenbrodt och Karl Esslen. Det gick bra för dem och man växte snabbt, fick anställda och bytte upp sig i nya lokaler ett antal gånger innan Andra världskriget drog igång och allt sattes på halt. Efter kriget valde bröderna att flytta till Västberlin då de ekonomiska utsikterna var bättre där. Esslen ville dock inte lämna den östra sidan, så han slutade i företaget och det blev ett renodlat familjeföretag under Salzsenbrodt 1952.

Produkterna görs fortfarande i Tyskland, och idag säljs Collonil i över 80 länder runt om i världen. I hemlandet och Europa har de varit stora länge, men på senare år har de också vuxit i popularitet i bland annat Japan, Kina, Taiwan och USA. I Sverige är det Brunngård som är grossist för dem, och det är rätt många skomakare som kör på märket, men då är det som sagt standardserien som är klart vanligast. Collonil har ett brett utbud av produkter, och flera olika serier. Bland annat grejer anpassade för friluftsprodukter, en serie med organiska sprayer för lädermöbler och liknande med mera.För skor har de dels en lite mer high tech-linje med ”nanoteknologi”, dels standardlinjen som är den största med väldigt många olika typer av produkter, och så då den finaste linjen 1909 som jag alltså tittat närmre på. Har i princip bara erfarenhet av standardlinjen sen innan, som även den är bra, men där krämen är på tub vilket jag inte är jätteförtjust i. Har hört en hel del bra om Collonil 1909 från flera skomakare, och vet också att en av Finlands främsta skoexperter är flitig förespråkare av dessa produkterna, och föredrar de före Saphir Medaille d’Or som är mest populär bland skointresserade.

 

Lite mer av utbudet. Bild: Your Antwerp

Lite mer av utbudet. Bild: Your Antwerp

 

Användning

Jag har nu under en tid använt Collonils produkter på flera par skor, där två par varit helt nya och bara fått Collonil, medan några andra behandlats med Saphir och i vissa fall också GlenKaren innan. Collonil 1909 har en buteljgrön färg på förpackningarna, med text i guldgula upphöjda siffror och bokstäver. Burkarna är i plast, både för vax och kräm, och det ger så klart inte alls en lika exklusiv känsla som Saphirs Medaille d’Or glas- och plåtburkar. Å andra sidan är de enklare förpackningarna en av anledningarna till att Collonil 1909 är betydligt billigare än Saphir MdO (notera att både kräm och vax innehåller mer än motsvarande hos Saphir, och ändå är billigare), så för många spelar detta kanske inte så stor roll om man kan få de till ett bättre pris.

Om vi börjar med läderlotionen/renovateuren, som heter Leather Cream, så är det alltså en produkt som är mer eller mindre jämförbar med Saphirs berömda Medaille d’Or Renovateur när det gäller användningsområde. Det är en ofärgad produkt som dels rengör lädret och så återfuktar det på djupet, och ger faktiskt även viss glans. Krämen är på tub och ganska lös i konsistensen, väldigt lättarbetad och dryg så en liten klick räcker till en rätt stor yta på skorna. Provade den på ett par som varit utan vård lite för länge och där lädret var märkbart torrt och lite trist, och de blev väldigt mycket bättre efter att jag lagt på Collonils Leather Cream, låtit det torka in i ca 10 minuter, och sedan borstat dem med tagelborste. Det är svårt att hålla isär funktion och resultat mot den mer etablerade Saphir renovateuren, båda är helt enkelt riktigt bra. Största nackdelen med Collonils är i mina ögon att den är på tub, då man måste använda båda händerna för att dosera, eller får lägga en klick på någonting och då är det lätt att det blir över så man får slänga i onödan. Då man inte använder renovateur så ofta är det dock okej att stå ut med.

 

Polishen till vänster, skokrämen till höger.

Polishen till vänster, skokrämen till höger.

 

När det gäller skokrämen är det första som slår en när man öppnar burken att den är väldigt lös i konsistensen, nästan så man kan hälla ut den ur burken. Det gör en lite skeptisk. Det är dock inga problem att få lagom med mängd och krämer är väldigt trevlig att arbeta med. Dryg, lätt att jobba in i lädret, och ger helt okej glans när man efter att låtit det torka in en stund borstar upp den. Krämen känns också som att den vårdar fint, även om det kan vara lite svårt att avgöra. Lite speciellt är att den innehåller cederolja, som bland annat motverkar bildning av mögel. Krämen innehåller precis som Saphir MdO mycket pigment, vilket vissa uppskattar, andra inte. Jag tycker att det är bra, pigment återger liv till skorna och täcker över repor och märken bra. 1909-krämen finns i åtta olika färger: neutral, svart, mörkbrun, burgundy, mahogany, mellanbrun, ljusbrun och blå.

En fördel med Collonils kräm jämfört med Saphir är att då den innehåller lite mindre vax så fungerar den bättre på crust-läder, där Saphir Medaille d’Or tenderar att skapa ljusa veck då vaxet inte kan gå in i crusten på samma sätt och då samlas i vecken. Två par av skorna jag använd krämen på nu under hösten och vintern är i crust, och tycker mig se en skillnad i att vecken inte ljusnar lika mycket.

 

Någon som putsat upp en riktigt ordentlig glans med Collonils polish. Bild: PhotoBucket

Någon som putsat upp en riktigt ordentlig glans med Collonils polish. Bild: PhotoBucket

 

Polishen är även den lite mjukare än vad man är van vid. Det gör att man får vara lite försiktigare så man inte får för mycket polish på trasan när man lägger på. Polishen finns i nästan samma färger som krämen, här är det neutral, svart, mörkbrun, burgundy och ljusbrun. Den är ganska standard i hur lätt det är att få upp glans, skulle jag säga, varken svår eller lätt. Det finns annan polish som är lättare få upp glans snabbt med, som GlenKaren och Kiwi Parade Gloss (den sistnämnda dock med mycket silikon i sig, vilket inte är någon höjdare), men jämfört med exempelvis Saphirs MdO och standardserie, Burgol eller Grison tycker jag den är ungefär likvärdig.

I Collonil 1909-serien har de också bland annat en gethårsborste som är grym att använda för att borsta upp glans på polishen. Den har jag skrivit mer om i det här inlägget.

 

Sammanfattning

Collonil 1909 är en serie med riktigt bra nivå på produkterna. Både renovateur, kräm och polish är utmärkta inom sina gebit. De har både för och nackdelar om man jämför med tuffaste konkurrenten Saphir Medaille d’Or. Att Collonil 1909 ligger klart bättre i pris är något som dock talar för den, och jag kan på många sätt känna att serien förtjänar att både säljas och köpas av fler än vad den gör idag.

 

Mitt par från polska bespokeskomakaren Jan Kielman putsat med Collonil 1909.

Mitt par från polska bespokeskomakaren Jan Kielman putsade med Collonil 1909.

Mina Gaziano & Girling Hove har jag använt Collonil på under hösten, och upplever att vecken inte ljusnar på samma sätt som när jag använde Saphir Medaille d'Or som har mer vax som har en tendens att samlas i vecken på crust-läder.

Mina Gaziano & Girling Hove har jag använt Collonil på under hösten, och upplever att vecken inte ljusnar på samma sätt som när jag använde Saphir Medaille d’Or som har mer vax som har en tendens att samlas i vecken på crust-läder.