Vi fortsätter med webbtips som är av den mer nördiga skolan, kanske inte intressant för alla, men förhoppningsvis väldigt spännande för några av er läsare. Den här gången handlar det om den japanske författaren och journalisten Daisuke Yamashita som är i färd med att turnera runt i Europa för att besöka bland annat bespokeskomakare och reparationsskomakare. På hans Facebooksida lägger han regelbundet upp bilder från sin fantastiska resa.

 

Daisuke Yamashita gjorde en liknande resa i början av 2000-talet där han besökte massvis av bespokeskomakare och skrädderier runt om i Europa. Den finns som e-bok och heter Bespoke shoes and clothing vagabond in Europe, men finns tyvärr bara på japanska. Jag har bläddrat i den nån gång för länge sedan hos en skräddare med läsplattan Kindle, minns att det var inspirerande bara att titta på bilderna från några av de mest kända bespokehusen i vår världsdel. Nu är Daisuke Yamashita alltså ute på resa två, där han besöker lite mindre välkända tillverkare än senast, vilket i mina ögon nästan är ännu intressantare då man mycket mer sällan ser bilder och får info om dem. Planen är att göra en ny bok med de ställen han besöker den här gången.

 

Gänget hos Skomakeri Framåt som Daisuke  besökte så sent som igår.

Gänget hos Skomakeri Framåt som Daisuke Yamashita besökte så sent som igår.

Framåts skohylla.

Framåts skohylla.

d

Royta Hayafuji, japansk bespokeskomakare som verkar från Munchen, är en annan som Daisuke nyligen besökt.

 

Vad som är kul är att man alltså kan följa Daisuke Yamashitas resa på hans Facebook-sida. Han postar ett antal bilder från alla de ställen han besöker. Sidan är öppen för alla som har Facebook, däremot kan tyvärr inte icke-medlemmar ta del av bilderna. Han skriver på japanska så det är inte så lätt och förstå om man inte kan det språket, men alla bilderna är taggade med namn på tillverkare/butik eller åtminstone plats, så du förstår var det är oftast. Han har också en blogg, men då han postar färre bilder där är Facebooksidan roligare. Och det är verkligen fantastiskt många ställen han besökt. Senast igår var han i Stockholm hos Skomakeri Framåt, han har också varit i Oslo hos Skomaker Dagestad, och hos märken som Maftei, Saint Crispin’s, Jan Kielman, Klemann, Royta Hayafuji och Materna, men också hos ännu mindre kända bespokeskomakare som Nils Kalf Schoenmaker i Amsterdam och Erik Martin Lawart i Prag. Alla ställen kommer inte figurera i boken, en del är bara för nöjes skull. För den riktigt nördige är det med andra ord ett utmärkt tips att spendera en stund med att titta runt på Daisuke Yamashitas bilder.

 

Arbete hos Klemann i Hamburg, Tyskland.

Arbete hos Klemann i Hamburg, Tyskland.

Full brogues från Klemann.

Full brogue derbys i grain från Klemann.

Skor som kanske känns igen för de som besökte Shoegazing Super Trunk Show. Maftei.

Skor som kanske känns igen för de som besökte Shoegazing Super Trunk Show. Maftei.

Polska bespokeskomakaren Jan Kielmans workshop i Warzawa.

Polska bespokeskomakaren Jan Kielmans workshop i Warzawa.

-

Andrzej Dabrowski är Kielmans främste lästmakare och maker.

Galna skor från Amsterdambaserade Nils Kalf.

Galna skor från Amsterdambaserade Nils Kalf.

Här Daisuke F

Här Daisuke Yamashita själv (längst till höger), flankerad av Åsbjörn Dagestad och Stefan Ravnanger hos Skomaker Dagestad. Alla bilder: Daisuke Yamashita