För den som roar sig med att putsa upp en ordentlig spit shine-puts på sina skor uppstår ofta ett problem. Traditionellt består nämligen putsutrustningen av tagelborste, bomullstrasor och nylontrasa. Tagelborsten används bland annat för att borsta in kräm och polish och få till ett jämnt och fint lager. Men när man gör en spit shine på sina skor, och då framför allt på tåpartiet, så uppstår bekymmer när man använder en tagelborste: det bildas små, små repor i den glasliknande ytan. Hästtaglet är helt enkelt för hårt, och repar putsytan. Det finns dock en utmärkt lösning på detta.

 

Går man över en sådan här tåhätta med en tagelborste bildas små mikroskopiska repor. De må inte synas på långt håll, men glansen förtas något, och har man jobbat upp en så fin glans vill man så klart att den ska vara perfekt, inte smårepig.

Går man över en sådan här tåhätta med en tagelborste bildas små mikroskopiska repor. De må inte synas på långt håll, men glansen förtas något, och har man jobbat upp en så fin glans vill man så klart att den ska vara perfekt, inte smårepig.

 

Den lösningen heter gethårsborste, ett tips som jag fick av en duktig skomakare för ett tag sedan. Bland annat tyska Collonil som säljs på många håll i Sverige har en sådan i sitt sortiment. Gethår är nämligen mjukare än hästhåret och blir därför mer skonsam. När man bara ska putsa in skokräm eller vanlig ”standardglans” av polish fungerar en tagelborste utmärkt eller bättre, likaså när man bara ska borsta bort smuts på sådan sko. Gethårsborsten är framför allt bra att ha just när de är ordentlig glans som ska borstas. Med den mjuka gethårsborsten går det utmärkt att jobba in hela polishlagret även på tån utan att riskera en massa smårepor. Jag brukar alltid avsluta med nylontrasan ändå för den allra sista finishen, och äger man ingen gethårsborste men putsar spit shine är det bäst att undvika att gå på med tagelborsten över tåpartiet, utan bara använda nylontrasa där. Det här bör man också tänka på när man ska borsta bort smuts från en sko med paradglans på tån, att man undviker att gå över den med tagelborsten. Även här är alltså gethårsborsten perfekt att ha, då man ju gärna får bort även damm och så även vid sulkanten framtill.

 

Gethåret är mjukt och fint, och Collonils täta borste känns nästan som kattpäls när man stryker över den.

Gethåret är mjukt och fint, och Collonils täta borste känns nästan som kattpäls när man stryker över den.